Την Κυριακή που μας πέρασε, φάγαμε ψητά λαχανικά στο φούρνο και πατατούλες ψητές. Είπα να αξιοποιήσω τα κολοκύθια από τον κήπο και τις φρέσκιες πατάτες που μου χάρισε η Α. Είχα και μελιτζάνες και έτσι συμπληρώθηκε το μενού. Είχε δώσει μια καλή ιδέα και η Μπέττυ και έτσι τα έφτιαξα.
Οπότε, έχουμε και λέμε:
Ψητά λαχανικά στο φούρνο
Υλικά
2 μελιτζάνες φλάσκες
1 μεγάλο κολοκύθι
2 κόκκινες πιπεριές κέρατα
πατάτες (υπολογίστε μία μέτρια για κάθε άτομο)
(οι ποσότητες των λαχανικών εξαρτώνται από το τι αγαπάει ο καθένας)
αλάτι
λίγο λάδι
ρίγανη
ξύδι μπαλσάμικο
Προαιρετικά: μίγμα μπαχαρικών για τηγανητές πατάτες
Εκτέλεση
Κόβουμε τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες σε ροδέλες ή μακρόστενα, σε πάχος μικρού δαχτύλου. Κόβουμε τις πιπεριές στη μέση.
Αλατίζουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι για λίγη ώρα.
Μετά από λίγη ώρα (10-15 λεπτά πχ) ξεπλένουμε τις μελιτζάνες, λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα λαχανικά (εκτός από τις πατάτες) στο ταψί.
Τα αλατίζουμε ελαφρώς.
Ψήνουμε στην πανω αντίσταση για 45-50 λεπτά περίπου, ενώ τα γυρίζουμε μια-δυο φορές στη διάρκεια του ψησίματος.
Όταν γίνουν, ανακατεύουμε 1-2 κ. σ. λάδι με 1-2 κ. σ. μπαλσάμικο και περιχύνουμε τα λαχανικά.
Για τις πατάτες:
Κόβουμε τις πατάτες σαν να πρόκειται για τηγανητές.
Τις αλατίζουμε, βάζουμε λίγη ρίγανη, λίγο λάδι και αν θέλουμε προσθέτουμε και μίγμα μπαχαρικών για τηγανητές πατάτες. Ανακατεύουμε.
Στρώνουμε χαρτί ψησίματος σε ταψί και αραδιάζουμε τις πατάτες.
Τις ψήνουμε για μία ώρα περίπου στην πάνω αντίσταση.
Απολαμβάνουμε ένα γεύμα χωρίς πολλά λιπαρά και χωρίς τύψεις. Τα ψητά λαχανικά είναι απλά σούπερ. Ό,τι πρέπει για ένα ελαφρύ ελληνικό καλοκαιρινό γεύμα! Αν γίνουν και στα κάρβουνα, είναι ακόμα καλύτερα!
λατρεμένο φαγάκι, βλέπω καθιέρωσες και τις πατάτες δίχως λάδι στη λαδόκολλα, πατατούλες και ψητά λαχανικά δίχως λάδια και τύψεις!!!
ReplyDeleteΣτο σπίτι έχουμε καθιερώσει το αντικολλητικό χαρτί για πολλά φαγητά (μπιφτέκια,ψάρια,κοτόπουλο,λαχανικά,σνίτσελ,και φυσικά γλυκά.Προσοχή στις απομιμήσεις χαρτιού,επειδή την έχω πατήσει και έχει γίνει φαγητό και χαρτί ένα,προτιμείστε επώνυμη ετικέτα.Όταν Κική έλεγα για την Κυριακάτικη συνταγή εννοούσα να μας την δημοσίευες όπως έκανες τώρα.Μπράβο σου..!
ReplyDeleteSuper φαγάκι, νόστιμο και καλοκαιρινό!!!
ReplyDeleteοχι κάρβουνα Κική μου.. είναι full στο διοξείδιο του άνθρακα.. μόνο υγιεινά δεν είναι τα κάρβουνα..
ReplyDeleteόντως είναι super φαγητό τα ψητά λαχαντικά στο φούρνο!
Τατιάνα..
οπως κ η cocacola η μπυρα κ ενα σωρο αλλα. Μη πεταμε οτι μας κατεβει. Το CO2 ειναι αεριο κ δεν απορροφαται απο τον οργανισμο μας. Το κακο με τα καρβουνα ειναι οι διαφορες χημικες ενωσεις προιοντα της καυσης που καθονται πανω στο φαι μας. Κοινως αιθαλη η οποια ειναι κοινως παραδεκτο οτι ειναι ΝΟΣΤΙΜΗ! Δωσε καρβουνακι Κικιτσα...απλα προσεχε να μην καπνιζουν οταν βαλεις το φαι...
DeleteThe taste of the vegetables from the garden must be great. I bake our potatoes like that too and I usually leave the skin on too. My husband and kids love them!
ReplyDeleteΥπέροχο, απλό, άκρως καλοκαιρινό!!
ReplyDeleteΚαλημέρα Κική
Φιλιά
Απλά αλλά πολύ νόστιμα. Επίσης το καλύτερο συνοδευτικό σε ψητά κρεατικά. Ωραία ταιριάζουν και τα ψητά μανιτάρια, κυρίως τα πλευρώτους. Το μίγμα για τις τηγανητές πατάτες το βλέπω στα σ/μ αλλά δεν το έχω αγοράσει πότέ. Σε τι φέρνει η μυρωδιά του??
ReplyDeleteΥπέροχη λύση για νόστιμο και υγιεινό το φαγάκι σου φιλενάδα!
ReplyDeleteΤο τιμώ με ότι λαχανικό πέσει στα χέρια μου! Φαντάζομαι τι νόστιμα θα είναι τα λαχανικά... από σπίτι!
Kι εγώ θέλω ψητά λαχανικά Κική μου!!!!!!!!! Πάντα όταν ψήνω λαχανικά ψήνω μαζί και σκόρδο αξεφλούδιστο και όταν ψηθεί το ανακατεύω με το λάδι και το ξύδι και περιχύνω τα λαχανικά. Τέλειο και ελαφρύ και υγιεινό!!!
ReplyDeleteΔεν έχω καλύτερο από λαχανικά ψημένα στο φούρνο ειδικά όταν αυτά είναι από κήπο - και τα φτιάχνω αρκετά συχνά ! Εκείνο που με εντυπωσίασε είναι οι πατατούλες, φαίνονται πολύ ωραία ψημένες και καμμία σχέση με τις θερμίδες των τηγανιτών! Θα δοκιμαστούν σύντομα.
ReplyDeleteΓαστεροπλ΄ξ, πατάτες έφτιαχνα από πολύ παλιά, αλλά τις έκοβα σε ροδέλες. Εδώ έχουν λίγο λαδάκι, αλλά δεν συγκρίνονται με τα λιπαρά των τηγανητών. Νοστιμότατο πράγματι όλο το φαγάκι!
ReplyDeleteΠανόπτη κι εγώ χρησιμοποιώ το αντικολλητικό χαρτί πάρα πολύ και συμφωνώ ότι πρέπει να είναι καλής μάρκας, αλλιώς κολλάει το φαγητό...
Έλενα, ακριβώς!
Τατιάνα, έχεις δίκιο αλλά κάνουν νόστιμο φαΐ τα άτιμα!
Liz, the potatoes are great with the skin on! Vegetables from the garden are just great!
Γιώργο, όντως απολύτως καλοκαιρινό! Ευχαριστώ!
Ειρήνη, τα μανιτάρια ψητά είναι σούπερ! Ειδικά τα πλευρώτους με μπαλσάμικο! Το μίγμα μπαχαρικών , έχει μέσα αλάτι, πάπρικα, κρεμμύδια, σέλινο, μουστάρδα. Είχα πάρει ένα μίγμα από τη Γερμανία, το οποίο ήταν εκπληκτικό σε γεύση. Το ελληνικό καλό είναι, αλλά όχι σαν εκείνο.
Αγγελική κι εγώ ό,τι λαχανικό έχω βάζω, όπως στο μπριάμι. Γι΄ αυτό έβαλα μόνο 2 πιπεριές. Τα σπιτίσια λαχανικά είναι σούπερ σε γεύση!
Λίλα αυτό με το σκόρδο το εχω δει, αλλά δεν το έχω ψήσει μόνο του. Θα το κάνω άμεσα, γιατί μου αρέσει πολύ το ψημενο σκόρδο (όταν το βάζω πχ μέσα σε ψητά).
Μπέττυ, αξιοποίησα την πρότασή σου! Οι πατατούλες είναι νοστιμότατες! Δοκίμασέ τις!
όταν έβαλα την ανάρτηση με τις πατάτες στο γκριλ το είχες αναφέρει αυτό, γι'αυτό το λέω, καμιά φορά βολευόμαστε με κάτι και δεν ξεκολλάμε εύκολα, και ποιά δεν το έχει πάθει, μα η αλήθεια είναι οι πατάτες τρώγονται με όλους τους τρόπους από τους φανατικούς!!!!!!
ReplyDeleteΚική καλημέρα.
ReplyDeleteΔεν ξέρω αν τελικά βρήκατε βύσσινα.
Στο κτήμα μου στο χωριό έχουμε πάρα πολλές βυσινιές και σχεδόν όλο το χωριό μάζεψε βύσσινα για γλυκό και ποτό.
Κρίμα που δεν μπορώ να σου στείλω!
Γαστεροπλήξ, ναι. Είχα αναφέρει ότι μου αρέσουν γιατί δεν έχουν λάδι πολύ όπως οι τηγανητές. Παλιά τις έκανα ροδέλες. Τώρα το ρίξαμε στο ζουλιέν!
ReplyDeleteΔήμητρα, βρήκα βύσσινα στην Αθήνα! Καλό; Μακάρι να ήμουν κοντά να μου 'δινες και να το φτιάχναμε μαζί!
kikh mou kalhsperoudia!!!kalokerinotaton-nostimotaton kai diaithtikotaton!!!ti allo kalhtero gia tis zestes meres tou kalokairiou!!!filakia!!!
ReplyDeleteDeli,όλα νοστιμότατα!Τα λαχανικά μου αρέσουν και με σαλτσούλα.Τα συνηθίσαμε πια ψητά,ακόμη και οι πατάτες γίνονται καταπληκτικές στο φούρνο.
ReplyDeleteΦιλιά!
Κλειωωωωωωωωωωωωώ! Είσαι καλααααααά; Φιλάκιααααααααααα!
ReplyDeleteΕλένη, πολύ νόστιμα τα ψητά λαχανικά πράγματι!
τέλειο φαγάκι!!!! :-)
ReplyDeleteΕίναι!
ReplyDeleteKiki mou,
ReplyDeletesimera dokimasa tin suntagi sou k itan teleia!!!!! se euxaristwwwwww :)
Έλενα! Καλώς την! Έψησες λαχανικούλια; Δεν είναι τέλεια; Κι εγώ ευχαριστώ που μας το είπες!
ReplyDeleteΜΠΡΑΒΟ kiki ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟ BLOG!!!!
ReplyDeleteΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ.
ΦΙΛΙΚΑ ΜΑΥΡΑ
Kiki m kalimera , mia aporia, tis patatoules prepei na tes psisoume ksexorista apo ta laxanika ??an ta valw ola sto idio tapsi pirazei ?? ( lavanontas panta ipopsi oti den theloun to idio xrono psisimatos )).euxaritsw antzela ,20
ReplyDeleteΟι πατάτες θέλουν πολύ περισσότερο χρόνο από τα λαχανικά να ψηθούν, οπότε αποφασίζεις. ;-)
ReplyDelete