Monday, November 19, 2012

Μαρμελάδα κούμαρα

Τα ξέρετε τα κούμαρα; Αν είσαστε από τους τυχερούς που έχετε κοντά σας βουνό και μπορείτε να εκδράμετε το χειμώνα, τότε τα ξέρετε. Αν φυσικά φύονται στα βουνάκια που πάτε. Εδώ έχει παντού στα βουνά. Και όταν τα είχα πρωτοδεί την πρώτη χρονιά που ήρθα, καταχάρηκα γιατί μου θύμιζαν τα παιδικά μου χρόνια που πηγαίναμε σε κοντινά χωριά στην Πάτρα με τους δικούς μου και τα τσιμπολογούσαμε από τους θάμνους.Είναι μάλλον το μοναδικό φρούτο που τρώω χωρίς να το πλύνω, χωρίς να πολυσκεφτώ τι έχει περάσει από τους θάμνους! Στο σπίτι όταν τα έχω, αποκλείεται να μην τα πλύνω, αλλά όταν τα βλέπεις στους θάμνους, έτσι κατακόκκινα και ώριμα, είναι αδύνατον να αντισταθείς και να μην φέρεις μερικά στο στόμα σου!



Σαν φυτό, τα κούμαρα είναι εντυπωσιακό! Είναι λες και είναι στολισμένο χριστουγεννιάτικο δεντράκι, με τους καρπούς του, από άγουρους πρασινοκίτρινους, μέχρι ώριμους πορτοκαλοκόκκινους, σαν έγχρωμα λαμπιόνια! Και όλο αυτό, μέσα σε ένα βαθυπράσινο φόντο!


Παλιά, έκοβα μια μεγάλη κλάρα με κούμαρα, την έβαζα στο βάζο και έτρωγα τους καρπούς καθώς ωρίμαζαν με τις μέρες μέσα στο νερό.



Τα κούμαρα τα έχω κάνει επίσης λικέρ εκτός από μαρμελάδα. Για τη μαρμελάδα, τονίζω ότι όπως οι περισσότερες μαρμελάδες από άγρια φρούτα, έτσι κι αυτή, έχει μέσα σποράκια (αυτά τα εξωτερικά σποράκια του καρπού). Αν δεν είστε φαν λοιπόν αυτού του είδους των μαρμελάδων, τότε δεν κάνει για σας! Αν πάλι δεν σας πειράζουν και μπορείτε να βρείτε μερικά, τότε δοκιμάστε τη!



Μαρμελάδα κούμαρα
Υλικά
400 γρ. ώριμα κούμαρα
200 γρ. ζάχαρη
1/2 κούπα νερό

Εκτέλεση
Πλένουμε τα κούμαρα.
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε έτσι για 2-3 ώρες. Δεν βγάζουν πολύ σιρόπι.
Βράζουμε για 10 λεπτά.
Σβήνουμε τη φωτιά, τα λιώνουμε με την πρέσα των λαχανικών ή σε μπλέντερ και ξαναβράζουμε για 2-3 λεπτά.
Φυλάμε σε καθαρό βάζο.

Καλή εβδομάδα!

35 comments:

  1. Πολύ ιδιαίτερη μαρμελάδα!!!
    Δεν έχω φάει ποτέ! :( :( :(
    Καλημέρα Κική!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ε, τώρα ξέρεις τη συνταγή για να φας! :-)

      Delete
  2. Καλημέρα Κική και καλή εβδομάδα!
    Τα κούμαρα τα ξέρω πολύ καλά, αλλά δεν τα έχω δοκιμάσει ποτέ και σίγουρα όχι σε μαρμελάδα! Το ότι έχει σποράκια μέσα δεν με ενοχλεί καθόλου, ίσα-ίσα που μου αρέσει κιόλας!
    Και χρώμα σούπερ! Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ούτε εμένα ενοχλούν τα σποράκια!

      Delete
  3. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ κούμαρα, αλλά ο καρπός τους είναι πανέμορφος. Αναρωτιέμαι τι γεύση έχει αυτή η μαρμελάδα... Μακάρι να μπορούσα να βρω κούμαρα για να τη φτιάξω...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όντως είναι πανέμορφα!

      Delete
  4. Και μεις σαν παιδιά τα μαζεύαμε καθώς πηγαίναμε να κόψουμε κουμαριές για να στολιστεί το σπίτι τις μέρες των Χριστουγέννων. Αλλά μαρμελάδα δεν τα έχω κάνει ποτέ ομολογώ Κική.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πηνελόπη πώς σου ξέφυγαν; χαχα!

      Delete
  5. Μου αρέσει τόσο η κουμαριά, που την έχω φυτέψει στον κήπο μου! Βέβαια τα κοτσύφια της περιοχής περιμένουν να ωριμάσουν τα κούμαρα, όπως κι εγώ! Συχνά δεν μου αφήνουν ούτε ένα για δείγμα, όχι για μαρμελάδα...:)
    Πρέπει να έχει ιδιαίτερη γεύση σαν μαρμελάδα! Πάντως από χρώμα σκίζει!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Έχεις κουμαριά στον κήπο σου; Φοβερό! Μα είναι πανέμορφο φυτό!!!

      Delete
  6. Deli,μ΄έκανες να ζηλέψω-λες να πάω καμιά βολτούλα;
    Να σταματήσει το ψιλόβροχο πρώτα.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  7. Θα πάρω τα βουνά!!!
    Ζηλεύω.

    ReplyDelete
  8. οριστε δεν κρυφοκοιτω , ορμηξα μεσα .................και τωρα πειναω

    ReplyDelete
  9. Εγώ γιατί νόμιζα ότι τα τρώνε τα γίδια? χαχααχαχ! Χωρίς πλάκα τώρα....να είσαι σίγουρη ότι δεν θα μου ξεφύγουν από τώρα και μετά! Φιλιά! Καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλέεεεεεε! Μόνο τα γίδια δηλαδή; χαχαχαχα! Εγώ τα έτρωγα από μικρήηηηη! Χαχα!

      Delete
  10. Τα κούμαρα εγώ τα ξέρω, αν και στο χωριό στο νησί ποτέ δεν είδα τόσα πολλά ώστε να μπορώ να τα φτιάξω μαρμελάδα.
    Κική έχεις εξελιχθεί σε μαρμελαδοπαραγωγό από άγρια φρούτα μου φαίνεται! Σαν τρελή θα ήθελα να δοκιμάσω και το λικέρ από τα κούμαρα!
    Μπράβο και για τα δύο!
    Καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλά, μη νομίζεις...Κι εγώ λίγη ποσότητα κάνω και λικέρ και μαρμελάδα.

      Delete
  11. Ειχαμε σπιτι μου μια τεράστια κουμαριά...παρομοίως έτσι τα τρώω μα τη μαρμελάδα ποτέ δεν τη σκέφτηκα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ζηλεύω όσες έχετε/είχατε κουμαριά!

      Delete
  12. Εδώ πού νά τά βρώ Κική τά κούμαρα!Μού έφεραν όμως λικέρ!Πολύ ωραία καί αυτή η συνταγή!Καλή εβδομάδα!Φιλάκια!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ααα κάποιος προχώ φτιάχνει λικεράκι κούμαρα!

      Delete
  13. Κούμαρα έχω φαι πολύ παλιά,άμα πάμε στο χωριό και βρω θα δοκιμάσω να φτιάξω την μαρμελάδα.Πάντως είναι η πρώτη φορά που βλέπω τέτοια συνταγή.Καλή εβδομάδα να έχεις.

    ReplyDelete
  14. Μ' αρέσει να τα βλέπω, δεν τα ξέρω ομολογώ, κι επίσης δηλώνω πως μ' αρέσει πολύ έτσι όπως δείχνει η μαρμελάδα σου! Να'χα τώρα λίγη σε ψημένο βουτυράτο χωριάτικο ψωμάκι!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σοβαρά Μαρθούλα; Δεν τα ξέρεις; Παιδί της πόλης μάλλον ε; :-)

      Delete
  15. Κίκα μου, τι είν΄τούτο!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Απίθανο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  16. Ευτυχώς έχω δει κούμαρα γιατί έχω χωριό! Πολύ έξυπνη ιδέα να τα κάνεις μαρμελάδα! Και τα λαχανάκια μαλακώνουν πολύ στο φούρνο, δοκίμασέ τα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ααα ευχαριστώ για τα λαχανάκια!

      Delete
  17. Εκανα μια δοκιμη και παρατηρησα οτι οσο εβραζε δεν μυριζε πολυ ευχαριστα, η αληθεια ειναι οτι παραλλαξα την συνταγη σου λιγο εβαλα λιγοτερη ζαχαρη και προσθεσα αλεσμενα φυλλα στεβιας και μου φαινεται ελαχιστα πικρο που μπορει να οφειλεται και στην στεβια.
    Ισως στην επομενη δοκιμη πρεπει να δοκιμασω με εκχυλισμα στεβιας!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μπορεί να μύριζε έτσι από την στέβια. Δεν ξέρω...

      Delete
  18. Είμαστε στη Σκιάθο που είναι γεμάτη κουμαριές.Αυτη την εποχή αρχίζουν να βγαίνουν!!!!! Σήμερα μάζεψα μερικά και θα δοκιμάσουμε τη μαρμελάδα σου...

    ReplyDelete