Τα ξέρετε τα κούμαρα; Αν είσαστε από τους τυχερούς που έχετε κοντά σας βουνό και μπορείτε να εκδράμετε το χειμώνα, τότε τα ξέρετε. Αν φυσικά φύονται στα βουνάκια που πάτε. Εδώ έχει παντού στα βουνά. Και όταν τα είχα πρωτοδεί την πρώτη χρονιά που ήρθα, καταχάρηκα γιατί μου θύμιζαν τα παιδικά μου χρόνια που πηγαίναμε σε κοντινά χωριά στην Πάτρα με τους δικούς μου και τα τσιμπολογούσαμε από τους θάμνους.Είναι μάλλον το μοναδικό φρούτο που τρώω χωρίς να το πλύνω, χωρίς να πολυσκεφτώ τι έχει περάσει από τους θάμνους! Στο σπίτι όταν τα έχω, αποκλείεται να μην τα πλύνω, αλλά όταν τα βλέπεις στους θάμνους, έτσι κατακόκκινα και ώριμα, είναι αδύνατον να αντισταθείς και να μην φέρεις μερικά στο στόμα σου!
Σαν φυτό, τα κούμαρα είναι εντυπωσιακό! Είναι λες και είναι στολισμένο χριστουγεννιάτικο δεντράκι, με τους καρπούς του, από άγουρους πρασινοκίτρινους, μέχρι ώριμους πορτοκαλοκόκκινους, σαν έγχρωμα λαμπιόνια! Και όλο αυτό, μέσα σε ένα βαθυπράσινο φόντο!
Παλιά, έκοβα μια μεγάλη κλάρα με κούμαρα, την έβαζα στο βάζο και έτρωγα τους καρπούς καθώς ωρίμαζαν με τις μέρες μέσα στο νερό.
Τα κούμαρα τα έχω κάνει επίσης λικέρ εκτός από μαρμελάδα. Για τη μαρμελάδα, τονίζω ότι όπως οι περισσότερες μαρμελάδες από άγρια φρούτα, έτσι κι αυτή, έχει μέσα σποράκια (αυτά τα εξωτερικά σποράκια του καρπού). Αν δεν είστε φαν λοιπόν αυτού του είδους των μαρμελάδων, τότε δεν κάνει για σας! Αν πάλι δεν σας πειράζουν και μπορείτε να βρείτε μερικά, τότε δοκιμάστε τη!
Μαρμελάδα κούμαρα
Υλικά
400 γρ. ώριμα κούμαρα
200 γρ. ζάχαρη
1/2 κούπα νερό
Εκτέλεση
Πλένουμε τα κούμαρα.
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε έτσι για 2-3 ώρες. Δεν βγάζουν πολύ σιρόπι.
Βράζουμε για 10 λεπτά.
Σβήνουμε τη φωτιά, τα λιώνουμε με την πρέσα των λαχανικών ή σε μπλέντερ και ξαναβράζουμε για 2-3 λεπτά.
Φυλάμε σε καθαρό βάζο.
Καλή εβδομάδα!
Σαν φυτό, τα κούμαρα είναι εντυπωσιακό! Είναι λες και είναι στολισμένο χριστουγεννιάτικο δεντράκι, με τους καρπούς του, από άγουρους πρασινοκίτρινους, μέχρι ώριμους πορτοκαλοκόκκινους, σαν έγχρωμα λαμπιόνια! Και όλο αυτό, μέσα σε ένα βαθυπράσινο φόντο!
Παλιά, έκοβα μια μεγάλη κλάρα με κούμαρα, την έβαζα στο βάζο και έτρωγα τους καρπούς καθώς ωρίμαζαν με τις μέρες μέσα στο νερό.
Τα κούμαρα τα έχω κάνει επίσης λικέρ εκτός από μαρμελάδα. Για τη μαρμελάδα, τονίζω ότι όπως οι περισσότερες μαρμελάδες από άγρια φρούτα, έτσι κι αυτή, έχει μέσα σποράκια (αυτά τα εξωτερικά σποράκια του καρπού). Αν δεν είστε φαν λοιπόν αυτού του είδους των μαρμελάδων, τότε δεν κάνει για σας! Αν πάλι δεν σας πειράζουν και μπορείτε να βρείτε μερικά, τότε δοκιμάστε τη!
Μαρμελάδα κούμαρα
Υλικά
400 γρ. ώριμα κούμαρα
200 γρ. ζάχαρη
1/2 κούπα νερό
Εκτέλεση
Πλένουμε τα κούμαρα.
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε έτσι για 2-3 ώρες. Δεν βγάζουν πολύ σιρόπι.
Βράζουμε για 10 λεπτά.
Σβήνουμε τη φωτιά, τα λιώνουμε με την πρέσα των λαχανικών ή σε μπλέντερ και ξαναβράζουμε για 2-3 λεπτά.
Φυλάμε σε καθαρό βάζο.
Καλή εβδομάδα!
Πολύ ιδιαίτερη μαρμελάδα!!!
ReplyDeleteΔεν έχω φάει ποτέ! :( :( :(
Καλημέρα Κική!
Ε, τώρα ξέρεις τη συνταγή για να φας! :-)
DeleteΚαλημέρα Κική και καλή εβδομάδα!
ReplyDeleteΤα κούμαρα τα ξέρω πολύ καλά, αλλά δεν τα έχω δοκιμάσει ποτέ και σίγουρα όχι σε μαρμελάδα! Το ότι έχει σποράκια μέσα δεν με ενοχλεί καθόλου, ίσα-ίσα που μου αρέσει κιόλας!
Και χρώμα σούπερ! Φιλιά!
Ούτε εμένα ενοχλούν τα σποράκια!
DeleteΔεν έχω δοκιμάσει ποτέ κούμαρα, αλλά ο καρπός τους είναι πανέμορφος. Αναρωτιέμαι τι γεύση έχει αυτή η μαρμελάδα... Μακάρι να μπορούσα να βρω κούμαρα για να τη φτιάξω...
ReplyDeleteΌντως είναι πανέμορφα!
DeleteΚαι μεις σαν παιδιά τα μαζεύαμε καθώς πηγαίναμε να κόψουμε κουμαριές για να στολιστεί το σπίτι τις μέρες των Χριστουγέννων. Αλλά μαρμελάδα δεν τα έχω κάνει ποτέ ομολογώ Κική.
ReplyDeleteΠηνελόπη πώς σου ξέφυγαν; χαχα!
DeleteΜου αρέσει τόσο η κουμαριά, που την έχω φυτέψει στον κήπο μου! Βέβαια τα κοτσύφια της περιοχής περιμένουν να ωριμάσουν τα κούμαρα, όπως κι εγώ! Συχνά δεν μου αφήνουν ούτε ένα για δείγμα, όχι για μαρμελάδα...:)
ReplyDeleteΠρέπει να έχει ιδιαίτερη γεύση σαν μαρμελάδα! Πάντως από χρώμα σκίζει!
Έχεις κουμαριά στον κήπο σου; Φοβερό! Μα είναι πανέμορφο φυτό!!!
DeleteDeli,μ΄έκανες να ζηλέψω-λες να πάω καμιά βολτούλα;
ReplyDeleteΝα σταματήσει το ψιλόβροχο πρώτα.
Φιλιά!
Ναιιιι!
DeleteΘα πάρω τα βουνά!!!
ReplyDeleteΖηλεύω.
Πάρε τα ντε!
Deleteοριστε δεν κρυφοκοιτω , ορμηξα μεσα .................και τωρα πειναω
ReplyDeleteΧαχαχαχαχα!
DeleteΕγώ γιατί νόμιζα ότι τα τρώνε τα γίδια? χαχααχαχ! Χωρίς πλάκα τώρα....να είσαι σίγουρη ότι δεν θα μου ξεφύγουν από τώρα και μετά! Φιλιά! Καλή εβδομάδα!
ReplyDeleteΚαλέεεεεεε! Μόνο τα γίδια δηλαδή; χαχαχαχα! Εγώ τα έτρωγα από μικρήηηηη! Χαχα!
DeleteΤα κούμαρα εγώ τα ξέρω, αν και στο χωριό στο νησί ποτέ δεν είδα τόσα πολλά ώστε να μπορώ να τα φτιάξω μαρμελάδα.
ReplyDeleteΚική έχεις εξελιχθεί σε μαρμελαδοπαραγωγό από άγρια φρούτα μου φαίνεται! Σαν τρελή θα ήθελα να δοκιμάσω και το λικέρ από τα κούμαρα!
Μπράβο και για τα δύο!
Καλή βδομάδα!
Καλά, μη νομίζεις...Κι εγώ λίγη ποσότητα κάνω και λικέρ και μαρμελάδα.
DeleteΕιχαμε σπιτι μου μια τεράστια κουμαριά...παρομοίως έτσι τα τρώω μα τη μαρμελάδα ποτέ δεν τη σκέφτηκα!
ReplyDeleteΖηλεύω όσες έχετε/είχατε κουμαριά!
DeleteΕδώ πού νά τά βρώ Κική τά κούμαρα!Μού έφεραν όμως λικέρ!Πολύ ωραία καί αυτή η συνταγή!Καλή εβδομάδα!Φιλάκια!!
ReplyDeleteΑαα κάποιος προχώ φτιάχνει λικεράκι κούμαρα!
DeleteΚούμαρα έχω φαι πολύ παλιά,άμα πάμε στο χωριό και βρω θα δοκιμάσω να φτιάξω την μαρμελάδα.Πάντως είναι η πρώτη φορά που βλέπω τέτοια συνταγή.Καλή εβδομάδα να έχεις.
ReplyDeleteΕυχαριστώ!
DeleteΜ' αρέσει να τα βλέπω, δεν τα ξέρω ομολογώ, κι επίσης δηλώνω πως μ' αρέσει πολύ έτσι όπως δείχνει η μαρμελάδα σου! Να'χα τώρα λίγη σε ψημένο βουτυράτο χωριάτικο ψωμάκι!
ReplyDeleteΣοβαρά Μαρθούλα; Δεν τα ξέρεις; Παιδί της πόλης μάλλον ε; :-)
DeleteΚίκα μου, τι είν΄τούτο!!!!!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΑπίθανο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Χαχα! Ευχαριστώ!
DeleteΕυτυχώς έχω δει κούμαρα γιατί έχω χωριό! Πολύ έξυπνη ιδέα να τα κάνεις μαρμελάδα! Και τα λαχανάκια μαλακώνουν πολύ στο φούρνο, δοκίμασέ τα!
ReplyDeleteΑαα ευχαριστώ για τα λαχανάκια!
DeleteΕκανα μια δοκιμη και παρατηρησα οτι οσο εβραζε δεν μυριζε πολυ ευχαριστα, η αληθεια ειναι οτι παραλλαξα την συνταγη σου λιγο εβαλα λιγοτερη ζαχαρη και προσθεσα αλεσμενα φυλλα στεβιας και μου φαινεται ελαχιστα πικρο που μπορει να οφειλεται και στην στεβια.
ReplyDeleteΙσως στην επομενη δοκιμη πρεπει να δοκιμασω με εκχυλισμα στεβιας!
Μπορεί να μύριζε έτσι από την στέβια. Δεν ξέρω...
DeleteΕίμαστε στη Σκιάθο που είναι γεμάτη κουμαριές.Αυτη την εποχή αρχίζουν να βγαίνουν!!!!! Σήμερα μάζεψα μερικά και θα δοκιμάσουμε τη μαρμελάδα σου...
ReplyDeleteΕλπίζω να έγινε καλή!
DeleteΕτοιμάζομαι να φτιάξω την μαρμελάδα από κουμαρα. Πρώτη φορά επιχειρώ είμαι περίεργη για τη γεύση. θα μπορούσατε να μου πείτε και τη συνταγή για το λικέρ??
ReplyDeleteΓεια σας είχα βρει κούμαρα στο βουνό..... έφαγα..... μάζεψα..
ReplyDeleteΟ καλός άντρας φύτεψε στον κήπο μας .... τώρα έχω λίγα θα κάνω μαρμελάδα για την κόρη μου ,θα έρθει για τα Χριστούγεννα,μας αρέσουν
Γεια σας...δεν τα ήξερα τα κούμαρα,,, πήγαμε βόλτα στο βουνό και τα βρήκα ....έφαγα , μάζεψα.... τώρα έχω στον κήπο μας, φύτεψε ο άντρας μου....... έχει λίγα τώρα, αφού έφαγα αρκετά....θα κάνω μαρμελάδα για την κόρη μου που θα έρθει τα Χριστούγεννα.θελω λίγη ζάχαρη γιατί δεν μας αρέσουν τα πολύ γλυκά.
ReplyDelete