Thursday, November 29, 2012

Μπισκοτάκια μεθυσμένες χιονονιφάδες

Λίγες βδομάδες πριν τα Χριστούγεννα πια (πότε ήρθαν κιόλας;;;) και ξεκινάω τις γιορτινές συνταγές. Προτάσεις που μπορείτε να κάνετε στο τραπέζι σας, οικονομικές και εύκολες. 

Θυμάστε τις περσινές ξεμέθυστες χιονονιφάδες; Ε, φέτος ήρθε η ώρα για τις μεθυσμένες, γιατί πέρυσι δεν πρόλαβα να τις βάλω. Είναι φρεσκότατες όμως, γιατί ήθελα να τις ξαναφωτογραφήσω.

Η ιδιότητα "μεθυσμένες" προκύπτει από την ύπαρξη του γλυκάνισου, που θεωρητικά αφήνει μια ουζένια γεύση. Όμως δεν είναι τόσο πολύ έντονη, οπότε μην ανησυχείτε. Αν δεν σας αρέσει, μπορείτε να τον παραλείψετε και να βάλετε το αγαπημένο σας άρωμα στα μπισκοτάκια.

Τα μπισκοτάκια μπορούν να φτιαχτούν με βούτυρο ή μαργαρίνη, οπότε αν χρησιμοποιήσετε μαργαρίνη είναι και νηστίσιμο γλυκάκι.

Το νισεστέ τους δίνει μια πολύ ανάλαφρη υφή. Δοκιμάστε τα. Είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσουν! Θυμίζουν ελαφριά κουραμπιεδάκια. Η δόση είναι μικρή, οπότε δεν θα έχετε περιθώρια για πολλές τύψεις ;-)




Χιονονιφάδες μεθυσμένες
Υλικά για 25 περίπου κομμάτια
125 γρ. μαλακό βούτυρο ή μαργαρίνη
50 γρ. άχνη ζάχαρη
60 γρ. αλεύρι
125 γρ. νισεστέ
1 βανίλια
1 κ. σ. γλυκάνισο σε σκόνη
άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα


Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ τη μαργαρίνη ή το βούτυρο μαζί με την άχνη.
Προσθέτουμε τη βανίλια και το γλυκάνισο.
Συνεχίζουμε με τους γάντζους για ζύμη.
Προσθέτουμε το αλεύρι και το νισεστέ και χτυπάμε να ενσωματωθούν μέχρι να έχουμε μια απαλή ζύμη.
Αφήνουμε τη ζύμη 30 λεπτά στο ψυγείο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψί.
Πλάθουμε μπαλλίτσες σαν μικρά καρύδια και τα βάζουμε στο ταψί. Με ένα πηρούνι, πατικώνουμε λίγο τα μπαλλάκια.
Ψήνουμε για 15-20 λεπτά.
Όταν κρυώσουν τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

24 comments:

  1. Τι ωραία μυρωδάτη συνταγή! Σαν κουραμπιεδάκια γλυκάνισου! Τέλεια!!!!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Έτσι. Σαν κουραμπιεδάκια χωρίς αμύγδαλο.

      Delete
  2. Από εμφάνιση σκίζουν! Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα είναι με το γλυκάνισο γιατί δεν είμαι fan της συγκεκριμένης γεύσης. Μόνο και μόνο όμως το ότι θα μοσχοβολίσει το σπίτι από βούτυρο και θα πασπαλίσω με άχνη με βάζει σε πειρασμό.
    Φιλιά.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν είναι τόσο έντονη η γεύση του αν και εγώ είμαι φαν του γλυκάνισου!

      Delete
  3. μας βάζεις στο πνεύμα των Χριστουγέννων! Φαίνονται υπέροχα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να μπαίνουμε σιγά-σιγά! :-)

      Delete
  4. Deli,σιγά σιγά αρχίζουμε να μπαίνουμε στο κλίμα.Στην εμφάνιση μοιάζουν με κουραμπιέδες,στη γεύση δεν ξέρω-το γλυκάνισο μ΄αρέσει πολύ.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κι εμένα μ' αρέσει!

      Delete
  5. Τέλειο γλυκάκι και η προσθήκη του νισεστέ θα τις κάνει σίγουρα πολύ πολύ αφράτες τις χιονονιφάδες σου Κική μου!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όντως είναι ανάλαφρες και αφράτες!

      Delete
  6. Χο,χο,χο Merry Christmas!!!

    ReplyDelete
  7. Τι χαριτωμένα που είναι τα μπισκοτάκια σου Κική μου!
    Μου φαίνονται πολύ ενδιαφέροντα με τον νισεστέ και το γλυκάνισο, ασυνήθιστα υλικά και τα δύο!
    Φιλιά και καλημέρα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όντως ασυνήθιστα. Δοκίμασε το γλυκάνισο σκόνη σε πρώτη ευκαιρια!

      Delete
  8. Κική μου οι χιονομπάλες σου είναι φανταστικές!!Πολύ ωραία η συνταγή σου!!Πράγματι!!Εχουμε αρχίση από νωρίς τίς χριστουγεννιάτικες ετοιμασιες!!Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  9. Και οι μεθυσμένες και οι ξεμέθυστες μια χαρά είναι:)

    ReplyDelete
  10. Τρελαίνομαι για γλυκάνισο Κική.
    Μ αρέσει πολύ η γεύση που αφήνει.
    Πολύ ωραίες οι χιονόμπαλες σου..
    Θα τις δοκιμάσω..

    Φιλιά

    ReplyDelete
  11. μαρέσει που είναι μεθυσμένες!!!!σιγά μην τις έτρωγα με τύψεις!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!για απόλαυση και μόνο είναι'!φιλιάαα!

    ReplyDelete
  12. Καλημέρα Κική και καλό μήνα!
    Μου χρειαζόταν αυτή η συνταγή γι' αυτές τις μέρες.
    Να είσαι καλά

    ReplyDelete