Monday, December 3, 2012

Christmas cake - Πλούσιο κέικ Χριστουγέννων

Ναι ναι! Καλά βλέπετε! Όχι, όχι! Δεν είναι πολύ νωρίς για κέικ Χριστουγέννων! Αντιθέτως ίσα που προλαβαίνετε να το φτιάξετε. Καλά... Μην σας αγχώσω κιόλας!
Το κέικ-υπερπαραγωγή που ακολουθεί, είναι ένα πλούσιο φρουτοξηροκαρπένιο κέικ, άκρως θερμιδοφόρο και με όχι φτηνά υλικά (επειδή έχει πολλά). Όμως, τίποτα από τα δύο δεν πρέπει να σας αποτρέψει από το να το φτιάξετε. Σκεφτείτε ότι θα το φτιάξετε για τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά, ότι θα το μοιραστείτε με άλλους και ότι μπορεί να το φτιάξετε αντί για βασιλόπιτα.


Το κέικ αυτό το είχα πρωτοφτιάξει 2-3 χρόνια πριν, σε διπλάσια δόση (2 κέικ) και το κόψαμε αντί για βασιλόπιτα. Αναμφισβήτητα, είναι ένα από τα πιο νόστιμα και πλούσια κέικ που έχω φάει ως τώρα. Τη συνταγή, μου την είχε δώσει συνάδελφός μου Κύπρια. Στην Κύπρο συνηθίζουν πολύ να το κάνουν. Μετά από αλλαγές την προσάρμοσα στα μέτρα μου και στα παστεριωμένα αυγουλάκια.


Κάτι άλλο που δεν πρέπει να σας φοβίσει, είναι η μακροσκελής περιγραφή. Είναι μακροσκελής επειδή είναι αναλυτικότατη και επειδή δίνω εναλλακτικές εκτελέσεις για τα ωμά ή παστεριωμένα αυγά. Τα υλικά επίσης, τα έχω χωρισμένα ανά είδος, ώστε να μην χάσετε τη μπάλα :-) Αν αποφασίσετε να το φτιάξετε και ακολουθήσετε τις οδηγίες, θα δείτε ότι δεν είναι τόσο δύσκολο τελικά! Το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει!




Christmas cake- Πλούσιο κέικ Χριστουγέννων
Υλικά για ένα κέικ 28-30 εκ.
300 γρ. κόντιτα ή φρουί γλασέ ψιλοκομμένα ή γλυκά κουταλιού από φλούδες φρούτων, ξεπλυμένα, στεγνωμένα και ψιλοκομμένα
5 αποξηραμένοι χουρμάδες ψιλοκομμένοι
90 γρ. σταφίδα ξανθή και μαύρη
45 γρ. κράνμπερις
3 σύκα από γλυκό κουταλιού, ξεπλυμένα, στεγνωμένα και ψιλοκομμένα
60 γρ. αμύγδαλα με τη φλούδα ψιλοτριμμένα (όχι σκόνη)
60 γρ. καρύδια ψιλοτριμμένα (όχι σκόνη)
60 γρ. φουντούκια ψιλοτριμμένα (όχι σκόνη)
½ κ. γ. εκχύλισμα λεμονιού σκόνη (ή υγρό ή ξύσμα)
½ κ. γ. εκχύλισμα πορτοκαλιού σκόνη (ή υγρό ή ξύσμα)
1/8 κ. γ. μαχλέπι τριμμένο
1/8 κ. γ. γαρίφαλο σκόνη
1/8 κ. γ. μοσχοκάρυδο σκόνη
½ κ. γ. κανέλλα σκόνη
1 φακελάκι βανίλια ή ½ κ. γ. εκχύλισμα βανίλιας
125 γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. ζάχαρη
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3 μεγάλα αυγά χωρισμένα τα ασπράδια από τους κρόκους (Αν κόψετε σύντομα το κέικ σας, βάλτε 4 αυγά. Αν το αφήσετε να δέσει για πολλές μέρες, μπορείτε να βάλετε 3).
2 κ. γ. μπέικιν πάουντερ (μισό φάκελο)
¼ κούπας γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
¼ κούπας χυμό πορτοκαλιού
½ κούπα λικέρ διάφορα (προτιμήστε εσπεριδοειδών ή κανέλλας, τεντούρας κλπ)
λίγο λικέρ ή μπράντυ για να βρέξουμε το κέικ

για την 1η επικάλυψη (αμυγδαλόπαστα)
500-600 γρ. έτοιμη αμυγδαλόπαστα (μάρτζιπαν) ή χειροποίητη (δείτε παρακάτω)
120 γρ. μαρμελάδα βερύκοκο

για τη 2η επικάλυψη (γλάσο ρουαγιάλ)
350 γρ. άχνη ζάχαρη
4 κ. γ. σκόνη παστεριωμένο ασπράδι αυγού (αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κανονικό αυγό, δείτε παρακάτω)
4 κ. σ. νερό ζεστό

για το στόλισμα
φιγούρες από ζαχαρόπαστα, κουφετάκια ή ό,τι θέλετε να βάλετε στο κέικ σας



Εκτέλεση
(καλό και εύκολο για σας θα είναι να χωρίσετε τα υλικά σας)
Μέσα σε ένα μπωλ, ψιλοκόβουμε όλα τα φρούτα.
Προσθέτουμε και τις σταφίδες. Τα αλευρώνουμε ελαφρώς, λίγο πριν τα προσθέσουμε στο κέικ. Ψιλοτρίβουμε όλα τα ξηροκάρπια (όχι σκόνη).
Μέσα στο μπωλ που θα βάλουμε τα ξηροκάρπια, προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά, το μπέικιν και τη βανίλια.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160-170 βαθμούς.
Χτυπάμε σε μπωλ τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
Χτυπάμε σε άλλο μεγάλο μπωλ τη ζάχαρη με τους κρόκους να ασπρίσουν.
Προσθέτουμε στους κρόκους και το βούτυρο και χτυπάμε καλά.
Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, το γάλα και το λικέρ. Προσοχή. Το μίγμα ενδέχεται να δείχνει πως θα κόψει, γι’ αυτό είναι καλύτερα να προσθέσουμε μαζί και λίγο από το αλεύρι μας. Προσθέτουμε γρήγορα το αλεύρι και τα ξηροκάρπια.
Συνεχίζουμε ανακατεύοντας με κουτάλι.
Ανακατεύουμε να ενσωματωθεί καλά το αλεύρι και το μίγμα με τα ξηροκάρπια.
Προσθέτουμε τα ασπράδια, ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε και τα φρούτα, ανακατεύουμε.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα.
Ρίχνουμε το υλικό στη φόρμα.
Ψήνουμε το κέικ για 1 ώρα και 15 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία 160-170 βαθμούς.
Σκεπάζουμε αν χρειάζεται.
Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα.
Την επόμενη μέρα, το βρέχουμε με πινελάκι με λίγο λικέρ ή μπράντυ.
Μεταφέρουμε σε πιατέλα και το ξεχνάμε για 5-6 μέρες.
Μπορείτε να το σκεπάσετε χαλαρά με ένα αλουμινόχαρτο.

Μετά από 5 μέρες, φτιάχνουμε την αμυγδαλόπαστα ή ανοίγουμε με πλάστη την έτοιμη. Αν θελήσετε να φτιάξετε μόνη σας την αμυγδαλόπαστα, προτείνω να πάρετε πούδρα αμυγδάλου, γιατί τα σπιτικά μπλεντεράκια δεν τρίβουν καλά τα αμύγδαλα και δεν θα έχετε το απαιτούμενο αποτέλεσμα (την έχω πατήσει).


ΑΝ θέλουμε σπιτική αμυγδαλόπαστα θα χρειαστούμε:
2 ½ κούπες αμύγδαλα ασπρισμένα και ψιλοκοπανισμένα (300 γρ.) (καλύτερα πούδρα)
2 ασπράδια αυγών σε μαρέγκα (ή 4 κ. γ. σκόνη παστεριωμένου ασπραδιού συν 4 κ. σ. ζεστό νερό)
1 βανίλια
2 κούπες ζάχαρη άχνη (300 γρ.)
1 κ. γ. ροδόνερο


Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
Προσθέτουμε την άχνη, τη βανίλια, τα αμύγδαλα σκόνη και το ροδόνερο και φτιάχνουμε μια πάστα. Για να απλώσουμε την πάστα πάνω στο κέικ μας, πασπαλίζουμε ένα χαρτί ψησίματος (ή μεμβράνη) με ζάχαρη άχνη και ανοίγουμε τη ζύμη της αμυγδαλόπαστας με πλάστη στο επιθυμητό μέγεθος. Στρώνουμε τη μαρμελάδα βερύκοκο πάνω στο κέικ ή πάνω στην αμυγδαλόπαστα.
Με τη βοήθεια του χαρτιού ψησίματος, αναποδογυρίζουμε την αμυγδαλόπαστα πάνω στο κέικ και το στρώνουμε να πάει παντού και να κολλήσει πάνω στο κέικ (ή στη μαρμελάδα αν τη βάλαμε πάνω του).
Εναλλακτικά, παίρνουμε έτοιμο μάρτζιπαν, το ανοίγουμε με τον ίδιο τρόπο και το βάζουμε στο κέικ. Εγώ άπλωσα τη μαρμελάδα πάνω στο μάρτζιπαν, το οποίο είχα απλώσει πάνω σε διάφανη μεμβράνη. Με τη βοήθεια της μεμβράνης, σήκωσα το μάρτζιπαν και το έστρωσα στο κέικ. Θέλω να σας πω ότι το έτοιμο μάρτζιπαν ήταν μεγάλη ευκολία, υπερτερεί επειδή δεν έχει ωμά αυγά, αλλά έχει μεγαλύτερη υγρασία από το χειροποίητο.
Κόβουμε όση αμυγδαλόπαστα ή μάρτζιπαν περισσεύει και αφήνουμε πάλι το κέικ να στεγνώσει για 5-6 μέρες, σκεπασμένο χαλαρά με αλουμινόχαρτο.
Αν έχετε πολλή υγρασία στο σπίτι και δείτε ότι αντί να στεγνώνει το μάρτζιπαν υγραίνεται, προχωρήστε στο επόμενο βήμα, ή πασπαλίστε το με άχνη ζάχαρη ελαφρά.
Αν στην προσπάθειά σας να τοποθετείστε την αμυγδαλόπαστα (έτοιμη ή σπιτική) σας κόβεται, μην σας απασχολήσει. Απλώστε τη κομμάτι-κομμάτι. Έτσι κι αλλιώς, θα καλυφθεί με γλάσο ρουαγιάλ.



Μετά από 5-6 μέρες, βάζουμε το γλάσσο ρουαγιάλ.
Χτυπάμε τη σκόνη παστεριωμένου ασπραδιού με το ζεστό νερό, προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη, όχι όλη μαζί αλλά μέχρι να έχουμε σφιχτή κρέμα που να στέκεται. Ίσως δεν χρειαστεί να προσθέσετε όλη τη ζάχαρη. Όσο περισσότερη ζάχαρη βάλετε, τόσο πιο σκληρή θα γίνει η επικάλυψη όταν στεγνώσει και θα κόβεται πιο δύσκολα.

Αν θέλετε να φτιάξετε γλάσο ρουαγιάλ με κανονικά ασπράδια θα χρειαστείτε:
3 κούπες ζάχαρη άχνη
2 ασπράδια σε μαρέγκα
1 κ. γ. χυμό λεμονιού

Χτυπάμε πολύ καλά τα ασπράδια σε μαρέγκα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού και γλασάρουμε. Πάλι θα πρέπει να έχετε ένα γλάσο που θα στέκεται και δεν θα τρέχει. Και στις δύο περιπτώσεις, και στη σπιτική αμυγδαλόπαστα, και στο γλάσο ρουαγιάλ, αν έχετε ρευστό αποτέλεσμα, προσθέστε άχνη ζάχαρη.

Όταν στεγνώσει το γλάσο (μετά από 1-2 μέρες) στολίζουμε με χριστουγεννιάτικα στολίδια ή όπως επιθυμούμε.


Tips: Την πρώτη φορά είχα φτιάξει το γλυκό με ασπράδια, η δόση ήταν διπλάσια για 2 κέικ, έπαθα διάφορα χουνέρια (με την αμυγδαλόπαστα) και έπρεπε να το ξανακάνω για να σιγουρευτώ για τις δοσολογίες για ένα κέικ. Τη 2η φορά, το έκανα όπως ακριβώς περιγράφω στο πρώτο μέρος της συνταγής μου (με παστεριωμένη σκόνη αυγού κλπ).

Αντί για την κόντιτα που προτείνω, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρουί γλασέ, κερασάκια γλασέ, ή γλυκά κουταλιού (περγαμόντο, νεράντζι, σύκο, πορτοκάλι, λεμόνι κλπ), τα οποία θα ξεπλύνετε από το σιρόπι, θα αφήσετε να στραγγίξουν καλά και θα τα ψιλοκόψετε. Η Μαρία λέει ότι στην Κύπρο, χρησιμοποιούν τέτοια φρούτα μέσα και το κέικ γίνεται πολύ ζουμερό. Αν παρόλα αυτά προτιμήστε φρουί γλασέ έτοιμα, αγοράστε λίγα παραπάνω γιατί με το καθάρισμα θα σας λείπουν γραμμάρια. Στο σύνολο, χρησιμοποίησα 600 γρ. περίπου «φρούτα», οπότε, αν θέλετε να τα διαφοροποιήσετε, φροντίστε να είναι περίπου τόσα και τα δικά σας. Ομοίως μπορείτε να διαφοροποιήσετε και τα ξηροκάρπια.

Αντί για σκχύλισμα πορτοκαλιού-λεμονιού, μπορείτε να βάλετε ξύσμα από πορτοκάλι, λεμόνι, μανταρίνι.


Το γλάσο ρουαγιάλ, σκληραίνει πολύ με το στέγνωμα. Αυτό δημιουργεί ένα θέμα όταν πρόκειται να κόψουμε λεπτή φέτα. Την πρώτη φορά που το είχα κάνει με ασπράδια, δεν ήταν τόσο έντονο. Τώρα ήταν, αλλά ίσως είχα βάλει παραπάνω άχνη ζάχαρη. Αν θέλετε να αποφύγετε αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντί για γλάσο ρουαγιάλ, ζαχαρόπαστα!

Μην το παραψήσετε, γιατί το κέικ θα τρίβει. Επίσης θα τρίβει αν βιαστείτε να το κόψετε. Γι΄αυτό αν θέλετε να το κόψετε σύντομα αφού καλύψετε με το γλάσο ρουαγιάλ, καλύτερα είναι να έχετε βάλει παραπάνω αυγό. Αν το αφήσετε 5-6 μέρες πριν το κόψετε, τα 3 αυγά είναι μια χαρά.

Τα στολίδια στο πρώτο μου κέικ ήταν έτοιμα, ενώ στο δεύτερο ήταν από ζαχαρόπαστα (όλες οι μικρές φωτό είναι από το παλιό κέικ και οι μεγάλες από το φετινό).



Το κέικ σας μπορεί να φτιαχτεί άνετα 2-3 βδομάδες πριν τα Χριστούγεννα. Τα αρώματα και οι γεύσεις θα δέσουν. Μη φοβάστε που μένει έτσι καιρό. Όλο το υλικό σφραγίζει από τις επικαλύψεις και δεν χαλάει! Εννοείται, ότι μπορείτε να φτιάξετε το κέικ χωρίς καθόλου επικαλύψεις. Σε αυτή την περίπτωση, δεν χρειάζεται να το ξεκινήσετε 2-3 βδομάδες νωρίτερα.Λίγες μέρες αρκούν για να μείνει το κέικ σας και να δέσουν τα υλικά.


Δεν πιστεύω να φοβηθήκατε; Χαχα! Μην φοβάστε. Είναι απλό! Οργάνωση θέλει και να αποφασίσετε αν θα το κάνετε με ωμά αυγά ή παστεριωμένα. Για την παστεριωμένη σκόνη ασπραδιού, θα απευθυνθείτε σε εξειδικευμένα μπαχαρτζίδικα!

Κέικ Χριστουγέννων φτιάχνουν σε πολλές χώρες, όχι απαραίτητα με την ίδια συνταγή. Το αστείο λοιπόν και ρατσιστικούλι αστειάκι που κυκλοφορεί στην Ιαπωνία για αυτά τα κέικ και τις ανύπαντρες κοπέλες μετά τα 25 (!!!) είναι το εξής: τις ανύπαντρες κοπέλες μετά την ηλικία των 25, τις φωνάζουν Christmas cake, επειδή, όπως ένα τέτοιο γλυκό μένει στα αζήτητα μετά τις 25 Δεκεμβρίου, έτσι δεν έχει ζήτηση και μια κοπέλα μετά τα 25!!! Αν είναι δυνατόν! Να έλεγαν μια μεγάλη ηλικία να το καταλάβω. Αλλά 25;;; :-)))
 
Καλή επιτυχία!

55 comments:

  1. Κικίτσα christmas cake girl δεν είμαι όπως ξέρεις, αλλά λάτρεψα το υπέροχο christmas cake σου!
    Δεν ξέρω αν θα εύρισκα το κουράγιο να το φτιάξω, σίγουρα όμως θα ήθελα να το δοκιμάσω!
    Καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αξίζει τον κόπο!
      Καλή εβδομάδα!

      Delete
  2. Kικίτσα μου
    πριν χρόνια το είχα κάνει,από κυπριακή συνταγή παρομοίως!Χωρίς όμως επικάλυψη....είναι καταπληκτικό,εγγυώμαι ομοίως!(τουλάχιστον για κάποιον που λατρεύει τα φρουτένια κέικ...)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πες τα κουκίτσα! Κι εμένα μ΄αρέσουν τα φρουτένια κέικ!

      Delete
  3. Πολύ ωραία ιδέα για βασιλόπιτα μου έδωσες!!φαίνεται τέλειο!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλώς τηνε! Κι εγώ γοα βασιλόπιτα το είχα κάνει παλιά!

      Delete
  4. Ουάου!
    Πραγματικά υπερπαραγωγή το κέικ σου Κική μου!
    Πλούσιο σε υλικά και γεύσεις, πολύ ευπαρουσίαστο και πραγματικά αξιοζήλευτο!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  5. Καλές γιορτές Κική μου, χαρούμενες και ευτυχισμένες μέρες στο σπιτικό σας!!!

    ReplyDelete
  6. Υπερπαραγωγή όπως το είπες Κική !!

    Καλές γιορτές σου εύχομαι.

    Φιλιά

    ReplyDelete
  7. Πλουσιότατο το Χριστουγεννιάτικο κέικ σου, πλούσια και ανάρτησή σου, σήμερα. Και δεν την φοβήθηκα καθόλου! Αναλυτικότατη! Η κόρη, μου ζητά για φέτος διαφορετική βασιλόπιτα, από την τσουρεκένια που φτιαχνω συνήθως. Το κέικ αυτό είναι πολύ καλή ιδέα για βασιλόπιτα. Βολεύει γιατί φτιάχνεται αρκετές μέρες πριν και όχι μέσα στην φούρια της προετοιμασίας του Πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού και είναι ιδιαίτερα εμφανίσιμο. Με το καλό να φτιάξεις και τα άλλα Χριστουγεννιάτικα εδέσματα.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Έτσι Ειρήνη. Το φτιάχνεις νωρίς και ξενοιάζεις!
      Ευχαριστώ!

      Delete
  8. Με έπιασε ένα αγχος με όλα αυτα τα υλικά, αλλά το αποτέλεσμα πρέπει να είναι φοβερό (είναι και μια μεγάλη πρόκληση η παρασκευή τέτοιου γλυκού).
    Κυκλοροφορούν παστεριωμένα αυγα στην ελληνική αγορα?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μη σε πιάνει άγχος. Απλά είναι πολλά!
      Ναι! Κυκλοφορούν και φρέσκα (κρόκοι και ασπράδια παστεριωμένα) αλλά και σκόνη!

      Delete
    2. Σκόνη έχω, για φρέσκα δεν το ήξερα. Ευχαριστώ!

      Delete
  9. Κική μου ουαου!!!Υπερπαραγωγή πραγματικά!!!Μπορεί να έχει κόπο και υλικά αλλά το αποτέλεσμα σίγουρα είναι εξαιρετικό!!!
    Καλές γιορτές σου εύχομαι!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  10. Κική μου πολύ μου αρέσει. Μοιάζει με στόλεν, εγώ βέβαια που να τα καταφέρω έτσι!!!!!!!Το έκανες φανταστικό!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  11. Πολύ πολύ πολύ λαχταριστό και πολύ πολύ πολύ γιορτινό!!! Μου αρέσει που η περιγραφή της διαδικασίας είναι άκρως αναλυτική! Τα υλικά του είναι τέλεια και σίγουρα το προτιμώ από την κλασική βασιλόπιτα! Μπράβο!!!

    ReplyDelete
  12. νοστιμο και ιδιαιτερο, ακρως γιορτινο..οτι πρεπει για να εντυπωσιασουμε φιλους και συγγενεις τις γιορτες..

    ReplyDelete
  13. Δείχνει πραγματικά λαχταριστό και υπέροχο!:)

    ReplyDelete
  14. Αχ φαίνεται εξαιρετικό το κεκάκι σου σήμερα έκανα και το στόλλεν σου έγινε υπέροχο και το πόσταρα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε το στόλλεν!

      Delete
  15. Σ ευχαριστώ πολύ για τις τέλειες συνταγές σου!!!!!

    ReplyDelete
  16. Υπερπαραγωγή το κέικ σου Κικίτσα! Τέλειο:)

    ReplyDelete
  17. ΟΥΑΟΥ Πρέπει να το μελετήσω καλά πριν το κάνω. Φαίνεται πολύ πολύ πολύ ωραίο!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Υπολόγισέ το στα κέικ της Δευτέρας!

      Delete
  18. Καλό μήνα Κική!Τό κέικ είναι λίγο μπελαλίδικο αλλά πολύ νόστιμο καί ωραία φτιαγμένο!Μπράβο σου!!Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  19. Eγώ τρομαξα λίγο Κική μου.. :)
    Εχει τη φασαρία του, πιο πολύ για τις επικαλυψεις. Αλλά σίγουρα αυτό έχει όλη τη νοστιμιά.
    Πολύ ωραία Κική και του χρόνου.

    Φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κι εγώ τρόμαξα όταν το πρωτοδιάβασα αλλά μια ιδέα είναι!
      Ευχαριστώ!

      Delete
  20. Αν φτιάξω το κέικ και την επόμενη μέρα βάλω την αμυγδαλόπαστα και μετά την επόμενη βάλω το ρουαγιάλ θα έχει διαφορά ? Απλά έχω απορία για πιο λόγο αφήνεις τόσο μεγάλο χρονικό περιθώριο απο τη μέρα παρασκευής του κέικ μέχρι το τελικό γλάσο.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναι. Θέλουν το χρόνο τους να δέσουν τα αρώματα, οι γεύσεις και για να μην τρίβει τελικά το κέικ.

      Delete
  21. Εδώ και χρόοοοοοοοονια κάνω κέικ φρούτων τα Χριστούγεννα . Είναι από τα αγαπημένα μας. Το δικό σου δείχνει υπέροχο! Τέλειες και οι προτάσεις διακόσμησης!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θυμάμαι το περσινό σου! :-)
      Ευχαριστώ!

      Delete
  22. Το αγοράζουμε όσο-όσο!

    ReplyDelete
  23. έχω ένα πρόβλημα με την αμυγδαλόπαστα.... κολλάει πολύ και δεν μπορώ να την ανοίξω καλά... ετσι είναι η αμυγδαλόπαστα? (πρώτη φορά την φτιάχνω και δεν ξέρω..... ) τα κατάφερα και την άνοιξα τελικά αλλά φοβάμαι πως κάτι δεν πήγε καλά...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Έτσι είναι, κολλάει. Πασπάλιζέ τη με άχνη ζάχαρη για να μην κολλάει.

      Delete
    2. ΟΚ.... ευχαριστώ.... οταν το τελειώσω θα σας στείλω φωτογραφία... :) (αν βγει καλό... :p )

      Delete
    3. Θα περιμένω! Καλή επιτυχία!

      Delete
  24. ΜΟΝΟ ΕΓΩ ΛΕΙΠΩ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ!!!

    ReplyDelete