Αν στο γιορτινό σας τραπέζι έχετε σκοπό φέτος να συμπεριλάβετε χοιρινό, τότε σας προτείνω το φαγητό αυτό. Αν αγαπάτε τη μπύρα, θα το λατρέψετε. Η επίγευση που αφήνει, είναι μπύρας και δεντρολίβανου.
Χοιρινά μπριζολάκια ή τηγανιά, με μπύρα και γιαούρτι
Υλικά για 4-6 άτομα
1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
8 χοιρινά μπριζολάκια ή 1 κιλό τηγανιά (χοιρινό μπούτι)
1-2 κ. σ. ελαιόλαδο
1 κουτάκι μπύρα 330 ml
1 κ. γ. ροζ πιπέρι
1 κ. σ. ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο
1 κεσεδάκι γιαούρτι 0% των 150 γρ.
νερό
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε το κρέας και το αφήνουμε να σουρώσει.
Αν βάλουμε τηγανιά, την κόβουμε σε μικρές μπουκιές.
Σε αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε το κρέας μαζί με το κρεμμύδι και λίγο νεράκι και τα αφήνουμε να βράσουν για λίγα λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να ασπρίσει το κρέας από όλες τις μεριές. Όταν εξατμιστεί το νερό, προσθέτουμε το λάδι και γυρίζουμε το κρέας για 5 λεπτά.
Σβήνουμε με τη μπύρα. Η μπύρα θα αφρίσει. Μην σας απασχολήσει.
Αφήστε να κατακάτσει ο βρασμός και να περάσει λίγη ώρα και ξαφρίστε όσο μπορείτε με προσοχή, για να μην φύγουν στο ξάφρισμα τα κρεμμύδια.
Προσθέτουμε το δεντρολίβανο, το ροζ πιπέρι και νερό (μετρήστε με το κουτάκι της μπύρας) και αφήνουμε να βράσει για 20 λεπτά.
Αν χρειαστεί, ξαναπροσθέτουμε νερό.
Το φαγητό θα πρέπει να μείνει με αρκετό νερό.
Κατά το τέλος του μαγειρέματος, προσθέτουμε αλατοπίπερο.
Δοκιμάζουμε το φαγητό μας αν είναι έτοιμο.
Σε ένα μπωλ, βάζουμε το γιαούρτι και το ανακατεύουμε με σύρμα.
Παίρνουμε ζουμί από το φαγητό και το προσθέτουμε στο γιαούρτι, ανακατεύοντας με σύρμα για να ομογενοποιηθεί και να μην κάνει σβωλάκια το γιαούρτι.
Ρίχνουμε όσο περισσότερο υγρό μπορούμε.
Αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά και ρίχνουμε πάνω του το γιαούρτι.
Μην βάλετε πάλι το φαγητό στη φωτιά, γιατί θα κόψει το γιαούρτι.
Σερβίρουμε αμέσως με σαλάτα και φρέσκο ψωμί.
Χοιρινά μπριζολάκια ή τηγανιά, με μπύρα και γιαούρτι
Υλικά για 4-6 άτομα
1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
8 χοιρινά μπριζολάκια ή 1 κιλό τηγανιά (χοιρινό μπούτι)
1-2 κ. σ. ελαιόλαδο
1 κουτάκι μπύρα 330 ml
1 κ. γ. ροζ πιπέρι
1 κ. σ. ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο
1 κεσεδάκι γιαούρτι 0% των 150 γρ.
νερό
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε το κρέας και το αφήνουμε να σουρώσει.
Αν βάλουμε τηγανιά, την κόβουμε σε μικρές μπουκιές.
Σε αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε το κρέας μαζί με το κρεμμύδι και λίγο νεράκι και τα αφήνουμε να βράσουν για λίγα λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να ασπρίσει το κρέας από όλες τις μεριές. Όταν εξατμιστεί το νερό, προσθέτουμε το λάδι και γυρίζουμε το κρέας για 5 λεπτά.
Σβήνουμε με τη μπύρα. Η μπύρα θα αφρίσει. Μην σας απασχολήσει.
Αφήστε να κατακάτσει ο βρασμός και να περάσει λίγη ώρα και ξαφρίστε όσο μπορείτε με προσοχή, για να μην φύγουν στο ξάφρισμα τα κρεμμύδια.
Προσθέτουμε το δεντρολίβανο, το ροζ πιπέρι και νερό (μετρήστε με το κουτάκι της μπύρας) και αφήνουμε να βράσει για 20 λεπτά.
Αν χρειαστεί, ξαναπροσθέτουμε νερό.
Το φαγητό θα πρέπει να μείνει με αρκετό νερό.
Κατά το τέλος του μαγειρέματος, προσθέτουμε αλατοπίπερο.
Δοκιμάζουμε το φαγητό μας αν είναι έτοιμο.
Σε ένα μπωλ, βάζουμε το γιαούρτι και το ανακατεύουμε με σύρμα.
Παίρνουμε ζουμί από το φαγητό και το προσθέτουμε στο γιαούρτι, ανακατεύοντας με σύρμα για να ομογενοποιηθεί και να μην κάνει σβωλάκια το γιαούρτι.
Ρίχνουμε όσο περισσότερο υγρό μπορούμε.
Αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά και ρίχνουμε πάνω του το γιαούρτι.
Μην βάλετε πάλι το φαγητό στη φωτιά, γιατί θα κόψει το γιαούρτι.
Σερβίρουμε αμέσως με σαλάτα και φρέσκο ψωμί.
Ωραίο μου ακούγεται αυτό, ξαναπείνασα ξαφνικά...
ReplyDeleteΚαλημέρα Κικίτσα, πολύ νόστιμο μεζεδάκι..Αν και δεν είμαι πολύ του βουτήματος, εδώ απαιτείται..ΧΟΧΟ
ReplyDeleteΥπέροχο δείχνει Κική μου!!!!!!!!!
ReplyDeleteΜιαμ μιαμ... έχω ακόμα δύο ώρες να σχολάσω και μου άνοιξες την όρεξη τώρα εσύ... Πεντανόστιμο φαίνεται...
ReplyDeleteΑναρωτιέμαι: Άραγε να γίνεται με κεφίρ αντί για γιαούρτι;
(ναι, ναι, το κεφίρ που μου έστειλες έχει την τιμητική του τους τελευταίους δυο μήνες, φτιάχνω καθημερινά το ρόφημα και το τσακίζω!)
Πιστεύω πως θα γίνεται και με κεφίρ άνετα!
DeleteΑχ αυτή η σαλτσούλα ζητάει επειγόντως φρέσκο ψωμάκι για μεγαλειώδεις "βουτιές"...
ReplyDeleteΣκέτη κόλαση τό φαγάκι σου Κική!!Αλλά καί η κίς λορέν,φανταστική!Φιλάκια!!
ReplyDeleteΚικήηηηηηηηηηηη,
ReplyDeleteΜέσα στην αμαρτία σε άφησα, μέσα στην αμαρτία σε βρίσκω! και τι αμαρτία! Αυτό το γιαουρτομπιροχοιρινό ούτε το είχα ξανακούσει. Πολύ μ' αρέσει η ιδέα. Θα το επιχειρήσω, τώρα που θα έχω και χρόνο. Αν και από τώρα στο λέω: Ή βραστό θα μου γίνει, με τα νερά που τα θέλεις και πολλά, ή θα μου κόψει το γιαουρτάκι, όσο κι αν μου υπογραμμίζεις τον κίνδυνο..Αχ, θέλει τέχνη η αμαρτία.
Πολλά φιλιά εις υμάς και υμετέρους.
Σε μπλογκ μαγειρικής με άφησες, στο ίδιο με βρήκες. Άρα αμαρτωλό! χαχα! Να το κάνεις και θα σου βγει μια χαρά! Φιλιά πολλά! Σας πεθύμησα!
DeleteΕ καλά, είναι σίγουρο πως θα το φτιάξω! Όχι τα Χριστούγεννα γιατί είναι πολύ κλασσικοί οι καλεσμένοι μου και δεν μπορώ να δημιουργήσω, χαχαχα! Θα το κάνω όμως κάποια μέρα οπωσδήποτε!
ReplyDeleteΠολύ ωραίο,μάλλον θα το δοκιμάσω στις γιορτές, φαίνεται και εύκολο!
ReplyDeleteμπύρα και γιαούρτι αγαπημένα μου υλικά για κρέας!θέλω να το δοκιμάσω!!!!!!
ReplyDeleteΑντί για δεντρολίβανο μπορούμε να βάλουμε κάτι άλλο; Γιατί με το συγκεκριμένο βότανο δεν έχω τόσο καλές σχέσεις...
ReplyDeleteΧρόνια πολλά και καλά!
Χρονια πολλά! Οποιο σου αρέσει.Σοφάκι!
DeleteΡιγανίτσα?
ReplyDeleteWhy not?
DeleteΣας ευχαριστώ για τα σχόλια. Δοκιμάστε το αν αγαπάτε τη μπύρα!
ReplyDelete