Αυτό το άλειμμα τυριού το έχω κάνει δύο φορές και απέκτησε φανατικούς οπαδούς και τις δύο φορές. Η διακόσμησή του εξωτερικά είναι ευέλικτη και μπορείτε να βάλετε ό,τι σας αρέσει ή ό,τι ταιριάζει στην εποχή που το κάνετε.
Την πρώτη φορά που το είχα κάνει, εξωτερικά είχα βάλει μόνο μαϊντανό και ξηροκάρπια. Από τη φούρια του τραπεζώματος, ξέχασα να το φωτογραφήσω. Σώθηκε μόνο μια μεριδούλα, η οποία φωτογραφήθηκε την επόμενη μέρα. Η φωτό παρακάτω επίσης από την παρασκευή του, είναι από την πρώτη φορά.
Τη δεύτερη φορά προνόησα και το φωτογράφησα στα καλύτερα του, πριν ανάψουν τα πηρούνια! :-) Ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακό στην εμφάνιση γιατί έβαλα επιπλέον σταφίδες, κράνμπερις κλπ. Ήταν πεντανόστιμο!
400 γρ. τυρί κρέμα
50 γρ. ανθότυρο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα μαζί με λίγο από το πράσινο μέρος τους
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 κ. γ. μουστάρδα (όχι σκόνη, την έτοιμη)
λίγες σταγόνες soya sause
λίγο λευκό πιπέρι
για το τύλιγμα
½ μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο (κρατήστε λίγο για μέσα)
20 γρ. φουντούκια αλεσμένα
20 γρ. αμύγδαλα αλεσμένα (χρησιμοποίησα φιλέ την 1η φορά)
σταφίδες
Πλένουμε και στεγνώνουμε τον μαϊντανό. Κρατάμε λίγο από τον ψιλοκομμένο, για να τον προσθέσουμε μέσα στο μίγμα του τυριού.
Χτυπάμε σε μπλέντερ τα τυριά, έτσι ώστε να γίνουν ένα ενιαίο μίγμα. Αν δυσκολεύονται στο μπλέντερ, το κάνουμε τμηματικά ή τα λιώνουμε με πηρούνι στο μπωλ που θα τα αναμίξουμε.
Μεταφέρουμε τα τυριά σε μπωλ και μέσα εκεί ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι, λιώνουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε πιπέρι, λίγες σταγόνες soya sause, τη μουστάρδα, λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Στρώνουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και πάνω από αυτό, στρώνουμε ένα κομμάτι μεμβράνη.
Πάνω στη μεμβράνη σκορπάμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα ξηροκάρπια.
Βάζουμε κουταλιές από το μίγμα στο κέντρο της μεμβράνης και κατά μήκος.
Αφού βάλουμε όλο το υλικό, σπρώχνουμε το ρολό με τη βοήθεια του αλουμινόχαρτου, έτσι ώστε να κυλήσει πάνω στον μαϊντανό και τα ξηροκάρπια και να κολλήσουν από όλες του τις πλευρές.
Τυλίγουμε σφιχτά το spread με τη μεμβράνη και μετά με το αλουμινόχαρτο, κλείνοντας καλά τις άκρες του.
Το τοποθετούμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες, ή ακόμα καλύτερα για όλη τη νύχτα.
Όταν θέλουμε να το σερβίρουμε, ξετυλίγουμε και το «αδειάζουμε» σε μακρόστενη πιατέλα.
Η υφή του δεν είναι σκληρή, ούτε σκληραίνει ιδιαίτερα στο ψυγείο. Αν θέλετε να είναι πιο συμπαγές, βάλτε λιγότερο τυρί κρέμα. Όπως όμως το λέει το όνομά του, είναι άλειμμα. Και μάλιστα πεντανόστιμο.
Ό,τι υλικό δεν σας αρέσει, απλά αφαιρέστε το. Ό,τι πιστεύετε πως του πάει, προσθέστε το. Εγώ πρόσθετα υλικά καθώς το έφτιαχνα και με οδηγούσε η γεύση μου, όταν το έφτιαχνα για πρώτη φορά.
Παρόλο που πίστευα ότι θα καταναλωθεί μόνο από μεγάλους, καταναλώθηκε ευχάριστα και από τα παιδιά. Πήγαινε τέλεια με το ψητό και τις πατάτες του και ακόμα πιο τέλεια με τα ζυμωτά ψωμιά που είχα φτιάξει.
Αν δεν το βγάλετε σε κάποιο τραπέζι, προσφέρετέ το με κριτσίνια, φρεσκοψημένο ψωμί, στικς λαχανικών και παγωμένη μπύρα, ένα βράδυ που θα έχετε φίλους στο σπίτι. Είναι ευέλικτο και μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους.
Την πρώτη φορά που το είχα κάνει, εξωτερικά είχα βάλει μόνο μαϊντανό και ξηροκάρπια. Από τη φούρια του τραπεζώματος, ξέχασα να το φωτογραφήσω. Σώθηκε μόνο μια μεριδούλα, η οποία φωτογραφήθηκε την επόμενη μέρα. Η φωτό παρακάτω επίσης από την παρασκευή του, είναι από την πρώτη φορά.
Τη δεύτερη φορά προνόησα και το φωτογράφησα στα καλύτερα του, πριν ανάψουν τα πηρούνια! :-) Ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακό στην εμφάνιση γιατί έβαλα επιπλέον σταφίδες, κράνμπερις κλπ. Ήταν πεντανόστιμο!
Spread τυριού
Υλικά
100 γρ. μπλε τυρί ή ροκφόρ400 γρ. τυρί κρέμα
50 γρ. ανθότυρο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα μαζί με λίγο από το πράσινο μέρος τους
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 κ. γ. μουστάρδα (όχι σκόνη, την έτοιμη)
λίγες σταγόνες soya sause
λίγο λευκό πιπέρι
για το τύλιγμα
½ μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο (κρατήστε λίγο για μέσα)
20 γρ. φουντούκια αλεσμένα
20 γρ. αμύγδαλα αλεσμένα (χρησιμοποίησα φιλέ την 1η φορά)
προαιρετικά:
κράνμπεριςσταφίδες
Προετοιμασία-εκτέλεση
Τρίβουμε τα ξηροκάρπια, τα αφήνουμε στην άκρη. Πλένουμε και στεγνώνουμε τον μαϊντανό. Κρατάμε λίγο από τον ψιλοκομμένο, για να τον προσθέσουμε μέσα στο μίγμα του τυριού.
Χτυπάμε σε μπλέντερ τα τυριά, έτσι ώστε να γίνουν ένα ενιαίο μίγμα. Αν δυσκολεύονται στο μπλέντερ, το κάνουμε τμηματικά ή τα λιώνουμε με πηρούνι στο μπωλ που θα τα αναμίξουμε.
Μεταφέρουμε τα τυριά σε μπωλ και μέσα εκεί ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι, λιώνουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε πιπέρι, λίγες σταγόνες soya sause, τη μουστάρδα, λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Στρώνουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και πάνω από αυτό, στρώνουμε ένα κομμάτι μεμβράνη.
Πάνω στη μεμβράνη σκορπάμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα ξηροκάρπια.
Βάζουμε κουταλιές από το μίγμα στο κέντρο της μεμβράνης και κατά μήκος.
Αφού βάλουμε όλο το υλικό, σπρώχνουμε το ρολό με τη βοήθεια του αλουμινόχαρτου, έτσι ώστε να κυλήσει πάνω στον μαϊντανό και τα ξηροκάρπια και να κολλήσουν από όλες του τις πλευρές.
Τυλίγουμε σφιχτά το spread με τη μεμβράνη και μετά με το αλουμινόχαρτο, κλείνοντας καλά τις άκρες του.
Το τοποθετούμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες, ή ακόμα καλύτερα για όλη τη νύχτα.
Όταν θέλουμε να το σερβίρουμε, ξετυλίγουμε και το «αδειάζουμε» σε μακρόστενη πιατέλα.
Η υφή του δεν είναι σκληρή, ούτε σκληραίνει ιδιαίτερα στο ψυγείο. Αν θέλετε να είναι πιο συμπαγές, βάλτε λιγότερο τυρί κρέμα. Όπως όμως το λέει το όνομά του, είναι άλειμμα. Και μάλιστα πεντανόστιμο.
Ό,τι υλικό δεν σας αρέσει, απλά αφαιρέστε το. Ό,τι πιστεύετε πως του πάει, προσθέστε το. Εγώ πρόσθετα υλικά καθώς το έφτιαχνα και με οδηγούσε η γεύση μου, όταν το έφτιαχνα για πρώτη φορά.
Παρόλο που πίστευα ότι θα καταναλωθεί μόνο από μεγάλους, καταναλώθηκε ευχάριστα και από τα παιδιά. Πήγαινε τέλεια με το ψητό και τις πατάτες του και ακόμα πιο τέλεια με τα ζυμωτά ψωμιά που είχα φτιάξει.
Αν δεν το βγάλετε σε κάποιο τραπέζι, προσφέρετέ το με κριτσίνια, φρεσκοψημένο ψωμί, στικς λαχανικών και παγωμένη μπύρα, ένα βράδυ που θα έχετε φίλους στο σπίτι. Είναι ευέλικτο και μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους.
Και μια φίλη μου έψαχνε να κάνει μπάλα τυριού που έχει τραπέζι το Σάββατο. Και να'σαι. Της το προωθώ πάραυτα!!!
ReplyDeleteΚαλημέρα Κική!
ReplyDeleteΠολύ ωραίο το μείγμα για το τυράκι.
Εχθές έβαλα ιδέες για να παρουσιάσουμε μείγμα τυριού στο τραπέζι.
Νομίζω ότι το μείγμα σου θα είναι ότι πρέπει για αυτά. Μου επιτρέπεις να το μοιραστώ στην ίδια ανάρτηση;
http://mammy-on-line.blogspot.gr/2012/12/blog-post_13.html
Πω! πω! μου άνοιξες την όρεξη, τρελαίνομαι για τέτοια..Υπέροχη παρουσίαση και εικόνες..φιλάκια Αχτιδένια και ..Καλές γιορτές ( θα το κάνω το πρώτο στα σίγουρα)
ReplyDeleteΕχω μείνει.....πολυ ωραίες, δροσερές φωτογραφίες!!
ReplyDeleteΚαλά....κι από γεύση θα σκίζει!!
Μου έδωσες ιδέα για κάτι που ετοιμάζω!!
ReplyDeleteΦιλιά
Εντυπωσιακό! Μ' αρέσει η ιδέα!
ReplyDeleteΦιλιά!
Κική είναι τέλεια ιδέα! Καταγράφεται στα "οπωσδήποτε"!
ReplyDeleteΣούπερ ιδέα, τι να πω??
ReplyDeleteΕξαιρετική και χριστουγενιάτικη με τα κράνμπερις, τις σταφίδες και τους ξηρούς καρπούς!!
Συγχαρητήρια!
Τέλειο Κική!!Φανταστικό!!Μού αρέσουν πολύ τά κράνμπερις!Καλό Σ/Κ!!
ReplyDeleteDeli,τέλειο φαίνεται,μόνο το μπλε τυρί μου το χαλάει-να βάλω μόνο άσπρα τυράκια;
ReplyDeleteΓια το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας θα είναι τέλειο!
Φιλιά!
Αν δεν σ΄αρέσει το μπλε τυρί, μην το βάλεις! Μπορείς να βάλεις κάποιο άλλο στη θέση του!
DeleteΚική μου πάρα πολύ ωραία ιδέα!!!!!!!!!
ReplyDeleteΦιλιά!
Πολύ εντυπωσιακό! Λέω να το προσπαθήσω!
ReplyDeleteΚική μου υποβάλλω τα σέβη μου για μία ακόμη φορά! Τι φανταστική ιδέα για τα εορταστικά γεύματα είναι αυτή! Μπράβο!
ReplyDeleteμόλις έκλεισε θέση και για το δικό μου γιορτινό τραπέζι φέτος..τέλειο!
ReplyDeleteΛαχταριστό... το τυρί κρέμα είναι του σουπερ μάρκετ (το αλλοδαπόν), ε; Μάλλον θα άλλαζα το ανθότυρο, νομίζω ότι όσο και να χτυπηθεί γμτ το καταλαβαίνω. Αν έβαζε κανείς λίγο κατσικίσιο (από τους κορμούς μιας υπέροχης ελληνικής εταιρείας); Χμ, πολυ πετυχημένη η προσθήκη ξηρών φρούτων (αισθητικά και γευστικά). Καλά μαγειρέματα.
ReplyDelete(λίγο άσχετο: σε μπλογκ από αυτά στα δεξιά, αναφέρεται βόκισος θαμνος στη Ζάκυνθο. Τα φώτα σου;)
Τυρί κρέμα μπορείς να βρεις οπουδήποτε, επώνυμο και ή με τη μάρκα του σμ που το πουλάει. Αν δεν σου αρέσει το ανθότυρο μην το βάλεις. Έτσι κι αλιώς είναι λίγο σε ποσότητα.
DeleteΔεν έχω ιδέα για το θάμνο αυτό!
Κική πολυ ωραίο το spread τυριού. Μου αρεσουν απίστευτα κάτι τέτοια ιδίως σε γιορτινά τραπέζια ή μπουφέ.
ReplyDeleteΝομιζω πως το δευτερο με τα κρανμπερις και τους ξηρούς καρπούς είναι φανταστικό.
Μπράβο!
Σας ευχαριστώ πολύ όλες για τα καλά σας λόγια. Πραγματικά είναι εντυπωσιακό σε εμφάνιση και γιορτινό, αλλά και σε γεύση ήταν πολύ νόστιμο! Θα χαρώ να το δοκιμάσετε!
ReplyDeleteTρελή αδυναμία στα τυριά και δη στο blue cheese!!!!!! Το λάτρεψα Κική μου!!!!!!
ReplyDeleteΚάνε το Λιλάκι!
Delete