Wednesday, December 19, 2012

Χοιρινά μπριζολάκια ή τηγανιά, με μπύρα και γιαούρτι

Αν στο γιορτινό σας τραπέζι έχετε σκοπό φέτος να συμπεριλάβετε χοιρινό, τότε σας προτείνω το φαγητό αυτό. Αν αγαπάτε τη μπύρα, θα το λατρέψετε. Η επίγευση που αφήνει, είναι μπύρας και δεντρολίβανου.


Χοιρινά μπριζολάκια ή τηγανιά, με μπύρα και γιαούρτι
Υλικά για 4-6 άτομα
1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
8 χοιρινά μπριζολάκια ή 1 κιλό τηγανιά (χοιρινό μπούτι)
1-2 κ. σ. ελαιόλαδο
1 κουτάκι μπύρα 330 ml
1 κ. γ. ροζ πιπέρι
1 κ. σ. ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο
1 κεσεδάκι γιαούρτι 0% των 150 γρ.
νερό
αλάτι
πιπέρι


Εκτέλεση
Πλένουμε το κρέας και το αφήνουμε να σουρώσει.
Αν βάλουμε τηγανιά, την κόβουμε σε μικρές μπουκιές.
Σε αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε το κρέας μαζί με το κρεμμύδι και λίγο νεράκι και τα αφήνουμε να βράσουν για λίγα λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να ασπρίσει το κρέας από όλες τις μεριές. Όταν εξατμιστεί το νερό, προσθέτουμε το λάδι και γυρίζουμε το κρέας για 5 λεπτά.
Σβήνουμε με τη μπύρα. Η μπύρα θα αφρίσει. Μην σας απασχολήσει.
Αφήστε να κατακάτσει ο βρασμός και να περάσει λίγη ώρα και ξαφρίστε όσο μπορείτε με προσοχή, για να μην φύγουν στο ξάφρισμα τα κρεμμύδια.
Προσθέτουμε το δεντρολίβανο, το ροζ πιπέρι και νερό (μετρήστε με το κουτάκι της μπύρας) και αφήνουμε να βράσει για 20 λεπτά.
Αν χρειαστεί, ξαναπροσθέτουμε νερό.
Το φαγητό θα πρέπει να μείνει με αρκετό νερό.
Κατά το τέλος του μαγειρέματος, προσθέτουμε αλατοπίπερο.


Δοκιμάζουμε το φαγητό μας αν είναι έτοιμο.
Σε ένα μπωλ, βάζουμε το γιαούρτι και το ανακατεύουμε με σύρμα.
Παίρνουμε ζουμί από το φαγητό και το προσθέτουμε στο γιαούρτι, ανακατεύοντας με σύρμα για να ομογενοποιηθεί και να μην κάνει σβωλάκια το γιαούρτι.
Ρίχνουμε όσο περισσότερο υγρό μπορούμε.


Αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά και ρίχνουμε πάνω του το γιαούρτι.
Μην βάλετε πάλι το φαγητό στη φωτιά, γιατί θα κόψει το γιαούρτι.
Σερβίρουμε αμέσως με σαλάτα και φρέσκο ψωμί.

17 comments:

  1. Ωραίο μου ακούγεται αυτό, ξαναπείνασα ξαφνικά...

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα Κικίτσα, πολύ νόστιμο μεζεδάκι..Αν και δεν είμαι πολύ του βουτήματος, εδώ απαιτείται..ΧΟΧΟ

    ReplyDelete
  3. Υπέροχο δείχνει Κική μου!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  4. Μιαμ μιαμ... έχω ακόμα δύο ώρες να σχολάσω και μου άνοιξες την όρεξη τώρα εσύ... Πεντανόστιμο φαίνεται...

    Αναρωτιέμαι: Άραγε να γίνεται με κεφίρ αντί για γιαούρτι;
    (ναι, ναι, το κεφίρ που μου έστειλες έχει την τιμητική του τους τελευταίους δυο μήνες, φτιάχνω καθημερινά το ρόφημα και το τσακίζω!)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πιστεύω πως θα γίνεται και με κεφίρ άνετα!

      Delete
  5. Αχ αυτή η σαλτσούλα ζητάει επειγόντως φρέσκο ψωμάκι για μεγαλειώδεις "βουτιές"...

    ReplyDelete
  6. Σκέτη κόλαση τό φαγάκι σου Κική!!Αλλά καί η κίς λορέν,φανταστική!Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  7. Κικήηηηηηηηηηηη,
    Μέσα στην αμαρτία σε άφησα, μέσα στην αμαρτία σε βρίσκω! και τι αμαρτία! Αυτό το γιαουρτομπιροχοιρινό ούτε το είχα ξανακούσει. Πολύ μ' αρέσει η ιδέα. Θα το επιχειρήσω, τώρα που θα έχω και χρόνο. Αν και από τώρα στο λέω: Ή βραστό θα μου γίνει, με τα νερά που τα θέλεις και πολλά, ή θα μου κόψει το γιαουρτάκι, όσο κι αν μου υπογραμμίζεις τον κίνδυνο..Αχ, θέλει τέχνη η αμαρτία.

    Πολλά φιλιά εις υμάς και υμετέρους.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σε μπλογκ μαγειρικής με άφησες, στο ίδιο με βρήκες. Άρα αμαρτωλό! χαχα! Να το κάνεις και θα σου βγει μια χαρά! Φιλιά πολλά! Σας πεθύμησα!

      Delete
  8. Ε καλά, είναι σίγουρο πως θα το φτιάξω! Όχι τα Χριστούγεννα γιατί είναι πολύ κλασσικοί οι καλεσμένοι μου και δεν μπορώ να δημιουργήσω, χαχαχα! Θα το κάνω όμως κάποια μέρα οπωσδήποτε!

    ReplyDelete
  9. Πολύ ωραίο,μάλλον θα το δοκιμάσω στις γιορτές, φαίνεται και εύκολο!

    ReplyDelete
  10. μπύρα και γιαούρτι αγαπημένα μου υλικά για κρέας!θέλω να το δοκιμάσω!!!!!!

    ReplyDelete
  11. Αντί για δεντρολίβανο μπορούμε να βάλουμε κάτι άλλο; Γιατί με το συγκεκριμένο βότανο δεν έχω τόσο καλές σχέσεις...

    Χρόνια πολλά και καλά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χρονια πολλά! Οποιο σου αρέσει.Σοφάκι!

      Delete
  12. Σας ευχαριστώ για τα σχόλια. Δοκιμάστε το αν αγαπάτε τη μπύρα!

    ReplyDelete