Κόκκινες φακές είχα ξαναφτιάξει παλιότερα. Πεσκέσι όμως μου ήρθε από την Κομοτηνή, από τη φίλη μου τη Ντίνα, συν ότι τις παλιές, δεν τις είχα τελειώσει ακόμα. Έβαλα λοιπόν μπροστά τις παλιές για να τελειώσουν και να παίρνουν σειρά οι νεότερες. Κόκκινες φακές εδώ φυσικά στη Ζάκυνθο, είναι αστείο να ψάξεις να βρεις. Απλά δεν υπάρχουν...
Τις γνωστές φακές, τις έχω συνηθίσει τόσο πολύ σαν σούπα, που δύσκολα μπορώ να φανταστώ να τις φτιάχνω αλλιώς, αν και θα έρθει κι αυτών η ώρα τους. Αντίθετα τις κόκκινες, επειδή ίσως είναι τόσο όμορφες και διαφορετικές εμφανισιακά, πρώτα σκέφτομαι να τις κάνω σαλάτα ή κάτι άλλο, και μετά σούπα.
Έτσι, οι κόκκινες φακές έγιναν πάλι μια ωραία σαλάτα. Αν δεν βρίσκετε κόκκινες φακές, πιστεύω, ότι η συνταγή θα δουλεύει καλά και με φάβα, που δεν θα λιώσετε!
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1-2 κ. σ. κάπαρη
1 κόκκινη πιπεριά, πολύ ψιλοκομμένη
αλάτι
1-2 κ. σ. ελαιόλαδο
1-2 κ. σ. ξύδι μπαλσάμικο
Τις ξεπλένουμε σε σουρωτήρι και τις βάζουμε σε μπωλ.
Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και την πιπεριά.
Χτυπάμε σε μπωλάκι το λάδι με το μπαλσάμικο και περιχύνουμε τη σαλάτα μας.
Εμείς την φάγαμε για κύριο γεύμα, μαζί με τους ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης που είχα φτιάξει.
Τις γνωστές φακές, τις έχω συνηθίσει τόσο πολύ σαν σούπα, που δύσκολα μπορώ να φανταστώ να τις φτιάχνω αλλιώς, αν και θα έρθει κι αυτών η ώρα τους. Αντίθετα τις κόκκινες, επειδή ίσως είναι τόσο όμορφες και διαφορετικές εμφανισιακά, πρώτα σκέφτομαι να τις κάνω σαλάτα ή κάτι άλλο, και μετά σούπα.
Έτσι, οι κόκκινες φακές έγιναν πάλι μια ωραία σαλάτα. Αν δεν βρίσκετε κόκκινες φακές, πιστεύω, ότι η συνταγή θα δουλεύει καλά και με φάβα, που δεν θα λιώσετε!
Κόκκινες φακές σαλάτα ΙΙ
Υλικά
250 γρ. κόκκινες φακές3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1-2 κ. σ. κάπαρη
1 κόκκινη πιπεριά, πολύ ψιλοκομμένη
αλάτι
1-2 κ. σ. ελαιόλαδο
1-2 κ. σ. ξύδι μπαλσάμικο
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, πλένουμε και βράζουμε τις φακές σε λίγο αλατισμένο νερό, για 10 λεπτά.Τις ξεπλένουμε σε σουρωτήρι και τις βάζουμε σε μπωλ.
Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και την πιπεριά.
Χτυπάμε σε μπωλάκι το λάδι με το μπαλσάμικο και περιχύνουμε τη σαλάτα μας.
Εμείς την φάγαμε για κύριο γεύμα, μαζί με τους ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης που είχα φτιάξει.
οι κοκκινες φακες ειναι οντως πολυ νοστιμες. εγω τις φιαχνω συχνα και σαν κρεμα.
ReplyDeleteωραιες και σε σαλατα.
Πάω αύριο να τις ψάξω!!
ReplyDeleteΕίναι και νηστίσιμη! Ό,τι πρέπει! Θα ψάξω κι εγώ για κόκκινες φακές.
ReplyDeleteΧρωματιστή πανδαισία!!! Λες να κάνω δοκιμή μπας και τις φάνε???
ReplyDeleteΘα πάω να πάρω..χεχεχε!!
Κορίτσια, στην Αθήνα κόκκινες φακές βρήκα στο γνωστό Μπαχαρτζίδικο στο κέντρο!
ReplyDeleteΚόκκινες φακες βρίσκεις με ευκολία σε όλα τα σούπερ μάρκετ !εγω τις μαγειρεύω όπως ακριβώς τα φασόλια και τις τρώνε πολυ καλύτερα τα παιδια άπο τις συνηθισμένες .επιπλεον εχουν και πολυ περισσότερο σίδηρο !!!
ReplyDeleteΚαι στη Ζάκυνθο;
ReplyDelete