Όταν ήμουν μικρή στην Πάτρα και τρώγαμε ντομάτες με αυγά, εννοούσαμε πάντα καγιανά (ή στραπατσάδα ή αλλιώς, ανακατεμένα τα αυγά στη σάλτσα ντομάτας). Στη Ζάκυνθο όμως, τις ντομάτες με τα αυγά, δεν τις συνηθίζουν έτσι. Συνηθίζουν να ρίχνουν τα αυγά μάτια μέσα στη σάλτσα, πράγμα που κάνουν και σε άλλα φαγητά, όπως τα κουρκουτσέλια.
Περιττό να σας πω, ότι αυτό το τόσο απλό φαγητό, είναι ένα από τα πιο αγαπημένα των ζακυνθινών, και αυτό που πεθυμούν να φάνε όλοι οι ζακυνθινοί που μένουν μακριά, με ντόπιες ντομάτες, χωριάτικα αυγά και φέτα, όταν έρχονται στο νησί. Αν βάλεις και πατάτες φρεσκοτηγανισμένες από δίπλα, τότε έχουν το καλύτερο γεύμα. Οι φρέσκιες ώριμες καλοκαιρινές ντομάτες, είναι must! Το ζυμωτό ψωμί επίσης και είναι αυτονόητο ότι πρέπει να συνοδεύσει ένα τέτοιο φαγητό.
Αν το φτιάξει κάποιος χωρίς να το τιγκάρει στο λάδι (οι ζακυνθινοί αγαπούν το λάδι πολύ και δεν το τσιγκουνεύονται), τότε το γεύμα είναι και light. Προϋπόθεση βέβεια για να παραμείνει light, είναι να μην καταναλωθεί 1 καρβέλι ψωμί με τη σάλτσα του, πράγμα το οποίο είναι λίγο δύσκολο! Παρόλα αυτά, εγώ προτείνω τον light τρόπο, για 2-3 άτομα.
6 σκελίδες σκόρδο ή και περισσότερες, ψιλοκομμένες
4 κ. σ. ελαιόλαδο ή και περισσότερο
½ κ. γ. ρίγανη
½ κ. γ. αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
1 κ. γ. ζάχαρη
4-6 αυγά
Μέσα σε ένα φαρδύ τηγάνι, ζεστάνετε το λάδι και ρίξτε το ψιλοκομμένο σκόρδο.
Γυρίστε το στο λάδι για 1-2 λεπτά και ρίξτε τη ντομάτα.
Βράστε σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά.
Χαμηλώστε τη φωτιά, προσθέστε ½ κούπα νερό και βράστε για άλλα 20 λεπτά.
Κατά το τέλος του 20λέπτου, προσθέστε το αλατοπίπερο, τη ρίγανη, τη ζάχαρη και ανακατέψτε.
Σπάστε ένα-ένα αυγό και βάλτε το καθένα προσεχτικά στη σάλτσα. Μην ανακατέψτε καθόλου. Βράστε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να πήξουν τα αυγά. Αλατίστε από πάνω τα αυγά λιγάκι. Μόλις πήξουν τα ασπράδια των αυγών, το φαγητό είναι έτοιμο.
Σερβίρεται με τηγανητές πατάτες ή σκέτο, με φρεσκοψημένο ψωμί.
Καλή εβδομάδα!
Περιττό να σας πω, ότι αυτό το τόσο απλό φαγητό, είναι ένα από τα πιο αγαπημένα των ζακυνθινών, και αυτό που πεθυμούν να φάνε όλοι οι ζακυνθινοί που μένουν μακριά, με ντόπιες ντομάτες, χωριάτικα αυγά και φέτα, όταν έρχονται στο νησί. Αν βάλεις και πατάτες φρεσκοτηγανισμένες από δίπλα, τότε έχουν το καλύτερο γεύμα. Οι φρέσκιες ώριμες καλοκαιρινές ντομάτες, είναι must! Το ζυμωτό ψωμί επίσης και είναι αυτονόητο ότι πρέπει να συνοδεύσει ένα τέτοιο φαγητό.
Ψωμί χωριάτικο, Ψωμιά & ζύμες, σελ. 28 |
Αν το φτιάξει κάποιος χωρίς να το τιγκάρει στο λάδι (οι ζακυνθινοί αγαπούν το λάδι πολύ και δεν το τσιγκουνεύονται), τότε το γεύμα είναι και light. Προϋπόθεση βέβεια για να παραμείνει light, είναι να μην καταναλωθεί 1 καρβέλι ψωμί με τη σάλτσα του, πράγμα το οποίο είναι λίγο δύσκολο! Παρόλα αυτά, εγώ προτείνω τον light τρόπο, για 2-3 άτομα.
Ντομάτες με αυγά
Υλικά
1 κιλό ντομάτες ώριμες (5 μέτριες) τριμμένες στο τρίφτη του κρεμμυδιού ή 2 κονσέρβες ψιλοκομμένα ντοματάκια των 400 γρ. 6 σκελίδες σκόρδο ή και περισσότερες, ψιλοκομμένες
4 κ. σ. ελαιόλαδο ή και περισσότερο
½ κ. γ. ρίγανη
½ κ. γ. αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
1 κ. γ. ζάχαρη
4-6 αυγά
Εκτέλεση
Ξεφλουδίστε τις ντομάτες και πιέστε ελαφρώς να βγουν τα πολλά σπόρια. Τρίψτε τις στον τρίφτη του κρεμμυδιού.Μέσα σε ένα φαρδύ τηγάνι, ζεστάνετε το λάδι και ρίξτε το ψιλοκομμένο σκόρδο.
Γυρίστε το στο λάδι για 1-2 λεπτά και ρίξτε τη ντομάτα.
Βράστε σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά.
Χαμηλώστε τη φωτιά, προσθέστε ½ κούπα νερό και βράστε για άλλα 20 λεπτά.
Κατά το τέλος του 20λέπτου, προσθέστε το αλατοπίπερο, τη ρίγανη, τη ζάχαρη και ανακατέψτε.
Σπάστε ένα-ένα αυγό και βάλτε το καθένα προσεχτικά στη σάλτσα. Μην ανακατέψτε καθόλου. Βράστε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να πήξουν τα αυγά. Αλατίστε από πάνω τα αυγά λιγάκι. Μόλις πήξουν τα ασπράδια των αυγών, το φαγητό είναι έτοιμο.
Σερβίρεται με τηγανητές πατάτες ή σκέτο, με φρεσκοψημένο ψωμί.
Καλή εβδομάδα!
Καλημέρα Κική και καλή εβδομάδα.
ReplyDeleteΧθες έφτιαξα και εγώ αυγά με τομάτες, αλλά όχι με τον Ζακυνθινό τρόπο. Έτσι όμως όπως περιέγραψες την συνταγή - και από την φωτογραφία φυσικά - και τον τρόπο σερβιρίσματος με την φέτα και τις πατάτες,τι να σου πω, νομίζω ότι σήμερα θε ξαναφτιάξω.
Ωραίο αυτό!!
ReplyDeleteΚαι για μας, με καταγωγή από το διπλανό νησί, είναι "must" τούτο το φαγάκι το καλοκαιρινό Κική μου.
ReplyDeleteΕιδικά όταν οι ντομάτες είναι άκρως γευστικές :-))
Καταπληκτικό δείχνει! Και μου φαίνεται είναι πολύ πιο ωραίο όταν δεν είναι όλα τα υλικά ανακατεμένα/χτυπημένα.
ReplyDeleteΌσο για το καρβέλι, δεν νομιζω να υπάρχει κανείς που να μπορεί να του αντισταθεί.
Καλή εβδομάδα! :)
ReplyDeleteΔΕΙΧΝΕΙ ΠΟΛΥΥΥΥΥ ΚΑΛΟΟΟΟΟ!!!!!!!
ReplyDeleteΑ έτσι και με τη Χαρά, εγώ της έλεγα ντομάτες με αυγά και εννοούσα στραπατσάδα και εκείνη με καταγωγή ζακυνθινή τα εννοούσε έτσι. Μεγάλη πλάκα μέχρι να συνεννοηθούμε.
ReplyDeleteΠάντως είναι αγαπημένο φαγητό!
fsgitaraaaaa raaaaaaa ... to apolito kalokairino !!!
ReplyDeleteΟι μισοί τα θέλουμε ολόκληρα και οι άλλοι μισοί χτυπητά στο σπίτι μας :-)
ReplyDeleteΕγώ θα προτιμήσω την "heavy" εκδοχή, με το μισό από το καταπληκτικό σου ψωμί! χαχα...
ReplyDeleteΦετος φαγαμε πολύ στραπατσαδα σε διαφορες εκδοχες, αλλα και η ζακυνθινη φαινεται πολύ ενδιαφερουσα!
ReplyDeleteΕτσι δεν τα έχω φτιάξει ποτέ Κική μου, και πιστεύω ότι θα είναι πιο νόστιμα όπως θα σπάει ο κρόκος από το ψωμάκι και....δεν λέω άλλα γιατί ...καταλαβαίνεις...
ReplyDeleteΑυριο θα πάρω εξτρά ντοματούλες..δεν εχεις ιδέα με πόσα αβγά γύρισα από πάνω...χαχαχα!!
Ετσι ακριβώς τα ψήνουμε και εμείς στο σπίτι, και πρέπει να σου πώ οτι μπροστά σε αυτό το φαγητό ...ολοι υποκλίνονται!!μας αρέσει τρελλά,και οσο για το ψωμί ,,δεν κάνουμε εκπτώσεις, το απολαμβάνουμε με την υπέροχη σάλτσα του φαγητού!!
ReplyDeleteΚαλημέρα σε όλες και όλους! Νομίζω τελικά ότι για όλους είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά ε; Με μπόλικο ζυμωτό ψωμί και φέτα!
ReplyDeleteΚική κι εγώ που είμαι από την Πάτρα όταν λέμε ντομάτες με αυγά αυτό το φαγητό εννοούμε στο σπίτι μου.
ReplyDeleteΠάντως ναι, είναι το απόλυτο καλοκαιρινό φαγάκι!!!!!
Αλήθεια; Λοιπόν εμείς στο σπίτι τα κάναμε στραπατσάδα! Τέλειο φαγητό!
ReplyDelete