Λατρεύω την Ιταλία και την κουζίνα της. Θα αφιερώσω λοιπόν αυτή την εβδομάδα, σε συνταγές της Ιταλίας. Παρακάτω, ακολουθεί συνταγή για καπονάτα, μια συνταγή για σαλάτα με μελιτζάνες, που είχα βρει σε ένα ιταλικό σάιτ εδώ και χρόνια. Και ιταλικό και νηστίσιμο και κύριο και ορεκτικό και όλα τα καλά. Ακολουθούν δύο εκδοχές...
Caponata
Τι χρειαζόμαστε για 6 άτομα:
8 μελιτζάνες μακρουλές (και με κοντόχοντρες το έχω κάνει)
400 γρ ντομάτες ώριμες τριμένες
150 γρ. ελιές πράσινες ξεκουκουτσιασμένες και κομμένες στα 2
σέλινο (όχι τα φύλλα, ο βλαστός)
κάπαρη (τουλάχιστον 2 γεμάτες κουταλιές σούπας)
2 κρεμμύδια
βασιλικό
λίγη ζάχαρη
1/2 ποτήρι καλό ξύδι από κόκκινο κρασί
αλάτοπίπερο
ελαιόλαδο
Πώς θα την κάνουμε:
Κόβουμε τη μελιτζάνα σε κύβους με τη φλούδα.
Την αφήνουμε σε αλατισμένο νερό για μιά ώρα.
Τις στραγγίζουμε, τις στεγνώνουμε και σωτάρουμε σε τηγάνι με λάδι.
Ζεματίζουμε το σέλινο, τ κόβουμεε σε κομμάτια και το αφήνουμεε σε αλατισμένο νερό.
Ξεκουκουτσιάζουμε τις ελιές και τις αφήνουμε σε ζεστό νερό για δέκα λεπτά.
Στο μεταξύ, φτιάχνουμε τη σάλτσα ντομάτα με το κρεμμύδι και το βασιλικό.
Στο τηγάνι που σωτάραμε τις μελιτζάνες και έχουν γίνει πια, (ε, τι κάνετε τόση ώρα πια;), αφού αποσύρουμε τις μελιτζάνες, κάουμε ένα γύρω τις ελιές, την κάπαρη και το σέλινο.
Μετά προσθέτουμε, τη σάλτσα ντομάτας και αφήνουμε να βράσει για μερικά λεπτά.
Προσθέτουμε και τις μελιτζάνες και αφήνουμε να πάρουν τα αρώματα της σάλτσας για 5-10 λεπτά, ανακατεύοντας προσεκτικά.
Τέλος, προσθέτουμε το ξύδι με τη ζάχαρη αφήνοντας να βράσουν για 3-4 λετπά.
Αλατοπιπερώνουμε και δοκιμάζουμε.
Η καπονάτα σερβίρεται χλιαρή ή κρύα. Ακόμα καλύτερα αν μείνει στο ψυγείο για ώρες ή μια ολόκληρη νύχτα.
Η συνταγή μπορεί να ακούστηκε περίπλοκη αλλά έτσι την περιέγραφε το ιταλικό site από όπου την είχα πάρει εδώ και χρόνια. Πάντα, μπορούμε να απλουστεύσουμε τη διαδικασία. Δηλαδή, ένα άλλο ιταλικό site προτείνει, μετά το σωτάρισμα της μελιτζάνας, να προσθέσουμε στο ίδιο τηγάνι τη ντομάτα και τα υπόλοιπα υλικά. Η επιλογή είναι δική σας. Εγώ κάνω τη 2η που είναι εμφανώς πιο απλή.
Προσοχή: Καπονάτα χωρίς ελιές και κάπαρη, δεν είναι καπονάτα. Είναι μελιτζάνες με σάλτσα...Αυτά κάνουν τη διαφορά. Μπορείτε επίσης το βασιλικό να μην τον βάλετε μέσα, αλλά να το βάλετε για γαρνιτούρα. Εμένα δε μου αρέσει ιδιαίτερα ο βασιλικός και δε βάζω, τελευταία βέβαια έχω αρχίσει να αλλάζω γνώμη και να εκτιμώ ιδιαίτερα τον φρέσκο βασιλικό.
Η καπονάτα είναι παραδοσιακή σισιλιάνικη συνταγή. Μπορεί να παρουσιαστεί σαν ορεκτικό ή κύριο πιάτο συνοδευμένο από ένα καλό μπουκάλι κρασί της Νατάσσας πχ. Έχετε δοκιμάσει τα κρασιά της Νατάσσας; Όχι; Αααα, χάνετε!
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν σάλτσα για ζυμαρικά αλλά με πιο πηχτή τη σάλτσα. Μπορούμε επίσης να της προσθέσουμε κολοκύθι ή πιπεριά.
Φτιάχτε τη και θα με θυμηθείτε. Τη δοκίμασα κάποτε σε ένα ιταλικό εστιατόριο και από τότε τη φτιάχνω κάθε καλοκαίρι.
Δεν εχω δοκιμάσει αλλα μια που το λες και μια που τρελαίνομαι για μελιτζάνα.. τι νομίζεις πολύ θέλει!!! :o)
ReplyDeleteDeli,κι εμένα μ΄αρέσει πολύ η ιταλική κουζίνα,όπως κι οι μελιτζάνες.Η συνταγή έχει απ΄όλα και θα είναι τέλεια με φρέσκο ψωμάκι,αλλά δε λέω όχι και με μακαρόνια.Να είσαι βέβαιη ότι θα την δοκιμάσω!
ReplyDeleteΦιλιά!
εμένα πάλι ενώ οι ελιές μου αρέσουν πολύ, δε μπορώ να τις φάω εύκολα μέσα σε φαγητό, όλα τα άλλα υλικά μου αρέσουν ιδιαίτερα, ευκαιρία για μια ακόμη απόπειρα να φάω ελιές σε φαγάκι
ReplyDeleteόταν γράφεις βλαστάρια σέλινου εννοείς το πράσινο βλαστάρι δίχως τα φύλλα ε;
Μου αρέσει αυτό ως ιδέα... Λόγω της μελιτζάνας. Φαντάζομαι ότι δεν θα χάνει άμα αφαιρέσεις το σέλινο..
ReplyDeleteMama είμαι σίγουρη πως θα σ' αρέσει!
ReplyDeleteΕλένη είναι ιδανική για βούτες! Δοκίμασε!
Γαστεροπλήξ, ναι. Το χοντό βλαστό χωρίς τα φύλλα. Ευκαιρία να δοκιμάσεις τις ελιές μέσα πάλι!
Κωνσταντίνε ζεις; Ω τι καλά! Σέλινο εγώ δεν βάζω συνήθως. Αν έχω, οκ.
Καθότι είμαι μακαρονάς και λατρεύω την Ιταλική κουζίνα,έχω κάνει διάφορες απόπειρες σε σάλτσες για ζυμαρικά,οπότε κάποια στιγμή έφτιαξα σχεδόν την ίδια συνταγή, χωρίς κάπαρη και βασιλικό.Ευχαριστώ για την ιδέα.Όσο για τον βασιλικό που δεν σου άρεσε,διάβασε τις θεραπευτικές ιδιότητες του και τί πίστευαν οι Ρωμαίοι...
ReplyDeleteΔε το έχω δοκιμάσει αλλά έτυχε να έχω μπόλικες τσακωνικες μελιτζάνες στο ψυγείο και αναρωτιόμουν πως να τις φτιάξω :) Ωραία ιδέα!
ReplyDeleteΚική μου έβαλες ιδέα και ψάχνω μια συνταγή Ιταλική με μελιτζάνα που μου είχε δώσει φίλη το 1992 και δεν την βρίσκω αλλά που θα πάει θα τη βρώ ή θα ψάξω τη φίλη στην Ορεστιάδα!!!!
ReplyDeleteΦιλιά
Την σκέφτομαι παγωμένη με σπιτικό ψωμάκι φρυγανισμένο και τρέχουν τα σάλια μου!
ReplyDeleteΚάτι παρόμοιο, χωρίς ελιές και κάπαρη φτιάχνω κι εγώ σαν σάλτσα για σπαγγέτι, αλλά σκέφτομαι τώρα πόσο νόστιμο θα είναι για παπάρες με φρέσκο ψωμάκι, ε;
ReplyDeleteΩραία ιδέα! Μια πρωτότυπη συνταγή για τις μελιτζάνες που αρέσουν σε όλους. Κάτι διαφορετικό... Γιατί όχι;
ReplyDeleteΕσείς εκεί στη Ζάκυνθο έχετε μια επιρροή από Ιταλία...
Να είσαι καλά Κική μου.
Καλή εβδομάδα.
Σήμερα τρώμε την σαλάτα με σοταρισμένες τις πιπεριές και τα υπόλοιπα λαχανικά που είχες βάλει πριν μερικές μέρες.
ReplyDeleteΩστόσο διαβάζω αυτό την ιταλική συνταγή και παραξενεύομαι. Συνδυασμό μελιτζάνας με σέλινο δεν έχω δοκιμάσει παρ όλο που και τα δύο τα λατρεύω ξεχωριστά.
Χμμ... πρέπει να το δοκιμάσω ένα πρωινό Σαββάτου που κάνω τις μαγειρικές μου δοκιμές.
Παν;oπτη ο φρέσκος μου αρέσει τελικά. Ο ξερός δεν μου αρέσει. Ξέρω ότι κάνει πολύ καλό. Δοκιμασε κι αυτή τη σάλτσα λοιπόν, που οι Ιταλοί την τρώνε σαν σαλάτα.
ReplyDeleteΡένα, ευκαιρία να τις αξιοποιήσεις!
Ευχαριστώ!
Ξανθή, λες να έμοιαζε μ' αυτή; Τη βρηκες;
Αγγελική, άσε.. Είναι πολύ νόστιμη!
Μπέττυ, ένα μισόκιλο ψωμί δεν φτάνει! ;-)
Βασιλική ναι, Υπάρχει ιταλική επιρροή εδώ, αν και δεν την κάνουν οι ζακυνθινοί αυτή τη συνταγή. Την είχα φάει σε ιταλικό εστιατόριο εδώ και μου άρεσε πολύ!
Ραλού να μου πεις αν σου άρεσε η συνταγή. Και αυτή να τη δοκιμάσεις. Είμαι σίγουρη πως θα σ' αρέσει!
Κική, η σαλάτα ήταν απλά θεική!!!!
ReplyDeleteΗταν τόσο καλή που ακύρωσε την φήμη που λέει ότι το καλοκαίρι τρωμε σαλάτες για να τρωμε ελαφρά.
Τι ελαφρα, αμα τρως δύο πιάτα? Αυτη την σαλάτα την τρωγαμε και την τρώγαμε και δεν λέγαμε να σταματήσουμε.
Ηταν τέλεια και οι πιπεριές ολόγκυκες όπως είχαμε πει.
Ραλούκα είδες; Τουλάχιστον δεν έχει πολλά λιπαρά και την τρως σαν κύριο γεύμα για λίγες τύψεις! χαχα! Αν θέλεις, γράψε το σχόλιο στο ποστ της συνταγής έτσι ώστε να βλέπει την κριτική όποιος τη διαβάζει.
ReplyDeleteΜε ζεστό ψωμάκι απο δίπλα, ότι πρέπει για καλοκαιρινές βουτιές στο πιάτο!!
ReplyDeleteΠηνελόπη ακριβώς!!!
ReplyDeleteΜοσχομυρισε ο τόπος. Κι ο βασιλικός μ αρεσει πολύ. Στο φρέσκο κόλιαντρο κολλάω αλλά ευτυχώς εδώ δεν χρειάζεται.
ReplyDeleteΤην έφτιαξα!Έκανα και τις πρώτες βούτες για δοκιμή.Είναι νοστιμότατη-θα είναι το κύριο πιάτο μου,όχι μόνο σαν ορεκτικό.
ReplyDeleteΦιλιά!
Νένα, εγώ φρέσκο κόλιαντρο, ούτε έχω δει ποτέ μου. Που να το βρω εδώ;
ReplyDeleteΕλένη είδες νοστιμιά; Πρόσεξε πόσο ψωμί θα φας!!! Φιλάκια!
Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο ψωμί βούτηξα!Θα φάω και αύριο,γιατί η 1η Αυγούστου είναι από τις ελάχιστες φορές που νηστεύω.
ReplyDeleteΚαλό μήνα να έχουμε!
Κάτω οι δίαιτες! Ζήτω τα διπλομπούκια! χαχα! Καλό μήνα!
ReplyDeleteγεια σου Κική μου,
ReplyDeleteλόγω πολλαπλών ασχολιών, καιρό έχω να επικοινωνήσω, όμως, περνοδιάβαινα από την κουζίνα σου πότε-πότε γιατί με τραβούσαν οι μυρουδιές!!!
συμφωνώ και επαυξάνω περί σαλάτας, την φτιάχνω κι εγώ, έχω μια φίλη Ιταλίδα εδώ και απ΄αυτήν την πήρα προ...αμνημονεύτων χρόνων.
καλό σου μήνα λοιπόν και Καλό Δεκαπενταύγουστο,
με πολλούς χαιρετισμούς και αγάπη από την παγωμένη Μελβούρνη,
δ.μ.τ.
Καλό μήνα, καλό Δεκαπεντάυγουστο, καλά να περνάτε στην παγωμένη Μελβούρνη.
ReplyDelete