Το να βρεις σαλέπι στη Ζάκυνθο, ακούγεται σαν ανέκδοτο. Τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα. Για να φτιάξεις παγωτό καϊμάκι, χρειάζεσαι σαλέπι. Οπότε, όταν βρέθηκα στην Αθήνα, σε μία από τις βόλτες στα μπαχαρτζίδικα, είχα σημειώσει να πάρω σαλέπι. 'Ηξερα ότι είναι ακριβό. Το λέω προκαταβολικά για όσους δεν ξέρετε την τιμή του, για να μην πάθετε τίποτα όταν θα την ακούσετε! Έψαξα με τα μάτια να εντοπίσω το ράφι με το σαλέπι. Ουπς! Νά το! Σαλέπι: 114 ευρώ το κιλό!!! ΓΛΟΥΠ! Αφού ξεπέρασα το πρώτο σοκ και μάζεψα την κάτω σιαγόνα που είχε πέσει ίσαμε το πάτωμα από την έκπληξη, σκέφτηκα ψύχραιμα, ότι μπορεί μεν να είναι πανάκριβο, αλλά χρειάζεσαι πολύ λίγο για να φτιάξεις ό,τι χρειάζεσαι. Έτσι, αγόρασα 50 γραμμάρια, τα οποία, έτσι για την ιστορία, αφού έφτιαξα 2 φορές καϊμάκι και 1-2 φορές σαλέπι για το κρύωμα, έχω ακόμα.
Πράγματι είναι πανάκριβο. Τυχαίο; Δεν νομίζω! Το σαλέπι, είναι μια σκόνη, που προέρχεται από ένα είδος άγριας ορχιδέας, ή αλλιώς σερνοκοβότανο, στο οποίο απέδιδαν αφροδισιακές ιδιότητες και πίστευαν ότι βοηθάει στο να κάνεις αρσενικά παιδιά. Είναι δυναμωτικό, βοηθάει στα προβλήματα στομάχου και εντέρων, είναι θερμαντικό, κατά του κρυολογήματος, μαλλακτικό για το λαιμό, τονωτικό, πλούσιο σε άμυλο και μεταλλικά άλατα.
Ας αφήσουμε το σαλέπι τώρα και ας πάμε στο καϊμάκι. Για το αυθεντικό παγωτό καϊμάκι, οι ειδικοί, λένε ότι το τέλειο είναι, να βρείτε αυθεντικό καϊμάκι. Αυτό κι αν αποτελεί ανέκδοτο για τη Ζάκυνθο! Για το γάλα και την κρέμα, θέλουμε πλήρη λιπαρά. Το έχω φτιάξει και με αγελαδινό γάλα και με ανάμιξη αγελαδινού-κατσικίσιου. Νομίζω πως το 2ο ήταν καλύτερο. Τη μαστιχωτή υφή του, την οφείλει στο σαλέπι. Και για να πω την αλήθεια, πριν λίγες εβδομάδες, είδα επιτέλους για πρώτη φορά εδώ σε σμ, σαλέπι σε φακελλάκια.
Παγωτό καϊμάκι
Υλικά
2 κούπες κρέμα γάλακτος
1 κούπα φρέσκο αγελαδινό γάλα πλήρες
1 κούπα φρέσκο κατσικίσιο γάλα πλήρες
½ κούπα ζάχαρη
1 ½ κ. γ. σαλέπι
1 δάκρυ μαστίχας
Εκτέλεση
Μέσα σε μπλέντερ λιώνουμε τη μαστίχα με λίγη από τη ζάχαρη που θα χρησιμοποιήσουμε.
Βάζουμε σε μισή κούπα γάλα το σαλέπι. Χτυπάμε με μιξεράκι του φραπέ για να λιώσει.
Βάζουμε σε μισή κούπα γάλα τη μαστίχα. Χτυπάμε κι αυτή με το μιξεράκι για να ανακατευτεί καλά. (Εναλλακτικά, την βάζουμε στην κατσαρόλα με το γάλα και ανακατεύουμε εκεί).
Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε κατσαρόλα να ζεσταθεί αλλά όχι να κάψει.
Όταν ζεσταθεί, προσθέτουμε το γάλα με το σαλέπι και το γάλα με τη μαστίχα και ανακατεύουμε δυνατά με σύρμα. Είναι πολύ σημαντικό να ανακατεύουμε και να χτυπάμε το μίγμα με σύρμα κατά τη διάρκεια της παρασκευής, για να μην σβολιάσει και να μην κολλήσει.
Προθέτουμε τη ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε δυνατά με το σύρμα.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά, πάντα ανακατεύοντας και χτυπώντας με το σύρμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει αρκετά και το βάζουμε σε μεταλλικό ή πλαστικό μπωλ.
Ανακατεύουμε ανά 1-2 ώρες με πηρούνι.
Σερβίρουμε με βύσσινο και καβουρντισμένο αμύγδαλο.
Tips:
Αν δεν σας αρέσει η μαστίχα βάλτε λιγότερη αλλά μην την παραλείψετε.
Αν βάλετε πολύ σαλέπι, ενδέχεται το μίγμα να σφίξει πολύ.
Αν τυχόν σας σβολιάσει το μίγμα, χτυπήστε το με μπλέντερ χειρός. Στην ανάγκη, περάστε το μίγμα από σουρωτήρι.
Καλή εβδομάδα!
Κάθε φορά στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης βλέπω που χτυπούν σε ειδικούς κάδους salepi dondurma και δεν πλησιάζω (για λόγους δίαιτας) και το ονειρεύομαι για μέρες! Τώρα εσύ δίνεις την οριστική βολή....
ReplyDeleteΣΛΟΥΡΠ,
ReplyDeleteαυτό το αποφεύγουμε στο σπίτι, διότι θέλουμε κουβάδες, βρίσκουμε από όλα τα αυθεντικα υλικά για την παρασκευή του αλλά είναι πειρασμός το άτιμο!!!!
Bravo Kiki, poli oraio pagoto kaimaki (ntondourma). To parankgelo kathe xpono sthn Thessaloniki.
ReplyDeleteΤο έχω φτιάξει μια φορά αλλά οι άντρες μου δεν ενθουσιάστηκαν και το έφαγα όλο μόνη μου!
ReplyDeleteΑυτός είναι και ο λόγος που δεν το ξαναέφτιαξα! Στέλνεις ένα μπολάκι?
Καλημέρα!
Καλημέρα!!Από τα πιο ωραία παγωτά!Ειδικά με τα σιροπιαστά γλυκά που συνδυάζεται...άσε...πειρασμός!Πάντως όπως λες έχω δει και στο σούπερ μάρκετ να έχουν φακελάκι-ρόφημα σαλέπι πια.
ReplyDeleteAx τέλειο το καιμάκι!Μου θυμίζει την παλιά μου γειτονιά:))
ReplyDeleteΤο σπιτικό φαντάζομαι α είναι 3 φορές καλύτερο ετσι?
Καλή βδομάδα Κική!!
Παγωτο καιμακιιι!!!!!!Υπεροχο!!Φανταστικο!!!!!νομιζω οτι εαν το δοκιμασεις μια φορα...δεν ξεχνας ποτε....την αισθηση ....που σου αφηνει στο στομα.....η γευση του....!!ειμαι φανατικη!δεν φαινεται ..Ε!Ε!ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!
ReplyDeleteκαλημέρα και καλή εβδομάδα!
ReplyDeleteκαϊμάκι και βυσσινάκι απο πάνω! σλουπρ!
Πόσο άνοστο μου φαίνεται το χθεσινό light της παγωτομηχανής μου μπροστά στο δικό σου!!{Κακούργα!!!χι,χι,χι..}
ReplyDeleteΑγαπημένο ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, θα ετοιμαστεί ως έκπληξη στους καταφθάνοντας στο νησί σύντομα!
Καλή βδομάδα/Φιλάκια!!
Καλημέρα, γύρισα με 25 κιλά βύσσινα και τώρα κάνω γλυκό, βάζεις το παγωτό;;;
ReplyDeleteΚαλή βδομάδα κι εύχομαι αύριο τα καλύτερα!!!
Αγγελική, χτύπα κι άλλο που λένε! ;-)
ReplyDeleteΓαστεροπλήξ, λογικό είναι να βρίσκετε εκεί πάνω τα αυθεντικά υλικά. Εδώ δύσκολο.
Πήτερ, έλα να σου βάλω!
Λίλα μου σε νιώθω. Κι εγώ γι΄αυτότο έφτιαξα μόνο 2 φορές. Μόνο εγώ το έτρωγα...
Αθηνά, εδώ φέτος έφεραν για πρώτη φορά... Πολλές φορές, πρέπει να ξενιτευτούμε για κάποιο υλικό. Αστα...
ReplyDeleteΜάγδα, όπως τα λες!
Ιριδα, όντως, έχεις πολύ ιδιαίτερη γεύση!
eatgreek, σλουρπ και παλι σλουρπ!
Πένυ, στείλε μου συνταγή για λάιτ έστω (εδώ γελάνε). Ναι. Θα το εκτιμήσουν οι βόρειοι!
ReplyDeleteΞανθή με πονάς, να το ξέρεις. Εδώ, έφεραν βύσσινο μόνο μια φορά, με 5.90 το κιλό. Όσο θυμάμα πέρυσι που πήρα 8 κιλά από Αθήνα με 2,5 και τώρα είμαι καθηλωμένη στο νησί, χωρίς να μπορώ να φύγω ούτε μια μέρα, σκάω. Δεν βλέπω να φτιάχνω βύσσινο φέτος...
Ευχαριστώ για τις ευχές!
Καλημέρα, τέλειο το παφωτάκι σου, το φαντάζομαι με καταϊφι και βύσσινο και μου τρέχουν τα σάλια.
ReplyDeleteΜήπως πρέπει να αναφέρετε ότι η συνταγή είναι από το πάλαι ποτέ hungry;
ReplyDeleteΜανουσίνα, είσαι πειρασμός.
ReplyDeleteΑνώνυμε, πέρυσι που την έκανα, διάβασα πάνω από 10 συνταγές πριν αποφασίσω τι να κάνω. Αν παρόλα αυτά κατάφερα να κάνω ολόιδια τη συνταγή, τότε ζητάω συγγνώμη. Οι συνταγές για καϊμάκι απ ό,τι είδα, ελάχιστα διαφέρουν, όπως και η συνταγή του hungry. http://www.hungry.gr/get.asp?table=glyka&id=366
Κική τέλειο το παγωτό.
ReplyDeleteΕίναι η πιο ωραία κλασσική γεύση.
Το άρωμά του υπέροχο.
Πολύ ωραίες & χρησιμες οι πληροφορίες που δίνεις για το σαλέπι. Δεν το ήξερα πως είναι τόσο ακριβό...δεν το ειχα ψάξει κιόλας.
Φιλιά
Να το φτιάξω αποκλείεται, να το φάω όμως εννοείται...άστα..αυτή η φωτό όπως την έχεις -το παγωτό καιμάκι με το σπιτικό γλυκό βύσσινο από πάνω- είναι το ένα μου εξτρά κιλό στην ζυγαριά!!!Πειρασμός όσο δεν πάει άλλο!χαχαχα..Θα χτυπήσω ένα και σήμερα μου φαίνεται!
ReplyDeleteΦιλια.
pagwto ntontourmas\???????me exeis afhasei afwno !!! katapiastikes kai me ayto pou einai to agapimeno mou!!! me trelanes kiki kai den vlepw thn wra na to ftiaksw
ReplyDeleteΠόσην ώρα χρειάζομαι για να έρθω;;;; χεχεχεχεχε
ReplyDeleteΜάριον ναι. Πανάκριβο αλα χρειαζόμαστε λίγο ευτυχώς!
ReplyDeleteΖωή και δεν χτυπάς; Η αμαρτία επάνω μου! Για τα κιλα δεν ξέρω!
Βασίλη σου αρέσει; Φτιάξε το με την τέχνη σου! Ξέρεις εσύ!
Αστέρι από Αθήνα; Λίγες ώρες! :-)
Kiki μου Καλησπέρα!
ReplyDeleteΠαρακολουθώ μήνες το blog σου και το βρίσκω εξαιρετικό! Και εσένα φοβερή! Πολύ ωραία ιδέα το παγωτό καϊμάκι!
Ήθελα να σε ρωτήσω κάτι άσχετο, αλλά δεν ξέρω που αλλού να το γράψω. Για το γιαούρτι, όταν το βάζεις στο φούρνο, το σκεπάζεις ή όχι?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Κική μου το σαλέπι που πουλάνε στα ΣΜ σε φακελάκια το έχω βολευτεί πολύ, μιας και φτιάχνω αρκετά συχνά παγωτό καϊμάκι, που αρέσει σε όλους μας!!
ReplyDeleteΕλπίζω να προμηθεύτηκες και από αυτό, νομίζω συμφέρει οικονομικά!
Καλή βδομάδα εύχομαι!
Relo, καλωσήρθες και σ΄ευχαριστω για τα καλά λόγια.
ReplyDeleteΌχι, απ' όσο θυμάμαι δεν σκέπαζα το γιαούρτι. Όχι. Απλώς το άφηνσα σε ησυχία χωρίς να ανοίγω φούρνο, να κουνάω κλπ. Καλή επιτυχία!
Έλενα, μόλις πριν λίγες βδομάδες έφεραν σαλέπι σε φακελλάκια εδώ. Θα το δοκιμάσω κι αυτό! Καλά αποτελέσματα αύριο!
Αυτό θα άρεσε πολύ στον άντρα μου. Το καιμάκι είναι το αγαπημένο του.
ReplyDeleteΚαλημέρα!!! Τι μου κάνεις πρωι πρωι!!! Περισσευει κατι και για μένα;;; Φιλιά πολλά πολλά!
ReplyDeleteεγραψα ένα σχόλιο αλλά σνιφ! το έχασα !!!
ReplyDeleteαυτό που με τρελλανε είναι που έβαλες και καβουρδισμένο αμυγδαλάκι !
γεια στα χεράκια σου!
καλά αποτελέσματα Κικίτσα στο παιδί !!!
φιλια πολλά
Βρε Κικίτσα, όλο μόνη σου το έφαγες;
ReplyDeleteΣτέλνουν και στους άλλους "μπολάκι" καλή μου...
Καλημέρες.
Και καλή επιτυχία για σήμερα εύχομαι!
Λοιπόν, παγωτό δεν έχω επιχειρήσει να φτιάξω ακόμα! Αλλά αυτό με συγκλόνισε. Θα την τυπώσω και όταν πάμε στο καταφύγιο για καλοκαιρινή απομόνωση θα το επιχειρήσω!!! Άλλωστε είναι το αγαπημένο μου το καιμάκι!
ReplyDeleteΦιλιά!
CrazyTourist1
Φοβερό το παγωτό.
ReplyDeleteΈχω πρόβλημα και στο να αφήνω και στο να δέχομαι σχόλια σήμερα...
Πέρσι που ήμουνα Ελλάδα με τον καλό μου ρώτα σε κάθε ταβερνάκι αν ειχαν παγωτό καϊμάκι να δοκιμάσει....δεν ειχαν πουθενά.Πρέπει να ξανάρθουμε ;)
ReplyDeleteκαλημέρα
καλημερα Κικιτσα.
ReplyDeleteτο σαλεπι ειναι παμφθηνο ε3δω περα και πωλειται στα σουπερ μαρκετς σε συσκευασια ραβδων σαν τις ζαχαριτσες που εχουν στις καφετεριες στην τιμη των 3-3,5 ευρω το κουτι!
Σαλεπι μακεδονικο λεγεται κι ειναι ετοιμο στιγμιαιο ροφημα μονο που εχει μεσα και ζαχαριτσα και κανελογαριφαλο!Νοστιμοτατο,μαλακτικο,τωρα για σερνικο παιδι δεν διαπιστωσα ακομα κατι,αν προκυψει θα γινεις νονα,χαχαχα!
Ειχα γραψει για το σαλεπι το παλαι ποτε στο αρομας...
Ε,γειάσου καλή μου..(ε,δε ξέρω πως σε λένε!!συγνώμη ε,έχω μπεί άπειρες φορές στο μπλογκάκι σου,που σειμιωτέον είναι ΦΑΝΤΑΣΙΙΚΟ)..αλλά δεν έχω αφήσει κάποιο σχόλιο..Ζακυνθυνιά ε??..ωραίο νησί η Ζάκυνθος!!ε,δεν αξιώθηκα έως τώρα,να το επισκεφτώ!! έυχομαι στο μέλλον... κ έχω και κάπως,κακή πείρα από ένα μαλάκα Ζακυνθυνιό που χα μπλέξει,κάποτε μαζί του...κ γι αυτό....αλλά...εσύ εδώ,ζωγραφίζεις!! πραγματικά όμως έχω δοκιμάσει,κάποιες από τις συνταγές (σσ.όπως τη σαλάτα με ντοματάκια,αγγούρι κ μυρωδικά)κ ήταν πολύυυ ωραία!!..γράφεις πολύυ ωραίες συνταγές πραγματικά...συνέχισε τη καλή δουλειά...θα τα λέμε!!...χαιρετίσματα από Αθήνα...
ReplyDeleteΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ήθελα να πώ σόρρυ!δυσλεκτική γάρ...
ReplyDeleteΚατερίνα, αν βρίσκεις σαλέπι κάνε το!
ReplyDeleteΠλεκτό εγκώμιο, πάντα περισσεύει για σένα!!!
Μαρία, ο μπλόγκερ έκανε κόλπα χτες. Ευχαριστώ για τις ευχές! :-)))
Πηνελόπη τι να σας κάνω που είσαστε μακριά; Ευχαριστώ για τις ευχές!
Τρελοτουρίστα, πώς σου ξέφυγαν τα παγωτά; Δοκίμασέ το αν είναι το αγαπημένο σου!
ReplyDeleteEfi, ήταν γενικότερο το πρόβλημα τελικά...
Και λοιπόν, πιο πιθανό είναι σε παγωτατζίδικο να το πετύχεις.
Εύα, υποθέτω ότι μιλάμε όλοι για τη γνωστή μαρκα σαλεπιού που πουλάνε. Εδώ για να καταλάβεις, μόλις τη φέρανε!!! Δεν το θυμομουν ότι είχες γράψει στο άρωμα. Θα πάω να δω.
Αθανασία, γέλασα με τα σχόλια περί ζακυνθινού. Να το σχολιάσω; Χαχα! Άσε καλύτερα! Χαιρομαι που σου αρέσει το μπλογκ μου και έχεις βρει ενδιαφέρουσες συνταγές. Εθχαριστώ για τα τόσο καλά λόγια. Και έτσι για την ιστορία, είμαι πατρινιά, που ζει εδώ 22 χρόνια.
Τσίμπισα το παγωτάκι μου και βουρ για θαλασσα... καλό καλοκαίρι κοριτσάκι.. σε περιμένω τον Αυγουστο... φιλιά!!
ReplyDeleteΌ,τι πρέπει για τη μαρμελάδα μου το παγωτό σου.Και αρκούντως υγιεινό σε σχέση με άλλα παγωτά.
ReplyDeleteΝίκη καλό μπάνιο! Όσο για το άλλο....αααααααααααααααααααχ....
ReplyDeleteVita καλωσήρθες! Όντως μια χαρά πάει η μαρμελάδα σου!
Κική σ' ευχαριστώ για το σύνδεσμο.Το θεωρώ ιδιαίτερα τιμητικό.
ReplyDeleteVita, παρακαλώ! Ελπίζω να μας ανταμείξεις με κρητικές νοστιμιές και όχι μόνο!
ReplyDeleteΠολύτιμες πληροφορίες, δεν τα ήξερα αυτά! Ευχαριστούμε!!
ReplyDeleteΑνεράιδα παρακαλώ!
ReplyDeleteΕφτιαξα παγωτό καϊμάκι με τα ίδια υλικά και τρόπο παρασκευή αλλά με τη διαφορά ότι η αναλογία γάλακτος -κρέμας δεν ήταν 1:1 αλλά 2:1 δηλ.εβαλα διπλάσια ποσότητα γάλακτος από αυτή που αναφέρεις. Σίγουρα το δικό σου έγινε πιό κρεμώδες αλλά ίσως και κάπως βαρύ. Πάντως είναι υπέροχο παγωτό!
ReplyDeleteΑν έγινε καλό το δικό σου με αυτή την αναλογία, θα το δοκιμάσω. Όσο λιγότερη κρέμα γάλακτος, τόσο καλύτερα για μένα. Δεν έκανε κρυσταλλάκια; Βαρύ δεν μπορώ να πω ότι ήταν. Αλλά σίγουρα πιο παχυντικό!
ReplyDeleteΠολυ ωραιο το παγωτο καιμακι... Δοκιμασα αυθεντικο καιμακι στην Τουρκια και ηταν απιστευτο.
ReplyDeleteΜια σελιδα με πολλες συνταγες παγωτων ειναι και η
Συνταγες για παγωτα
Μερσί για το λινκ!
ReplyDeleteΤο έφτιαξα προχθές και απλά είναι καταπληκτικό...έχει πλούσια γεύση...καμιά σχεση με εκείνη των έτοιμων...σαλέπι αγόρασα από ένα κατάστημα που πουλάει μπαχαρικά και βότανα...το έχει έτοιμο τριμμένο σε σακουλάκι...θα το ξαναφτιάξω πάλι σίγουρα!!!! :-)
ReplyDeleteΠολύ χαίρομαι που σου άρεσε! :-)
ReplyDeleteΌταν ήμουν μικρή αυτό το παγωτό το 'έφτιαχνε στη Τσιμισκή η " Ωραία" ονομαστή για τα παγωτά της.καίμάκι αυθεντικό σαν μαστίχα το έβαζε επάνω σε μπισκότο και σαν κασάτο και το έτρωγες..Όταν πέθανε το ανέλαβαν το μαγαζάκι τα παιδιά της μα τα παγωτά δεν ήταν τα ίδια..
ReplyDeleteΔεν είναι η συνταγή πάντα, αλλά αυτός που το φτιάχνει! :-)
ReplyDeleteσαλεπι υπαρχει αφθονο στη Ζακυνθινη υπαιθρο
ReplyDelete