Monday, July 19, 2010

Πώς φτιάχνουμε πελτέ ντομάτας

Η μάνα μου κατάγεται από αγροτική οικογένεια. Ο πατέρας της ήταν αγρότης και ο ένας αδερφός, της συνέχισε τις αγροτικές δουλειές από χόμπυ και για τις ανάγκες της οικογένειας. Έτσι, ποτέ δεν έλειπαν από το σπίτι μας τα φρέσκα λαχανικά. Τα καλοκαίρια δε, η παραγωγή σε ντομάτα ήταν τόση, που κάποια στιγμή, η μάνα μου επιστράτευε εμένα και την αδερφή μου για το στύψιμο της ντομάτας. Παιδευόμασταν ώρες θυμάμαι. Κι εκείνο που θυμάμαι, ήταν ότι δεν μου άρεσε και τόσο πολύ το στύψιμο. Ενώ αρχικά το έβλεπα με ενθουσιασμό, μετά κουραζόμουν, πονούσαν τα χέρια μου από το στύψιμο στο σουρωτήρι, κοκκίνιζαν τα νύχια μου και γέμισα από τις ρουκέτες που πέταγαν οι ντομάτες. Μετά, το παίδεμα συνεχιζόταν. Βάζαμε τη στυμμένη ντομάτα σε μπουκάλια μικρά ή βαζάκια που σφράγιζαν καλά. Η μάνα μου τα έβαζε σε μεγάλες κατσαρόλες που γέμιζε με νερό και τα έβραζε μαζί για κάμποση ώρα. Δεν θυμάμαι πόσο. Πρέπει να θυμηθώ να τη ρωτήσω γι΄ αυτή τη διαδικασία όταν τη δω. Μετά, αφήναμε να κρυώσουν και τα φυλάγαμε σε μια αποθήκη που είχαμε. Το χειμώνα, όταν ήθελε να κάνει μοσχάρι κοκκινιστό ή κάτι άλλο με σάλτσα, χρησιμοποιούσε τα βαζάκια του καλοκαιριού. Κάποια, αναγκαζόταν να τα πετάξει, αν δεν είχαν σφραγίσει σωστά.

Ένας τρόπος για να συντηρήσεις ντομάτα, είναι ο παραπάνω που περιέγραψα. Άλλος τρόπος, είναι να βράσεις την ίδια τη ντομάτα, έτσι ώστε να φύγουν όλα τα υγρά της.

Ο κήπος μου φέτος είχε μια πολύ καλή παραγωγή ντομάτας. Είναι η πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια, που οι ντοματιές είχαν τόσο καλή παραγωγή. Πέρα από το ότι ήταν πολύ νόστιμες ντομάτες (που αυτό ας πούμε ότι είναι φυσικό, αφού δεν έχουν φάρμακα), φέτος ήταν πολλές και μεγάλες.

Για πρώτη φορά λοιπόν, οι ντομάτες ήταν τόσες, που είπα να δοκιμάσω να φτιάξω πελτέ. Η δοκιμή έγινε, σε μικρή ποσότητα, αφού δεν βγαίνουν όλες μαζί. Αν έχετε ντοματιές και έχει ζέστη, ο καλύτερος τρόπος να ωριμάσουν, είναι να τις κόψετε έστω και όχι πολύ κόκκινες και να τις κλείσετε σε σακούλα μέσα στο σπίτι για λίγες μέρες. Εννοείται όχι σε σπίτι με air condition. Ωριμάζουν τέλεια και κοκκινίζουν. Αυτή τη συνήθεια, την απέκτησα όταν μια φορά μου φάνηκε, πως τις ντομάτες μου τις λιμπίστηκαν και άλλοι και τις έκοβαν. Έτσι, τις έκοβα πρόωρα και τις άφηνα να ωριμάζουν μέσα στο σπίτι. Τώρα, είναι ιδανικός τρόπος να ωριμάσουν όταν θέλω να τις κάνω σάλτσα, αν δεν θέλω να ωριμάσουν πάνω στο φυτό.

Πειραματίστηκα λοιπόν σε 1.600 γρ. ντομάτες. Μη νομίζετε ότι βγαίνει καμία τεράστια ποσότητα πελτέ. Βγήκε όλο-όλο ένα βαζάκι των 300 ml. Εμένα όμως μου άρεσε όλη η διαδικασία, οπότε, αν θέλετε, κόψτε τις ντομάτες σας, ή πηγαίνετε στην κοντινότερη λαϊκή και πάρτε ντομάτες για σάλτσα. Αν βρείτε τις ντομάτες τις μακρόστενες, που δεν έχουν σπόρια πολλά, αλλά πολλή σάρκα, είναι ιδανικές. Αλλιώς, βολευτείτε με κοινές ώριμες ντομάτες.

Πελτές ντομάτας
Υλικά
1.600 γρ. ώριμες ντομάτες
1/2 κ. σ. αλάτι
2-3 κ. σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Πλένουμε τις ντομάτες καλά.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό να βράσει, ενώ γεμίζουμε το νεροχύτη με κρύο νερό βρύσης.
Όταν αρχίσει και κάνει φυσαλίδες το νερό (δεν χρειάζεται να βράσει απαραίτητα, αλλά να είναι πολύ καυτό), βουτάμε τις ντομάτες για 1 λεπτό (1). Αν δεν χωράνε όλες μαζί οι ντομάτες, τις βουτάμε λίγες-λίγες, χρονομετράμε για 1 λεπτό το πολύ και με τρυπητά κουτάλα, τις αποσύρουμε και τις βουτάμε στο κρύο νερό του νεροχύτη (2). Η εναλλαγή καυτού νερού και κρύου, βοηθάει να ξεφλουδιστούν οι ντομάτες εντελώς άκοπα. Αν δείτε ότι κάποια ντομάτα δεν ξεφλουδίζεται εύκολα, ξαναβουτήξτε τη σε καυτό-κρύο νερό. Το ένα λεπτό, δεν θα είναι αρκετό, αν βάλετε ντομάτες που τις είχατε στο ψυγείο, αφού θα αλλάξουν τη θερμοκρασία του νερού στην κατσαρόλα.

Η διαδικασία από δω και πέρα γίνεται μέσα σε ένα μεγάλο μπωλ, ώστε να πέφτουν εκεί όλα τα υγρά της ντομάτας. Φορέστε επίσης ποδιά :-)

Χαράζουμε μία-μία ντομάτα με το μαχαίρι από την πίσω πλευρά (όχι του κοτσανιού) και βγάζουμε τη φλούδα της. Είναι εντυπωσιακό πόσο εύκολα βγαίνει! (3)
Την κόβουμε στη μέση και πετάμε το μέρος που είναι το κοτσάνι και τυχόν κίτρινα μέρη.
Βγάζουμε τα σπόρια, χαράζοντας στα πλάγια τις ντομάτες και στύβοντας απαλά, πάντα μέσα στο μπωλ.
Ρίχνουμε τις καθαρισμένες και ξεσποριασμένες ντομάτες μέσα σε μπλέντερ και τις λιώνουμε.
Βάζουμε τη λιωμένη ντομάτα σε κατσαρόλα και συνεχίζουμε έτσι, μέχρι να έχουμε όλο το υλικό.
Το υλικό που θα μείνει στο μπωλ μας (σπόρια και χυμός), το περνάμε από σουρωτηράκι και το ρίχνουμε κι αυτό στην κατσαρόλα, έτσι ώστε να μην πάνε χαμένα τα υγρά της ντομάτας (παρόλο που σκοπός είναι να εξατμιστούν με το βράσιμο).

Το υλικό που είχα πια στην κατσαρόλα μετά το καθάρισμα κλπ, ήταν 1 κιλό.

Βράζουμε τη ντομάτα μαζί με το αλάτι, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της (4). Ο χρόνος βρασμού, εξαρτάται από την ποσότητα της ντομάτας. Για το υλικό που είχα, μου πήρε 40 λεπτά να εξατμιστεί όλο το νερό της (5). Ξεκίνησα με 10 λεπτά δυνατό βράσιμο, 10 λεπτά χαμήλωσα σε μέτριο βράσιμο και τέλειωσα με πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας πάντα από το πρώτο δεκάλεπτο ειδικά και μετά, επειδή κολλάει. Οι διαβαθμίσεις στην κουζίνα μου είναι με ένδειξη από 1 έως 3. Προσοχή στο πρώτο δεκάλεπτο, γιατί φουσκώνει. Καλό είναι να είστε εκεί κοντά και να μην απομακρύνεστε από τη διαδικασία, αλλά να ελέγχετε και να ανακατεύετε συχνά. Έτσι κι αλλιώς, θα έχετε να πλύνετε το τζάτζαλο που μόλις λερώσατε!!!

Πότε είμαστε σίγουροι ότι είναι έτοιμος ο πελτές; Σε όλη τη διαδικασία, ανακάτευα με μια ξύλινη κουτάλα. Στο τέλος της διαδικασίας, όταν έσερνα την κουτάλα στον πάτο της κατσαρόλας, άνοιγε «δρόμο» στη σάλτσα, η οποία στην αρχή άφηνε υγρά καθώς ο «δρόμος» έκλεινε, ενώ στο τέλος, ο «δρόμος» έμενε στεγνός. (6)

Έκλεισα το μάτι (στα 35 λεπτά και έβραζε ακόμα άλλα 5) και άφησα την κατσαρόλα πάνω στη φωτιά να ησυχάσει και να σταματήσει να καίει πολύ.
Όταν ήταν ακόμα ζεστός ο πελτές, τον έβαλα σε βαζάκι, δεν γέμισα μέχρι πάνω-πάνω, αλλά άφησα ένα εκατοστό χώρο να περισσεύει κι εκεί έβαλα ελαιόλαδο. Το έκλεισα, το έβαλα ανάποδα και τώρα θα ανοιχτεί το χειμώνα. Όταν θα το ανοίξω, θα το συντηρήσω στο ψυγείο, ενώ για να μην χαλάσει, θα φροντίζω να υπάρχει πάντα λάδι στην επιφάνεια.

Παρόλο που η ποσότητα που βγαίνει είναι πολύ μικρή, θα φτιάξω 2-3 βαζάκια ακόμα, γιατί η γεύση του ήταν μοναδική.

Τώρα αν βαριέστε να κάνετε όλα όσα είπα, κάντε αυτό που έκανα κι εγώ μια χρονιά: Λιώστε ντομάτες στο μπλέντερ και αποθηκεύστε τις σε ποτήρια νερού μιας χρήσης στην κατάψυξη. Όταν θελήσετε να τη χρησιμοποιήσετε, απλώς ξεπαγώστε τη ή ρίξτε τη απευθείας στο φαγητό!

Τα μικρά ντοματάκια που βλέπετε στη φωτό, είναι ντοματάκια που φύτεψα με σπόρο Σαντορίνης. Ντοματάκια Σαντορινιά, τα οποία είναι φαρδιά και πλακουτσά, με σπόρους που μου είχε φέρει η Αλεξάνδρα την πρωτοχρονιά που σας έλεγα και που δεν περίμενα να πιάσουν στο σπορείο που τα έβαλα. Κι όμως, να τα κι αυτά! Θα τα αποξηράνω για να τα κάνω λιαστά.

Νομίζω, ότι το ποστ πρέπει να αφιερωθεί στην Efi και την ντομάτα της, λόγω του περιεχομένου :-)
Η Efi γράφει πάρα πολύ ωραία και διασκεδάζω να τη διαβάζω.

Καλή εβδομάδα σε όλους. Για μας ελπίζω να είναι λίγο καλύτερη από τις προηγούμενες, μια και σταματήσαμε τα σούρτα φέρτα στο νοσοκομείο (τοκ τοκ τοκ).

Update και tip:
Όταν έχουμε πολλή ντομάτα, δεν θα βλέπουμε τον πάτο της κατσαρόλας για να δούμε αν έχει ακόμα υγρά. Πώς θα κρίνουμε αν εξατμίστηκαν τα υγρά της; Θα το καταλάβουμε, γιατί γύρω στις φυσαλίδες καθώς βράζει, θα συγκεντρώνεται υγρό αν δεν έχει εξατμιστεί. Επίσης, αν κάνουμε μια γουβίτσα στην επιφάνεια της ντομάτας που σιγοβράζει, πάλι θα κάνει λιμνούλα με υγρό.

31 comments:

  1. Κική Καλημέρα και καλή εβδομάδα.
    Αυτο τον καιρό είμαι στο εξοχικό και δεν έχω σύνδεση.
    Οσο για τα κριτσίνια έφτιαξα αυτά με προζύμι και λίγη φέτα.
    Ο πελτές σου πολύ καλός, αλλά εμείς δεν κοκκίνησαν ακόμη οι ντομάτες στον κήπο μας! Καλό Αυγουστο θα φάμε δικές μας ντομάτες.

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!Μπράβο που όλα πάνε καλύτερα!!
    Μου θύμισες τη διαδικασία που έκαναν οι γονείς μου για τη ντομάτα, όχι με μπλέντερ βέβαια.
    Οι ντομάτες όμως τότε είχαν ουσία κάτι που έχω μόνο ως μνήμη τα τελευταία χρόνια, ακόμη και στο χωριό οι σπόροι δεν κρατήθηκαν κι έτσι άστα μήναγε με τις αναμνήσεις.

    ReplyDelete
  3. ένας φίλος απ΄το Μπάρι το καλοκαίρι όταν κατέβαινε έφτιαχνε με τις θειές του,μέσα βάζουν φρέσκα φύλλα βασιλικού...το χειμώνα φτιάχναμε κάτι λαζάνια στο φολυρνο μμμμμ!!!!

    καλή βδομάδα

    ReplyDelete
  4. κάτι που προσπαθούμε να φτιάξουμε όλοι για να βγάλουμε τη χρονιά με όσο το δινατόν λιγότερα συντηριτικά! :-)

    ReplyDelete
  5. Κικίτσα καλημέρα, καλή βδομάδα!
    Ελειπα 10 μέρες στο χωριό, δεν είχα σχεδόν καθόλου σύνδεση.
    Ελπίζω να μην συμβαίνει κάτι σοβαρό, γιατί ακούω για νοσοκομείο.
    Πελτε σπιτικό έφτιαχνε πάντα η μανούλα μου, από αυτή έμαθα να κάνω κι εγώ!
    Ομως τι γεύση και τι άρωμα είχαν τότε οι ντομάτες!!!!

    ReplyDelete
  6. Παρα πολυ καλη αναρτηση!Πολυ καλες πληροφοριες!!Χρησιμες!
    Μου αρεσε πολυ και το κολπακι με την καταψυξη!
    Καλημερα!

    ReplyDelete
  7. Φαντάζομαι τη νοστιμιά του αλλά βαριέμαι πολύ Κικίτσα! Προτιμώ τη φρέσκια στην κατάψυξη.
    Καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  8. Δήμητρα, καλά να περνάτε στην εξοχή! Είναι πιο βόρεια εκεί, γι' αυτό αργούν οι ντομάτες!

    Ξανθή, μας κι εμείς γι΄αυτο τις στύβαμε. Δεν είχαμε μπλέντερ! Ευτυχώς η γεύση σε αυτές που φυτευουμε είναι πολύ καλή!

    Και λοιπόν, όταν πέρασα από το Μπάρι, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, μπόρεσα να ξεχωρίσω τη μακαρονάδα ναπολιτέν, από τη μπολωνέζ. Άκουσα τόσα πολλά για τα ντοματάκια της περιοχής, που δεν τις ξαναμπερδεψα ποτέ. Άπαιχτα τα ντοματάκια αυτά για σάλτσα!

    ReplyDelete
  9. Λιβύα, έτσι! Για τ μηχάνημα του διαβόλου σου είπα. Δεν μπορώ να μπω στο σαιτ σου! Θέλω μελιτζανοκεφτέεεε!

    Έλενα, ήταν ο πεθερός μου μέσα πολύ καιρό. Ευχαριστώ!

    Λαμπρινή, είναι καλό για όσους βαριούνται! ;-)

    Bog mama, σε νιώθω! ;-)

    ReplyDelete
  10. Καλή βδομάδα! Νάσται καλά!
    Εγώ τα τελευταία χρόνια τις συντηρώ στην κατάψυξη γιατί ο δικός μας τρόπος παρασκευής πελτέ είναι κομματάκι σύνθετος και βγαίνει και κάπως αλμυρός.Θα δοκιμάσω τον δικό σου προς το τέλος του καλοκαιριού που οι ντομάτες είναι πιο "ψωμάτες"

    ReplyDelete
  11. Καλημέρα αγαπητή κική
    Πολύ ωραία και χρήσιμη ανάρτηση.
    Είναι καλό όποιος μπορεί να παρασκευάζει αυτά τα σπιτικά προϊόντα. Εμείς εδώ στις μεγαλουπόλεις της ξενητιάς βολεύομαστε με ό,τι μας προσφέρουν οι βιομηχανίες,
    Νάσαι καλά και καλή βδομάδα.
    Ντένης από 7/νησα

    ReplyDelete
  12. Τι ωραία βρε Κική να έχεις τον κήπο σου.
    Τέτοια σάλτσα έφτιαχνε και η γιαγιά μου όταν είχε κήπο. Τώρα μένει στην πόλη και πολύ μου λείψανε τα καλούδια της!

    ReplyDelete
  13. Τι καλή δουλειά! Μπράβο σου Κικόν μας τρέλανες και πάλι. Εκείνο που σου βραβεύω προσωπικά ειναι η υπομονή σου όχι μόνο να τα κάνεις αλλά και να μας τα δείχνεις βήμα βήμα. Μμμμμμμμάκια, Νένα

    ReplyDelete
  14. Γράφω και ξαναγράφω σχόλιο μα δεν ξέρω Κικόν μου δεν το παίρνει με τίποτα. Καταλήγω στο ανώνυμος και υπογράφω ό,τι γράφω.
    Έλεγα μπράβο σου και σου δίνω το βραβείο της υπομονής γιατί όχι μόνο μας λες λεπτομερώς τι να κάνουμε αλλά μας τα δείχνεις και με καταπληκτικές φωτογραφίες. Μμμμμμάκια Νένα

    ReplyDelete
  15. Δεν έχω δικές μου ντομάτες δυστηχώς ....... αλλά θα δοκιμάσω με αγοραστές :)
    Φιλιάααααααα

    ReplyDelete
  16. Πελτέ φτιάχνει η μαμά μου, σε ευχαριστώ πάντως γιατί δεν ξέρω πώς τις κάνει (!!)...εγώ θα δοκιμάσω τις λιαστές φέτος!

    ReplyDelete
  17. Περιμένω, πως και πως, να μεγαλώσουν οι ντομάτες μου και να κάνω ωραίες σάλτσες.
    Καλή η ιδέα σου, με τα ποτήρια μιας χρήσης.

    ReplyDelete
  18. Αυτά είναι! Σπιτικός πελτές. Υπάρχει τίποτα καλύτερο; Όοοχι!
    Μάγδα

    ReplyDelete
  19. Η περιγραφή της διαδικασίας είναι μοναδική και θα ήταν "αμαρτία" να την παρακάμψω και να καταφύγω στο μπλέντερ...
    Υπέροχο αποτέλεσμα
    Φιλιά
    Καλό απόγευμα Κική

    ReplyDelete
  20. Θα το δοκιμάσω, γιατί αγαπάω πολύ την ντομάτα και μου αρέσει πολύ να μαγειρεύω καταχείμωνο με χυμό φρέσκιας ντοματούλας. Μέχρι τώρα και εγώ απλά έτριβα την ντομάτα και την φύλαγα στην κατάψυξη.Αξίζει πιστεύω τον κόπο του αυτός ο πελτές. Φιλάκια

    ReplyDelete
  21. Eυχαριστουμε.....!!!!! ...kiki....θα το δοκιμασω ,,,σιγουρα..!!!!..το κανεις τοσο ευκολο..!!!να φαινεται....εισαι μια πλανευτρα!!!χι...χι!!!!!καλο βραδυ...ο πεθερουλης..ειναι καλα???

    ReplyDelete
  22. kiki zzileyw.... thelw na kanw kai egw pali.deyterh fora exw ksanakanei.egw h diafora pou kanw einai oti vazw kai ena klwnaraki apo ntomatia. kotsani koinws gia 5 lepta sto vrasimo...apogeiwnei thn geysh kai otan to vazw sta vazakia asxeta me to an einai zesto ta topothetw se mia katsarola me mia petseta ston pato ths kai thn gemizw kryo nero.to vazw sthn fwtia kai ths dinw mia vrash. etsi petixaineis thn megisth synthrhsh kikh. mou antekse ektos psigeiou 1 xrono kai kato. kai h saltsa kai o peltes...filakia kai trexw apo ayrio gia saltses...zilepsa mikro paidi eimai...!!!

    ReplyDelete
  23. Κικί καλημέρα! Αυτός είναι ένας ξεχωριστός τρόπος απο αυτόν που μου έδειξε η γιαγιά στην κρήτη. Πέρισυ το καλοκαίρι είχα φτιάξει και γω και πέρασα όλο τον χειμώνα! Ακόμα έχω το τελευταίο βαζο και το χρησιμοποιώ.

    Η γιαγιά έκοβε τις ντομάτες στη μέση και τους έριχνε μπόλικο χοντρό αλάτι. Τις στίβαζε σε ένα κοφίνι και τις άφηνε στον ήλιο να στραγγίξουν τα υγρά τους. Μετα απο σχεδόν 2 μέρες τις πολτοποιούσε και έβαζε τη σάρκα σε τουλπάνι το οποίο κρεμούσε πάλι στον ήλιο μέχρι να εξατμιστουν τα υγρά τους. Τέλος έβαζε το πελτέ σε ταψί σκεπασμένο με τουλπάνι στον ήλιο και ανακάτευε συχνα! Χρονοβόρα διαδικασία και με πολλή "βρωμια και ζουζούνια" θα έλεγα!! Νομίζω πως θα εφαρμόζω την δική σου συνταγή!! Φιλάκια πολλά πολλά!

    ReplyDelete
  24. Vita και στην κατάψυξη που το έχω κάνει, μια χαρά είναι...Περιμένω να δω και τον δικό σου τρόπο!

    Κύριε Ντένη, ό,τι μπορούμε φτιάχνουμε. Αν είχα και περισσότερο αποθηκευτικό χώρο, θα έφτιαχνα πιο πολλά!

    Efi ναι. Μεγάλη ευλογία να μπορείς να έχεις καλά στον κήπο σου. Αχ, είχες την γιαγιά στην εξοχή με τα καλούδια ε; Ωραία!

    Νουνου μου, ξέρεις πως μ΄αρέσει και μ' αρέσει να τα μαθαίνουν κι άλλοι. Μην ανησυχείς για τα διπλά σχόλια. Σου κάνει ακόμα κόλπα ε;

    ReplyDelete
  25. Αστέρι, γρήγορα στη Λαίκή! Σήμερα έφτιαξα 4 βαζάκια ακόμα!

    Ανεράιδα, λιαστές θα φτιάξω με τα σαντορινιά! Μιαμ!

    Ελλάδα, καλοφάγωτες οι ντομάτες σου! Ναι. Είναι βολικό για να έχεις ντομάτα φρέσκια στην κατάψυξη!

    Μάγδα, γενικά το σπιτικό έχει άλλη χάρη! Σωστά;

    ReplyDelete
  26. Γιώργο, πολλές φορές, οι περιγραφές αξίζουν περισσότερο από τις συνταγές! ;-)

    Μανουσίνα, έχει περισσότερο κόπο, θέλει χρ΄νο και ενέργεια (ρεύμα), αλλά αξίζει νομίζω. Περιμένω να δω αν άξιζε πραγματικά, οταν θα το δοκιμάσω σε φαγητό το χειμώνα!

    Ίριδα, ναι ναι! Σας παρασέρνω! Χαχα! Ο πεθερός όλο και (λίγο) καλύτερα. Ευχαριστώ!

    Βασίλη, πάνω πυ σε χάνω, εμφανίζεσαι! Φτιάχνεις κι εσύ καμαρι μου πελτέ; Σιγά μη δεν έφτιαχνες! Θενκς για τα τιπς! Φιλιά!

    Πλεκτό εγκώμιο, της γιαγιάς το σύστημα είναι ακόμα πιο μπελαλίδικο! Το έχω ακούσει εμ το τουλπάνι, αλλά πώς κρατάς τόσα μυγάκια μακριά...Φιλιά!

    ReplyDelete
  27. Αν και δεν είμαι πολύ σχετική, να πεταχτώ κι εγώ να πω την εξυπνάδα μου; Η μαμά μου ακολουθεί την εξής διαδικασία για τον πελτέ:
    1. Γκρινιάζει στον μπαμπά μου γιατί έβαλε πολλές ντομάτες και δεν έχει τι να τις κάνει και την έχει φάει η ορθοστασία στο νεροχύτη και... και...
    2. Τις πλένει (στο νεροχύτη που λέγαμε), τις καθαρίζει από κοτσάνια και αφού τις κόψει στα 4 τις ρίχνει μέσα στη χύτρα να βράσουν και να φύγουν τα πρώτα υγρά.
    3. Αφού πάρουν μια καλή βράση και μαλακώσουν τις περνάει από ένα μύλο που έχει χειροκίνητο, αυτόν που αλέθουμε το κρέας στα μωρά (ανάθεμα κι αν ξέρω πώς τον λένε, ελπίζω να καταλάβατε πάντως). Οι φλούδες δεν περνανε και από κάτω βγαίνει καθαρό ντοματόζουμο. (Από αυτό κλέβω ένα ποτήρι και πίνω Virgin Mary).
    4. Το ντοματόζουμο βράζεται μέχρι να πήξει καλά και να μείνει πελτές. Το πόσο παχύρευστος είναι καθαρά θέμα γούστου. Και ακολουθούν τα σχετικά με το σφράγισμα βάζων.

    Τα φιλιά μου! Συνάδελφος πρώην εκ γειτονικού νησιού, νυν ηπειρωτικής Ελλάδας!

    ReplyDelete
  28. Συνάδελφε :-)
    Καλά έκανες και έγραψες το δικό σας τρόπο. Αυτό περί γκρίνιας και μάνας, κάτι μου θυμίζει! χαχα! (οχι εμένα)
    Τώρα το βράσιμο, δεν ξέρω κατά πόσο βοηθαει, αλλά για να το κάνειη μαμά, κάτι θα ήξερε. Το θέμα με το μύλο που αλέθουμε λαχανικά, είναι μια χαρά. Το ίδιο ακριβώς κάναμε παλιά με το στύψιμο σε σουρωτήρι. Για να μείνουν οι φλούδες και να μείνει ο πολτός.

    ReplyDelete
  29. Καλα που εχω μαμα και πεθερα και με προμηθεύουν καθε χρονο με πελτε που κανουν οι ιδιες. Βεβαια της καθε μιας ο πελτες ειναι διαφορετικος, η μητερα μου δεν την βραζει πολυ και δεν προσθετει λαδι, ετσι μπορω τον χειμωνα να τρωω ντακο διοτι εχει την γευση φρεσκιας ντοματας, ενω η πεθερα μου βραζει περισσοτερο τις ντοματες και ριχνει και το λαδακι της. Καλα να ειναι και οι δυο! δεν εχω παραπονο.

    ReplyDelete
  30. Είσαι τυχερηηηηηηηηηηηηηη!

    ReplyDelete
  31. Καλησπέρα κορίτσια.

    Φέτος για πρώτη φορά έφτιαξε η αδελφή μου πελτέ ντομάτας.

    Από 4,5 κιλά ντομάτας (πομοντόρια), έβγαλε 260gr. πελτέ.

    - Έπλυνε πολύ καλά τις ντομάτες.
    - Τις έκοψε στη μέση, και με ένα κουτάλι τους αφαίρεσε τα σπόρια.
    - Τις έβαλε σε ένα μεγάλο μπώλ και τις αλάτισε με χοντρό αλάτι.
    - Τις άφησε για μιάμιση μέρα, μέσα στο μπώλ σε σκιερό μέρος, εκτός ψυγείου.
    - Τους αφαίρεσε τη φλούδα (τραβώντας την, με το δείκτη και τον αντίχειρα βγαίνει πολύ εύκολα).
    - Πολτοποίησε στο μπλέντερ, μόνο τη σάρκα της ντομάτας (απαλλαγμένη από τα υγρά της και τη φλούδα της).
    - Την πολτοποιημένη ντομάτα την πέρασε από διπλό τουλπάνι και την έδεσε, να στραγγίξει μέσα στο τουλπάνι,( με τον ίδιο τρόπο που δένουμε, όταν φτιάχνουμε τυρί).
    - Την άφησε να στραγγίξει για 8 ώρες εκτός ψυγείου.
    - Την άλλη μέρα την έβγαλε από το τουλπάνι και την άπλωσε σε ένα ταψί.
    - Σκέπασε το ταψί με τούλι και το έβαλε στον ήλιο για μιάμιση μέρα.
    - Τέλος την έβαλε σε βάζο και στη "σκέπασε με λάδι".

    Το αποτέλεσμα ήταν πολύ ικανοποιητικό.

    Τις επόμενες μέρες θα δοκιμάσουμε και την δική σου συνταγή Κική.
    Φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή.
    Είμαστε σε φάση πειραματισμού και θα επανέλθω με τις εντυπώσεις μας.

    Καλή επιτυχία σε όλες και όλους.

    ReplyDelete