Τη συνταγή την είχα βρει στο ζάπινγκ αν δεν κάνω λάθος, γιατί την έχω χρόνια κολλημένη στο τετράδιό μου. Την έκανα συχνά σε πάρτυ, ή όταν περίμενα φίλους και άρεσαν σε όλους. Γίνονται γρήγορα και πανεύκολα. Συνοδέψτε τη μπυρίτσα σας με αυτά τα τυρένια κριτσινάκια. Αν φτιάξετε και ένα ντιπάκι για βούτες, ακόμα πιο καλά.
Κριτσίνια
Τι θα χρειαστούμε:
1 πακέτο φύλλο σφολιάτας (εγώ χρησιμοποίησα μόνο το 1 από τα 2 φύλλα που έχει μέσα)
λίγο τυρί που να λιώνει (τσένταρ, ένταμ ή άλλο)
1 αυγό χτυπημένο
σουσάμι, παπαρουνόσπορο, μαυροκούκι ή κάτι άλλο για στόλισμα
Τι κάνουμε:
Ξεπαγώνουμε το ένα φύλλο. Το ένα φύλλο βγάζει ένα ταψί κριτσίνια, όσα βλέπετε στις φωτό. Αν έχετε παρεούλα, φτιάξτε και τα 2 φύλλα.
Απλώνουμε χαρτί ψησίματος στο ταψί που θα τα ψήσουμε.
1. Ανοίγουμε το φύλλο και αλείφουμε με τη βοήθεια πινέλου την επιφάνεια, με το χτυπημένο αυγό.
Τρίβουμε επάνω του τυρί που να λιώνει. Άλλες φορές βάζω ένταμ, άλλες τσένταρ.
2. Διπλώνουμε το φύλλο στα δύο και το πιέζουμε να κλείσει απαλά. Μπορείτε να επιμηκύνετε αν θέλετε το φύλλο πατώντας με ένα μικρό πλάστη για να βγουν τα κριτσίνια πιο μακρουλά.
Όπως είναι διπλωμένο, περνάτε πάλι με αυγό την επιφάνειά του.
Πασπαλίζετε με σουσάμι ή παπαρουνόσπορο ή μαυροκούκι. Ακόμα και με κάποιο σκληρό τυρί μπορείτε να τα πασπαλίστε.
Πατικώνετε με ένα μικρό πλάστη την επιφάνεια απαλά για να κολλήσει το σουσάμι.
3. Κόβετε κατά μήκος στενές λουρίδες ένα-ενάμιση εκατοστό (ένα δάχτυλο υπολογίστε).
4. Αραιώνετε τα κριτσίνια στο ταψί.
Τα κάνετε 2-3 στροφές με το χέρι σας ή αν δε θέλετε τα βάζετε ίσια όπως τα κόψατε. Εγώ τα στριφογύρισα όπως βλέπετε.
5. Ψήνετε στο φούρνο όσο χρειάζεται για να πάρουν χρώμα (10 λεπτά πάνω-κάτω στους 180 και 10 στο γκριλ στους 200 για χρώμα, ή ανάλογα το φούρνο σας).
6. Τα τσακίζετε με τύψεις (ό,τι έχει φύλλο παχαίνει)!
Είναι εύκολα και εντυπωσιακά σε ένα τραπέζι παρόλο που είναι απλά.
Tip:
Όταν ξεπαγώνετε σφολιάτα, αν την αφήσετε να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου και περάσει πολύς χρόνος, τότε σας παιδεύει. Κολλάει στα χέρια, κολλάει ακόμα και στο χαρτί. Μην αφήνετε λοιπόν πάρα πολλές ώρες τη σφολιάτα εκτός ψυγείου, ειδικά το καλοκαίρι, γιατί θα σας βασανίσει να τη χειριστείτε. Καλύτερα να είναι λίγο "παγωμένη" και να την τεντώνετε για να πάρει τα μέτρα του ταψιού πχ ή να περιμένετε λιγάκι ακόμα, παρά να κολλάει και να αχρηστευτεί.
χιιχχιχι αφού ήρθα πρώτη βουτάω καμιά 10αριά!!!
ReplyDeleteΜου αρέσουν πολύ τα άτιμα!
Σμουάτς
Άμα σου πω ότι έψαχνα καιρό μια συνταγή με κριτσίνια!Ευχαριστώ
ReplyDeleteτα τσακίζουμε και δίχως τύψεις εμείς, σιγά μη χολοσκάσουμε!!!!!
ReplyDeleteΈνα ταψακι είναι λίγο...πολύ λίγο!
ReplyDeleteΔύο ταψάκια είναι λίγα ...τι να πω!
3 ταψάκια είναι λίγα θα σου πω!
Δώσε μου 4 αν θες να σ' αγαπώ...
Moύρλια τα στριφτάκια στείλε το άλλο φύλλο για μένα!!!!!!
ReplyDeleteείναι τα αγαπημένα μου με μπόλικο σουσάμι
ReplyDeleteκαλημερούδια
καλημέρα!
ReplyDeleteυπέροχη πρόταση! :D
Καλημέρααα!!!
ReplyDeleteΤα λατρεύω πρωί,μεσημέρι,βράδυ!!!
Υπέροχα!!
Εγώ φτιάχνω,ειδικά τον χειμώνα και με ξύσμα πορτοκαλιού..
Φιλάκια!!!
ax! νάχα τωρα ενα-δυο για την πρωινή λιγούρα στο γραφείο...
ReplyDeleteEτσι τραγανά κι αφράτα μ αρέσουν.
Αλλά...
πάλι καμιά έτοιμη σφολιατοτυροπιτα θα φαμε σημερα για πρωινό.
Ωραία!!! Εγώ επειδή είμαι λάτρεις της σφολιάτας θα προτιμήσω αυτά.
ReplyDeleteΘα είναι υπέροχα!!
Καλημέρα.
Τα κριτσίνια αυτά τα πουλάνε και σε φούρνους, και σε σούπερ - μάρκετ έτοιμα συσκευασμένα ακόμα! Είναι πράγματι πολύ αγαπητά!
ReplyDeleteΚαι αν κάποιος τα έχει τόσο καλά με τη συνείδησή του, μπορεί να βάλει και λωρίδες μπέικον στη γέμιση του τυριού!
Καλό μεσημέρι και καλό Σ/Κ!
Πολύ ωραία τα κριτσινάκια σου! Εύκολα και πεντανόστιμα!
ReplyDeleteKali idea me thn sfoliata...gia snack h na servereis me fagito. Mpoliko sousami gia mena!
ReplyDeleteΑστέρι, αφου είσαι η πρώτη, εισια τυχερη! Απάνω τους!!! Χαχα!
ReplyDeleteEfi, δες και την άλλη συνταγή που έχω εδώ για χειροποίητα.
Γαστεροπλήξ, βουρ!
Πηνελόπη! χαχα! Δος μου ταψιαααά πολλά, αμέτρηταααα ταψιά, κι εγώ βασίλισσα θα σ’έχω στη καρδιά μου,
μη τσιγγουνεύεσαι πάντα να σκέφτεσαι, πως τα ταψιά είν’ η καλύτερη δουλειά!!! χαχαχα!
Λίλα, έφτασεεεεεεεεεε!
ReplyDeleteΚαι λοιπόν, έγινεεε!
Λιβύα και με τζατζικάκι για βούτες;
Eva και με κανελλοζάχαρη είναι μούρλια!
Ραλούκααααααααααα! Ραλούκα μουυυυυυ! Καλώς το!!!! Να σου στείλωωωω;;;
ReplyDeleteΛίλα, βολέψου!
Dark chef, να σου πω. Από φούρνο οκ. Αλλά συσκευασμένα δεν θα με τράβαγαν να τα πάρω.
Big mama ειδικά για βράδια στη βεράντα με μπύρα!
Πήτερ σε σουσαμάκι μπόλικο για σένα! Έγινε!
Πολύ ωραία για σκαν και τσιμπιματάκι με παρεούλα... καλύτερα απο τα πατατάκια :)
ReplyDeleteσούπερ!!τρελλαίνομαι!τα κανω και με κανελα και μαυρη ζάχαρη....
ReplyDeleteΜμμμ τελειο
DeleteΜαριον, νοστιμότατα θα έλεγα!
ReplyDeleteΚουκ κι εμένα μου αρέσει η γλυκιά βερσιον!
Γλυκά ή αλμυρά τρώγονται μετά μανίας.Ωραίο το tip με την μισοξεπαγωμένη σφολιάτα Κική.
ReplyDeleteΤα έχω φτιάξει και εγώ και είναι πολύ νόστιμα. Δεν τα ξαναφτιάχνω όμως γιατί έφαγα τόσα πολλά που μετά είχα τύψεις για μία εβδομάδα.
ReplyDeleteVita, ναι τα ατιμα!!!
ReplyDeleteΝολεύει όντως η μισοξεπαγωμένη!
Κατερίνα, έχουν αυτό το αρνητικό. Δεν σταματάς!
Πανεύκολα και εντυπωσιακά με τη σφολιάτα!
ReplyDeleteΜπράβο Κική.
Τέτοιες συνταγές αξίζει να μας τις δίνεις.
Όλες μπορούμε να τις κάνουμε.
Φιλιά πολλά από Θεσσαλονίκη με αγάπη.
Καλό καλοκαίρι!
Beautiful!
ReplyDeleteΒασιλική ευχαριστώ! Επίσης!
ReplyDeleteBlogger Tim, Lisa, Trenton, and Grant thanks!
τα φτιάχνω συχνά και μου αρέσουν κι απέξω νάχουν τυρί. Όμως αποφάσισα να τα κάνω μόνο όταν θάρθουν και κάποιοι στο σπίτι γιατί τα τσαίζω μόνη μου.
ReplyDeleteΝένα
Νένα ναι. Καλύτερα με παρέα γιατί δεν παίζονται!
ReplyDeleteden exo ftiaksei kritsinia... akoma! Ama meino spiti to sk, tha ftiakso! filia polla kiki mou!
ReplyDeleteΔοκίμασέ τα στις γιορτές!
ReplyDeletehi, new to the site, thanks.
ReplyDelete