Πριν λίγες μέρες έψησα ψωμί με ντομάτα και πέρκα στο γκριλ. Είχα βαρεθεί να συνοδεύουμε τα ψητά μας με ρύζι ή πατάτες και σκέφτηκα να κάνω πατατοκροκέτες. Έλα όμως που δεν θέλω να τηγανίζω! Έτσι είπα να τις δοκιμάσω ψητές, στο αντικολλητικό τηγάνι. Μπορεί να μην δείχνουν αφράτες και στρογγυλές όπως των μαγαζιών, αλλά ήταν νόστιμες, αφράτες, χωρίς περιττά λάδια και φυσικά χωρίς τηγάνισμα. Αν δεν θέλετε να τηγανίζετε, δοκιμάστε τις μια φορά έτσι.
Πατατοκροκέτες ψητές
Υλικά
5-6 μέτριες πατάτες (1 κιλό περίπου)
2 αυγά
2 κ. σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
αλάτι
λευκό πιπέρι
φρυγανιά τριμμένη
προαιρετικά:
κόκκινο γλυκό πιπέρι
1 κ. σ. τυρί τριμμένο
1 αυγό χτυπημένο
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις βράζουμε σε ελαφρώς αλατισμένο νερό, μέχρι να τρυπιούνται.
Λιώνουμε τις πατάτες με πρέσα λαχανικών, μπλέντερ, ή πηρούνι όσο είναι ζεστές.
Μέσα στις πατάτες, βάζουμε 2 αυγά, το αλεύρι, αλατοπίπερο και κόκκινο πιπέρι και ανακατεύουμε. Αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγο τριμμένο τυρί. Αφήνουμε το μίγμα λίγο να κρυώσει.
Βουτώντας ένα κουταλάκι σε ποτήρι με νερό, παίρνουμε κουταλιές από το μίγμα και το ρίχνουμε στη φρυγανιά.
Γυρνάμε με πηρούνι και από την άλλη πλευρά και βάζουμε τα κροκετάκια στο τηγάνι ΧΩΡΙΣ λάδι.
Ψήνουμε για λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά και από τις 2 πλευρές. Προσοχή, μην αρπάξουν.
Κάθε φορά που αδειάζουμε τις έτοιμες πατατοκροκέτες, καθαρίζουμε με χαρτί κουζίνας τη φρυγανιά που τυχόν έχει απομείνει στο τηγάνι. Συνεχίζουμε έτσι για όλο το υλικό.
Εναλλακτικά, ψήνουμε στο γκριλ τα κροκετάκια.
Τα μισά τα έκανα σκέτα με φρυγανιά και τα άλλα μισά τα βούτηξα σε αυγό και φρυγανιά. Μου άρεσαν περισσότερο τα σκέτα. Επίσης, επειδή το μίγμα δεν ήταν πολύ σφιχτό, ήταν πιο δύσκολο να τα ρίχνω στο αυγό και μετά στη φρυγανιά. Αν θέλετε να έχετε πιο σφιχτό μίγμα ή να περάσετε τις κροκέτες πρώτα από αυγό, βάλτε μόνο ένα αυγό μέσα στη ζύμη.
Φαγώθηκαν ευχάριστα ακόμα και κρύα!
Νόστιμο φαίνεται..θα προσπαθήσω να τους κάνω.
ReplyDeleteΜου αρέσεις Κικίτσα!!!
ReplyDeleteΣτο έχω ξαναπεί.
Οταν φτιάχνεις πράγματα που δεν τηγανίζονται με κάνεις να πετάω στον ουρανό.
Κι' εγώ κάτι για πατατούλες θα σας γράψω και να δεις τι ωραίος συνδυασμός έγινε τελικά.
καλημέρα!
ReplyDeleteτέλεια ιδεα για να αποφεύγεις το τηγάνι (ειδικά τωρα το καλοκαιρι...) ^_^
Και πολύ γιάμιιιιιιι μεζές!!!
ReplyDeleteΣμουάτςςςςςςςςςςςςςςςςς
Αχτίδα, νόστιμα ήταν όντως! Προσπάθησε!
ReplyDeleteΠηνελόπη είδες; Για μας δουλεύω! χαχα! Μα είναι να τηγανίζεις πια;
Περιμένω να δω!
Λιβύα ναι. Δεν το μπορώ! Ασε τα κιλά....
Αστέρι ναι! Σμουτς!
Κοριτσάκια και αγοράκια, τα λέμε αύριο πάλι. Πάω Πάτρα για ένα σύντομο ταξιδάκι! Φιλιά!
Που να τηγανίζεις με αυτή τη ζέστη. Χώρια που γλυτώνεις και θερμίδες. Ότι μπορούμε να σώσουμε καλό είναι. Νόστιμα.
ReplyDeleteEίναι πολύ ωραίο που μας λες λύσεις για μεζεδάκια μη παχυντικά! Θα δοκιμάσω να τα κάνω αλλά στο φούρνο!
ReplyDeleteΠολύ μου αρέσει η συνταγή σου, δεν συμπαθώ καθόλου τα τηγανιτά.
ReplyDeleteπατάτες να' ναι κι όπως να' ναι!!!!!!
ReplyDeleteΤο τηγάνι το σιχαίνομαι σας το έχω πει! Τις πατάτες τις λατρεύω όπως και να είναι, θα δοκιμαστεί το συντομότερο!
ReplyDeleteΑγαπητή μοπυ Κική
ReplyDeleteΑκόμη ένας ωραίος και νόστιμος μεζές γιά τις ζεστές μέρες που περνάμε. Και μ΄'αλιστα χωρίς....τηγάνι
Νάσαι καλά
Ντένης από 7/νησα.
ΥΓ {Πως πάει η έκθεση βιβλίου;
Τις έχω για σήμερα στο πρόγραμμα.Να βάλω λες ρίγανη ή μαϊντανό ή δεν θα πηγαίνει;
ReplyDeleteΜάλλον στο φούρνο θα τις κάνω κι εγώ
Τρελαίνομαι για τέτοια μεζεδάκια. Και αυτό είναι και υγιεινό.
ReplyDeleteΣυμβουλή του διαιτολόγου: την πατάτα την τρώμε παντα σε συνδιασμό με λίγο κρέας ή τυρί και πολλά λαχανικά, για να μη μας ανεβάζει το ζάχαρο (ο σπαστικός της παρέας έχω καταντήσει, χαχαχα)
Κατερίνα έτσι. Ο,τι γλυτώσουμε!
ReplyDeleteΑγγελική κι εγώ την επόμενη θα τα κάνω στο φούρνο. Τώρα έψηνα τα ψάρια και εν προλάβαινα...
Μανουσίνα ούτε εγώ!
Γαστεροπλήξ, πάντα αγαπηημένες!
Λίλα ταιριάζουμε! χαχα!
ReplyDeleteκ Ντένη η έκθεση πάει μια χαρά! :-)
Vita, θα έβαζα μαϊντανό!
Εφη, τώρα μάλιστα! Πέτυχες διάνα, γιατί μ' αρέσει πολύ ν' ακούω τέτοια...σπαστικά!!! Λέγε, λέγε!
Κική καλησπέρα σου,
ReplyDeleteδεν τα θέλω καθόλου τα τηγανητά κι είναι ο λόγος που..τσακώνομαι με την κόρη μου!
όπότε είμαι φαν όλων των μιγμάτων που μπορούν να ψηθούν, και σε περιμένω στις επόμενες εμπνεύσεις.
Εαν είναι να γλιτώσω το τηγάνισμα, θα το δοκιμάσω.
ReplyDeleteΑναΐς, ούτε εγώ κια ψάχνω τρόπους να γεύομαι νοστιμιές χωρίς τηγάνι!
ReplyDeleteΕλλάδα, δοκίμασε, ναι!