Tuesday, July 24, 2012

Kουνέλι ζακυνθινό με ντόπιο λαδοτύρι

Στη ζακυνθινή κουζίνα, το κουνέλι κατέχει εξέχουσα θέση. Είναι κρέας που το μαγειρεύουν τόσο οι ντόπιοι, όσο και οι ταβέρνες, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους: κουνέλι σάρτσα (σάλτσα), κουνέλι σάλτσα γεμιστό, στο φούρνο με πατάτες, σουβλιστό, λεμονάτο, κρασάτο στη γάστρα, με δεντρολίβανο κλπ. Στην Πάτρα, όταν λέγαμε κουνέλι στιφάδο, εννοούσαμε με πολλά μικρά κρεμμύδια. Εδώ, κουνέλι στιφάδο δεν υπάρχει. Όταν εδώ λένε στιφάδο, εννοούν με κόκκινη σάλτσα.

Το ντόπιο λαδοτύρι, είναι τυρί που φτιάχνεται από πρόβειο γάλα, με έντονη μυρωδιά και πιπεράτη πικάντικη γεύση όσο ωριμάζει. Εμείς εδώ, το ξεχωρίζουμε σε νιο (νέο) ή παλαιωμένο. Καθώς ξεκινάει η ωρίμανσή του στο λάδι είναι μαλακό και με ήπια γεύση. Στην τελική φάση της ωρίμανσής του, σκληραίνει ελαφρώς, είναι πικάντικο και πιπεράτο με έντονη μυρωδιά, γεύση και οσμή που είτε τη λατρεύεις, είτε όχι. Εμένα μου αρέσει πολύ όταν είναι νιο. Μαλακό με ήπια γεύση. Για τη μαγειρική όμως, ιδανικό είναι να είναι ωριμασμένο! Το ντόπιο λαδοτύρι, δε λείπει από τις ζακυνθινές σπεσιαλιτέ. Και μια και μου χάρισαν πρόσφατα 2 κουνελάκια, το ένα έγινε στιφάδο με κρεμμύδια και το άλλο έγινε χτες παραδοσιακά με λαδοτύρι, με τυρί που είχα πάρει από τις Μελισσιώτισσες. Ήταν κάτι παραπάνω από νόστιμο!

Τα άσπρα κομματάκια που βλέπετε πάνω στο κουνέλι, είναι το τυράκι που έχει λιώσει! Μιαμ!


Kουνέλι ζακυνθινό με ντόπιο λαδοτύρι 
Υλικά 
1 κουνέλι τεμαχισμένο σε μερίδες
λίγο ξύδι*
1/3 κούπας ελαιόλαδο*
½ κούπα κόκκινο κρασί
2-3 κ. σ. πάστα ντομάτας
4-5 σκελίδες σκόρδο* λιωμένες ή ψιλοκομμένες
1 φύλλο δάφνης
4 γαρίφαλα
1 ξύλο κανέλλας
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
1 μεγάλο κομμάτι λαδοτύρι ώριμο (σκληρό)


Εκτέλεση 
Πλένουμε το κουνέλι και το βάζουμε σε λεκάνη με νερό και λίγο ξύδι να το καλύπτει, ή το βρέχουμε μόνο με το ξύδι. Αφήνουμε να σταθεί μερικές ώρες έτσι (συνήθως το αφήνω όλη νύχτα). Ζεσταίνουμε το λάδι και τηγανίζουμε το κουνέλι από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε το σκόρδο, αφήνουμε λίγο να μαγειρευτεί μαζί με το κουνέλι καθώς τηγανίζεται και τα σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε νερό να το μισοκαλύπτει και όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τη ρίγανη και το λαδοτύρι.
Βράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κουνέλι. Εγώ το έκλεισα σε χύτρα για 15 λεπτά και ήταν έτοιμο. Το άνοιξα και το άφησα λίγο να βράσει για να εξατμιστούν τα περιττά υγρά και να μείνει μόνο με τη σάλτσα.
Στο τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε τη ρίγανη και όσο λαδοτύρι θέλουμε, κομμένο σε μικρά κομμάτια.
Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές ή ζυμαρικά.

 Στα σημεία που έχω αστερίσκο, έχω κάνει αλλαγές σε σχέση με το πώς το μαγειρεύουν εδώ. Εδώ βάζουν περισσότερο λάδι και σκόρδο, όπως επίσης βρέχουν το κουνέλι με κρασί. Οι επισημάνσεις για την ορίτζιναλ ζακυνθινή συνταγή χωρίς τις δικές μου παρεμβάσεις, βρίσκονται στο βιβλίο της Μαρίας Φιορεντίνου, "Παραδοσιακή ζακυνθινή κουζίνα".

19 comments:

  1. Α δεν ήξερα ότι το κουνέλι έχει την τιμητική του στη Ζάκυνθο! Πολύ ωραίο & χορταστικό το φαγητό που μας δείχνεις σήμερα και επίσης ιδανικό για Κυριακάτικο γεύμα!
    Καλή σου μέρα Κική! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναι αμέ! έχει, έχει!
      Ευχαριστώ!

      Delete
  2. Πρέπει να πάρω κουνέλι.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Συμφωνώ. Πρέπει! χαχα!

      Delete
  3. Κικη μου τι μου θυμησες!!Ναχα ενα κομματι λαδοτυρι!!Φιλακια!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κερνάμε λαδοτύρι! χαχα!

      Delete
  4. Αααααυτό το λαδοτύρι...! Ποιοιοίημα!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εεεεεε! Πράμαααα!

      Delete
  5. Ωχ Κική, απλά δεν υπάρχει αυτό το πιάτο!
    Το έχεις σερβίρει και με τηγανητές πατάτες και πραγματικά φαίνεται υπέροχο!
    Μιαμ και πάλι μιαμ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Άσε Ερμιόνη! Πεντανόστιμο ήταν!

      Delete
  6. Η εξαδέλφη εδώ έχει κουνέλια λες να της ζητήσω ένα να το πάρω μαζί μου.
    Υπέροχο!!!

    ReplyDelete
  7. μμμμμμμ...πολύ λαχταριστό πιάτο! δε θα λεγα όχι σε ένα!!

    ReplyDelete
  8. Κική, το λαδοτύρι που περιγράφεις, μου θύμισε πολύ το λαδοτύρι το Μανιάτικο, που μας έφερναν φίλοι μας από εκεί. Καταπληκτική γεύση, πρέπει να είναι κάτι παραπλήσιο. Η Μυτιλήνη βγάζει επίσης ωραιότατο λαδοτύρι. Το κουνέλι θεωρείται από τα πιο υγιεινά κρέατα, και γίνεται με τόσες ωραίες συνταγές, σαν και αυτή με εδώ με το συγκεκριμένο τυράκι. Σίγουρα του δίνει εξαιρετική νοστιμιά!! Λαχταριστό από τις φωτογραφίες κιόλας. Άλλη μια ωραία παραδοσιακή συνταγή!
    Καλό μεσημέρι.

    ReplyDelete
  9. Σίγουρα τα λαδοτύρια μοιάζουν, αν και δεν έχω δοκιμάσει από αλλού! Ευχαριστώ Ειρήνη!

    ReplyDelete
  10. EGO TO KOYNELI TO KOBO MIKRA KOMATAKIA K OSO PIO MIKRA TOSO PIO NOSTIMO K PRIN TO TIGANISEISPASPALISETO ME TO ALATI TOY TO PIPERI TOY K LIGO TYRI TRTIMENO!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  11. ΑΛΛΟ ΤΟ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟ ΛΑΔΟΤΥΡΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ.... ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΝΗ ΔΕΝ ΞΕΡΩ...ΚΑΛΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ..

    ReplyDelete