Πλησιάζει η γιορτή του Αγίου Φανουρίου και ο Πανόπτης μου έστειλε τη συνταγή με την οποία φτιάχνει Φανουρόπιτα και την οποία είχε δει σε κάποια εκπομπή στην tv, αν θυμάται καλά, εδώ και πολλά χρόνια. Ευχαριστώ Πανόπτη!
Φανουρόπιτα
Υλικά
3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
2/3 κούπας λάδι
2/3 κούπας καρύδια χοντροκομμένα
1 κούπα σταφίδες μαύρες και άσπρες (παίζεται η ποσότητα πόσες μαύρες και πόσες άσπρες)
1/2 κ. γ. γαρίφαλο σκόνη
1 1/2 κ. γ. κανέλλα σκόνη
1 κ. γλ. σόδα μαγειρική
άχνη για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Χτυπάμε σε μίξερ το λάδι, χυμό και ζάχαρη για 5΄ λεπτά.
Προσθέτουμε σόδα, κανελλογαρίφαλο και ξύσμα, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Μετά, το αλεύρι σε 2-3 δόσεις, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Τέλος, τις σταφίδες και το καρύδι.
Αλευρώνουμε ένα μέτριο ταψί ή λαδόκολλα, ρίχνουμε το μίγμα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς, για μια ώρα περίπου.
Όταν κρυώσει τελείως πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σχηματίζουμε έναν σταυρό με κανέλα.
Την φανουρόπιτα αυτή την πάνε στην εκκλησία στις 27 Αυγούστου, ευχόμενοι οι ενδιαφερόμενοι-ες να δουν στον ύπνο τους τον καλό-η τους. Επίσης, σε πολλά μέρη της Ελλάδας φτιάχνουν την φανουρόπιτα και εύχονται «Υπέρ υγείας» των αγαπημένων προσώπων.
Να συμπληρώσω εγώ ότι τη φανουρόπιτα τη φτιάχνουμε, ώστε ο Άγιος να μας «φανερώσει» κάτι που ψάχνουμε. Αν έχουμε χάσει κάτι, τάζουμε στον Άγιο να του φτιάξουμε φανουρόπιτα, προκειμένου να μας φανερώσει αυτό που έχουμε χάσει. Αφού τη φτιάξουμε, την πηγαίνουμε στην εκκλησία όπου διαβάζεται σαν πρόσφορο αν δεν κάνω λάθος, κόβουμε την πίτα (σε 40 κομμάτια λέει η παράδοση), δεν την τρώμε μόνοι μας αλλά τη μοιράζουμε, και ζητάμε από αυτούς που τη δώσαμε να τη φάνε, μνημονεύοντας την ψυχή της μάνας του Αγίου Φανουρίου, επειδή λέγεται πως ήταν αμαρτωλή.
Επίσης, οι γνώμες διίστανται για το πόσα πρέπει να είναι τα υλικά της Φανουρόπιτας. Άλλοι λένε επτά και άλλοι εννιά. Όπως και να έχει, είναι ένα πολύ νόστιμο, υγιεινό και νηστίσιμο γλυκό.
Καλό πσκ!
Update:
Την έφτιαξα και έγινε τέλεια. Απλούστευσα τη διαδικασία, χρησιμοποιώντας σύρμα αντί για μίξερ. Πρόσθεσα και ένα σφηνάκι λικέρ κανέλλας, ενώ δεν χρειάστηκε να αλευρώσω τις σταφίδες. Ψήθηκε στους 180 σε 35 περίπου λεπτά.
Ευχαριστώ Κική μου για την συνταγή! Φανουρόπιττα ποτέ δεν αξιώθηκα να κάνω...
ReplyDeleteΊσως φέτος!
Φιλί και καληνύχτα!
Εύχομαι απο καρδιάς,όποιος φτιάξει την Φανουρόπιτα,να τους φανερώσει ο Αγ. Φανούριος ο΄τι έχουν ζητήσει!!!Επίσης και υπέρ υγείας των οικείων τους.Καλημέρα σε όλους!!
ReplyDeleteΚι εμείς για να μας φανερώσει κάτι ο Άγιος τη φτιάχνουμε αλλά και για υγεία. Εκτός από το πρωί μπορούμε να πάμε τη φανουρόπιτα και την παραμονή το απόγευμα που ψέλνεται ο εσπερινός στη μνήμη του Άγιου. Μπράβο σας για την ανάρτηση!!!
ReplyDeleteα, ωραία, τρώμε κέικ την άλλη εβδομάδα:) να θυμηθώ να βάλω και ρούμι ή κονιάκ μαζί με τον χυμό:) ενώνω τις ευχές μου με αυτές του panoptis
ReplyDeleteDeli,πολύ νόστιμη!Δεν έχω φτιάξει,αλλά μια γιαγιά πάντα μας έδινε-τώρα έφυγε,πάει και η φανουρόπιτα.
ReplyDeleteΦιλιά!
Πολύ αγαπημένη γευση... εμάνα η μαμά μου την εφτιαχνε χωρίς να ψάχνει κάτι... και μας άρεσε πάντα πολύ..
ReplyDeleteΘέλω να συμπληρώσω, οτι τις σταφίδες τις μουσκεύουμε με λίγο νερό ή κονιακ και τις αλευρώνουμε ελαφρώς,για να μην κάτσουν στο πάτο του ταψιού,καθώς ψήνεται η φανουρόπιτά μας!!
ReplyDeleteΝα σας ρωτήσω κάτι γλυκιά μου κυρία με τα γλυκά γλυκά σας, δεν μ' αρέσουν οι σταφίδες, μπορώ να τις αφαιρέσω και τί να βάλω στην θέση τους? Πρέπει στην φανουρόπιτα να είναι συγκεκριμένος ο αριθμός των υλικών, 8, 9?
ReplyDeleteΕυχαριστώ εκ των προτέρω για την απάντησή σας
Έχω χρόνια να φτιάξω και φέτος μάλλον θα είμαι διακοπές εκείνη την ημέρα γιαυτό θα την κάνω μετά!!
ReplyDeleteΕύχομαι σε όλους να πραγματοποιηθούν οι ευχές σας και προπαντός να έχετε υγεία!!!
Αγράμπελη, είναι πολύ απλή. Κάνε τη καια θα δεις!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Πανόπτη ευχαριστούμε για τη συνταγή, τις διευκρινίσεις και τις ευχές!
Λίλα, ομολογώ ότι όσες φορές έταξα φανουρόπιτα για να βρω κάτι, το βρήκα! Ευχαριστούμε!
Χαρτουλίνι, ψάχνεις δικαιολογία για να φας κέικ; Ευχαριστούμε για τις ευχές!
(By the way, χτες αξιόθηκα να αγοράσω φάκελο..)
Ελένη, είναι εύκολη! Βάλε μπροστά!
Μαμά, κι εγώ την φτιάχνω καμιά φορά έτσι. Είναι πεντανόστιμη!
Αγαπητέ Άρη καλωσήρθες. Αν δεν σου αρέσουν οι σταφίδες και θέλεις οπωσδήποτε να βάλεις κάτι άλλο, θα μπορούσες να βάλεις κάποιο άλλο αποξηραμένο φρούτο. Δεν βλέπω όμως το λόγο. Τα υλικά μπορεί να είναι και λιγότερα. Μπορείς να το αφήσεις απλά χωρίς σταφίδες, μόνο με καρύδια. Είμαι σίγουρη ότι οι σταφίδες θα σου συγχωρήσουν! :-)
Ξανθή, αντευχόμαστε! Να είσαστε καλά!
νννιαι!
ReplyDelete(ξέρω ότι κι αν αργούτε δεν ξεχνούτε:)
Δεν πταίω εγώ. Αυτή η ξελογιάστρα το καλοκαίρι πταίει!!!
ReplyDeleteαπόλυτα δικαιολογημένη! enjoy it while it lasts γιατί ο Σεπτέμβρης προ των πυλών! (μπου χουυυυ:( )
ReplyDeleteΚλααααααααααααααααααααααψ! Ουααααααααααααα! Μη με το θυμίζειιιιις!
ReplyDeleteεγώ τι να πω που έχω αρχίσει ήδη τα μαθήματα; :(
ReplyDeleteΙιιιιιιιιιιιι!!! Δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι... :-(((
ReplyDeleteσας νιώθω, σας αισθάνομαι:)
ReplyDeleteI know, I know... Πάω να πάρω τη σιέστα μου, όσο μου το επιτρέπουν ακόμα οι διακοπαί!
ReplyDeleteπρέπει να 'χω και γω μία ταμένη, αλλά ακόμα δεν..
ReplyDeleteευκαιρία!
δε μου λες βρε Κική, καμμιά συνταγή για αλάδωτη φανουρόπιτα υπάρχει;
Επειδή τελευταία έχουμε χαθεί, μήπως να φτιάξω και γω μια φανουρόπιττα, μπας και ειδωθούμε βρε Κική μου;. Είμαι ακόμη Ζάκυνθο. Από βδομάδα φεύγουν οι μισοί της οικογένειας, οπότε
ReplyDeleteθα έχω χρόνο να βρεθούμε. Φιλιά.
Μαριλένα μου, πιο αλάδωτη τι θες; Νηστίσιμη είναιη έρμη! Χαχα!
ReplyDeleteΙωάνα ναι!!! Ένα τάμα μας σώζει! Θα τα πούμε ελπίζω!
Καλημέρα Κική. Σ' ευχαριστώ πολύ και σένα και τον Πανόπτη γι' αυτή την συνταγή. Την έψαχνα :)
ReplyDeleteΕπίκαιρη και ωραία συνταγή.Εγώ πάντα χρωστώ στον Αη Φανούρη!Έτσι φτιάχνω κάθε χρόνο πίτα!(τέτοια χασονούσα είμαι...)
ReplyDeleteΑντί λάδι μπορούμε στις νηστίσιμες πίτες να βάζουμε ταχίνι που το διαλύουμε με τα υγρά της συνταγής και ίσως λίγο νεράκι
Βαγγελιώ
Την κάνω πολύ συχνά όταν ζητώ κάτι απο τον Άγιο ή όταν τη τάξω.Η γιαγιά μου έβαζε αλυσσίβα κανονικά μα τώρα δύσκολα να βρεις.Άλλωστε την εκκλησία του Αγ. Φανουρίου την έχω κοντά μου.Πρέπει να μοιράσεις και οι ελεύθερες να πάρουν απο πίτα που είναι μελετημένη για πάντρεμα και να τη βάλουν στο προσκεφάλι τους 3 νύχτες.Άκου την ιστορία μου.Η μητέρα μου έκανε για μένα και τη κολλητή μου 1 πίτα κοινή για τον Αγ. Φανούριο, είμαστεν μικρές τότε φοιτήτριες, την πήγαμε και βάλαμε τα ονόματα μας.Ο ιερέας την παίρνει στα χέρια του και μας λέει:- μια πίττα για δύο κορίτσια για τύχη; γέλασε την ευλόγησε και μας είπε χαμογελόντας: -κοινή να είναι η τύχη σας.Παντρευτήκαμε την ίδια χρονιά, οι άνδρες μας βγήκαν υπέροχοι και οι δύο, κάναμε απο δύο κορίτσια την ίδια εποχή και κάνουμε το ίδιο επάγγελμα, ενώ είμαστε φίλες μέχρι τώρα μ΄'ονο που μένει σε άλλη πόλη.Ο άνδρας της ήθελε και ένα αγόρι και θύμωνε που του έλεγα οτι αφού δεν έκανα εγώ δεν θα κάνει και η γυναίκα του.Γιαγιάδες πια τώρα!
ReplyDeletematriga, καλωσήρθες κι εδώ! Χαίρομαι που βρήκες τη συνταγή! Καλή επιτυχία!
ReplyDeleteΒαγγελιώ καλωσήρθες. Ευχαριστούμε για το τιπ!
Αχτίδα πολύ συγκινητική η κοινή σας ιστορία!
να, η Βαγγελιώ, μου δωσε λύση :))
ReplyDeleteευχαριστώ πολύ Βαγγελιώ!
Κική, και για τις μερες που δεν τρωμε λαδι, μια χαρά θα ειναι η φανουρόπιτα η αλαδωτη :))
Μαριλένα μου για κείνες τις μέρες λες... Καλαμποκέλαιο; ή τη λύση που προτείνει η Βαγγελιώ για ακόμα πιο νηστίσιμο.
ReplyDeleteΚική, παλιά είμαι...Συχνά περνώ από δω.Εξ άλλου σε θυμάμαι από το θρυλικό hungry.Περιμένω τα ζακυνθινά παξιμάδια όποτε μπορέσεις ε;(στα είχα ξαναζητήσει νομίζω)
ReplyDeleteΣτις απόλυτες νηστείες οι ταχινόπιτες είναι θαυμάσια λύση.Έχω 1-2 ωραίες συνταγές αλλά και το google είναι γεμάτο
Βαγγελιώ
Βαγγελιώ, το θυμάμαι για τα παξιμάδια, απλά δεν ήρθε η ώρα τους ακόμα. Σόρυ που σε κάνω να περιμένεις! Αν θέλεις στείλε μου την ταχινόπιτα να τη βαλουμε. Σ' ευχαριστώ!
ReplyDeleteΚαλησπέρα. Λοιπόν, συγχαρητήρια για την συνταγή αλλά και για την ακρίβεια των υλικών, πολύ βασικό για έναν άσχετο με την ζαχαροπλαστική. Έκανα την φανουρόπιτά μου, δίχως σταφίδες, που δεν μ' αρέσουν πολύ, και δίχως την ζάχαρη άχνη. Πεντανόστιμη! Μου κόλλησε στο ταψί την πρώτη φορά παρ' όλο που το είχα αλευρώσει. Μετά έβαλα χαρτί ζαχαροπλαστικής και μια χαρά.
ReplyDeleteΆρχισα να τάζω λοιπόν οτιδήποτε έχω χάσει, ευκαιρία ψάχνω για φανουρόπιτα. Με ελληνικό καφεδάκι το απόγευμα, τέλειο. Την σέρβιρα με λίγο μέλι και παγωτό σε φίλους, και δεν πίστευαν ότι την έκανα εγώ!
Μια και μου ανοίξατε την όρεξη, επιτρέπεται μια παραγγελιά? Όταν ήμουν μικρός θυμάμαι η γιαγιά έφτιαχνε μελαχρινό (κέικ?) και καλαμπομαγέρεμα. Μήπως έχετε τις συνταγές? Θα μου ξυπνούσαν πολύ ευχάριστες μυρωδικές και γευστικές αναμνήσεις. Ευχαριστώ
Άρη, η ακρίβεια στις συνταγές είναι το ατού μου και παρόλο που η συγκεκριμένη είναι του Πανόπτη, ειναι κι αυτή ακριβέστατη.
ReplyDeleteΝα βουτυρώσεις αντί να λαδώσεις το ταψί την επόμενη φορά. Έφτιαξα κι εγώ προχτές!
Καλέ είπες να τάξεις και θυμήθηκες ό,τι έχεις χάσει; χαχα! Καλό!
Λοιπόν, ο πεθερός μου φτιάχνει καλαμπομαγέρεμα. Θα τον βάλω να φτιάξουμε μαζί για να μετρήσω τα υλικά. Για το μελαχροινό (το οποίο μοιάζει με τη φανουρόπιτα αν θυμάμαι) θα ρωτήσω τη μάμυ που μας το έφτιαχνε.
Καλησπέρα
ReplyDeleteΝαι, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και τούμπαλιν...
Λοιπόν, έχω μια δυσανεξία στα γαλακτοκομικά και κυρίως στο βούτυρο, γι αυτό και δεν το χρησιμοποίησα. Άλλωστε ατού της φανουρόπιτας είναι ότι είναι νηστίσιμη, ε?
Αναμένω για καλαμπομαγέρεμα και μελαχρινό. Ευτυχώς που υπάρχετε και εσείς γιατί θα χαθούν αυτές οι παραδοσιακές συνταγές και είναι κρίμα.
Όταν λέω βούτυρο, εννοώ μαργαρίνη φυσικα. Εχεις και στη μαργαρίνη δυσανεξία; Με τη μαργαρινη εξακολουθεί να είναι νηστίσιμη. Θα σε ενημερώσω όταν αγγαρέψω τον πεθερό! ;-)
ReplyDeleteΑκολούθησα ευλαβικά την συνταγή και παρά την νοστιμιά του μου λάσπωσε.Κάθε φορά, ενώ το ψήνω στους 180 βαθμούς με προθέρμανση για μια ώρα περίπου, μου λασπώνει. Έχω παλιό φούρνο αλλά δεν έχει πρόβλημα. Φταίει το ψήσιμο ή το δούλεμα των υλικών; Τι να κάνω; Ένα γλυκό αγαπώ και γω και δεν το πετυχαίνω.. Βοηθήστε με, είμαι σε απόγνωση!!
ReplyDeleteΑγγελική, δεν μπορώ να φανταστώ γιατί σου λασπώνει αν κάνεις ό,τι λέει. Την έχω φτιάξει πολλές φορές καο βγαίνει πάντα μια χαρά. Είναι από τα πιο εύκολα γλυκά. Μάλιστα εγώ, ούτε καν τα χτυπάω σε μίξερ. Με σύρμα τα ανακατεύω!
ReplyDeleteΔοκίμασε να ανεβάσεις λιγο τη θερμοκρασία στους 200 μήπως δεν έχει δύναμη να το ψήσει!
Ο Άγιος Φανούρης είναι μόνιμος αρωγός μου! Όλη την ώρα κάτι χάνω, κάτι ψάχνω, οπότε όλη την ώρα βρίσκω δικαιολογία να φτιάχνω φανουρόπιτες! (προφανώς το κάνω για πλάκα και να έχω την σωστή δικαιολογία….)
ReplyDeleteΤην σόδα την διαλύω στο χυμό του πορτοκαλιού, για να μη έχω ατυχήματα με αδιάλυτη μικροποσότητα που είναι απαίσια αν την πετύχεις…
Την ψήνω ακόμα και στα μικροκύματα και έχει πάντα επιτυχία!
Χαχα! Μ' αρέσει που ψάχνεις ευκαιρία να την κάνεις! Είχα διαβάσει ότι διαλύοντας τη σόδα στο χυμό, χάνεται η δύναμή της, οπότε προτιμώ να τη διαλύω κάπου που να μην είναι οξύ.
ReplyDeleteΜμμμμ!!!!! μοσχοβόλισε το σπίτι! Από νοστιμιά τι να λέμε τώρα, Τέλεια!!! Σε ευχαριστούμε Κική!
ReplyDeleteΚαι του χρόνου!
DeleteΧάρη στη συνταγή σας έφτιαξα πρώτη φορά φανουρόπιτα και βγήκε υπέροχη!!!ευχαριστούμε πολύ!Και του χρόνου με υγεία!
ReplyDeleteΠολύ χαίρομαι! Και του χρόνου! Βοήθειά σας!
ReplyDelete