Monday, August 3, 2009

Ντοματόπιτα

Ο Πανόπτης, μου έστειλε μια νόστιμη ντοματόπιτα κι εγώ την έφτιαξα. Σας δείχνω τη συνταγή όπως μου την έστειλε και με τις αλλαγές που έκανα εγώ. Όπως και να τη φτιάξετε, είμαι σίγουρη πως θα σας αρέσει, όπως άρεσε και σε μας.
Σ' ευχαριστώ Πανόπτη!

Ντοματόπιτα
Υλικά
1/2 κιλό φέτα
1κιλό ντομάτες(4-5)
ελιές μαύρες και πράσινες όσες θέλει ο καθείς
5 αβγά
1 κ.σ. ρίγανη
πιπέρι
1 φύλλο σφολιάτας

Εκτέλεση
Σ' ένα μπολ τρίβουμε με τα χέρια την φέτα, ψιλοκόβουμε τις 3 ντομάτες (αφού τις αφήσουμε λίγο να σουρώσουν) και τις προσθέτουμε στο μπολ. Τις άλλες 2 ντομάτες τις κόβουμε ροδέλες και τις αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε τα αβγά και τα προσθέτουμε στο μπολ καθώς και τη ρίγανη και πιπέρι. Ανακατεύουμε όλα μαζί.
Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα μέτριο ταψί, απλώνουμε την σφολιάτα να πιάσει και στα τοιχώματα του ταψιού και αδειάζουμε το μίγμα.
Απλώνουμε τις ροδέλες ντομάτας και ψήνουμε για 45` στους 180 c.
Το αποτέλεσμα είναι φανταστικό (μοιάζει λίγο με πίτσα).

Ντοματόπιτα με αλλαγές
Υλικά
1/2 κιλό φέτα
1 κιλό ντομάτες (4-5)
ελιές μαύρες και πράσινες όσες θέλει ο καθείς
2 αβγά
1 κ. σ. ρίγανη
πιπέρι
1 φύλλο κουρού
λίγο ηλιόσπορο και ρίγανη για πασπάλισμα

Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε τις 3 ντομάτες, αφήνουμε να σουρώσουν.
Σ' ένα μπολ τρίβουμε με τα χέρια την φέτα.
Προσθέτουμε τις ντομάτες στο μπολ.
Τις άλλες 2 ντομάτες τις κόβουμε ροδέλες και τις αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά, τα προσθέτουμε στο μπολ καθώς και τη ρίγανη, πιπέρι, και ελιές.
Ανακατεύουμε.
Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα μέτριο ταψί, απλώνουμε το φύλλο να πιάσει και στα τοιχώματα του ταψιού και το ψήνουμε μόνο του, στους 200 βαθμούς, στην πάνω αντίσταση, για 25 λεπτά.
Το βγάζουμε, αδειάζουμε το μίγμα πάνω στο ψημένο φύλλο και απλώνουμε τις ροδέλες ντομάτας από πάνω. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε τις ντομάτες με λίγη ρίγανη και την πίτα με ηλιόσπορο.
Ψήνουμε για 30-40 ακόμα λεπτά, στην πάνω αντίσταση στους 200 βαθμούς ή όσο χρειάζεται για να πάρει χρώμα.

Tips και σχόλια:
Αυγά έβαλα μόνο δύο, επειδή δεν μου αρέσουν τα αυγά στις πίτες. Θα μπορούσα να μη βάλω και καθόλου, αλλά φοβήθηκα μην σκορπάει το μίγμα.

Οι ελιές και η φέτα που θα χρησιμοποιήσετε, καλό θα είναι αν μην είναι λύσσα γιατί η πίτα θα βγει πολύ αλμυρή.

Το φύλλο το έψησα μόνο του, γιατί σε άλλη πίτα που κάνω με φύλλο, όταν το έψηνα μαζί με τα άλλα υλικά, μαλάκωνε από τα υγρά και έμενε άψητο από κάτω.

Πιστεύω ότι θα είναι εξίσου πεντανόστιμη και σαν κλειστή πίτα, με φύλλο από πάνω και με όλες τις ντομάτες μέσα.

Τους ηλιόσπορους τους πρόσθεσα για ομορφιά και νοστιμιά.

Παρόλο που στην κόρη μου δεν αρέσει η ντομάτα, έφαγε μια λουρίδα ταψιού και παρόλο που δεν αρέσουν στο γιο μου οι ελιές, έφαγε άλλη μία λουρίδα ταψιού. Από αυτό και μόνο, καταλαβαίνετε πόσο νόστιμη ήταν. Απόλυτα καλοκαιρινό φαγητό, γεμάτο αντιοξειδωτικά, νοστιμότατο και υγιεινό!

Καλό μήνα να έχουμε!

update:
Ξέχασα. Το Λιλάκι μου χάρισε κι αυτό! Ευχαριστώ πολύ και ανταποδίδω που έλεγαν παλιά στις αφιερώσεις...

Photobucket

26 comments:

  1. ακούγεται και φαίνεται μουρλίσιμα, θα τηνε κάμω τούτη δω τη ντοματένια!

    ReplyDelete
  2. Καλό μήνα Κικίτσα, σούπερ φαίνεται η πιτούλα!!

    ReplyDelete
  3. Kική μου φαίνεται νοστιμότατη η πιτούλα και θα τη φτιάξω γρήγορα!
    Θα μπορούσαμε αναρωτιέμαι αντί φύλλου να βάλουμε ζύμη πίτσας;

    ReplyDelete
  4. Καλημέρα και καλό μήνα.
    Πολύ καλή η ιδέα του φύλλου κουρού.
    Το όλο σκηνικό με θυμίζει την Ελληνική πίτσα, όπως την ονομάζει ο κοντινός μας πισαδόρος και είναι νόστιμη και πολύ ελαφριά.
    Μόνο που η κουζίνα μας δεν έχει επιλογή "άνω αντίσταση" και σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω "άνω+κάτω" στο ψηλό ράφι. Μάλλον θα έχω το ίδιο αποτέλεσμα.
    Θα το δούμε σύντομα.
    Με κάτι τέτοια ξεκινάει η εβδομάδα με τους καλύτερους οιωνούς.
    Thanks !!

    ReplyDelete
  5. Deli,εύκολη και νόστιμη!Η ντομάτα αγαπημένη γεύση και με τη φέτα ο τέλειος συνδυασμός.Θα την δοκιμάσω οπωσδήποτε.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  6. Χαρτ θα βρεις ντοματούλες εκεί;

    Έλενα, καλό μήνα! Ευχαριστώ!

    Λίλα, εγώ κάνω πίτσα χωριάτικη με ντομάτα και φέτα. Γιατί όχι λοιπόν;

    Δύσπιστε κι εμείς όταν τρώμε ελληνική, αυτά τα υλικά έχει, αλλά όχι με φύλλο. Μπορείς να κάνεις αυτό που είπες, ή να την ψήσεις κανένα μισάωρο στο γκριλ. Καλά να περνάς!

    Ελένη, ό,τι πρέπει για σένα! Φιλάκια!

    ReplyDelete
  7. Χαίρομαι Κική που ανέβασες την συνταγή μου. Πρέπει τα καλά πράγματα να τα μοιραζόμαστε, δεν είμαι της άποψης "είναι μυστική συνταγή και δεν την λέω" σαν μερικοί "μάγειροι" ψώνια.Φτιάξτε την και απολαύστε την. Σας μιλάω εκ πείρας.Φιλιά σε όλους!!

    ReplyDelete
  8. δεν είναι του κήπου μου (σαν μερικές μερικές:) αλλά ναι, βρίσκω (αλλιώς θα είχα μετακομίσει:)

    ReplyDelete
  9. Πεντανόστιμες φαίνονται και οι δύο εκδοχές. Γεια στα χέρια σας!

    ReplyDelete
  10. Θα προτιμήσω τη δεύτερη εκδοχή!!κι άμεσα μάλλον, θα σου πω το αποτέλεσμα!αν και δεν έχω αμφιβολίες!
    Καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  11. Με πρόλαβες...κι'εγώ για γεύση πίτσας θα μιλουσα
    Καλή εβδομάδα,

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ReplyDelete
  12. Πανόπτη, ευχαριστώ που τη μοιραστηκες μαζι μας! Περιμένουμε και άλλες στο μέλλον!

    Χαρτ, ήθελα να 'ξερα, ποιες είναι αυτές που έχουν δικούς τους κήπους!!!
    Δεν είναι ακριβές; Κανονικές ντομάτες ή τύπου τσέρυ;

    Ρένα, ευχαριστούμε!

    Ξανθή, περιμένω εντυπώσεις.
    Ευχαριστούμε!

    Γλαρένια, ναι. Μοιάζει με πίτσα. Καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  13. γαστεροπλήξAugust 3, 2009 at 3:39 PM

    πεντανόστιμη!!! στη ντοματα λέμε ναι!!!!!!

    ReplyDelete
  14. βέρι νάις πιτα, καλό μηνα :)

    ReplyDelete
  15. Κική, άψογη η πιτούλα!
    δε στελνεις κι απο δω κανα κομμάτι;
    :))

    ReplyDelete
  16. Βρήκα τι θα κάνω με μερικές από τις καταπληκτικές ντομάτες από το περβόλι της πεθεράς μου! και οι 2 εκδοχές σούπερ φαίνονται, ντομάτα- φέτα-σφολιάτα φοβερός συνδυασμός, μπράβο και στους δυό σας!

    ReplyDelete
  17. Ντοματόπιτα, πολύ ενδιαφέρων το βλέπω. Μιας και τα παιδιά μου τρελαίνονται για οτιδήποτε έχει μέσα φέτα, θα την φτιάξω λίαν συντόμως.

    ReplyDelete
  18. Γνωστή απο παλιά η αδυναμία για τις πίτες, και τούτη η ιδέα σας πολύ μου άρεσε (Κική & Πανόπτη) και η προσθήκη των ηλιόσπορων επίσης και κάπου μου έκανε κλίκ η σκέψη για ελαφρώς καβουρδισμένο σουσάμι. Νομίζω πως θα ταιριάζει αρκετά με το όλο σύνολο.

    ReplyDelete
  19. Πολύ νόστιμες οι πίτες και των δυό σας! Και οι ηλιόσποροι πολύ ωραία ιδέα!

    ReplyDelete
  20. ...ακόμα και η "σύζυξ", όταν της είπα για το ψήσιμο του φύλλου και για τους ηλιόσπορους,είπε "την επόμενη φορά έτσι ακριβώς θα την κάνουμε".Ήρθε το κερασάκι και έδεσε στην τούρτα...>

    ReplyDelete
  21. Γαστεροπλήξ, συμφωνώ!!!

    Μαγισσούλι μου, καλό μήνα! Σμακ!

    Μαριλένα, έφτασεεεεεεεεεεεεεε!

    Μπέττυ θα αφήσεις τις κρητικές συνταγές και θα κάνεις πίτα! Χαχα! Καλά να περνάς εκεί! Ζηλευω!

    Λίνα και στα παιδιά μου άρεσε. Δοκίμασέ το!

    Πηνελόπη και πίτες και τάρτες κατέχεις καλά. Και σουσαμάκι μια χαρά θα της πηγαίνει!

    Big mama ευχαριστούμε!

    Πανόπτη, η σύζυξ είμαι σίγουρη ότιθα εκτιμήσει το ψήσιμο του φύλλου μόνο του. Προσοχή μόνο, γιατί μαζεύει με το ψήσιμο.

    ReplyDelete
  22. Υπέροχη συνταγή , να είχα τώρα ένα κομματάκι....!

    ReplyDelete
  23. Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια. Είναι ωραίο το συναίσθημα να μοιράζεσαι κάτι με"γνωστούς-άγνωστους", όπως σ`αυτήν την μπλογκοπαρέα που έχει δημιουργήσει η οικοδέσποινάς μας

    ReplyDelete
  24. Αχτίδα, σου έχω φυλάξει!

    Πανόπτη ευχαριστούμε και πάλι για τη συνταγή!

    ReplyDelete
  25. Τέλεια φαίνεται και στις δύο εκδοχές! Μιαμ μιαμ!

    ReplyDelete