Thursday, August 27, 2009

Μελιτζάνες σκορδοστούμπι

Το καλοκαίρι μας αφήνει σιγά-σιγά, έστω ημερολογιακά και μαζί του θα φύγουν και τα καλοκαιρινά λαχανικά. Ας τα χαρούμε λοιπόν όσο υπάρχουν ακόμα φρέσκα και λαχταριστά. Σήμερα σας κερνάω ζακυνθινό φαγητό, τροποποιημένο για λιγότερες θερμίδες και για ευαίσθητα στομάχια.


Μελιτζάνες σκορδοστούμπι
(για 4 μερίδες)

Υλικά
5 μελιτζάνες μακρόστενες
5 ντομάτες ώριμες ή ένα κουτί ψιλοκομμένα ντοματάκια
1 γεμάτη κ. σ. πάστα ντομάτας
6 σκελίδες σκόρδο ή και περισσότερο
½ ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
λίγο ξύδι (1 κ. γ.)
αλάτι
1 πρέζα ρίγανη
1 κ. γ. ζάχαρη

Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις μελιτζάνες.
Τις κόβουμε σε ροδέλες πάχους ενός εκατοστού.
Τις βάζουμε σε σουρωτήρι, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε να σταθούν εκεί, μέχρι να ετοιμάσουμε τη σάλτσα.
Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες, αν έχουν πολλά σπόρια τις στύβουμε ελαφρά να φύγουν και τις λιώνουμε στο μπλέντερ. Δεν χρειάζεται να γίνουν χυμός. Απλώς να ψιλοκοπούν.
Μέσα σε γουδί, χτυπάμε τα σκόρδα με λίγο αλάτι και λίγο ξύδι.
Μέσα σε κατσαρόλα, βάζουμε το λάδι και το ζεσταίνουμε.
Προσθέτουμε το σκόρδο και το γυρίζουμε για 1-2 λεπτά στο λάδι, για να πάρει τη μυρωδιά.
Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ρίγανη, τη ζάχαρη, την πάστα και 1 ποτήρι νερό και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά, με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας.
Ελέγχουμε περιοδικά αν θέλει νερό.
Μετά από 20 λεπτά, ξεβγάζουμε με νερό τις μελιτζάνες και τις προσθέτουμε κι αυτές.
Βράζουμε άλλα 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να είναι έτοιμες οι μελιτζάνες. Δεν ανακατεύουμε, για να μην λιώσουν. Απλά κουνάμε την κατσαρόλα.

Το φαγητό αυτό, είναι παραδοσιακό ζακυνθινό φαγητό. Μπορεί να γίνει και στο φούρνο, με τη ντομάτα και το σκόρδο από πάνω από τις μελιτζάνες.
Και στις 2 περιπτώσεις, οι μελιτζάνες τηγανίζονται και μέχρι να γίνει η σάλτσα, σουρώνουν από τα λάδια. Επειδή το στομάχι μου και η ζυγαριά μου δεν θα μου το συγχωρήσουν ποτέ αν τις τηγανίσω, προτιμώ να τις βάζω ατηγάνηστες. Σίγουρα είναι εξίσου ωραίες, αν αντί να τις τηγανίσουμε, τις ψήσουμε στο φούρνο. Αν το κάνουμε αυτό, ο χρόνος βρασμού πρέπει να μειωθεί, γιατί οι μελιτζάνες είναι σχεδόν έτοιμες.
Ο καθένας επιλέγει τον τρόπο που θα τις κάνει.
Εγώ, που έχω ευαίσθητο στομαχάκι, με αυτό τον τρόπο δεν μου έπεσε καθόλου βαρύ, παρόλο το σκορδάκι που έχει. Δοκιμάστε το και αν αγαπάτε τις μελιτζάνες, είμαι σίγουρη ότι θα το λατρέψετε.

37 comments:

  1. Πολυ ωραιο ειναι! μηπως αν τις ψησουμε; γινεται;

    ReplyDelete
  2. Αυτό το φαγητό το τιμήσαμε ούκ ολίγες φορές, με μελιτζάνες του κήπου μας.Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο τις φτιάχνουμε, καθότι τα στομάχια μας είναι παλιάς τεχνολογίας.Εάν βγάλουμε και το πράσινο φύτρο του σκόρδου,δεν θα έχουμε σκορδοκαίλες.Ευχαριστώ Κική, για το μεσημεριανό φαγητό..)))

    ReplyDelete
  3. Πω, πω, τρελαίνομαι! Μελιτζάνα και σκόρδο είναι Ο συνδυασμός! Να'σαι καλά Κική μου!

    ReplyDelete
  4. Κι εγώ σα τη Μαρία, αλλά με πειράζει στο στομάχι. Τώρα ξέρω πως θα το φτιάξω :)

    ReplyDelete
  5. Είναι φαγητό που μου αρέσει πολύ,το έφτιαξα εδώ στο Βόλο και όσοι το δοκίμασαν ξετρελλάθηκαν. Οπότε οι Ζακυνθινές μελιτζάνες σκορδοστούμπι έχουν κάνει ντεμπούτο και στον Βόλο.

    Τζένη
    Υ.γ. Εγώ τις ψήνω τις μελιτζάνες.

    ReplyDelete
  6. kikh mou ligoura mepiase!ti gluka? ti nostimia?eimai latrhs ths melitzanas,skordou,klp!!tha parei kai auto ton dromotou,sthn kouzina mou!!!geia sta xeria sou!!!filia!!

    ReplyDelete
  7. Πουαντερί γίνεται. Κοίτα στο τέλος εκεί που το έγραψα.

    Πανόπτη κι εγώ το έφτιαξα μερικές φορές φέτος. Πολύ μου άρεσε η λάιτ εκδοχή και το φχαριστήθηκα.

    Μαρία ευχαριστώ! Δοκίμασέ το!

    Ρένα, είναι πολύ πιο ελαφρύ χωρις τηγάνισμα.

    Τζένη, με το ψήσιμο είναι σίγουρο ότι θα είναι πιο νόστιμες. Φιλάκια!

    Κλειώ μου κι εσύ μελιτζανού; Φιλάκια πολλά!

    ReplyDelete
  8. και μελιτζάνες αγαπάμε κι ευαίσθητο στομάχι έχουμε, απ' όλα τα καλά :))

    μπράβο Κική μου!

    ReplyDelete
  9. Στείλε μου λίγο βρε Κικίτσα! Τον ξέρεις τον πόνο μου!

    ReplyDelete
  10. το καλοκαιρι φευγει ευτυχως αλλα παιρνει και τις μελιτζανες δυστυχως, τελειο φαγακι και με 1 ποτηρακι κρασι θα ειναι μουρλια φιλακια κικιτσα μου

    ReplyDelete
  11. Δεν υπάρχει καλύτερος συνδυασμός από αυτόν. Πεντανόστιμο Κικί μου, γεια στα χεράκια σου.

    ReplyDelete
  12. Μπραβο ΚΙΚΙ,
    πολυ νοστιμη η συνταγη, αναθεμα ομως που μυριζει το σκορδο και δεν μπορουμε να παμε στην δουλεια...
    Μηπως ξερεις κανενα κολπο να μην μυριζουμε μετα???

    ReplyDelete
  13. Το φτιάχνω κι εγώ χωρίς να τηγανίσω τις μελιτζάνες, απλά τις ροδίζω ελαφρά σε άλλη κατσαρόλα και μετά ρίχνω τη σάλτσα..δεν ήξερα πως είναι Ζακυνθινό, είναι πάντως νοστιμότατο - αν και λίγο βαρύ!

    ReplyDelete
  14. Kική μου σήμερα είχαμε και οι δυο μελιτζανοέμπνευση. Οι μελιτζάνες στον κήπο μου καλά κρατούν, για σκόρδο τρελλαινόμαστε και εγώ και ο άντρας μου θα τις δοκιμάσω στα σίγουρα!!!!

    ReplyDelete
  15. Μαριλένα, μερσί!

    Big mama, έφτασεεεεεεε!

    Ασπούλα, και κρασάκι μια χαρά πάει! Φιλάκια!

    Λίνα, όντως πεντανόστιμο. Ευχαριστώ!

    Benikos, το μυστικό το είπε παραπάνω ο Πανόπτης. Βγάλτε το πράσινο φύτρο που έχει στη μέση το σκόρδο!

    Μπέττυ, αν δεν τις ροδίσεις καθόλου, δεν γίνεται βαρύ. Νόστιμο ε;

    Λίλα μελιτζάνες έκανες; Τα μεγάλα πνεύματα! χαχα!

    Φιλάκια από την Πάτρα με προβληματικότατη σύνδεση...

    ReplyDelete
  16. Ελάχιστα ποιητικό ως όνομα αυτό το "σκορδοστούμπι", αλλά ευχαρίστως θα έτρωγα μισό ταψί...

    ReplyDelete
  17. Κικίτσα μην λες ότι μας αφήνει το καλοκαίρι, γιατί με πληγώνεις, να το ξέρεις;-)
    Για οποιοδήποτε φαγάκι έχει μελιτζάνα, τι να πω??
    Τα καλυτερότερα!!!

    ReplyDelete
  18. Κική, ψυχή μου, εμέ η νόνα μου έριχνε το σκορδοστούμπι στο πιάτο. Έτσι άρεσε του νόνου μου του Νιόνιου...
    Αλλά σκόρδο δεν έβλεπες - μόνο μύριζες.
    (νομίζω ότι βαρύ για το στομάχι είναι κυρίως το να μην έχει πολτοποιηθεί εντελώς το σκόρδο, αλλά βέβαια αν το στομάχι είναι πολύ ευαίσθητο...)

    ReplyDelete
  19. αχ τι μου θύμισες Κική με το σκορδοστούμπι...πέρυσι τέτοιον καιρό που ήμουν στο Φιόρε, τις έφτιαξε η αδελφή μου, είπαμε να΄τις φχαριστηθούμε, μια φορά τις έφτιαξε, έτσι, τις τηγάνισε, μούρλια σου λέω...Προσωπικά, το τηγάνι το έχω καταργήσει προ...αμνημονεύτων χρόνων, και μουσ ακά που φτιάχνω, τις κόβω φέτες, τις περνάω ελαφρά με το πινέλλο με λίγο λάδι και τις ψήνω στο φούρνο, ούτε που παίρνεις χαμπάρι πως δεν έχει προηγηθεί
    τηγάνι.
    τώρα, για τη..,σκορδίλα, βουρτέίστε πρώτα τα δόντια και μετά μασήσετε μαιντανό ωμό ή δυόσμο
    φιλιά πολλά,
    δ.μ.τ.

    ReplyDelete
  20. Καλοφάγωτες!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά ;))

    ReplyDelete
  21. Κωνσταντίνε, είναι επειδή στουμπάμε (χτυπάμε) το σκόρδο.

    Έλενα, ούτε εγώ θέλω να φύγει το καλοκαίρι. Ξ΄ρεις ότι έχω αδυναμία...

    Άλλη Αγγελική, με το χτύπημα στο γουδί το σκόρδο λιώνει και δεν φαίνεται. Γίνεται βαρύ επειδή τηγανίζεται, αλλά εμείς δεν το τηγανίζουμε...

    Λιζ, συμφωνώ! Χαχα!

    Ντανιέλ, σωστές οι συμβουλές περί μυρωδίας!

    Δέσποινα ευχαριστούμε. Κι εγώ φέτος το τίμησα καλά!

    ReplyDelete
  22. Το πολύ σκόρδο δεν το μπορώ, μου αρέσει όμως η μελιντζάνα.

    ReplyDelete
  23. Μια διαφορετική άποψη για τις μελιτζάνες, έμαθα τελικά τι είναι το σκορδοστούμπι, ευχαριστώ!!

    ReplyDelete
  24. Deli,οι μελιτζάνες ποτέ δε λείπουν από το ψυγείο το καλοκαίρι,πολύ μ΄αρέσουν.Θα προτιμήσω την εκδοχή με το ψήσιμο.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  25. Κική καλησπέρα!
    Μόλις επέστρεψα στο σπίτι στην πόλη μετά από πολύ καιρό που έμενα στο χωριό! Βρέχει και άρχισε να μυρίζει φθινώπορο.
    Οι μελιτζάνες με το σκόρδο πολύ καλή ιδέα.
    Φιλιά

    ReplyDelete
  26. Αχτίδα, θα σου φτιάξουμε τότε μελιτζάνες με σάλτσα χωρίς σκόρδο!

    Ξανθή, ήρθε η ώρα να μαθεις! χαχα!

    Ελένη, αν τις ψήσεις πες μου πώς έγιναν.

    Δήμητρα, καλωσήρθες και πάλι. Και του χρόνου να είσαι καλά να ξαναπάς και να περάσεις πάλι ωραία.

    Επιτέλους, από το σπίτι μου, με ανθρωπινή σύνδεση!

    ReplyDelete
  27. Αχ μπράβο βρε Κική,
    στον ουρανό σε γύρευα στην blogόσφαιρα σε βρήκα....
    Πάλι έχω τσάντες από μελιτζάνες και θέλω κάτι διαφορετικό, και ιδού 5-6 συνταγές σου με μελιτζάνες!!!!! Μάλλον έπρεπε να αναζητώ κανά σακί με λύρες ;) σήμερα!!
    Να 'σαι καλά
    πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  28. Amali καλοφάγωτες!

    ReplyDelete
  29. Θα τις φτιάξω άμεσα (ο μπαμπάς μου τρελαίνεται για μελιτζάνες) όπως ακριβώς και συ ~ δεν θα τις ψήσω ούτε θα τις τηγανίσω!
    Φιλάκια Κικίτσα...!

    ReplyDelete
  30. Κι εμένα τις πεθύμησε ο γιος μου χτες! Και πολύ καλά θα κάνεις να μην τις τηγανίσεις! ;-)

    ReplyDelete
  31. Ολοένα τις φτιάχνω και πιστεύω τα στομαχακια μας να σ ευγνωμονούν!
    Θα σ ενημερώσω για το αποτέλεσμα (εγω το παράκανα λιγάκι στο σκορδάκι!χαχαχαχα)
    Φιλάκια πολλά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μα είναι νόστιμες οι άτιμες!!!

      Delete
  32. Ανθη ΡοδοςMarch 13, 2013 at 4:37 PM

    γεια σου Κικη
    καλες αποκριες,μπορεις να μου στειλεις καμια συνταγη για γλυκα νηστησιμη χωρις πολυ ζαχαρη?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ανθη δεν κατάλαβα. Τι να σου στειλω;

      Delete
  33. Ανθη ΡοδοςMarch 14, 2013 at 6:08 PM

    γεια σου Κικη σε μπερδεψα? συγνωμη.Εχω λιγο ζαχαρο, αλλα δεν μπορω να αντισταθω στα γλυκα.θελω αν υπαρχει καμια νηστησιμη συνταγη για γλυκο με πιο λιγη ζαχαρη

    ReplyDelete
  34. Αααα!Τώρα κατάλαβα! Μπερδεύτηκα γιατί το ζητούσες στο ποστ με τις μελιτζάνες!
    Δες αυτές τις 3 που ακολουθούν. Η μία έχει ζάχαρη αλλά μπορείς να την προσαρμόσεις.
    Μπισκότα χωρίς ζάχαρη
    http://mikrikouzina.blogspot.gr/2009/09/blog-post_25.html
    Μπισκότα με βρώμη και στέβια
    http://mikrikouzina.blogspot.gr/2012/01/cookies.html
    Τσιζκέικ γιαουρτιού
    http://mikrikouzina.blogspot.gr/2012/08/blog-post_20.html
    Σορμπέ φράουλα
    http://mikrikouzina.blogspot.gr/2012/06/blog-post.html
    σορμπέ μάνγκο
    http://mikrikouzina.blogspot.gr/2009/08/blog-post_19.html

    Όπου έχει ζάχαρη κανονική μπορείς να βάλεις υποκατάστατο ή καθόλου. Είπες νηστίσιμες αλλά σου έβαλα κι άλλες.

    ReplyDelete