Το καλοκαίρι μας αφήνει σιγά-σιγά, έστω ημερολογιακά και μαζί του θα φύγουν και τα καλοκαιρινά λαχανικά. Ας τα χαρούμε λοιπόν όσο υπάρχουν ακόμα φρέσκα και λαχταριστά. Σήμερα σας κερνάω ζακυνθινό φαγητό, τροποποιημένο για λιγότερες θερμίδες και για ευαίσθητα στομάχια.
Μελιτζάνες σκορδοστούμπι
(για 4 μερίδες)
Υλικά
5 μελιτζάνες μακρόστενες
5 ντομάτες ώριμες ή ένα κουτί ψιλοκομμένα ντοματάκια
1 γεμάτη κ. σ. πάστα ντομάτας
6 σκελίδες σκόρδο ή και περισσότερο
½ ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
λίγο ξύδι (1 κ. γ.)
αλάτι
1 πρέζα ρίγανη
1 κ. γ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις μελιτζάνες.
Τις κόβουμε σε ροδέλες πάχους ενός εκατοστού.
Τις βάζουμε σε σουρωτήρι, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε να σταθούν εκεί, μέχρι να ετοιμάσουμε τη σάλτσα.
Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες, αν έχουν πολλά σπόρια τις στύβουμε ελαφρά να φύγουν και τις λιώνουμε στο μπλέντερ. Δεν χρειάζεται να γίνουν χυμός. Απλώς να ψιλοκοπούν.
Μέσα σε γουδί, χτυπάμε τα σκόρδα με λίγο αλάτι και λίγο ξύδι.
Μέσα σε κατσαρόλα, βάζουμε το λάδι και το ζεσταίνουμε.
Προσθέτουμε το σκόρδο και το γυρίζουμε για 1-2 λεπτά στο λάδι, για να πάρει τη μυρωδιά.
Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ρίγανη, τη ζάχαρη, την πάστα και 1 ποτήρι νερό και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά, με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας.
Ελέγχουμε περιοδικά αν θέλει νερό.
Μετά από 20 λεπτά, ξεβγάζουμε με νερό τις μελιτζάνες και τις προσθέτουμε κι αυτές.
Βράζουμε άλλα 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να είναι έτοιμες οι μελιτζάνες. Δεν ανακατεύουμε, για να μην λιώσουν. Απλά κουνάμε την κατσαρόλα.
Το φαγητό αυτό, είναι παραδοσιακό ζακυνθινό φαγητό. Μπορεί να γίνει και στο φούρνο, με τη ντομάτα και το σκόρδο από πάνω από τις μελιτζάνες.
Και στις 2 περιπτώσεις, οι μελιτζάνες τηγανίζονται και μέχρι να γίνει η σάλτσα, σουρώνουν από τα λάδια. Επειδή το στομάχι μου και η ζυγαριά μου δεν θα μου το συγχωρήσουν ποτέ αν τις τηγανίσω, προτιμώ να τις βάζω ατηγάνηστες. Σίγουρα είναι εξίσου ωραίες, αν αντί να τις τηγανίσουμε, τις ψήσουμε στο φούρνο. Αν το κάνουμε αυτό, ο χρόνος βρασμού πρέπει να μειωθεί, γιατί οι μελιτζάνες είναι σχεδόν έτοιμες.
Ο καθένας επιλέγει τον τρόπο που θα τις κάνει.
Εγώ, που έχω ευαίσθητο στομαχάκι, με αυτό τον τρόπο δεν μου έπεσε καθόλου βαρύ, παρόλο το σκορδάκι που έχει. Δοκιμάστε το και αν αγαπάτε τις μελιτζάνες, είμαι σίγουρη ότι θα το λατρέψετε.
Πολυ ωραιο ειναι! μηπως αν τις ψησουμε; γινεται;
ReplyDeleteΑυτό το φαγητό το τιμήσαμε ούκ ολίγες φορές, με μελιτζάνες του κήπου μας.Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο τις φτιάχνουμε, καθότι τα στομάχια μας είναι παλιάς τεχνολογίας.Εάν βγάλουμε και το πράσινο φύτρο του σκόρδου,δεν θα έχουμε σκορδοκαίλες.Ευχαριστώ Κική, για το μεσημεριανό φαγητό..)))
ReplyDeleteΠω, πω, τρελαίνομαι! Μελιτζάνα και σκόρδο είναι Ο συνδυασμός! Να'σαι καλά Κική μου!
ReplyDeleteΚι εγώ σα τη Μαρία, αλλά με πειράζει στο στομάχι. Τώρα ξέρω πως θα το φτιάξω :)
ReplyDeleteΕίναι φαγητό που μου αρέσει πολύ,το έφτιαξα εδώ στο Βόλο και όσοι το δοκίμασαν ξετρελλάθηκαν. Οπότε οι Ζακυνθινές μελιτζάνες σκορδοστούμπι έχουν κάνει ντεμπούτο και στον Βόλο.
ReplyDeleteΤζένη
Υ.γ. Εγώ τις ψήνω τις μελιτζάνες.
kikh mou ligoura mepiase!ti gluka? ti nostimia?eimai latrhs ths melitzanas,skordou,klp!!tha parei kai auto ton dromotou,sthn kouzina mou!!!geia sta xeria sou!!!filia!!
ReplyDeleteΠουαντερί γίνεται. Κοίτα στο τέλος εκεί που το έγραψα.
ReplyDeleteΠανόπτη κι εγώ το έφτιαξα μερικές φορές φέτος. Πολύ μου άρεσε η λάιτ εκδοχή και το φχαριστήθηκα.
Μαρία ευχαριστώ! Δοκίμασέ το!
Ρένα, είναι πολύ πιο ελαφρύ χωρις τηγάνισμα.
Τζένη, με το ψήσιμο είναι σίγουρο ότι θα είναι πιο νόστιμες. Φιλάκια!
Κλειώ μου κι εσύ μελιτζανού; Φιλάκια πολλά!
και μελιτζάνες αγαπάμε κι ευαίσθητο στομάχι έχουμε, απ' όλα τα καλά :))
ReplyDeleteμπράβο Κική μου!
Στείλε μου λίγο βρε Κικίτσα! Τον ξέρεις τον πόνο μου!
ReplyDeleteτο καλοκαιρι φευγει ευτυχως αλλα παιρνει και τις μελιτζανες δυστυχως, τελειο φαγακι και με 1 ποτηρακι κρασι θα ειναι μουρλια φιλακια κικιτσα μου
ReplyDeleteΔεν υπάρχει καλύτερος συνδυασμός από αυτόν. Πεντανόστιμο Κικί μου, γεια στα χεράκια σου.
ReplyDeleteΜπραβο ΚΙΚΙ,
ReplyDeleteπολυ νοστιμη η συνταγη, αναθεμα ομως που μυριζει το σκορδο και δεν μπορουμε να παμε στην δουλεια...
Μηπως ξερεις κανενα κολπο να μην μυριζουμε μετα???
Το φτιάχνω κι εγώ χωρίς να τηγανίσω τις μελιτζάνες, απλά τις ροδίζω ελαφρά σε άλλη κατσαρόλα και μετά ρίχνω τη σάλτσα..δεν ήξερα πως είναι Ζακυνθινό, είναι πάντως νοστιμότατο - αν και λίγο βαρύ!
ReplyDeleteKική μου σήμερα είχαμε και οι δυο μελιτζανοέμπνευση. Οι μελιτζάνες στον κήπο μου καλά κρατούν, για σκόρδο τρελλαινόμαστε και εγώ και ο άντρας μου θα τις δοκιμάσω στα σίγουρα!!!!
ReplyDeleteΜαριλένα, μερσί!
ReplyDeleteBig mama, έφτασεεεεεεε!
Ασπούλα, και κρασάκι μια χαρά πάει! Φιλάκια!
Λίνα, όντως πεντανόστιμο. Ευχαριστώ!
Benikos, το μυστικό το είπε παραπάνω ο Πανόπτης. Βγάλτε το πράσινο φύτρο που έχει στη μέση το σκόρδο!
Μπέττυ, αν δεν τις ροδίσεις καθόλου, δεν γίνεται βαρύ. Νόστιμο ε;
Λίλα μελιτζάνες έκανες; Τα μεγάλα πνεύματα! χαχα!
Φιλάκια από την Πάτρα με προβληματικότατη σύνδεση...
Ελάχιστα ποιητικό ως όνομα αυτό το "σκορδοστούμπι", αλλά ευχαρίστως θα έτρωγα μισό ταψί...
ReplyDeleteΚικίτσα μην λες ότι μας αφήνει το καλοκαίρι, γιατί με πληγώνεις, να το ξέρεις;-)
ReplyDeleteΓια οποιοδήποτε φαγάκι έχει μελιτζάνα, τι να πω??
Τα καλυτερότερα!!!
Κική, ψυχή μου, εμέ η νόνα μου έριχνε το σκορδοστούμπι στο πιάτο. Έτσι άρεσε του νόνου μου του Νιόνιου...
ReplyDeleteΑλλά σκόρδο δεν έβλεπες - μόνο μύριζες.
(νομίζω ότι βαρύ για το στομάχι είναι κυρίως το να μην έχει πολτοποιηθεί εντελώς το σκόρδο, αλλά βέβαια αν το στομάχι είναι πολύ ευαίσθητο...)
Yummy yummy yummy!
ReplyDeleteαχ τι μου θύμισες Κική με το σκορδοστούμπι...πέρυσι τέτοιον καιρό που ήμουν στο Φιόρε, τις έφτιαξε η αδελφή μου, είπαμε να΄τις φχαριστηθούμε, μια φορά τις έφτιαξε, έτσι, τις τηγάνισε, μούρλια σου λέω...Προσωπικά, το τηγάνι το έχω καταργήσει προ...αμνημονεύτων χρόνων, και μουσ ακά που φτιάχνω, τις κόβω φέτες, τις περνάω ελαφρά με το πινέλλο με λίγο λάδι και τις ψήνω στο φούρνο, ούτε που παίρνεις χαμπάρι πως δεν έχει προηγηθεί
ReplyDeleteτηγάνι.
τώρα, για τη..,σκορδίλα, βουρτέίστε πρώτα τα δόντια και μετά μασήσετε μαιντανό ωμό ή δυόσμο
φιλιά πολλά,
δ.μ.τ.
Καλοφάγωτες!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΕίναι από τα αγαπημένα μου φαγητά ;))
Κωνσταντίνε, είναι επειδή στουμπάμε (χτυπάμε) το σκόρδο.
ReplyDeleteΈλενα, ούτε εγώ θέλω να φύγει το καλοκαίρι. Ξ΄ρεις ότι έχω αδυναμία...
Άλλη Αγγελική, με το χτύπημα στο γουδί το σκόρδο λιώνει και δεν φαίνεται. Γίνεται βαρύ επειδή τηγανίζεται, αλλά εμείς δεν το τηγανίζουμε...
Λιζ, συμφωνώ! Χαχα!
Ντανιέλ, σωστές οι συμβουλές περί μυρωδίας!
Δέσποινα ευχαριστούμε. Κι εγώ φέτος το τίμησα καλά!
Το πολύ σκόρδο δεν το μπορώ, μου αρέσει όμως η μελιντζάνα.
ReplyDeleteΜια διαφορετική άποψη για τις μελιτζάνες, έμαθα τελικά τι είναι το σκορδοστούμπι, ευχαριστώ!!
ReplyDeleteDeli,οι μελιτζάνες ποτέ δε λείπουν από το ψυγείο το καλοκαίρι,πολύ μ΄αρέσουν.Θα προτιμήσω την εκδοχή με το ψήσιμο.
ReplyDeleteΦιλιά!
Κική καλησπέρα!
ReplyDeleteΜόλις επέστρεψα στο σπίτι στην πόλη μετά από πολύ καιρό που έμενα στο χωριό! Βρέχει και άρχισε να μυρίζει φθινώπορο.
Οι μελιτζάνες με το σκόρδο πολύ καλή ιδέα.
Φιλιά
Αχτίδα, θα σου φτιάξουμε τότε μελιτζάνες με σάλτσα χωρίς σκόρδο!
ReplyDeleteΞανθή, ήρθε η ώρα να μαθεις! χαχα!
Ελένη, αν τις ψήσεις πες μου πώς έγιναν.
Δήμητρα, καλωσήρθες και πάλι. Και του χρόνου να είσαι καλά να ξαναπάς και να περάσεις πάλι ωραία.
Επιτέλους, από το σπίτι μου, με ανθρωπινή σύνδεση!
Αχ μπράβο βρε Κική,
ReplyDeleteστον ουρανό σε γύρευα στην blogόσφαιρα σε βρήκα....
Πάλι έχω τσάντες από μελιτζάνες και θέλω κάτι διαφορετικό, και ιδού 5-6 συνταγές σου με μελιτζάνες!!!!! Μάλλον έπρεπε να αναζητώ κανά σακί με λύρες ;) σήμερα!!
Να 'σαι καλά
πολλά φιλιά
Amali καλοφάγωτες!
ReplyDeleteΘα τις φτιάξω άμεσα (ο μπαμπάς μου τρελαίνεται για μελιτζάνες) όπως ακριβώς και συ ~ δεν θα τις ψήσω ούτε θα τις τηγανίσω!
ReplyDeleteΦιλάκια Κικίτσα...!
Κι εμένα τις πεθύμησε ο γιος μου χτες! Και πολύ καλά θα κάνεις να μην τις τηγανίσεις! ;-)
ReplyDeleteΟλοένα τις φτιάχνω και πιστεύω τα στομαχακια μας να σ ευγνωμονούν!
ReplyDeleteΘα σ ενημερώσω για το αποτέλεσμα (εγω το παράκανα λιγάκι στο σκορδάκι!χαχαχαχα)
Φιλάκια πολλά
Μα είναι νόστιμες οι άτιμες!!!
Deleteγεια σου Κικη
ReplyDeleteκαλες αποκριες,μπορεις να μου στειλεις καμια συνταγη για γλυκα νηστησιμη χωρις πολυ ζαχαρη?
Ανθη δεν κατάλαβα. Τι να σου στειλω;
Deleteγεια σου Κικη σε μπερδεψα? συγνωμη.Εχω λιγο ζαχαρο, αλλα δεν μπορω να αντισταθω στα γλυκα.θελω αν υπαρχει καμια νηστησιμη συνταγη για γλυκο με πιο λιγη ζαχαρη
ReplyDeleteΑααα!Τώρα κατάλαβα! Μπερδεύτηκα γιατί το ζητούσες στο ποστ με τις μελιτζάνες!
ReplyDeleteΔες αυτές τις 3 που ακολουθούν. Η μία έχει ζάχαρη αλλά μπορείς να την προσαρμόσεις.
Μπισκότα χωρίς ζάχαρη
http://mikrikouzina.blogspot.gr/2009/09/blog-post_25.html
Μπισκότα με βρώμη και στέβια
http://mikrikouzina.blogspot.gr/2012/01/cookies.html
Τσιζκέικ γιαουρτιού
http://mikrikouzina.blogspot.gr/2012/08/blog-post_20.html
Σορμπέ φράουλα
http://mikrikouzina.blogspot.gr/2012/06/blog-post.html
σορμπέ μάνγκο
http://mikrikouzina.blogspot.gr/2009/08/blog-post_19.html
Όπου έχει ζάχαρη κανονική μπορείς να βάλεις υποκατάστατο ή καθόλου. Είπες νηστίσιμες αλλά σου έβαλα κι άλλες.