Wednesday, January 14, 2009

Τα μανιτάρια της Δήμητρας Βέργου

Η Δήμητρα Βέργου Ευαγγελοπούλου, ζει στα Γρεβενά, την πόλη του μανιταριού. Είναι γνώστης των μανιταριών και πολύ καλή μαγείρισσα όπως φαίνεται. Η Δήμητρα, με τη βοήθεια και τη στήριξη της οικογένειάς της, έγραψε ένα βιβλίο για τα μανιτάρια. Συνταγές, φωτογραφίες, πληροφορίες, όλες γύρω από τα μανιτάρια, συγκεντρώθηκαν και έγιναν ένα ενδιαφέρον και όμορφο βιβλίο, που κάθε μαγείρισσα θα ήθελε να έχει στη βιβλιοθήκη της. Πόσο μάλλον όλοι όσοι γνωρίζουν από μανιτάρια και τη συλλογή τους.

Ας δούμε μια συνταγή για μανιταρόπιττα από αυτό το βιβλίο, που με χαρά μου έστειλε η Δήμητρα. Δήμητρα, σ' ευχαριστώ για την κουβέντα που είχαμε και εύχομαι καλή επιτυχία στο βιβλίο σου!


ΜΑΝΙΤΑΡΟΠΙΤΤΑ


Υλικά :
Για τη ζύμη.
4 κούπες αλεύρι
2 κούπες νερό χλιαρό
1 κουταλιά λάδι, 1ξίδι
1 κουταλάκι αλάτι, 1 ζάχαρη
1 κούπα λάδι -1 κούπα βούτυρο ( για το ράντισμα των φύλλων)

Για τη γέμιση
8 μανιτάρια, ό,τι μανιτάρια έχουμε
6 κρεμμύδια ξερά -1 ματσάκι φρέσκα
2 ώριμες ντομάτες
½ ματσάκι μαϊντανό
Λίγη καυτερή πιπεριά
αλάτι-πιπέρι
1 ποτήρι λάδι

Εκτέλεση:
1. Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι ανοίγουμε μία λακκούβα στη μέση και
ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά εκτός από το νερό το οποίο ρίχνουμε λίγο- λίγο για να γίνει η ζύμη μαλακή .Τη Ζυμώνουμε αρκετή ώρα και την αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα .
2.Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια όσο το μέγεθος ενός καρυδιού. Τα κομματάκια αυτά της ζύμης τα ανοίγουμε με τα δάχτυλα μας μικρά φυλλαράκια και τα ενώνουμε ανά δύο με λίγο βούτυρο και ανοίγουμε με τον πλάστη 8 φύλλα.

3. Έχουμε ετοιμάσει τη γέμιση : Σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το λάδι, τα μανιτάρια και όλα τα υπόλοιπα υλικά προσθέτοντας ένα ποτήρι νερό και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να τελειώσει το νερό.


4. Στρώνουμε στο ταψί τα 4 φύλλα και τα ραντίσουμε ανά 1 με το μείγμα από το λάδι και το βούτυρο. Βάζουμε πάνω τη γέμιση και τη σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 4 φύλλα. Αλείφουμε την πίττα με βούτυρο και λίγο νερό και την ψήνουμε στους 200 για μία σχεδόν ώρα.

Μικρό μυστικό:
Μπορούμε αν θέλουμε για παραλλαγή να προσθέσουμε στη γέμισή και 200γρ.κιμά μοσχαρίσιο.

26 comments:

  1. θα την φτιαξω και θα προσθέσω και λίγο
    κοτοπουλο :)

    ReplyDelete
  2. Στα μανιταρια δεν ειμαι και πολυ φιλος,μου αρεσε ομως το κολπο με το ανοιγμα των φυλλων.

    ReplyDelete
  3. Έχω φάει, στα Γρεβενά, άγρια μανιτάρια, μαζεμένα από το βουνό (βασιλικό μανιτάρι και βολίτες) και είναι απίστευτα νόστιμα!

    Αλλά και η πίτα υπέροχη! Ωραίο το κόλπο με τα φύλλα!

    ReplyDelete
  4. Deli,λατρεύω τα μανιτάρια!Πιο πολύ τα άγρια-άλλη γεύση!
    Η πίτα υπέροχη,την προτιμώ σκέτη.Και το φύλλο,τραγανό τραγανό φαίνεται-το τρικ έξυπνο!

    Εδώ μαζεύουν δυό είδη,ευτυχώς ο σύζυγος τα γνωρίζει και τα γευόμαστε.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  5. Συγχαρητήρια στην κ. Βέργου! Δηλώνω λάτρης των Μανιταριών!

    Να είσθε όλες καλά να μάς... παχαίνετε!

    ReplyDelete
  6. αυτή δεν είναι πίτα, είναι μια κουκλάρα! εμένα πότε θα μου κάνετε το τραπέζι; :Ρ και μετά θα πάω στην Ελένη να μου φτιάξει άγρια μανιτάρια!:Ρ

    ReplyDelete
  7. μ' αρέσουν πολύ τα μανιτάρια!

    καλη επιτυχία στο βιβλίο εύχομαι :))

    ReplyDelete
  8. Ναι,ναι Heart,να ΄ρθεις όποτε θέλεις.Καλύτερα φθινόπωρο που έχομε σε αφθονία-μόλις βρέξει μαζί με τα σαλιγκάρια ξεφυτρώνουν και τα μανιτάρια.
    Πάντως κορίτσια άλλη γεύση τα άγρια!

    ReplyDelete
  9. Νατάσσα, εγώ θα την φτιάξω χωρις κοτόπουλο!

    Δημιουργία, εμένα μου αρέσουν πολύ!

    Αγγελική, Ελένη, εγώ δυστυχώς δεν έχω δοκιμάσει άγρια, παρόλο που έχει εδώ.

    Π.Κ. με το ρέγουλο καλέ! Δε θα τρώμε πολύ!

    Χαρτουλίνι όποτε θέλεις!!!

    Μαριλένα κι εμένα!!!

    ReplyDelete
  10. Το βιβλίο το έχω αγοράσει, πάρα πολύ καλό!!!
    Τι λαχταριστή πιτούλα είναι αυτή!!!
    Και σου έχει ψηθεί καταπληκτικά!!

    ReplyDelete
  11. Μανιτάρια και ξερό ψωμί!
    Καμιά φορά μαζεύουμε κι εμείς από τον Χολομώντα και τον Σοχό, τα άγρια είναι τα καλύτερα! Το βιβλίο πρέπει να είναι σπέσιαλ. Καλή επιτυχία :)

    ReplyDelete
  12. μοναδικα τα μανιταρια, μοναδικο και το βιβλιο επισης , το εχω κι εγω , τα πιο ωραια μανιταρια τα εχω φαει στην Καστορια .
    καλημερα

    ReplyDelete
  13. kiki ...μεγάλη και ανεπανάληπτη!!!
    Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και τη καταπληκτική ανάρτηση.
    Οταν μία προσπάθεια αγκαλιάζεται και στηρίζεται με τόση αγάπη και τόσο ενδιαφέρον από φίλους και μάλιστα ανθρώπους άγνωστους , αναρωτιέμαι αν ένα ευχαριστώ έστω και από καρδιάς είναι αρκετό.
    Φιλιά σε όλους.

    ReplyDelete
  14. Ειναι εύκολη και φαινεται πεντανόστιμη!!!

    ReplyDelete
  15. Έλενα, οι φωτό και το ψήσιμο είναι της Δήμητρας! :-) Το βιβλίο θα το πάρω κι εγώ γιατί αξίζει και μόνο να το έχεις!

    Ισιδώρα, ξέρεις κι εσύ να μαζεύεις μανιτάρια;;; ΖΟΥΛΕΥΩ!

    Μια καλή και μια ανάποδη, θα με κάνετε όλες να ψάχνω για άγρια μανιτάρια!

    Δήμητρα, αν κάτι αξίζει, γιατί να μην το επαινέσουμε; Καλοτάξιδο και πάλι εύχομαι! Ευχαριστώ κι εγώ!

    Φαραόνα, εγώ θα την κάνω λίαν συντόμως γιατί και εύκολη είναι και μου αρέσει που έχει χειροποίητο φύλλο. Για τα μανιτάρια δεν το συζητώ. Τα λατρεύω!

    ReplyDelete
  16. καλέ χρυσοχέρες μου τι ωραία πράγματα μας μαθαίνετε !! σας ευχαριστούμε πολύ

    ReplyDelete
  17. Τα άγρια μανιτάρια είναι καταπληκτικά! Τυχεροί όσοι έχουν πρόσβαση, ωραία πρόταση αυτό το βιβλίο :)

    ReplyDelete
  18. Μαρία είδες; Νοστιμιές!

    Μαγισσούλα, εμείς μόνο μάτι στα άγρια! χαχα!

    ReplyDelete
  19. Deli,η μανιταρόπιτα τέλεια!Μπράβο στη Δήμητρα για την υπέροχη συνταγή!
    Λόγω τεμπελιάς την έφτιαξε η φίλη μου,οπότε δοκίμασα κι εγώ-άρεσε πολύ, ιδιαίτερα στα παιδιά της!Δεν είχε άγρια μανιτάρια και έβαλε πλερότους.
    Αν έχω μανιτάρια,οποιοδήποτε φαγητό κι αν υπάρχει στο τραπέζι,δεν το συζητώ ποιο θα προτιμήσω-αν είναι άγρια δεν προλαβαίνω,τα λατρεύουμε όλοι!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  20. Ελένη, την έφτιαξε τελικά η φίλη σου! Χαίρομαι που τους άρεσε! Θα την φτιάξω κι εγώ σύντομα. Κι εγώ πάντα τα τιμώ τα μανιτάρια!

    ReplyDelete
  21. Deli,επιτέλους πήρα τη μεγάλη απόφαση να την φτιάξω την πιτούλα!
    Ετοίμασα όλα όσα χρειάζομαι από το βράδυ-ε, είμαι υπναρού τι να κάνουμε!Άνοιξα τα φύλλα όπως περιγράφεις-ανοίγουν πολύ εύκολα τελικά.Έβαλα μόνο λιγότερο λαδάκι στη γέμιση και σε καθένα φύλλο.Μόνο που δεν είχα άγρια μανιτάρια και έβαλα πλερότους.Αυτή τη στιγμή ψήνεται.Για τη γεύση είπα ήδη-τέλεια!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  22. Ελένη την έκανες;;; Μπράβο!!! Εγώ ακόμα! Απόψε προετοίμαζα χορτόπιτα για αύριο! Στείλε κομμάτιιιι!

    ReplyDelete
  23. Άρεσε πολύ και στο Γιώργο!Εσύ χορτόπιτα,εγώ με το φύλλο σου τυρόπιτα-την έκανα σαλιγκαράκι,όπως στην φωτογραφία .Το φύλλο μ΄αρέσει περισσότερο.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  24. Με τι φύλλο την έκανες; Με αυτό που λέει η Δήμητρα εδώ;

    ReplyDelete
  25. Με το φύλλο της χορτόπιτας,αλλά τα έβαλα ανά 2 όπως στη μανιταρόπιτα.Έγινε πολύ τραγανό-λές να είναι το βούτυρο ανάμεσα στα φύλλα;

    ReplyDelete
  26. Αααα!!!
    Ναι Ελένη. Γι' αυτό έγινε τραγανό. Και η σφολιάτα έτσι γίνεται. Βάζοντας βούτυρο ανάμεσα στο φύλλο, διπλώνοντάς τη πολλές φορές και ξανα-ανοίγωντάς τη...

    ReplyDelete