Friday, January 9, 2009

Κοτόπιτα με ρύζι μπασμάτι

Η φίλη μου η Μ. φτιάχνει πολύ ωραίες πίτες. Πρόσφατα έφτιαξε κοτόπιτα με χειροποίητο φύλλο. Μου έστειλε τη συνταγή και φωτό και σας την παρουσιάζω.

Κοτόπιτα με ρύζι μπασμάτι

Για το φύλλο
1/2 κιλό αλεύρι
περίπου 3/4 της κούπας ζεστό νερό
3 κ. σ. ελαιόλαδο
2 κ. σ. ξύδι
1/2 κ. γ. αλάτι
λίγο νισεστέ

Για τη γέμιση
1 κοτόπουλο σχετικά μεγάλο
2 κρεμμύδια
4-5 γαρίφαλλα
αλάτι ή ένα κύβο λαχανικών ΒΙΟ
πιπέρι
1 φλυτζάνι ρύζι μπασμάτι

Το φύλλο:
Φτιάχνουμε το φύλλο ανακατεύοντας τα υλικά της ζύμης. Ενώνουμε όλα τα υλικά για το φύλλο και ζυμώνουμε για να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη. Τη χωρίζουμε σε 5-6 μπαλάκια, ανάλογα με το ταψί που θα τη βάλουμε. Ανοίγουμε κάθε φύλλο χωριστά, χρησιμοποιώντας νισεστέ. Θα φτιάξουμε 5-6 λεπτά και αέρινα φύλλα (σαν τη φίλη μου) που θα καλύπτουν όλη την επιφάνεια του ταψιού και θα περισσεύουν απ’ έξω. Όταν τα στρώνουμε, ανά ένα-δύο φύλλα λαδώνουμε την επιφάνειά τους.

Η γέμιση:
Βράζουμε 1 κοτόπουλο σχετικά μεγάλο.

Σκεπάζουμε το κοτόπουλο με νερό, ρίχνουμε 5-6 σπόρους πιπέρι και προσθέτουμε 2 κρεμμύδια που τους έχουμε μπήξει από 4-5 γαρίφαλα. Να βράσει καλά το όλον θέμα.

Μόλις κρυώσει, το καθαρίζουμε από κόκκαλα και πέτσες και το κόβουμε κομμάτια. Κρατάμε μερικά μεγάλα κομμάτια.

Σουρώνουμε το ζουμί και πολτοποιούμε τα κρεμμύδια. Τα προσθέτουμε στο ζωμό. Συνεχίζουμε το βράσιμο σε σιγανή φωτιά, ώστε να μην κρυώσει ο ζωμός, προσθέτοντας 1 κύβο ή αλατοπίπερο.

Στρώνουμε τα φύλλα στο ταψί, φροντίζοντας να εξέχουν οι άκρες
Στις άκρες, γύρω-γύρω, βάζουμε τα μεγάλα κομμάτια της κότας, γυρίζουμε τα φύλλα σε κόθρο, κλείνοντας μέσα τα μεγάλα κομμάτια κοτόπουλου, τα αλείφουμε με λάδι και τα βάζουμε στο φούρνο για 1/2 ώρα, στους 180 βαθμούς, μέχρι να πάρει χρώμα και να ψηθεί. Το ψήνουμε μόνο του για να μη λασπώσει μετά που θα ρίξουμε και τα υπόλοιπα υλικά.

Μετά το μισάωρο ρίχνουμε σε όλη την επιφάνεια του ταψιού μέχρι τον κόθρο το ρύζι (1 φλιτζάνι) και τα υπόλοιπα μικρότερα κομμάτια της κότας.
Μετά, ρίχνουμε τον βραστό ζωμό, λίγο-λίγο. Αρχικά βάζουμε τόσο ώστε να καλύψει το ρύζι για να συνεχιστεί το ψήσιμο και κατά τη διάρκεια του ψησίματος προσθέτουμε ζωμό, μέχρι να ψηθεί το ρύζι εντελώς.
Ψήνουμε μέχρι να βράσει το ρύζι και να πιει το ζουμί.
Λάδι δεν προσθέτουμε, παρά μόνο το λίπος κοτόπουλου.

Καλή επιτυχία!

29 comments:

  1. Μη μού χαλάτε πληζ τη δίαιτα. Διότι είμαι κι επιρρεπής!!!...

    ReplyDelete
  2. Πολυ ωραια συνταγη
    Εχω ομως 2 αγνωστες λεξεις
    1) νισεστε
    2) κοθρος

    ReplyDelete
  3. ποια είναι η αέρινη φίλη σας Μ;-)

    ReplyDelete
  4. Η σαλάτα με τα παντζάρια και το γιαούρτι έγινε τέλεια.Κόντεψαν να φάνε και το πιάτο. Αρεσε πολύ στα παιδιά μου.
    Φιλιά

    ReplyDelete
  5. Deli,ωραία και νόστιμη φαίνεται η κοτόπιτα!
    Λίγο δύσκολη στην εκτέλεση τη βρίσκω-εκεί με το ζωμό.
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  6. Κοτόπουλο με ρυζάκι που ως φαγητό το λατρεύω τυλιγμένο με φυλλαράκια σε πιτούλα που τις έχω μεγάλη αδυναμία!Πόσο να αντέξει πια αυτός ο χαρακτήρας!Μην χτυπάς άλλο ΔΕΝ θα το αντέξω!

    ReplyDelete
  7. Σλουρπ...

    Και όλο λέω να μη κάνω κλικ σ'αυτό το blog τέτοια ώρα, πείνασα...

    ReplyDelete
  8. Π.Κ. εγώ να δεις!!!

    Αντώνη, ο νισεστές είναι άμυλο καλαμποκιού. Σαν το κορν φλάουρ για να καταλάβεις. Έχεις τις ίδιες ιδιότητες με το κορν φλάουρ. Πήζει σάλτσες κλπ. Εδώ το χρησιμοποιούμε αντί για αλεύρι στο άνοιγμα των φύλλων, για την πουδρένια και λεπτή υφή του.

    Ο κόθρος: έχεις δει σε πίτες, που στις άκρες τις γυρίζουν και κάνει ένα χοντρό τελείωμα από φύλλα; Αυτό είναι ο κόθρος.

    Witch, μα όλα θέλετε να τα μαθαίνετε;

    Δήμητρα, χαίρομαι που σας άρεσε η παντζαροσαλάτα!

    Ελένη, δεν είναι δύσκολη. Όταν κάνεις γιουβέτσι, στο ζυμαρικό δε ρίχνεις ζουμί και βράζει έτσι; Κάπως έτσι είναι κι εδώ.

    Αγγελική Λ, άτιμη κενωνία, άλλους τους κάνεις αδύνατους και άλλοι ζουν με διαιτα! χαχα!

    Κωνσταντίνε να μπαίνεις γιατί από βοδμάδα θα μπει και δική σου συνταγή!

    ReplyDelete
  9. Ο κοθρος ειναι απο τα καλυτερα κομματια στις πιττες!
    :)

    2 κιλα παρακαλω!!!

    ReplyDelete
  10. ΝΑΙ ο άτιμος!!!
    2.200, να τ' αφήσω;

    ReplyDelete
  11. βεβαιως, τι τσιγκουνιες θα κανουμε;
    βαλε και λιγο κοτοπουλακι για τη γευση
    :)

    ReplyDelete
  12. Έχει μέσα ο κόθρος! Με ένα σμπάρο, δυο τρυγώνια!

    ReplyDelete
  13. μ' αρέσει και το μπασματι και το κοτόπουλο.
    μαζί, θα 'ναι...

    καλησπερα :)

    ReplyDelete
  14. Κική, μόλις έκανα το λευκό σπανακόρυζο. Εσύ μπορεί να με κοροϊδεύεις, αλλά έγινε υπέροχο! Κοπιάστε να σας κεράσω, μπας και αλλάξετε γνώμη!

    ReplyDelete
  15. Νόστιμη δείχνει Κική μου! Απλά αναρωτιέμαι ρίχνοντας το ζωμό δεν μουλιάζει το φύλλο? Την ίδια απορία έχω βέβαια και για τις πίτες που τους ρίχνεις σόδα από πάνω.

    ReplyDelete
  16. Ειναι μια ιδιαιτερη πιτα και πρεπει να εχει πολυ καλη γευση.

    ReplyDelete
  17. Γιαμι γιαμι!!!!!!
    Μ αρεσει και το ρυζάκι και το κοτοπουλάκι!!!

    ReplyDelete
  18. Έχω υποσχεθεί εδώ και πολύ καιρό στον γιό μου να του κάνω μια κοτόπιτα και αυτή δείχνει πεντανόστιμη και πολύ διαφορετική από αυτές που ξέρω!!!Έλα όμως που εκτός από τα 4 κιλά που έβαλα και πρέπει να χάσω, ανακάλυψα και ότι έχω πολύ ανεβασμένη χολυστερίνη και πρέπει να κάνω επειγόντως δίαιτα???????????
    Παρεμπιπτόντως, δοκίμασα τη συνταγή σου με το χοιρινό με δαμάσκηνα και ήταν μούρλια!!!!!!

    ReplyDelete
  19. Μαριλένα, μιαμ θα είναι η άτιμη!

    Γιάννα, αν εσένα σου αρέσει το σπανακόρυζο με κρέμα γάλακτος, εμένα (οφείλει να) μου περισσεύει. Η ηλικία μου, η υγεία μου και η πείρα μου, με έχει κάνει να αποφεύγω την κρέμα γάλακτος. Προσωπικά θεωρώ ότι τα παραδοσιακά φαγητά (και όχι μόνο) δεν πρέπει να εμπλουτίζονται με έξτρα λιπαρά. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι δεν φτιάχνω ποτέ φαγητά με λιπαρά. Παρόλα αυτά, αν εσένα σου αρέσει, είναι σεβαστή η άποψή σου. Πες μας πως το κάνεις, γιατί μπορεί να ενδιαφέρει άλλους.

    Ρένα, αυτη την απορία είχα κι εγώ και έπρηξα τη φίλη μου από τις πολλές ερωτήσεις. Πρόσεξε. Τα φύλλα τα ανοίγουμε λεπτά και αέρινα. Όχι χοντρά, ούτε ένα μόνο. Για να μη μουλιάσουν, τα ψήνουμε ΜΟΝΑ τους έτσι ώστε να αποφύγουμε το μούλιασμα.. Να έχουν ψηθεί πρώτα καλά. Αν θυμάσαι, έτσι έκανα μια πίτσα με έτοιμο φύλλο σφολιάτας κι εγώ που είχα γράψει στο χφλ. Έψηνα μόνο το φύλλο πρώτα, γιατί με τα λαχανικά μετά, μούλιαζε. Μόνα τους ψήσιμο λοιπόν. Σε μερικές περιοχές μάλιστα, για να αποφευχθεί το μούλιασμα και τα επιπλέον υγρά στην πίτα, φτιάχνουν έξτρα φύλλο, το ψηνουν και μετά το τρίβουν σε κομματια πάνω από το ρύζι, για να πάρουν τα επιπλέον υγρά.

    Δημιουργία κι εγώ έτσι πιστεύω!

    Φαραώνα, ε τι φαραωνίτσα θα ήσουν αν δε σου άρεσε το κοτοπουλάκι;
    ;-)

    Εύα, κάνε την καρδιά σου πέτρα και φτιάξε του παιδιού την κοτόπιτα. Δεν ήξερα ότι έχεις γιο! Να σου ζήσει!
    Εύα, τη χοληστερίνη να την προσέξεις. Να σου πω κι ένα (κοινό) μυστικό; Βρώμη! Η βρώμη (το γνωστό κουάκερ) χαμηλώνει τη χοληστερίνη. Πρόσθεσέ το όπου μπορείς. Στο πρωινό σου, σε ψωμί, σε σούπες, σε γιαούρτι. Σε μπλέντερ άλεσε νιφάδες βρώμης και αντικατέστησε μέρος του αλευριού που χρησιμοποιείς, με αυτό (σε μπιφτέκια λίγο, σε ψωμί, σε ζύμες). Γενικά, όπου μπορείς! Βρώμη και φυτικές στερόλες, είναι κατά της χοληστερίνης!

    ReplyDelete
  20. Γεια στα χέρια της Μ., εξαιρετική φαίνεται και πολύ πρωτότυπη!!
    Επίσης δεν έχω καμιά απορία, τα κατάλαβα όλα, αλλά δεν μπορώ και να μην συγχαρώ τον Αντώνη, που είναι επιμελής μαθητής, εκφράζει απορίες και μαθαίνει;-)

    ReplyDelete
  21. Εύα ξέχασα! Πολύ χάρηκα που σου άρεσε το χοιρινό με δαμάσκηνα!

    Έλενα είδες; Είδες τι μαθητές μαζεύω στην τάξη; Και να φανταστείς ότι είναι μάθημα επιλογής! Για δες πως προσέχουν! Χαχα!

    ReplyDelete
  22. Οταν ο επιμελης μαθητης αποφασισει να μαγειρεψει καμια συνταγη, να τρεμουν οι δασκαλες παρακαλω!
    :)))

    ReplyDelete
  23. Αντώνη μου εγώ ήδη έχω αρχίσει να τρέμω, την Κική βλέπω ψύχραιμη προς το παρόν, αλλά μάλλον προσπαθεί να μην το δείξει χα χα χα!!
    Εύγε νέε μου!!
    (πες κι εσύ εύγε Κική)

    ReplyDelete
  24. Εγώ έχω βγάλει την ποδιά μου και έχω παραχωρίσει τη θέση μου στον Αντώνη!
    Εύγε Αντώνη! (το' πα)
    :-)))

    ReplyDelete
  25. Μιλ Μερσι που λενε και στας Ευρωπας!!!
    :)

    (του χρονου θα εχω μαγειρικο μπλογκ και θα κανουμε κοντρες, λεμε και καμια χαζομαρα να περναει η ωρα χαχαχαχα)

    Καλο βραδυ!!!
    :)

    ReplyDelete
  26. Ουάου! Όσοι περισσότεροι, τόσο καλύτερα Αντώνη. Να ανταλάσσουμε ιδέες. Αν και μου φαίνεται, ότι το μαγειρικό σου μπλογκ του χρόνου, θα έχει εξειδικευμένες συνταγές: φρουτόκρεμες, μπισκοτόκρεμες κλπ κλπ
    :-)))

    ReplyDelete
  27. Κική μου, πολύ ωραία συνταγή! Έχω δοκιμάσει περίπου αυτή την πίτα από τα χέρια μια φίλης μου, που ποτέ δεν δίνει συνταγές της! Σ ευχαριστώ που μου έμεθες πως γίνεται!
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  28. Αστεράκι είναι η άτιμη!

    Αγγελική, να λοιπόν μία που της μοιάζει. Είμαι σίγουρη πως θα τη δοκιμάσεις!
    Η ευχαρίστηση είναι δική μου!

    ReplyDelete