Wednesday, January 7, 2009

Πατζαρογιαουρτοσαλάτα

Μια δροσερή σαλάτα, γεμάτη βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Πατζαρογιαουρτοσαλάτα
Τι χρειαζόμαστε:
1 κονσέρβα παντζάρια τουρσί
1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
1-2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
αλάτι
ξύδι*
καρύδια (προαιρετικά)
1 κ. σ. λάδι (προαιρετικά)

Τι κάνουμε:
Κόβουμε τα παντζάρια σε μεγάλους κύβους (όχι στο μούλτι νιανιά!)
Μέσα σε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε το γιαούρτι.
Προσθέτουμε το παντζάρι και ανακατεύουμε καλά.
Αν θέλουμε σκόρδο, τώρα ήρθε η ώρα να το προσθέσουμε. Αν δε σας αρέσει το σκόρδο, απλά μην το βάλετε.

Βάζουμε λίγο αλάτι (μισό κουτ. γλ.), δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται κι άλλο ξαναβάζουμε.
Βάζουμε λίγο ξύδι και δοκιμάζουμε πάλι.
Στη σαλάτα μπορούμε να προσθέσουμε χοντροκομμένα καρύδια και να τη στολίσουμε επίσης από πάνω με αυτά.

Συνοδεύει πολύ ωραία τα ψητά, αλλά τρώγεται και σκέτη ευχάριστα.

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Κάνουν καλό στο αίμα και είναι ασπίδα κατά του καρκίνου. Η προσθήκη ελαιολάδου και καρυδιών, την κάνει ακόμα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά.


TIPS: έχουμε πολλά tips να πούμε:
Ας κάνουμε τη σαλάτα πιο ελαφριά. Αντικαταστήστε το πλήρες γιαούρτι με στραγγιστό χαμηλών λιπαρών. Η συγκεκριμένη σαλάτα στη φωτό, φτιάχτηκε με 3 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό, 2 και 0 % και μισή κονσέρβα παντζάρια.

Αντί για ξύδι, προσθέστε πρώτα 1 κουτ. σούπας ζουμί από τα παντζάρια. Θα πάρει χρώμα και ξυδάτη γεύση. Αν χρειάζεται κι άλλο ξύδι, προσθέστε κανονικό ή κι άλλο από το ζουμί.

Όσο περισσότερο μένει στο ψυγείο η σαλάτα, τόσο πιο ροζ γίνεται και τόσο πιο όμορφα χρωματίζεται το γιαούρτι γύρω από τα παντζάρια. Γι’ αυτό, φτιάξτε τη ώρες πριν τη σερβίρετε.

Για ακόμα πιο έντονο ροζ χρώμα, λιώστε μερικά παντζάρια μέσα στο γιαούρτι.

Αντί για παντζάρια κονσέρβα, μπορούμε να βράσουμε φρέσκα τα οποία θα κάνουμε εμείς τουρσί, ή θα τους προσθέσουμε ξύδι κατά την παρασκευή της σαλάτας. Καλό είναι να μείνουν στο ξύδι λίγο μόνα τους και να γίνει έντονη η ξυδάτη γεύση, αλλιώς θα αραιώσει πολύ το γιαούρτι αν βάλουμε πολύ ξύδι μετά.

21 comments:

  1. Να σου ευχηθώ καλή χρονιά με υγεία!

    Δεν ξερω αν υπάρχουν κι άλλες εκδοχές αυτής της σαλάτας, αλλα έφαγα πριν χρόνια κάποια με καρύδια που με ενθουσίασε. Κι όλο έλεγα θα βρω τη συνταγή, και να που τη βρήκα εδώ.
    Θα τη φτιάξω αλλα οπωσδήποτε με καρύδια γιατί εχω την εντύπωση ότι εκεί είναι όλη η γοητεία της ;-)

    ReplyDelete
  2. Aπλά τρελαινομαι για αυτή τη σαλάτα...
    Εχω μία τέτοια στο ψυγείο μου (και όλο κάνω επιδρομές και την τρώω!) Μου την εφερε η σουπερ μαμα του φίλου μου επειδη ξέρει πόσο μου αρέσει!!

    Και τώρα εχω και την συνταγούλα!!

    Ευχαριστούμε πολύ πολύ

    Φιλάκια

    ReplyDelete
  3. και τι ωραίο χρώμα Κική :)))

    (τέλεια η βασιλόπιτα, στο ειπα;
    και το φλουρί έπεσε στο Ραφακι :))

    ReplyDelete
  4. Πολυ λαχταριστη σαλατα και τα καρυδια της πανε τρελα.

    ReplyDelete
  5. Deli,νοστιμότατη σαλάτα!
    Την φτιάχνω τακτικά με φρέσκα παντζάρια και γιαούρτι ελαφρύ,όπως και συ.Για καρύδια ούτε συζήτηση.Η μικρή μου κόρη την τρώει με το μπολ.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  6. Αγγελική Λ.January 7, 2009 at 11:08 PM

    Ωραία, αισιόδοξη φούξια σαλάτα!
    Μου αρέσουν πολύ τα πατζάρια, να τα τρωω σκέτα με σκορδάκι ή αλιάδα, ψητά και φυσικά στα τραπεζώματα την διάσημη σου τούρτα!
    Θα την δοκιμάσω και αυτή την εκδοχή αλλα με σκορδακι μέσα που το λατρεύω, κάτι σαν πατζαροσατζίκι.

    ReplyDelete
  7. Κι εγω βάζω καρύδια !Ειναι υπέροχη σαλάτα και πολυ δροσιστική!

    ReplyDelete
  8. Δέσποινα, μια άλλη εκδοχή που ξέρω, είναι να βάλεις μαγιονέζα και καρύδια αντί για γιαούρτι.
    Αν δεν σε ικανοποιεί αυτή με το γιαούρτι, δοκίμασε την άλλη συνταγή. Καλή χρονιά και σε σένα. Ευχαριστώ.

    Όλγα, καλοφάγωτη λοιπόν! Τώρα ξλερεις και να την φτιάχνεις ;-)

    Μαριλένα, δεν είχες πει τίποτα για τη βασιλόπιτα και ανησύχησα με τα ξεφουσκώματα στο φούρνο! Μπράβο στο Ραφάκι! Και σκανταλάκι και τυχερούλι!

    Δημιουργία, είναι και δροσερή!

    Ελένη, χωρίς καρύδια κι εγώ... ξέρεις...

    Αγγελική, σκόρδο έχει κι αυτή αλλά λίγο. Εσένα που σου αρέσει, μπουμπούνα το!

    Φαραόνα και ελαφριά ε;

    ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ. Καρύδια δεν βάζω γιατί κάνουν αλλεργία στη γλώσσα μου. Εσείς όπως βλέπω τα προτιμάτε οι περισσότεροι. Όντως της πάνε. Με ή άνευ, είναι σούπερ πάντως!

    ReplyDelete
  9. Ααααα, Τη δροσιά της να'χεις.
    Είναι από τα λίγα πράγματα που έχω διαβάσει στο ιστολόγιό σου που κάνω κι εγώ(!).
    Εκείνο δε το ροζάκι της...
    Όσο για την αλλεργία στη γλώσσα...Βρε παιδί μου, τι μπορούμε να κάνουμε γι'αυτό;

    Καλό σας βράδυ.

    ReplyDelete
  10. βρε σαν κάπου να το'χω ξαναδεί, ξαναζήσει, ξαναφάει..

    YΓ τη σαλατούλα τη γαρνίρετε και με τίποτις άλλο;-)

    ReplyDelete
  11. και μένα με τρελλαίνει αυτ'η η σαλάτα η οποία είναι κανονικό γεύμα παρεπιπτόντως !
    φιλιά

    ReplyDelete
  12. Χάθηκε ο κόσμος να έχω κι εγώ μια αλεργία σε κάτι;Όλα τα τρώω δυστυχώς και το μόνο που παθαίνω είναι μία...αύξηση σωματικού βάρους!

    Η σαλάτα τέλεια,ψηφίζω σκόρδο και καρύδια,δαγκωτό!

    ReplyDelete
  13. Διονύση, είδες; Να που υπάρχουν πράγματα που κάνεις!
    Να μην κάνετε τίποτα για την αλλεργία μου. Άσε να έχουμε και κάτι που ΔΕΝ μπορούμε να το φάμε!

    Μάγισσα, καλέ μήπως τι φάγατε κάπου σε κανένα τραπέζι;
    Μπα...δεν τη γαρνίρω με τίποτα (εκτός και γίνει τυχαία)
    ;-)

    Νατάσσα, light γεύμα όμως!

    Lila, εγώ θα ήθελα να έχω αλλεργία στη σοκολάτα!!! Ξέρεις τι κιλά θα έχανα μ αυτό;
    :-)))

    ReplyDelete
  14. Η φούξια παντζαροσαλάτα είναι από τις αγαπημένες μας!!
    Εγώ τρίβω και λίγο ροκφόρ μέσα, της πάει πολύ και επίσης προσθέτω και ένα ξυνόμηλο σε κυβάκια.
    Καρύδια οπωσδήποτε και παντζάρια φρέσκα, που δεν τα άφηνα πριν στο ξύδι (το πρόσθετα μετά), τώρα μετά το tip σου θα τα αφήνω λίγη ώρα στο ξύδι να ... ξυδώσουν που θα έλεγε και το Ραφάκι;-)

    ReplyDelete
  15. Έλενα, δοκίμασε να τα ξυδιάσεις μόνη σου.
    Φούξια και νόστιμηηη!

    ReplyDelete
  16. Και εγώ προτιμώ τα φρέσκα που τα αφήνω σε σκορδόξιδο και λίγο λάδι..
    Άσε που δίνουν πιο έντονο χρώμα στη σαλάτα!

    -Νομίζω ότι είπαμε Καλή χρονιά αλλά δεν πειράζει να τα ξαναπούμε! ;)

    ReplyDelete
  17. Κατερίνα, οι ευχές είναι πάντα καλόδεχτες! Καλή χρονιά!

    ReplyDelete
  18. Εντυπωσιακή πρόταση, θα την δοκιμάσω κι εγώ :-)thanks

    ReplyDelete
  19. Βρε καλώς το μαγειροαστεράκι! Να τη δοκιμάσεις!
    Παρακαλώ!

    ReplyDelete
  20. kalimera sas!!
    simera spanakorizo!!!
    ektos lemoni kai giaurtaki me ti allo mporoume na to synodeusume??
    den exw akousei kati kai 8a i8ela tin voi8eia sas..
    poly kali protasi :)

    ReplyDelete
  21. Καλώς τηνε και καλωσήρθες! Κανένα ψαράκι παστό; Γαύρο μαρινάτο; Αντζούγιες;

    ReplyDelete