Φτιάχνουμε γιαούρτι; Νομίζετε ότι είναι δύσκολο; Όχι και τόσο!
Αν θέλετε να μάθετε πολλά για το γιαούρτι και για το πως μπορούμε να το φτιάξουμε, δείτε αυτό το πολύ ενδιαφέρον site.
Αν τώρα βαριέστε να διαβάστε όλα αυτά, ας περάσουμε στο παρασύνθημα και ας δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε γιαούρτι εύκολα και γρήγορα.
Αρχικά, πειραματιστείτε με ένα κιλό γάλα μόνο, για να δείτε αν σας αρέσει.
Θα σας δείξω με 2 τρόπους πώς φτιάχνουμε γιαούρτι. Ο ένας είναι ο δικός μου και ο άλλος είναι ο τρόπος που προτείνει η φίλη του μπλογκ Λάγια. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο πιστεύω. Διαλέγετε όποιον σας ταιριάζει.
Ο δικός μου τρόπος:
Γιαούρτι
Τι θα χρειαστούμε:
1 κιλό γάλα (εγώ χρησιμοποίησα Όλυμπος που το προτείνει και η Greenpeace σαν προϊόν που η εταιρία παραγωγής του εγγυάται ότι προέρχεται από ζώα που δεν έχουν τραφεί µε µεταλλαγµένους οργανισμούς).
3 κουταλιές γιαούρτι με πέτσα
Τι κάνουμε:
Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρόλα. Δε χρειάζεται να βράσει, αλλά να κάψει.
Το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Ανοίγουμε το φούρνο μας στους 50 βαθμούς.
Πόσο πρέπει να κρυώσει το γάλα;
Με πρακτικό τρόπο μπορούμε να εξετάσουμε αν κρύωσε αρκετά. Βάζουμε το μικρό μας δαχτυλάκι καθαρό-καθαρό και μετράμε μέχρι το δέκα. Αν το αντέχουμε τότε κρύωσε αρκετά. Αν δεν αντέχετε, ε τραβήξτε το καλέ!!!
Δεν πρέπει να κρυώσει εντελώς το γάλα. Αν κάνει πετσούλα, πετάχτε τη.
Σε ένα ποτήρι βάζουμε 3 κουταλιές γιαούρτι και το ανακατεύουμε λίγο με ένα πηρούνι να γίνει νερουλό και να μην έχει κομματάκια. Ρίχνουμε μέσα στο ποτήρι γάλα από την κατσαρόλα για να αραιώσει κι άλλο το γιαούρτι. Ανακατεύουμε πάλι και το ρίχνουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Αν έχετε πήλινο μπωλ (από εκείνα των γιαουρτιών με πέτσα) βάλτε το εκεί. Αν όχι, βάλτε το σε ένα γυάλινο μπωλ (και ουχί μεταλλικό όπως στην παρακάτω φωτό).
Τώρα, ανοίγουμε το φούρνο, το αφήνουμε μέσα, κλείνουμε την πορτούλα και κρεμάμε απ' έξω ταμπελίτσα "ΜΗΝ ΕΝΟΧΛΕΙΤΕ". Το γιαουρτάκι μας, όπως και το τυράκι μας, δεν πρέπει να ενοχληθεί όσο πήζει (να μην μετακινηθεί ή κουνηθεί).
Ξεχάστε το εκεί όλη νύχτα, σε πολλή χαμηλή θερμοκρασία, ή αν το κάνετε μέρα, 5-6 ώρες αρκούν. Εγώ το έφτιαξα στις 2 το μεσημέρι και το έβγαλα από το φούρνο στις 8 περίπου.
Σ' αυτό το σημείο μπορούμε να πούμε ότι το γιαουρτάκι μας είναι έτοιμο. Όμως, αν θέλουμε μπορούμε να συνεχίσουμε τη διαδικασία.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να γίνει στραγγιστό:
Αδειάζουμε το γιαούρτι σε τετραπλό τουλουπάνι και το κρεμάμε να στραγγίξει.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ξεπλένουμε το τουλουπάνι μας ή όποιο άλλο πανί για στράγγισμα χρησιμοποιήσουμε, αν δε θέλουμε το γιαούρτι μας να μυρίζει "Λουλούδια του δάσους" ή άλλο μαλακτικούλι. Αν θέλουμε μπορούμε να αρωματίσουμε το γιαούρτι μας με βανίλια, όπως μας ενημερώνει με αναλυτικό τρόπο το παραπάνω site που σας είπα.
Αφήνουμε να στραγγίξει καμιά ωρίτσα (ΠΡΟΣΟΧΗ: αν το αφήσουμε πολλές ώρες να στραγγίξει, θα φέρνει προς τυράκι).
Το φυλάμε σε πήλινο μπωλάκι και καταναλώνουμε με μέλι ή όπως αλλιώς θέλουμε. Το γιαουρτάκι μας είναι πλήρες, είναι στραγγιστό και το φτιάξαμε μόνοι μας! Με ένα κιλό γάλα, φτιάξαμε μισό κιλό στραγγιστό γιαούρτι.
Ο τρόπος που προτείνει η Λάγια. Μεταφέρω όπως ακριβώς μου τα έγραψε και την ευχαριστώ για τη συνταγή. Ο τρόπος της Λάγιας είναι πιο ακριβής σε σχέση με τη μέτρηση θερμοκρασίας.
ΓΙΑΟΥΡΤΙ
Υλικά
1 θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής (σε όλα τα καταστήματα με εργαλεία κουζίνας)
2 λίτρα γάλα (εγώ φτιάχνω με 2% λιπαρά)
3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι (την πρώτη φορά ένα στραγγιστό αγοραστό τις επόμενες κρατάμε από το δικό μας)
Εκτέλεση
1ο ΒΗΜΑ : Βάζουμε το γάλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, τοποθετούμε το θερμόμετρο και παρακολουθούμε ανακατεύοντας που και που να μην μας κολλήσει (δεν κολλάει εύκολα αν έχουμε μέτρια θερμοκρασία) μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει ακριβώς στους 90 C.
2ο ΒΗΜΑ : Μόλις φτάσουμε στην επιθυμητή θερμοκρασία των 90 C κατεβάζουμε από το μάτι και μεταφέρουμε το γάλα σε ένα γυάλινο ή πήλινο μπωλ με καπάκι – (είναι πιο υγιεινό και γίνεται και πιο καλό το γιαούρτι από ότι στα πλαστικά) που να χωρά τα 2 λίτρα γάλα και τοποθετούμε και πάλι το θερμόμετρο στο γάλα.
3ο ΒΗΜΑ : Μόλις κατέβει η θερμοκρασία στους 45C ρίχνουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε το μπωλ και το βάζουμε σε ένα μέρος ζεστό σκεπασμένο με ένα κουβερτάκι* που δεν θα το «ενοχλήσουμε» για τις επόμενες 5 με 6 ώρες για να γίνει η ζύμωση και να μη μας κόψει το γιαούρτι. (Εγώ το φτιάχνω το βράδυ πριν κοιμηθούμε και το βάζω στο ψυγείο το πρωί κατά τις 6.30 που ξυπνάμε – δεν παθαίνει τίποτα αν μείνει και καμία ώρα παραπάνω έξω.
4ο ΒΗΜΑ : Το βάζουμε στο ψυγείο προσέχοντας να μην το κουνήσουμε απότομα και την επόμενη ημέρα είναι έτοιμο για κατανάλωση.
Το γιαούρτι μας αυτό δεν είναι στραγγιστό και δεν κάνει και πέτσα.
Αν θέλουμε να το κάνουμε στραγγιστό (είναι πιο ωραίο) φτιάχνουμε μια σακουλίτσα από ύφασμα ή από μια λευκή βαμβακερή μαξιλαροθήκη και μόλις κρυώσει στο ψυγείο το μεταφέρουμε με κουτάλα στη σακούλα μας το βάζουμε μέσα σε ένα μεγάλο τάπερ και όλο μαζί στο ψυγείο για 2-3 ώρες έτσι θα βγάλει τα υγρά του.
Αν το φτιάξετε μία φορά θα δείτε πόσο απλό είναι με σίγουρη επιτυχία αρκεί να εφαρμόσετε πιστά τις ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ.
Με όποιον τρόπο και να το φτιάξουμε, είναι σίγουρο ότι θα είναι τέλειο! Μπορούμε να το συνοδέψουμε με γλυκό κουταλιού κυδώνι, με γλυκό κουταλιού σταφύλι, με μέλι και καρύδια, με ξηρούς καρπούς ή όπως θέλει ο καθένας.
Καλή επιτυχία και καλό πσκ.
Update 25-1-09
Επειδή το Χαρτουλίνι, στην προσπάθειά της να φτιάξει γιαούρτι, είχε μια μικρή ατυχία με αίσιο όμως τέλος, επισημαίνω και το γράφω και μέσα στη συνταγή, ότι κατά τη διάρκεια του πηξίματος, η θερμοκρασία πρέπει να μείνει σταθερή σχεδόν στους 50 βαθμούς και να μην μείνει σε κρύο περιβάλλον το γιαούρτι, γιατί δεν θα πήξει.
Μμμ! Μπράβο πολύ αναλυτική παρουσίαση! Θα σε βραβεύσω και εγώ, μου φαίνεται, για τον οικείο και μεταδοτικό σου τρόπο! Και της Λάγιας βεβαίως...
ReplyDeleteΚαι τι δεν κάνεις με γιαούρτι! Επιδόρπια, σαλάτες, σος, ντιπ, ροφήματα, μπεσαμέλ, φαγητά, μάσκες ομορφιάς...
Ωραία ιδέα! Θα προσπαθήσω να το κάνω!
Θα δοκιμάσω ταυτόχρονα και αν το γιαούρτι που αγοράζω είναι αληθινό ή ζελέ...
κλαπ κλαπ κλαπ!
ReplyDeleteαυτό και το ψωμάκι είναι απο τα αγαπημένα μου ποστς!
εύγε deli :)
Αγγελική έρχεσαι 2η! Εσένα εννοούσα λέγοντας το προηγούμενο ποστ "μπλόγκερς χωρίς μπλογκ". Άρα, σε βράβευσα πρώτη! Χαχα!
ReplyDeleteΕυχαριστωωωώ!!!
Μαγισσούλι, το ξέρω ότι σου αρέσουν και τα δύο. Θενκς μπέιμπι!
Deli,πολύ αναλυτικές οι οδηγίες σου για το γιαούρτι.Τον τρόπο με το δαχτυλάκι τον ξέρω και τον προτιμώ,δεν έχω θερμόμετρο-είμαι πρακτικός τύπος.
ReplyDeleteΝαι, το γιαούρτι είναι ακόμη καλύτερο από το γάλα,αλλά δεν είμαι λάτρης.Το χρησιμοποιώ όμως σε γλυκά,φαγητά και...στο πρόσωπο.
Φιλιά!
λέτε να το δοκιμάσω; με τι γιαούρτι όμως που εδώ δεν έχει πετσιασμένο;:) ζωντανό βρίσκω, κάνει; με κατσικίσιο γάλα έχετε φτιάξει; αγχώθηκα!:)
ReplyDeleteKική εύκολο φαινεται!
ReplyDeleteμπαινω στον πειρασμο να το δοκιμασω (ειδικα για την Ελενη που τρώει γιαουρτάκι :))
Ελένη , ούτε εγώ τρελαίνομαι για γιαούρτι, εκτός και βάλω μισό κιλό κυδώνι. Ξέρεις...διαιτητικό! Χαχα!
ReplyDeleteΧαρτ , να δοκιμάσεις! Να βάλεις ζωντανό ή έστω στραγγιστό αν δεν βρεις. Βάλε λίγο παραπάνω από 3 κουταλιές αν δεν είναι με πέτσα. Με κατσικίσιο δεν έχω φτιάξει ούτε γιαούρτι ούτε τυρί. Στ σμ δεν φέρνουν κατσικίσιο κι εγώ βαριέμαι να ψάχνω σε στάνες...
Μαριλένα , είναι εύκολο! Δοκίμασέ το για την Ελενίτσα.
Πωπω..Τρελαίνομαι για γιαούρτι, φτιάχνω και γιαουρτόπιτες που μου αρέσουν... Δεν είμαι σίγουρη αν θα τα καταφέρω... Ελπίζω
ReplyDeleteΣε ευχαριστούμε για τη συνταγή!!!
Φιλάκια
Α, είστε πολύ νόστιμοι τύποι εδώ...
ReplyDeleteΜε όλα τα καλά του Θεού και με καλή παρέα.
Θα ξαναπεράσω για να σας...φάω με τα μάτια μου.
Καλησπέρα
εισαι φανταστικη, απιθανη και αναλυτικότατη. ειχαμε την κουβέντα σου προχτες με την μεγάλη κόρη μου και της έλεγα
ReplyDelete- τρομερο site..μπες και μαγείρεψε
πιο αναλυτικα αποκλειετε να βρεις!!
καλο σ.κ.
φιλιά καρυστινά
Του πηξις Κικίτσαμ του γιαούρτ;
ReplyDeleteΜε τουτα και με τα άλλα σε βλέπω να σαλαγάς τα προβατα και να πήζεις απο γιαουρτια μέχρι ροκφόρ και καμαμπέρ!
Μπράβο σου πάντως!Η μάνα η γνωστή φραου Χέλγκα του πηζ και αυτή του γιαούρτ ακριβώς όπως εσύ και το κανει μέσα στην κατσαρόλα της.
Δεν το βαζει φούρνο, παρα το τυλιγει να μην πουντιάσει σε κουβερτουλα και αλοίμονο σε αυτον που θα το κουνήσει εστω και λιγο.
Το πιο νοστιμο γιαούρτι που επηξε ήταν με το γάλα της μικρής μου ανιψιάς ενα παιδικό της ΔΕΛΤΑ.
Μιλάμε για νοστιμιά και όχι αστεια!
Αντε Κική μου με το καλό να μας δειξεις και τους υπολοιπους γαλακτοκομικούς θησαυρούς που ξέρω οτι κρύβεις στο μανίκι σου!
Καλή ανακάλυψη το γιαούρτι. Κι εγώ έβλεπα την μάδερ να φτιάχνει κάποτε, και ήταν πραγματι πολύ πιο νόστιμο από το έτοιμο. Ευχαριστώ που μου το ξαναθύμησες... Μπορεί να φτιάξω το σ/κ (αναλόγως της έντασης των προκομενιδίων μου). Καλό σ/κ επίσης!
ReplyDeleteΌλγα , εγώ είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρεις!
ReplyDeleteΕυχαριστώ!
Big mama, καλωσήρθες!
Venceremos, ευχαριστώ για τα τόσα καλά λόγια! Καλό σκ!
Αγγελική Λ, αει κ'ρουν μ'! Το πηξα κι ιγω! Αει μακαρι να ίξιρα να φτιάνω και ροκφόρι και καμαμπέρι! Αμ κάτι ξερ' η μάνα σ' που το τυλίγ' να μην π'ντιάσ' του γιαούρτ'! Αμ θα πάρω κι ιγώ τέτοιου γάλα να δουκιμάσ'!
Α, εσύ π'λάκι μ', ξέρ'ς τι κρύβου στου μανίκι μ'! Θα σ' βάλ΄καλουό βαθμό ισένα γιατί μι παρ'κολθούσις στην παράδουση!!! Μπράβο κουπέλα μ'!!!
Ισιδώρα , πάντως είναι πιο εύκολο από υγρό σαπούνι!!! ;-)
Καλό σκ!
Μα, ρε Κική, τη μια μέρα βραβεία, την άλλη μας παίρνουν με τα γιαούρτια...ποιον να πιστέψω, τέλος πάντων;;!!
ReplyDeleteΟ πρώτος τρόπος, ο άνευ θερμομέτρου, μου φάνηκε πολύ απλός και εύκολος.
ReplyDeleteΕγώ η τεμπέλα είχα πάρει μια γιαουρτομηχανή και έβάζα ένα λίτρο γάλα και 1 στραγγιστό γιαούρτι και μου έβγάζε 8 ωραιότατα γιαουρτάκια. Υποθέτω ότι η γιαουρτομηχανή έκανε την δουλειά που κάνει ο φούρνος, γιατί η συσκευή έμπαινε στην πρίζα και έμενε όλο το βράδυ στο ρεύμα.
Την δάνεισα σε μια φίλη και ... ακόμα την περιμένω. Ευκαιρία να δοκιμάσω τον α΄τρόπο λοιπόν.
Καλό και όμορφο ΣK Κικίτσα:))
Τι ωραίο που δείχνει. Εγώ μια φορά το φτιαξα Κική μου αλλά δε μου έγινε πολύ καλό. Βέβαια τρωγόταν μια χαρά αλλά δεν ήταν τόσο πηχτό όσο θα ήθελα και νόμιζα ότι θα είναι? Μήπως ξέρεις τι μπορεί να έφταιξε? Ακολούθησα τη συνταγή σου με εξαίρεση τη διαδικασία του φούρνου, το σκέπασα κι εγώ με κουβερτούλα. Ααα και δε το κούνησα.
ReplyDeleteείσαι ασταμάτητη!
ReplyDeleteμπράβο Κική
Διονύση μου είδες; Για τα γιαούρτια είμαστε και μάλιστα σπιτικά! ;-)
ReplyDeleteΡένα, μήπως δεν το στράγγιξες αρκετά; Στο σαιτ που λέω, λέει να βάλεις ακόμα και λιγη σκόνη ζελατίνη αν θες να πήξει πιο πολύ, αλά πιστεύω ότι είναι περιττό αν χρησιμοποιήσεις τουλπάνι!
Νατάσσα, μερσί!
Έλενα, δεν ξέρεις ότι δεν δανείζουμε πολύτιμα πράγματα αν δεν ξέρουμε ότι θα μας τα επιστρέψουν σίγουρα; Αχ... Ναι, η γιαουρτομηχανή κρατούσε σταθερή τη θερμοκρασία απλά και σίγουρα...
ReplyDeleteΤο αποφασισα Κικη, θα φτιαξω γιαουρτι! Οι οδηγιες σου κατατοπιστικοτατες!
ReplyDeleteενδιαφέρον, δεν ήξερα ότι είναι τόσο απλό!
ReplyDeleteφαντάζομαι πως αν το γάλα είναι αγελαδινό και οι πρωταρχικές κουταλιές πρέπει να είναι από αγελαδινό γιαούρτι
άραγε το πρώτο γιαούρτι στον κόσμο πως να φτιάχτηκε; (αυτό είναι φιλοσοφικό ερώτημα δε χρήζει απάντησης)
φαντάσου (λέμε τώρα) να είχες μια σακουλίτσα με κερματάκια των δέκα λεπτών να έβαζες μέσα ένα πενηντάευρο και σε λίγες ώρες να γινόντουσαν όλα τα κερματάκια πενηντάευρα ε;
Κική μου πέρασα να σου πω μια καλησπέρα και να σε συγχαρώ για το βραβείο!!!!!Αλλά δεν κοιτάζω τα ποστ και τις φωτογραφίες σου γιατί είμαι σε αυστηρή δίαιτα!!!χαχα
ReplyDeleteΘα ξανα-απολαύσω τις νοστιμιές σου μόλις τελειώσει!!Προς το παρόν τρώω γιαούρτι με βρώμη (ακολουθώντας τη συμβουλή σου):) φιλιά
Δημιουργία, μπράβο! Αν το κάνεις, πες μου το αποτέλεσμα!
ReplyDeleteΗλιογράφε είδες; Απλό είναι.
Αλήθεια, πως να έγινε το πρώτο γιαούρτι. Υποθέτω με πυτιά!
Αχ αυτό με τα κερματάκια, καλό θα ήταν!!! Χαχα!
Εύχα, όλι σε δίαιτα μετά τα Χριστούγεννα. Τρως βρώμη ε; Καλά κάνεις! Θα σε βοηθήσει! Καλή συνέχεια!
kiki μ αρεσει να παρει η ευχη παα πολυ το γιαουρτακι αλλα τα τελευταία χρόνια μου δημιουργει πρόβλημα στο στομάχι.Πραγματικα το εχω στερηθει.Μήπως αν το φτιάξω μόνη μου θα φύγει και το πρόβλημα?
ReplyDeleteFaraona, επειδή κι εμένα με ενοχλεί το γιαούρτι στο στομάχι, σου προτείνω το εξής: δοκίμασε να φας λάιτ γιαούρτι. Θα δεις ότι πειράζει λιγότερο από το στραγγιστό. Αν φτιάξεις, δοκίμασε να κάνεις με λάιτ γάλα όπως λέει και η Λάγια.
ReplyDeleteΠολύ ενδιαφέρον το άρθρο περί γιαουρτιού. Βρίσκω χρησιμότατες τις πληροφορίες σχετικά με τις θερμοκρασίες. Κάποτε έκανα αρκετές φορές διότι δεν εύρισκα στραγγιστό. Τώρα προτιμώ να αγοράζω το περίφημο (ή καλύτερα να το πούμε: «κακόφημο») «έδεσμά για τζατζίκι». Γίνεται με σκόνη και φυτικά λάδια. Έστω και αν τα «λάδια» είναι φοινικέλαια δεν είναι χειρότερα από το πρόβιο λίπος. Τα γιαούρτια του super market είναι το ίδιο επιβλαβή με το κακόφημο «Έδεσμα» και είναι και πανάκριβα. Φυσικά το πρόβιο γάλα κάνει το πιο γευστικό γιαούρτι (για τα γούστα μου). Το αγελαδινό κάνει πολύ αδύνατο γιαούρτι. Αν το δοκιμάσετε ενισχύστε το με γάλα εβαπορέ που έχει αρκετά γαλακτικά στερεά. Προσοχή όμως διότι τα ενισχυμένα γαλακτικά στερεά «πιάνουν» πολύ εύκολα στην κατσαρόλα.
ReplyDeleteKavo Papas, ευχαριστούμε για τις χρήσιμες πληροφορίες!
ReplyDeleteΚαλυτερα οταν θελετε να πηξει το γιαουρτι να ελεγχετε την θερμοκραια στους 10 βαθμους. Να παιρνετε τοπικα προιοντα της περιοχης σας. το προβειο γαλα ειναι οτι καλυτερο για γιαουρτι ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ.το φτιαχνω μονη μου και ησυχαζω.πολυ καλο σαιτ keep this way
ReplyDeleteΑνώνυμη στους 10 ή στους 100 εννοείς; Σίγουρα τα αγνά προϊόντα είναι καλύτερα από τα τυποποιημένα. Ευχαριστώ!
ReplyDeleteΜηπως ξερετε καποια συνταγη για γιαουρτι με γαλα σκονη;;;
ReplyDeleteΔυστυχώς όχι!
ReplyDeleteΜπορω να χρησιμοποιησω και γαλα εβαπορε για την παρασκευη γιαουρτιου?
ReplyDeleteΔεν νομίζω ότι είναι καλή ιδέα...
DeleteΕγω παντως εδω και καιρο που φτιαχνω. χρησιμοποιω μια κουταλια γιαουρτι για ενα λιτρο γαλα και το πηξιμο γινεται μια χαρα. επισης το ζεσταινω μεχρι τους 45 βαθμους και το βαζω απευθειας για πηξιμο. το βρασιμο στους 90 βαθμους το χρησιμοποιω για να γινει λιγο πιο βαρυ, πιο σφικτο το γιαουρτι αν το γαλα μου φαινεται ελαφρυ.
ReplyDeleteΕυχαριστούμε για τα tips!
DeleteΤελικα με οτι πειραματιζομαι καθε φορα στις δικες σου συνταγες καταληγω!Απλες και γρηγορες.Θελω να σε ρωτησω τωρα εαν το δικο σου γιαουρτακι κανει πετσα.Γιατρος μου εχει πει γενικα να προτιμαω τα γιαουρτακια με πετσα ειναι πιο ωφελιμα απο τα αλλα.Και να σε ρωτησω και κατι ακομη.Εχω ακουσει οτι για να κανω γιαουρτι θα χρειαστω καλλιεργεια ή κατι κατετοιο ακριβως δεν καταλαβα.Δεν ειδα κατι τετοιο σε αυτες τις συνταγες.Οι αλλοι γιατι το βαζουν εαν ξερεις φυσικα.Παντως θα το δοκιμασω και ερθω παλι για εντυπωσεις
ReplyDeleteΝατασα-Μυτιληνη
Καλώς τη Νατάσα!
ReplyDeleteΔεν θυμάμαι να έκανε πέτσα...Και μόνο όμως που είναι σπιτικό, σίγουρα είναι καλύτερο από το αγοραστό. Σαν "μαγιά" (καλλιέργεια) χρησιμοποιούμε αρχικά γιαούρτι με πέτσα (οι 3 κουταλιές που αναφέρω)/ Μετά, μπορείς να κρατάς λίγο από δικό σου γιαούρτι για μαγιά για το επόμενο που θα φτιάξεις.
καλημερα σας
ReplyDeleteΜπορουμε να παρουμε και αγελαδινα γαλατα του εμποριου?
αν αγορασω προβειο απο ιδιωτη δεν πρεπει να το βρασω? αν το βρασω θα γινει το γιαουρτι? μπορουμε να βαλουμε χυμο καποοιου φρουρου μαζι με το γαλα?
Με αγελαδινό γάλα του εμπορίου το έκανα εγώ.
DeleteΑν αγοράσεις φρέσκο, θα πρέπει να το βράσεις για τα μικρόβια. Θα πρέπει να έρθει μετά σε θερμοκρασία όπως περιγράφεται παραπάνω. Χυμό δεν έχω βάλει ποτέ. Θα πρέπει να δοκιμάσεις.
καταπληκτικο το γιαουρτι το δοκιμασα και ειναι τελειο και γευστικοτατο τωρα το επομενο μου βημα ειναι να το στραγγιξω...
ReplyDeleteΧαίρομαι που σου άρεσε! Στράγγιξες τελικά;
DeleteΤο έφτιαξα και εγώ με τον πρώτο τρόπο. Την 1η φορά μου βγήκε τέλειο. Την 2η (σήμερα) δεν ξέρω γτ κιτρίνισε η πάνω επιφάνεια και είναι κάπως ξινωπό... Να το πετάξω? Ή απλά άλλαξε κάτι στη θερμοκρασία και γι αυτό? (Κάνω την 1η συνταγή χωρίς θερμόμετρο)...Μαρία
ReplyDeleteΑν δεν άλλαξες κάτι, λογικά θα είναι οκ. Αν δεν μυρίζει περίεργα ή έχει άσχημη γεύση, νομίζω ότι θα είναι εντάξει.
Deletekiki,
ReplyDeleteσου γραφω για πρωτη φορα.
μ' εκανες ν αγαπησω το κεφιρ και με τις συνταγες σου φτιαχνω τυρι καθε 2-3 μερες. Δεν εχω συνηθισει ακομη στην ιδεα οτι πρεπει να το πινω, ομως φτιαχνω με τις συνταγες σου διαφορα τυρια και ειναι τελεια. Τα λες αναλυτικα (βημα-βημα)και μας κατατοπιζεις πολυ καλ. Ουτε οι τυροκομοι δεν τα εξηγουν οπως εσυ.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ, συνεχισε να μας δινεις ιδεες και γνωσεις.
τριανταφυλλιά
Σ' ευχαριστώ πολύ για τα τόσο καλά λόγια! :-)))
DeleteΓεια σας !!!εχω γαλα προβειο απο την γειτονισσα μου,για να κανω γιαουρτι στη γιαουρτομηχανη πρεπει να το βρασω πρωτα? μηπως η γιαουρτομηχανη κανει και την παστεριωση?
ReplyDeleteΑν είναι απευθείας από το ζωάκι θέλει βράσιμο. Δεν ξέρω αν η μηχανή παστεριωνει.
ReplyDeleteΕγώ μια φορά το έβαλα στο φούρνο στους 50 βαθμούς για όλο το βράδυ και και μου βγήκε ξινό και γαλακτερό . Κάτι σαν ξινόγαλο . Μήπως το πέταξα άδικα? Ax θα σκάσω εάν μου πείτε ναι.
ReplyDeleteΞινό είναι σίγουρα. Γαλακτερό εννοείς αραιό; Πάντως το φυσικό γιαούρτι με πέτσα είναι ξινό και βγάζει ζουμί με τις μέρες. Με το στράγγισμα βελτιώνεται.
ReplyDelete