Οι γιορτές σχεδόν τέλειωσαν. Είμαι σίγουρη ότι φάγατε παραπάνω κρεατάκι και γλυκάκια αυτό τον καιρό, μια και οι μέρες των γιορτών είναι ό,τι πρέπει για κραιπάλες. Καιρός να μαζευτούμε όμως. Και πώς θα μαζευτούμε; Μαγειρεύοντας ένα παραδοσιακό ελαφρύ φαγητό.
Σπανακόρυζο
(για 4 άτομα)
1 κιλό σπανάκι (και παραπάνω αν είστε φαγανούλια)
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1/2 ποτ. κρασιού λάδι
1 κ. σ. πάστα ντομάτας
1 κύβο λαχανικών ΒΙΟ ή αλάτι
1 φλυτζάνι τσαγιού (όχι μεγάλο) ρύζι κίτρινο americano
λεμόνι
Προαιρετικά:
Πολλοί βάζουν επιπλέον κρεμμυδάκια φρέσκα, μαϊντανό ή άνιθο. Μπορείτε να προσθέσετε ό,τι σας αρέσει από αυτά.
Καθαρίζουμε το σπανάκι και το κόβουμε στα δύο ή τρία κομμάτια. Όσο πιο φρέσκο είναι, τόσο λιγότερο θα πετάξουμε.
Το πλένουμε 2-3 φορές ή όσες χρειάζεται μέχρι να μένει καθαρό το νερό.
Βάζουμε το λάδι σε μια κατσαρολα να ζεσταθεί και γυρίζουμε το σπανάκι μέσα να μαραθεί 5-10 λεπτά. Αν δε χωράει στην κατσαρόλα σας, μην ανησυχείτε. Με το που θα αρχίζει να μαραίνεται, μένει το 1/3. Εγώ το έβαζα σταδιακά για να το πάρει όλο.
Ρίχνουμε και το κρεμμύδι και το γυρίζουμε κι αυτό για λίγο.
Προσθέτουμε την πάστα, τον κύβο, προσθέτουμε και νερό να καλύπτει το σπανάκι και αφήνουμε να βράσει 10 λεπτά.
Ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε, προσθέτουμε αν χρειάζεται νερό και αφήνουμε να βράσει κι αυτό 10 λεπτά.
Στη φάση αυτή, εγώ κλείνω το μάτι. Προσθέτω νερό και αφήνω το ρύζι μισοβρασμένο, γιατί έχει την ιδιότητα να φουσκώνει με τα υγρά όσο περνάει η ώρα. Στην ανάγκη, κατεβάζω και από τη φωτιά εντελώς.
Μετά από λίγο, το φαγητό είναι έτοιμο.
Σερβίρουμε με χυμό λεμονιού αν το κάνουμε άσπρο. Εμείς το τρώμε κόκκινο ΜΕ χυμό λεμονιού.
TIPS:
Αν η κουζίνα σας, κρατάει θερμότητα για αρκετή ώρα σαν τη δική μου, καλό είναι να εξοικονομούμε ενέργεια κλείνοντας το φαγητό νωρίτερα.
Το σπανακόρυζο μπορούμε να το φτιάξουμε και άσπρο, χωρίς σάλτσα ντομάτας.
Ο σίδηρος που έχει το σπανάκι και οι φακές, δεν απορροφιέται από τον οργανισμό, αν δεν προσθέσουμε βιταμίνη C. Δηλαδή, βάλτε λεμονάκι.
Σερβιρίστηκε με ζυμωτό προζυμένιο ψωμάκι, φτιαγμένο με σκληρό αλεύρι και λευκό.
Καλή εβδομάδα!
Εμείς το τρώμε άσπρο ΜΕ λεμονάκι, και άνιθο μπόλικο και κρεμμυδάκια φρέσκα μπόλικα επίσης (γενικώς είμαστε του μπόλικου δηλαδή;-)
ReplyDeleteΑαααχχ, ωραίο φαγάκι μου θύμισες και έχω καιρό να το φτιάξω.
Το Tip με τον σίδηρο που δεν απορροφιέται χωρίς βιταμίνη C δεν το ήξερα.
Και καλά με το σπανακόρυζο. Οι φακές?? Που τις "παστώνω" στο ξύδι??
Μπα, πως σας ήρθε πως φάγαμε παραπάνω;-)
ReplyDeleteΜου αρέσει αυτό το φαγάκι!
Deli μου,είναι καιρός πια για πιο υγιεινή διατροφή,αρκετά με το κρέας.
ReplyDeleteΤο σπανακόρυζο μ΄αρέσει πολύ-το τρώμε συχνά και με αρκετό λεμονάκι,άνηθο και φρέσκα κρεμμυδάκια.
Φιλιά!
υποδεχόμαστε με κραυγές χαράς, το σπανακορυζάκι :)))
ReplyDeleteΚική, αυτο με τη βιταμινη, πολύ μ' αρέσει.
και δεν το'ξερα.
Επιτέλους ένα λαδερό!
ReplyDeleteΠολύ χοληστερίνη βρε παιδί μου αυτές τις γιορτές, νοιώθω πως δεν κυλάει αίμα στις φλέβες μου αλλά λούρπακ!
Το σπανακόρυζο και εγω το κάνω με κρεμμυδάκια και άνιθο και μισή ντομάτα τριμμένη ΚΑΙ λεμόνι όπως εσείς Κική και φυσικά το συνοδεύω με γιαούρτι.Το ψωμί που σχεδόν το μυρίζω απο την φωτό και σκουπίζω τα σάλια απο το πληκτρολόγιο θα το παραλείψω διότι έχω γίνει σαν ντουλάπα τρίφυλη.
Εμεις το εχουμε ριξει στην ψαροφαγια μετα τις γιορτες.
ReplyDeleteΘα τιμησουμε βεβαιως και τα λαδερα οσονουπω.
Καλησπερες!
Για το ψωμάκι ξέχασα να γράψω:αφράτο αφράτο!
ReplyDeleteΕγώ ακόμη με τον αρτοπαρασκευαστή,η τεμπέλα.
Προσυπογράφεται το εισαγωγικό σημειωματάκι, το timing, εγγράφεται και το σπανακόρυζο!
ReplyDeleteΑ, εγώ το κάνω με βουτυρο και κρέμα γάλακτος και ψιλοκομένο μπέικον. Με χαμηλά λιπαρά, είαι πιο ολιγοθερμιδικό και από αυτό με λάδια. Γίνεται όνειρο!
ReplyDeleteΈλενα, είναι νόστιμο το σπανακορυζάκι όπως κι αν το φας. Τις φακές να τις φας με ένα πορτοκάλι ή μανταρίνι ή χυμό πορτοκαλιού πριν ή μετά το φαγητό. Πιπεριά επίσης!
ReplyDeleteWitch, ε...μου πέρασε από το μυαλό :-)
Ελένη, πολύ κρεατοφαγία αυτές τις μέρες. Κι εμάς μας αρέσει οικογενειακώς.
Μαριλένα κι εμείς! Κι εμείς!
Αντώνη, ψαράκι ε; Μμμμμ! Καλό!
Ελένη, η δε εγώ η τεμπέλα, αγοράζω από τον φούρνο! χεχε!
Διονυσάκη it's time για δίαιτα...
:-)))
Γιάννα, και πολύ καλά κάνεις. Εύγε!
Το σπανακορυζο καλη αρχη για πιο υγιεινη διατροφη,αλλα και το ψωμακι ακομα καλυτερο.Ειμαι του ψωμιου, πειραζει καλε?
ReplyDeleteΚική μου, όπως λες, καιρός για λαδερά, αλλά και σαλάτες και ψάρι!
ReplyDeleteΩραίο το σπανακόρυζο! Εμείς δεν βάζουμε ντοματούλα, αλλά μπόλικο άνηθο και μαϊντανό. Τελευταία, έχω αντικαταστήσει το κίτρινο ρύζι, με ρύζι κατάλληλο για ρυζότο (πχ αρμπόριο) νομίζω ότι του πάει πολύ!
Δεν το ήξερα για το λεμόνι! Ευχαριστούμε!
Δημιουργία, κι εγώ όταν πρόκειται για ζυμωτό και σάλτσες είμαι του ψωμιού! Πειράζει;
ReplyDeleteΑγγελική καλά κάνεις και προτείνεις άλλο ρύζι για να παίρνω ιδέες. Επειδή δε μου αρέσει το ρύζι να γίνεται λαπάς, έχω κολλήσει στο κίτρινο, οπότε οι προτάσεις είναι ό,τι πρέπει! Ευχαριστώ!
Γιατί μου λες ''εύγε''; Μήπως με κοροϊδεύεις;
ReplyDeleteΚι εγώ χωρίς ντομάτα το κάνω, με μπόλικο άνηθο και πολύ λέμονι!
ReplyDeleteΒάζω και λίγο μοσχοκάρυδο.Ταιριάζει με το σπανάκι.
Φιλάκια Κική.
Χρόνια πολλά και καλά.
ReplyDeleteΜετά από τόσα κρεατικά που φάγαμε τις μέρες των Χριστουγέννων η ιδέα του σπανακόριζου ήταν καταπληκτική.Το έφαγαν όλοι με πολύ όρεξη.
φιλιά
Γιάννα, αν έλεγα "και πολύ καλά κάνεις, μπράβο" θα είχε διαφορά;
ReplyDeleteLila, μοσχοκάρυδο; Ταιριάζει και με το ρυζάκι!
Δήμητρα, χρόνια πολλά! Χρειάζεται λίγη αποτοξίνωση ε; Και κάτι με μανιτάρια θα ήταν τέλειο!
ξεκίνησα να το φτιάχνω... άντε να δούμε!!!
ReplyDeleteΤάσο ελπίζω να σου πέτυχε!
ReplyDeleteέκανα το τέλειο σπανακόρυζο!
ReplyDeleteδεν έβαλα ντομάτα
ακολούθησα ακριβώς την συνταγη σου
και βγήκε τέλειο!!!!!!!!!!!
Μη μπυ πεις ότι ως τώρα δεν έφτιαχνες σπανακόρυζο; Ή έστω καλό σπανακόρυζο;
ReplyDeleteθα στο πω αλλιώς...εδώ και λίγο καιρό μαγειρεύω συστηματικά και ψωνίζω για να μαγειρεύω νορμαλ φαγητά....
ReplyDeleteμεχρι πριν τρωγαμε στις μαμαδες
και τότε εφτιαχνα μόνο γλυκά και περιστασιακά κανένα φαγακι creative ...(τρομάρα μου ...)
πάντως νομίζω πως έφτιαξα το καλύτερο σπανακόρυζο και έβαλα ρύζοι αρμπόριο με 3 φλιτζανες νερό ...εντελώς κορυφαίο
Ωωωω! Κατάλαβα... Άντε μπράβο. Καλύτερα έτσι μου φαίνεται!
ReplyDeleteμου αρεσει που εβαλες την εξηγηση για τον σιδηρο που αποροφαται με το λεμονι. ειναι σωστο να γνωριζουμε τι κανουμε και γιατι το κανουμε.
ReplyDeleteμπραβο!
Να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους! :-) Ευχαριστώ!
ReplyDeleteKiki euge!Molis arxisa na peiramatizomai stin kouzina k brika apisteuti ti suntagi sou!Eimai polu idiotropi sto fagito, alla en8ousiastika me to spanakoruzo...K pali mprabo! Dryad
ReplyDeleteΠολύ χαίρομαι που σου άρεσε! Ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeletepaidia to exw stin fwtia twra !!!!!!! ante na doume pws tha ta paw , elpizw na petuxw .
ReplyDeleteΚαλοφάγωτο!
ReplyDeleteteleio!!!!! alati piperi den bazete??
ReplyDeleteΓια αλάτι το γράφω. Πιπέρι δεν βάζω.
ReplyDeletegeia se olous k oles! polloi trome auto to fagaki h k tis fakes me mpolikh fetoula tou paei vlepete.. alla einai shmantiko na kserete oti etsi opws h vitaminh c vohthaei sthn aporwfhsh tou sidhrou,to asvesteio einai antagwnisths tou me apotelesma na to skotwnei..loipon apofygete to toulaxiston 2 wres prin k meta apo thn katanalwsh sidhrou!!
ReplyDeleteΜερσί!
DeleteTo απλούστερο και ωραιότερο σπανακόρυζο από όσα έχω διαβάσει. Συγχαρητήρια.
ReplyDeleteΕυχαριστω!
Delete