Υλικά για μια πιατέλα όπως στη φωτό
3 πατζάρια βρασμένα να κρατάνε (μετάφρασις=όχι νιανιά). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κονσέρβα χωρίς ξύδι ή από Σ.Μ. βρασμένα και συσκευασμένα.
10 μέτρια καρότα να κρατάνε
8 μέτριες πατάτες
1 βάζο μαγιονέζα
αλάτι κατα βούληση
1 αυγό σφιχτό
Ας το φτιάξουμε
Σε μια πιατέλα στήνουμε ένα τσέρκι (το εξωτερικό μέρος από φόρμα με σούστα).
Βράζουμε τα πατζάρια και τα τρίβουμε στο χοντρό του τρίφτη. Αν είναι αλατισμένα τα πατζάρια, στίφτε τα ελαφρά να βγάλουν ζουμιά, γιατί μετά βγαίνει στην πιατέλα (ο παθών, μαθών)
Βράζουμε και τα καρότα και τα τρίβουμε κι αυτά. Τα τοποθετούμε πάνω από τα πατζάρια.
Βράζουμε και τις πατάτες, τις κόβουμε κύβους και τις ανακατεύουμε με το μισό βάζο μαγιονέζα, ή όσο χρειάζεται.
Στρώνουμε κι αυτές πάνω από τα καρότα και βάζουμε λίγη ακόμα μαγιονέζα να καλυφτούν όμορφα.
Τρίβουμε και το αυγό στο ψιλό του τρίφτη.
Τη βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 2 ώρες ή ακόμα καλύτερα ολόκληρη νύχτα. Εγώ την άφησα μια νύχτα.
Όταν βγάλουμε το τσέρκι, (περάστε απαλά το μαχαίρι από τα τοιχώματα, ανοίξτε το και τραβήξτε απαλά προς τα πάνω), βάζετε αν θέλετε μαγιονέζα ολόγυρα από την τούρτα. Εγώ δεν έβαλα για να φαίνονται οι τρεις πάτοι της. Οι περισσότεροι την πέρασαν για γλυκό, ένας μάλιστα μου ζήτησε και κουταλάκι για να τη φάει!!!
Και το tip που λέγαμε;
Αν δεν έχει σουρώσει καλά το πατζάρι θα βγάζει συνέχεια ζουμιά στο ψυγείο. Γύρω από το τσέρκι, εξωτερικά, στριμώξτε χαρτί κουζίνας και ελέγχετε κάθε λίγο για αλλαγή. Μην το βάλετε έτσι στο ψυγείο χωρίς χαρτί γιατί την άλλη μέρα θα βρεθείτε προ εκπλήξεως.
Εύχομαι σε όλους καλή χρονιά με υγεία. Ο νέος χρόνος να φέρει μόνο ευχάριστες εκπλήξεις και να κάνει πραγματικότητα την επιθυμία τους καθενός.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!
Εντυπωσιακότατη Κική μου! Και την έψαχνα αυτή τη συνταγή. Καλή χρονιά εύχομαι με υγεία και χαμόγελα.
ReplyDeleteθα την κάνω σήμερα!
ReplyDeleteήρθα πρωι πρωι και πηρα τη συνταγή για τη βασιλόπιττα.
η δικη μου κουζινα ειναι υγραερίου και αν κι έχει περασει ήδη μια ωρα που την εχω στο φουρνο, απο το φοβο μου μη μου γινει σκληρη, την εβαλα σε χαμηλη θερμοκρασια κι ακομα να γινει..
άσε που άνοιξα το φουρνο να τσεκαρω και ξεφουσκωσε.
καλά, δεν πειράζει, νοστιμη θα γινει :)))
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ Κικη μου κι ευχες μπόλικες σ' αφηνω, μαζι με τα φιλιά μου:)))
Μου αρεσουν πολύ τα πατζαρια και αυτή η συνταγη φαίνεται ελκυστικότατη!!:)) Mε τη νέα χρονια θα είναι από τις πρώτες που θα δοκιμάσω!
ReplyDeleteΦιλάκια Κική, καλή χρονιά να έχεις με υγεία και πολλά ροζ χαμόγελα!
Ρένα, τη βρήκες λοιπόν! :-)
ReplyDeleteΚαλή χρονιά σε όλους σας. Να είσαστε καλά!
Μαριλένα σε τσάκωσα. Τι έκανες πάλι; Δεν πειράζει. Νοστιμη θα είναι όπως είπες. Καλή χρονιά να έχετε! Φιλάκια γιορτινά!
Όλγα, ευχαριστώ! Να είσαι καλά και να έχεις μια καλή-καλή χρονιά!
Τι εντυπωσιακή σαλάτα είναι αυτή;Κι εγώ για γλυκό θα την πέρναγα πάντως.Πολύ ωραία ιδέα,να είσαι καλά.
ReplyDeleteΚαλή χρονιά να έχεις, να χαίρεσαι την οικογένεια σου.
Φιλιά
Καλή Χρονιά!!!!!!
ReplyDeleteΚαι του Χρόνου!!!
Υπέροχη τουρτοσαλάτα!!Την έχω κάνει στο παρελθόν ειναι πολύ εντυπωσιακή!Την τελευταία φορά δεν μπορώ να πω πως στέφθηκε με απόλυτη επιτυχια διότι ο χρόνος με πίεζε και δεν σούρωσα καλά το πατζάρι (δεν σε άκουσα και έκανα τα δικά μου!) και ο πάτος υποχώρησε κάπως γεγονός που δεν πτώησε κανεναν και μοσχοφαγώθηκε!
ReplyDeleteΚική μου καλή χρονιά να έχουμε όλοι μας!
Καλή χρονιά!
ReplyDeleteDeli,πολύ εντυπωσιακή εμφάνιση!-άδικο είχε ο άνθρωπος που ζήτησε κουταλάκι;Σε γλυκάκι παραπέμπει.
Φιλάκια!
Στην αρχη νομιζα πως ειναι τουρτα,μετα (εκπληξη!) βλεπω σαλατα... ω!
ReplyDeleteΚικη μου να εχεις μια χρονια καλη και γεματη αγαπη.
Lila, δείχνει πράγματι εντυπωσιακή.
ReplyDeleteΚαλή χρονιά να έχεις και ευχαριστώ για τις ευχές!
Πορφύρη, καλή χρονιά! Ευχαριστώ!
Αγγελική, την ξέρεις από πρώτο χέρι λοιπόν!
Καλή χρονιά με υγεία. Ευχαριστώ!
Ελένη, κι εγώ για γλυκό θα την πέρναγα έτσι τρίπατη!
Καλή χρονιά!
Δημιουργία, όντως μοιάζει με τούρτα!
Καλή χρονιά να έχουμε!
Ευχαριστώ!
Καλή χρονιά Κικίτσα, ότι επιθμείς να σου φέρει το 2009!!
ReplyDeleteΗ σαλατότουρτα εντυπωσιακότατη, όπως όλα τα εδέσματά σου εννοείται!
Περιμένουμε και την καινούρια χρονιά, να μας γεμίσεις νοστιμιές!!
Έλενα, καλή χρονιά με υγεια.
ReplyDeleteΕυχαριστώ για τις ευχές!
Διάβασα τον τίτλο κοιτάζοντας την φωτογραφία και προς στιγμή νόμισα ότι έκανες λάθος!!!!Μετά συνειδητοποίησα ότι είναι όντως σαλάτα!Εντυπωσιακή!!!!!!
ReplyDeleteΚαλή χρονιά εύχομαι, γλυκιά και νόστιμη!!!!
Εύα, είναι σαλάτα με στολή παραλλαγής! :-)))
ReplyDeleteΚαλή χρονιά!
Κική μου, είναι πανέμορφη και νοστιμότατη! Την έχω κάνει με διάφορες παραλλαγές από τότε που την είχες ξαναγράψει. Έχω τρίψει ντάκο και έχω βάλει το τρίμα κάτω κάτω από το παντζάρι. Έχω τρίψει και πράσινο μήλο, σε μια στρώση ακόμα. Έχω αντικαταστήσει την μαγιονέζα με γιαούρτι στραγγιστό αρωματισμένο με ελάχιστο σκόρδο. Η καλύτερη έκδοση ήταν μισό γιαούρτι μισή μαγιονέζα. Επίσης από πάνω βάζω καρύδι τριμμένο, αντί για αυγό. Επίσης, όταν δεν στράγγισα σωστά τα παντζάρια και βγάζαν ροζ σάλτσα τα έβαλα όλα μαζί ανακατεμένα σε μπολ, υπέροχη ροζ σαλάτα το αποτέλεσμα!
ReplyDeleteΟι προτάσεις σου, στο έχω πει, συνοδεύουν πάντα τα τραπέζια μου!
Αγγελική οι ιδέες σου την πάνε ακόμα παραπέρα. Θα δοκιμαστούν σε πρώτη ευκαιρία!
ReplyDeleteΚαλή χρονιά!
ReplyDeleteΦτιάχνω τη σαλάτα αυτή σχεδόν σε κάθε τραπέζι μου από τότε που την είχες ξαναγράψει και κάνει πάταγο!
Πέρσι την είχα πάει αντί γλυκού στη γιορτή της κουνιάδας μου και ξετρελλάθηκαν όλοι!
Ευχαριστούμε!
Βάνα καλή χρονιά! Χαίρομαι που την έκανες και σου άρεσε. Πραγματικά είναι πολύ εντυπωσιακή σε τραπέζι!
ReplyDeleteΚι εγώ ευχαριστώ!