Εδώ και 8 χρόνια κάνουμε πρωτοχρονιά με αγαπημένους συγγενείς και φίλους. Η Ράνια μαγειρεύει, η Βάσω φτιάχνει τη βασιλόπιτα κι εγώ φτιάχνω καμιά σαλάτα γιατί είμαστε στην Αθήνα και δεν έχω τις βολές μου εκεί. Η βασιλόπιτα της Βάσως είναι απλή, αλλά εξαιρετική. Την είχε βρει σε κάποια συσκευασία αλευριού και έχει κάνει κάποιες μικροαλλαγές. Σας τη γράφω όπως μου την έδωσε.
Βασιλόπιτα της Βάσως
Υλικά:
1 βιτάμ
4-5 αυγά
1 ποτήρι γάλα φρέσκο
1 πακέτο αλεύρι Γιώτης (στην πορτοκαλί συσκευασία)
2-3 βανίλιες
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
2 κούπες ζάχαρη
αχνή ζάχαρη
Εκτέλεση:
Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει.
Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά και στην συνέχεια λίγο το γάλα με το αλεύρι .
Δεν σταματάμε καθόλου με το μίξερ μετά ρίχνουμε τις βανίλιες και το ξύσμα. Βουτυρώνουμε ένα ταψί η την φόρμα και ρίχνουμε το μίγμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μια ώρα. Εγώ το ψήνω στους 140 για ακριβώς μια ώρα γιατί γινόταν ξερό από την μια πλευρά.
Στην μια ώρα βάζουμε ελαφρά ένα μαχαίρι και αν δεν κολλάει είναι έτοιμο.
Μόλις κρυώσει το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και το στολίζουμε.
Δοκίμασα να τη φτιάξω και επειδή δεν είχα γάλα έβαλα γιαούρτι. Μια μικρή παραλλαγή της είναι αυτή:
Βασιλόπιτα, παραλλαγή
Υλικά:
1 κουτί μαργαρίνη soft 250 γρ.
4 μεγάλα αυγά
1 κεσεδάκι γιαούρτι 0% 170 γρ.
450 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 βανίλια
1 κ. γλ. εκχύλισμα πορτοκαλιού σε σκόνη
2 φλυτζάνια ζάχαρη
αχνή ζάχαρη
Για το γλάσο:
2 φλυτζάνια άχνη ζάχαρη
2-3 κ. σ. νερό
2 σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής
Εκτέλεση:
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί ή την φόρμα μέσα στην οποία θα φτιάξουμε τη βασιλόπιτα.
Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει.
Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά ενώ συνεχίζουμε να χτυπάμε για κάθε ένα που ρίχνουμε.
Στην συνέχεια ρίχνουμε το γιαούρτι και το αλεύρι.
Συνεχίζουμε το χτύπημα.
Μετά ρίχνουμε τη βανίλια και το εκχύλισμα πορτοκαλιού.
Ξαναχτυπάμε να ανακατευτούν.
Ρίχνουμε το μίγμα στη φόρμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 60-80 λεπτά. Ελέγξτε με μαχαίρι ή σουβλάκι κοντά στα 50-60 λεπτά και αν είναι έτοιμη βγάλτε τη. Στο δικό μου φούρνο επειδή χαμήλωσα αρκετά τη θερμοκρασία, χρειάστηκε 80 λεπτά.
Για το γλάσο:
Φτιάχνουμε το γλάσο με την άχνη ζάχαρη και 2-3 κ. σ. νερό, το οποίο δεν ρίχνουμε μονομιάς αλλά λίγο-λίγο έτσι ώστε να έχουμε ένα σφιχτό γλάσο.
Απλώνουμε το γλάσο πάνω στην επιφάνεια της βασιλόπιτας αφού έχει κρυώσει εντελώς.
Αν θέλουμε να φτιάξουμε λεπτομέρειες πάνω στην βασιλόπιτα με άλλο χρώμα (το 2009, δέντρο κλπ), κρατάμε ένα μέρος από το γλάσο και το βάφουμε με το χρώμα ζαχαροπλαστικής.
Απλώνουμε το βαμμένο γλάσο, αφού έχει σταθεί καλά το προηγούμενο γλάσο εντελώς.
Επίσης, μπορούμε να βάψουμε όλο το γλάσσο και να κάνουμε σχέδια από πάνω με χρωματιστό τζελ.
Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για τη διακόσμηση της βασιλόπιτας:
Με πολλούς τρόπους μπορούμε να διακοσμήσουμε την βασιλόπιτά μας.
Όταν ήμουν μικρή, πάντα αναλάμβανα τη διακόσμηση η οποία ήταν η εξής:
Άχνιζα με άχνη ζάχαρη όλη τη βασιλόπιτα.
Έλιωνα σοκολάτα κουβερτούρα.
Έφτιαχνα ένα χωνάκι από χαρτί ψησίματος, έβαζα τη σοκολάτα μέσα και έκανα γιρλάντες ολόγυρα. Με τον ίδιο τρόπο έφτιαχνα το νούμερο της νέας χρονιάς στο κέντρο της πίτας.
Πάνω σε ένα χαρτί (ή χαρτόνι καλύτερα) γράψτε το 2009 με μεγάλα νούμερα. Κόψτε το γύρω-γύρω έτσι ώστε να φύγει το νούμερο και να μείνει το κενό πάνω στο χαρτί.
Αχνίστε όλη τη βασιλόπιτα με άχνη ζάχαρη.
Ακουμπήστε απαλά το χαρτί πάνω από την αχνισμένη βασιλόπιτα και ρίξτε κανέλλα στο μέρος που έχει τα νούμερα.
Αποσύρετε με προσοχή το χαρτί.
Υπάρχουν φόρμες με σχέδια (χριστουγεννιάτικα δέντρα, Αη-Βασίλης κλπ). Φτιάξτε τη βασιλόπιτα και αχνίστε τη με άχνη ζάχαρη. Ακολουθήστε τα σχέδια της φόρμας και διακοσμήστε τη με σοκολάτα, τζελ ή χρωματισμένο γλάσο.
TIP: Μη βάζετε το νόμισμα από την αρχή του ψησίματος στη βασιλόπιτα. Καταλήγει πάντα στον πάτο οριζόντια και καταφέρνει πάντα το μαχαίρι να πέφτει πάντα στη μέση του! Ψήστε τη βασιλόπιτα κανονικά. Βάλτε ένα νόμισμα μέσα σε ένα μικρό αλουμινόχαρτο και "μπήξτε το" από την ανάποδη της πίτας κάθετα. Αν μη τι άλλο, το μαχαίρι θα πέσει είτε δεξιά του, είτε αριστερά του. Στη μέση, αποκλείεται :-)))
Καλή επιτυχία
Βασιλόπιτα της Βάσως
Υλικά:
1 βιτάμ
4-5 αυγά
1 ποτήρι γάλα φρέσκο
1 πακέτο αλεύρι Γιώτης (στην πορτοκαλί συσκευασία)
2-3 βανίλιες
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
2 κούπες ζάχαρη
αχνή ζάχαρη
Εκτέλεση:
Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει.
Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά και στην συνέχεια λίγο το γάλα με το αλεύρι .
Δεν σταματάμε καθόλου με το μίξερ μετά ρίχνουμε τις βανίλιες και το ξύσμα. Βουτυρώνουμε ένα ταψί η την φόρμα και ρίχνουμε το μίγμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μια ώρα. Εγώ το ψήνω στους 140 για ακριβώς μια ώρα γιατί γινόταν ξερό από την μια πλευρά.
Στην μια ώρα βάζουμε ελαφρά ένα μαχαίρι και αν δεν κολλάει είναι έτοιμο.
Μόλις κρυώσει το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και το στολίζουμε.
Δοκίμασα να τη φτιάξω και επειδή δεν είχα γάλα έβαλα γιαούρτι. Μια μικρή παραλλαγή της είναι αυτή:
Βασιλόπιτα, παραλλαγή
Υλικά:
1 κουτί μαργαρίνη soft 250 γρ.
4 μεγάλα αυγά
1 κεσεδάκι γιαούρτι 0% 170 γρ.
450 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 βανίλια
1 κ. γλ. εκχύλισμα πορτοκαλιού σε σκόνη
2 φλυτζάνια ζάχαρη
αχνή ζάχαρη
Για το γλάσο:
2 φλυτζάνια άχνη ζάχαρη
2-3 κ. σ. νερό
2 σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής
Εκτέλεση:
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί ή την φόρμα μέσα στην οποία θα φτιάξουμε τη βασιλόπιτα.
Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει.
Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά ενώ συνεχίζουμε να χτυπάμε για κάθε ένα που ρίχνουμε.
Στην συνέχεια ρίχνουμε το γιαούρτι και το αλεύρι.
Συνεχίζουμε το χτύπημα.
Μετά ρίχνουμε τη βανίλια και το εκχύλισμα πορτοκαλιού.
Ξαναχτυπάμε να ανακατευτούν.
Ρίχνουμε το μίγμα στη φόρμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 60-80 λεπτά. Ελέγξτε με μαχαίρι ή σουβλάκι κοντά στα 50-60 λεπτά και αν είναι έτοιμη βγάλτε τη. Στο δικό μου φούρνο επειδή χαμήλωσα αρκετά τη θερμοκρασία, χρειάστηκε 80 λεπτά.
Για το γλάσο:
Φτιάχνουμε το γλάσο με την άχνη ζάχαρη και 2-3 κ. σ. νερό, το οποίο δεν ρίχνουμε μονομιάς αλλά λίγο-λίγο έτσι ώστε να έχουμε ένα σφιχτό γλάσο.
Απλώνουμε το γλάσο πάνω στην επιφάνεια της βασιλόπιτας αφού έχει κρυώσει εντελώς.
Αν θέλουμε να φτιάξουμε λεπτομέρειες πάνω στην βασιλόπιτα με άλλο χρώμα (το 2009, δέντρο κλπ), κρατάμε ένα μέρος από το γλάσο και το βάφουμε με το χρώμα ζαχαροπλαστικής.
Απλώνουμε το βαμμένο γλάσο, αφού έχει σταθεί καλά το προηγούμενο γλάσο εντελώς.
Επίσης, μπορούμε να βάψουμε όλο το γλάσσο και να κάνουμε σχέδια από πάνω με χρωματιστό τζελ.
Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για τη διακόσμηση της βασιλόπιτας:
Με πολλούς τρόπους μπορούμε να διακοσμήσουμε την βασιλόπιτά μας.
Όταν ήμουν μικρή, πάντα αναλάμβανα τη διακόσμηση η οποία ήταν η εξής:
Άχνιζα με άχνη ζάχαρη όλη τη βασιλόπιτα.
Έλιωνα σοκολάτα κουβερτούρα.
Έφτιαχνα ένα χωνάκι από χαρτί ψησίματος, έβαζα τη σοκολάτα μέσα και έκανα γιρλάντες ολόγυρα. Με τον ίδιο τρόπο έφτιαχνα το νούμερο της νέας χρονιάς στο κέντρο της πίτας.
Πάνω σε ένα χαρτί (ή χαρτόνι καλύτερα) γράψτε το 2009 με μεγάλα νούμερα. Κόψτε το γύρω-γύρω έτσι ώστε να φύγει το νούμερο και να μείνει το κενό πάνω στο χαρτί.
Αχνίστε όλη τη βασιλόπιτα με άχνη ζάχαρη.
Ακουμπήστε απαλά το χαρτί πάνω από την αχνισμένη βασιλόπιτα και ρίξτε κανέλλα στο μέρος που έχει τα νούμερα.
Αποσύρετε με προσοχή το χαρτί.
Υπάρχουν φόρμες με σχέδια (χριστουγεννιάτικα δέντρα, Αη-Βασίλης κλπ). Φτιάξτε τη βασιλόπιτα και αχνίστε τη με άχνη ζάχαρη. Ακολουθήστε τα σχέδια της φόρμας και διακοσμήστε τη με σοκολάτα, τζελ ή χρωματισμένο γλάσο.
TIP: Μη βάζετε το νόμισμα από την αρχή του ψησίματος στη βασιλόπιτα. Καταλήγει πάντα στον πάτο οριζόντια και καταφέρνει πάντα το μαχαίρι να πέφτει πάντα στη μέση του! Ψήστε τη βασιλόπιτα κανονικά. Βάλτε ένα νόμισμα μέσα σε ένα μικρό αλουμινόχαρτο και "μπήξτε το" από την ανάποδη της πίτας κάθετα. Αν μη τι άλλο, το μαχαίρι θα πέσει είτε δεξιά του, είτε αριστερά του. Στη μέση, αποκλείεται :-)))
Καλή επιτυχία
Με βασιλόπιτα ή χωρίς, με χιόνια ή χωρίς - και μια και θα απουσιάσουμε για λίγες μέρες - δεχτείτε, παρακαλώ, τις θερμότερες ευχές μας για σας προσωπικά και για όλους τους αγαπημένους δικούς σας.
ReplyDelete( Όχι, δε θα έρθουμε. Στα Ζαγοροχώρια θα δραπετεύσουμε..)
Θα έρθουμε εμείς όμως κύριος! Αύριο σαλπάρουμε. Είμαστε ήδη στα μισά (στην Πάτρα).
ReplyDeleteΔεχόμεθα τις ευχές και ανταποδίδουμε με περισσή αγάπη. Να περάσετε καλά!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ!!!
ReplyDeleteKiki μου, όποτε την αχνίζω με ζάχαρη και "γράφω" με σοκολάτα το εκάατοτε ....σωτήριον έτος, παθαίνω ζημιά, δεν προλαβαίνω να τη χαρώ
Μόλις μετακινηθεί (βλέπεις πολλά χέρια εδώ μέσα), φεύγουν οι αριθμοί, λερώνονται και με την άχνη και ξαναγράφω...
:-<
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
ειχε βγει καποτε η Κάρμεν Ρουγγέρη και ειχε δωσει μια εξαιρετικά απλή συνταγη, που ήταν όμως νοστιμότατη.
ReplyDeleteκαπου την έγραψα, την έκανα δυο χρονιες και μετα την έχασα (ως συνηθως)
έψαξα πολυ να τη βρω, μεχρι μέιλ έστειλα στην κυρία Ρουγγέρη, στη σελιδα της, η οποια όμως ποτε δεν μου απαντησε.
τωρα, λεω να κανουμε τη δική σου.
απλή φαινεται, ότι ειναι πολύ νοστιμη λες και όχι τιποτα άλλο, αλλά και να χάσω τη συνταγή, τώρα εχω τα μεσα και θα μου την πεις, ΑΜΕΣΩΣ!
:)))
φιλια Κική μου πολλά και καλά να τα περάσετε :))
Deli,απλή και νόστιμη βασιλόπιτα!
ReplyDeleteΝα σου πω,ποτέ δεν έχω φτιάξει-πάντα αγόραζα.
Φέτος μάλλον σκέφτομαι να την κάνω με τα χεράκια μου.Ελπίζω να πετύχει.
Μ΄αρέσουν τα σχέδια που έκανες!
Φιλιά!
Νοστιμότατη!!!
ReplyDeleteΚαι του χρόνου! Καλή χρονιά!
Γλαρένια μου, τι πειράζει; Η μόστρα είναι μέχρι να ακουμπήσει η λάμα επάνω της. Μετα...χαμός! :-)))
ReplyDeleteΜαριλένα, τς Βάσως είναι απλή και νόστιμη. Εκτός και μας φαίνεται εμάς πολύ νόστιμη κάθε πρωτοχρονιά :-)))
Μη φοβάσαι να τη χάσεις τώρα, χεχε!
Να περάσετε κι εσείς καλά!
Ελένη, ούτε εγώ φτιάχνω γιατί δεν είμαι ποτέ στη Ζάκυνθο. Τις 2 που έκανα στις φωτό (με το δεντράκι και τον Αη Βασίλη) τις έκανα για να τις φωτογραφίσω εδώ και λίγο καιρό!
Δέσποινα, καλή χρονιά να έχεις!
kai apo edo polles eyxes!
ReplyDeleteopos panta epikairi !
Χρόνια πολλά, και πολλές ευχές για τον καινούριο χρόνο!!
ReplyDeleteΚούκλα η βασιλόπιτα με το δεντράκι και τον Αη βασίλη!!
Καλή Χρονιά Κική!! Με υπέροχα ταξίδια και μαγειρέματα!!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!!
Νατάσσα, φιλάκια!
ReplyDeleteΑρχοντία, καλή χρονιά να έχετε!
ΤΡελοτουριστάκια, καλή χρονιά με πολλά πολλά ταξίδια!
Moυ αρέσουν οι παραλλαγές σε ένα θέμα! Θα μελετηθεί η συνταγή έτσι για να αλλάξουμε βασιλόπιτα και γούρι!
ReplyDeleteΧρόνια πολλά, χρόνια καλά και ευλογημένα με τους αγαπημένους σου Κiki μου!
Κατερίνα, ξαναλέω ότι είναι απλή και νόστιμη σαν κέικ. Καλή επιτυχία να έχεις σε ό,τι φτιάξεις και καλή χρονιά εύχομαι!
ReplyDeleteκαλέ, ξανάρθα φέτος για τη βασιλόπιτα!
ReplyDeleteκαλη χρονιά Κική μου, να είστε καλά ΟΛΗ η οικογένεια, υγεία και αγαπη και χαρά και του Θεού τα καλά να έχετε!
φιλιά πολλά, ε; :)))
Χαχα! Καλώς την και πάλι! Καλή χρονιά Μαριλένα μου!
ReplyDeleteΕίναι η πρώτη φορά που φτιάχνω βασιλόπιτα και έψαχνα να βρω κάτι από και κατανοητό ετσι ώστε να μπορέσω να φτιάξω. Έπεσα λοιπόν πάνω σε αυτην εδώ την συνταγή... Πραγματικά ήταν πολύ εύκολη και εκτός αυτού έγινε καταπληκτική! Ευτυχώς γλύτωσα την έτοιμη... Χρόνια πολλά Κική και Καλή Χρόνια!!
ReplyDeleteΠολύ χαίρομαι Σοφία! Είναι απλή, αλλά νόστιμη και πετυχημένη πάντα! Καλή χρονιά να έχεις!
Delete