Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε κάναμε πολλές δουλειές μέσα και έξω από το σπίτι. Οι 2 λεμονιές και 2 πορτοκαλιές που έχουμε ήταν κατάφορτες, αλλά η συνεχόμενη βροχή δεν μας άφηνε ούτε να πάμε να τα μαζέψουμε. Το Σάββατο είχαμε ήλιο, οπότε εκμεταλλευτήκαμε το γεγονός.
Όλο το Σαββατοκύριακο ασχολιόμουν με τα λεμόνια! Γιατί όλο το Σαββατοκύριακο; Θα καταλάβετε αμέσως. Αυτά παθαίνει κανείς όταν καταλήγει με 2 τσάντες λεμόνια, συν άλλα τόσα στο δέντρο!
Αφού βρέθηκα με πολλά λεμόνια, σκεφτόμουν τρόπους για να αξιοποιηθούν.
Έχετε σκεφτεί ότι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα πάντα από ένα λεμόνι; Το μόνο που θα πετάξουμε, είναι αυτό που θα μείνει στον λεμονοστύφτη. Ας δούμε πως! Εννοείται, πως τα λεμονάκια μας είναι αράντιστα και ακέρωτα, άρα δικά μας, ή βιολογικά.
Το εξωτερικό κίτρινο μέρος των λεμονιών θα το κάνουμε λικέρ λεμόνι ή λιμοντσέλο. Μπορούμε φυσικά να το χρησιμοποιήσουμε σαν ξύσμα στα γλυκά μας.
Μετά, θα στύψουμε τα λεμόνια, θα χρησιμοποιήσουμε όσο χυμό θέλουμε φρέσκο όπως είναι, και τον υπόλοιπο θα τον βάλουμε σε παγοκυψέλες στην κατάψυξη. Τα λεμονοπαγάκια, μπορούμε να τα βάλουμε σε ψητά κατσαρόλας, πάνω από μπιφτέκια, μπριζόλες, ψάρια όταν ψήνουμε, σε σούπες, σε νερό το καλοκαίρι για να έχει γεύση λεμονιού και φυσικά μπορούμε να φτιάξουμε φρέσκια σπιτική λεμονάδα.
Μπορούμε επίσης να ρίξουμε μια ματιά στο aromacooking και να διαβάσουμε από συνταγές για βήχα, μάσκες και αδυνατιστικούς χυμούς, μέχρι σαπούνια λεμονιού και καθαριστικά με άρωμα λεμόνι!
Συνεχίζω.
Αν τα λεμόνια μας είναι χοντρόφλουδα, μπορούμε να κάνουμε μαρμελάδα και γλυκό κουταλιού από το άσπρο μέρος του λεμονιού.
Τι έμεινε να πετάξουμε; Μόνο ό,τι έμεινε στο λεμονοστύφτη! Πριν πετάξετε τα φλούδια, περάστε τα χέρια σας με αυτά. Τα χέρια σας θα ασπρίσουν και θα φύγουν τυχόν σημάδια. Κάνετε το ίδιο κάθε φορά που πετάτε στυμμένες λεμονόκουπες. Με τη λεμονόκουπα θα καθαρίσουμε τα δάχτυλά μας που μαύρισαν από το καθάρισμα των δαμάσκηνων, της ελιάς, του ροδιού, του καρυδιού κλπ, αλλά και της νικοτίνης.
Αλήθεια, τρώγατε εσείς τη φλούδα από τα λεμόνια όταν είσαστε πιτσιρίκια; Εγώ ναι!
TEΛEIA ανάρτηση!!!
ReplyDeleteΘεία δώρα θεωρώ το λεμόνι και την ελιά (λάδι)
Τα ίδια κάνω και εγώ μιας που έχουμε πολλές λεμονιές στη Γλαρούπολη. Μόνο που δε γεμίζω παγοκυψέλες, γιατί οι ανάγκες μας (πολυμελής οικογένεια) είναι με΄γάλες, αλλά μικρά σακκουλάκια (Polybags) που τοποθετώ σε κεσεδάκια και παίρνουν και το σχήμα τους.
Καλό σου βράδυ!!!
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Ακόμα και τα φύλλα της λεμονιάς μπορείς να χρησιμοποιείς (κάτω από αμυγδαλωτά!)! Και τους ανθούς! Ευλογημένο δέντρο!
ReplyDeleteΌχι, δεν έτρωγα την φλούδα, αλλά άραζα κοντά στην λεμονιά και έπαιρνα βαθιές ανάσες!
Το άρωμα έφτασε ως εδώ!
Τα λεμόνια μου εδώ δεν είναι χοντρόφλουδα, αλλά το γλυκό του κουταλιού, πως γίνεται?
σέλω κι εγώ δεκαεφτά τσάντες λεμόνιαααα!!!
ReplyDeleteνα προσθέσω ότι ευεργετικός και αποτοξινωτικός είναι ο χυμός μισού λεμονιού σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό, κάθε πρωί, με άδειο στομάχι
ναι, αυτο της heart το έβλεπα για δεκαετίες να το κανει η μητέρα μου
ReplyDelete(η οποία μαμά μου, πολύ ειχε ασχοληθει με τετοιου ειδους θεματα)
:
λεμονοπαγάκια κανω κι εγώ (και τα ριχνω στην κοκα κολα μου :))
ωραιο το λεμονάκι :)
Και εγω θέλω λεμονάκι μυρωδάτο!
ReplyDeleteΕχω και εγω μια λεμονιά αλλα φέτος δεν μας έκανε την χάρη, τεμπέλιασε.
Heart αυτό με το λεμόνι το έκανα και εγώ αλλα το σταμάτησα, γιατί αραγε;Τωρα που μου το θύμισες θα το ξαναρχίσω!
Επίσης να προσθέσω ότι η μαμά μου μικρές μας έβαζε κάτω μια φορά την εβδομάδα και μας έσταζε μια σταγόνα λεμόνι στο μάτι για να καθαρίσει.Καλά η μάνα φράου Χέλγκα!
Αλλά τωρα που μεγάλωσα αμα το μάτι έχει θαμπώσει, κάνω την καρδιά μου πέτρα και στίβω απο μια σταγονίτσα και έρχεται και γίνεται γαρίδα, λαμπερό και τσακίρικο δεν σας κάνω πλάκα δοκιμάστε το.
Επίσης στις δίαιτες το αγαπημένο μου αναψυκτίκο είναι χυμός λεμόνι, παγάκια και πολύυυυ ανθρακουχο νερό.
Βρε Κική άμα έχεις συνταγή για μαρμελάδα και γλυκό ρίχτην να έχουμε!
Κική καλημέρα.
ReplyDeleteΟλα όσα μας γράφεις για τα λεμόνια
είναι πολύ χρήσιμα, το θέμα μας όμως είναι ότι δεν έχουμε λεμόνια.
Ακόμη και στην αγορά δεν βρίσκουμε καλής ποιότητας Ελληνικών,τα περισσότερα που φτάνουν σε μας είναι εισαγωγής
Το λατρεύω το λεμόνι!!
ReplyDeleteΜου άνοιξες την όρεξη για λεμονογλυκό!!
Α! Καθαρίζει και τα χέρια από τα λάδια...
Φιλιά
Τρελοτουρίστρια
I love λεμόνια!
ReplyDeleteMε τις άσπρες φλούδες μπορούμε να απολυμάνουμε και τα μαγειρικά μας εργαλεία και την επιφάνεια εργασίας.
Γλαρένια ευχαριστώ! Εσύ έχεις και ολόκληρη γλαρο-οικογένεια να θρέψεις! χαχα!
ReplyDeleteΑγγελική Ν. αυτά τα ξέχασα! Εστίασα στον καρπό! Ξέρεις ότι κάνουν γλυκό τους ανθούς της λεμονιάς; Εγώ τα λυπάμαι έτσι ομορφα που τα βλέπω να τα κάνω γλυκό! Άσε που μετά δεν θα έχω λεμόνια!
Τα φύλλα της λεμονιάς δεν ηξερα πως τα βάζουν κάτω από τα αμυγδαλωτά, αλλά τα νερατζόφυλλα που είναι επίσης μυρωδάτα, τα βάζουν στην Κρήτη πάνω από τα καλιτσούνια μόλις βγουν από το φούρνο για μυρωδιά (τα σααααααάλια μουυυυυ)!
Τα λεμόνια εκεί δεν είναι χοντρόφλουδα; Χμμμ...Θα δούμε. Συνταγή για γλυκό θα βάλω σύντομα. Το κάνουμε περίπου όπως τη φλούδα νεράτζι.
Χαρτ, να σου στείλω, χεχε! Εκεί ξέρω ότι είναι πανάκριβα! Αυτό που λες για το νερό το ξέρω, αλλά δεν μπορωωωωωωώ! Μπλιαχ! Ενώ πεθαίνω για λεμόνια, μου αρέσουν πολύ ξυνά τα φαγητά, δεν μπορώ να το πιω με νερό (επειδή δεν πίνω και πολύ νερο).
Μαριλένα, ούτε στην κοκακολα μπορώ να το βάλω. Ουτε καν φέτα! Μάλιστα οταν πίνω ποτό ή αναψυκτικό έξω, ζητάω να μη μου βάλουν! Δεν είναι περίεργο; Ενώ μου αρέσει τόσο πολύ!
Αγγελική Λ, μια φορά την εβδομάδα η άπονη; Ηθελε να το κάνει και η πεθερά μου στα παιδιά μου αλλά δεν την άφηνα. Τώρα αν το έκανε κρυφά, δεν ξέρω! Χαχα! Πάντως κατά λάθος το έχω πάθει. Και μόνο που μου το θύμισες, δακρύζω!!!
Θα ρίξω συνταγές soon!
Δήμητρα, υποθέτω οτι φταίει το κλίμα. Εδώ ο τόπος είναι διανικός για λεμονοπορτόκαλα. Εκεί υποθέτω ότι το κρυο δεν τα βοηθάει. Φαντάζομαι ότι τα χρυσοπληρώνεται κιολας. Εμένα μου κακοφαινεται να αγοράσω λεμόνια γιατί έχω σχεδόν όλο το χρόνο...
Τρελοτουριστρια, είπες καθαρίζει τα χέρια από τα λάδια και μου θύμισες το εξής: στα καλά εστιατόρια φέρνουν μπωλ με χλιαρό νερό και λεμονοφέτες για να καθαρίσεις τα χέρια σου μετά από γαρίδες, καραβίδες κλπ. Το έβλεπα όταν πρωτόρθα εδώ (21 χρονών ε;) και κοίταζα σαν χάνος. Ορέ που το πάει το μπωλ με το νερό αυτός; Αναρωτιομουν. Θα έσκαγα αν δεν τον ρωτούσα κι έτσι έμαθα!
Μαγισσούλα, να άλλο ένα τιπ! Μερσί!
I love them too!
τι ωραίο ποστ ! μύρισε το αρωμα του λεμονανθου ! Λατρεμένη η γεύση του λεμονιού. Κανω και εγω παγακια, με εχουν σώσει πολλές φορές ιδίως στα ψητά.
ReplyDeleteΕχω δει και λεμονόφυλλα κάτω απο ατομικά παστελάκια χειροποιητα σε γαμο με καταγωγή του ζευγαριού απο Σίφνο και Σέριφο.
Πολύ ωραία όλα τα σχολια σας !!!
Deli,λεμονάκι μυρωδάτο!Πολύ ωραία ανάρτηση με τις τόσες χρήσεις του!Βάζω πάντα πολύ λεμόνι,νοστιμίζει το φαγάκι,αφού χρησιμοποιώ δείγμα αλατιού.
ReplyDeleteΝα προσθέσω σ΄αυτό που είπε η Heart:και λίγο μέλι μαζί,είναι ωφέλιμο και αποτοξινωτικό.
Θέλουμε συνταγή λιμοντσέλο-να δούμε πού θα τα βάλω να ωριμάσουν τα ποτά.
Φιλιά!
εμπρός στο δρόμο που χάραξε η μαμά της Μαριλένας! Αγγελική, πολύ γέλασα, όχι μόνο με τη φράου Χέλγκα, αλλά με αυτό το "γιατί άραγε;" Ψάχνω κι εγώ απάντηση!:)) Ναι, ξανάρχισέ το! Αυτό πάντως με τα μάτια το είχα διαβάσει σε βιβλίο πρακτικής ιατρικής πριν χρόοονια, έλεγε για το πορτοκάλι και τις Ανδαλουσιανές που το στίβουν στο μάτι για λάμψη, αμέ, είδες η φράου Χέλγκα, μάλλον σενιόρα Κάρμεν ήταν:))
ReplyDeleteΚική, τι πόνος κι αυτός, κι εγώ δεν πίνω όσο νερό πρέπει τώρα τον χειμώνα, αν όμως είναι ζεστό το νερό, (κι αν βάλεις και μέλι που λέι η ελένη) κάνει τη διαφορά. Αλλά είσθε και περίεργη κυρία μου, άκου να βγάζει τα λεμόνια από τα ποτά!:))
Εγώ εδώ στας Αγγλετέρας τα λεμόνια τα αγοράζω 1-2 τη φορά οπότε ποτέ δεν έχω περίσσευμα. Πάντως ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες, γιατί ποτέ δεν ξέρεις - μπορεί να πλουτίσω και να μπορώ να αγοράζω 1-2 τσάντες τη φορά χεχε!
ReplyDeleteΤη φλούδα από τα λεμόνια την έτρωγε η γιαγιά μου :-)
Μαρία , είδες πόσα μπορούμε να μάθουμε για τα λεμόνια; Κι εγώ τρελαίνομαι για λεμόνι!
ReplyDeleteΕλένη , ακόμα δεν έγιναν κάποια από τα λικέρ σου; Εγώ έχω 4-5 γυάλες και υπάρχουν φορές που δεν μου φτάνουν. Που να δεις τώρα που λιάζω ΚΑΙ μαντζούνια (καλέντουλες, χαμομήλια), εκεί να δεις τι γίνεται! Παράταξη στο μπαλκόνι κανονική!
Με μέλι (στο νερό) μου αρέσει κι εμένα...
Χαρτ , και αναρωτιομουν τι λέει η ιατρική για το λεμόνι στα μάτια!
Είδες παραξενιά; Ενώ μου αρέσει πολύ το λεμόνι, δεν θέλω να μου αλλάζει τη γεύση στα υγρά που πίνω! Κι εμένα εντυπωση μου κάνει!
Σοφία μου, εσύ και η Χαρτ υποφέρετε και το ξέρω. Πω πω...εγώ έτσι και ζούσα εκεί, θα χάλαγα τον μισθό σε λεμόνια! χαχα!
Λεμονοζήλεψα, ή κιτρίνησα σαν το λεμόνι από τις λεμονολιχουδιές σας. Τις θέλω όλες!!!!!!!!!!
ReplyDelete:Ο
Μάλλον καθυστέρησα να τα βγάλω από τα βάζα.Σε γεύση πάντως είναι τέλεια.Θ΄αρχίσω κι εγώ τις διανομές.
ReplyDeleteΤώρα θα ετοιμάσω τα μύρτα.
Πω πω,το λεμόνι γλυκό του κουταλιού πρέπει να είναι υπέροχο! Κική, θα μας δώσεις την συνταγή;
ReplyDeleteκάτι θα φτιάξω απ όλα ...τι? δεν εχω ακόμα αποφασίσει ...θα περιμένω τις συνταγές και ότι πέσει πιο πολύ στα μέτρα μου!
ReplyDeleteφιλιά :)
Μοσχομυρισε λεμονι το μπλογκ,και δεν ετρωγες μονο εσυ τη φλουδα απο τα λεμονια... υπηρχαν και αλλοι φλουδοφαγοι.
ReplyDeleteωραιότατα..
ReplyDeleteτερμα το σερφάρισμα..
εμπρος για λεμονοκατασταση..
πολυ χρησιμα οσα γράφεις,που θα βρουμε χρόνο αλλη ιστορία...
φιλια καρυστινά
Εκείνο το λικέρ από λεμόνι έχει και συνταγή?
ReplyDeleteΤι να τα κάνεις τόσα λεμόνια?? Να τα μοιράσεις στις φίλες σου, (δηλαδή σ' εμάς) που σ' αγαπάνε.
ReplyDeleteΕγώ Κικίτσα μου ακόμα εξακολουθώ και τρώω τις φλούδες από το λεμόνι, ξέρεις τι ... λεμονού είμαι!!
Περιμένω εναγωνίως συνταγή για λικέρ λεμόνι!
Eλα απο το φαραωνα arts and crafts να παραλάβεις το βραβείο σου!!!
ReplyDeleteΌντως, ευλογημένο δέντρο η λεμονιά! Φέτος είπα να φυτέψω και εγώ στο κήπο μου μία αλλά μετά από δυο εβδομάδες μου έπιασε φυλλοξήρα (ή κάτι τέτοιο) και της έπεσαν όλα τα φύλλα αφού πρώτα ξεράθηκαν. Πολύ ωραία η ανάρτηση σου, συγχαρητήρια ...
ReplyDeleteΑχχχχ Βρε Κική μου τι μου θύμισες τώρα. Λεμόνια ποτέ δεν αγοράζαμε στο νησί. Είχαμε τις δύφορες λεμονίες μας στο περιβόλι κι όποτε θέλαμε πηγαίναμε και κόβαμε. Τι μυρωδιά, τι γεύση, τι αίσθηση φρέσκου.... Δοκίμασε την άνοιξη ανθό λεμονιάς και πες μου... μόνο τα λευκά μικρά φιλαράκια του ανθού. Τραγανά και ξυνουλά είναι το κάτι άλλο.
ReplyDeleteΙσιδώρα , να σας λεμονοκεράσουμε τότε!
ReplyDeleteΕλένη καλή επιτυχία και στα μύρτα σου!
Γιάννα , θα παχύνεις, και δεν το θέλω!
Νατάσσα , θα φτιάξεις λεμοναδίτσα που είναι εύκολη και γρήγορη!
Δημιουργία , α! Βρήκα κι άλλη φλουδοφάγα!
Venceremos , όπως βρίσκουμε χρόνο για όλα όσα μας ενδιαφέρουν εμείς οι γυναίκες!
Μαριέλα , όλα έχουν...
Έλενα , τόσο λεμονού που εξακολουθείς να τρως τις φλούδες!!!
Φαραώνα , ευχαριστώ για την τιμή. Βάζω το μακρύ κόκκινο φόρεμά μου και έρχομαι!
Λάμπρο , καλωσήρθες. Ευχαριστώ. Ρώτα έναν γεωπόνο και ξαναπροσπάθησε. Τα ίδια τραβάω με μια ροδιά...
Χια μουυυυυ !!! Έτσι κάνω κι εγώ. Πάω, κόβω μερικά και πάλι από την αρχή. Υπάρχουν κανα δυο εποχές όμως που είναι παραγεμάτες όπως και κάποιες που στύβω μόνο...λάιμ! χαχα!
Εννοείς να τον δοκιμάσω ωμό; Και είναι ξυνός; Καλά κατάλαβα; Έχεις φάει γλυκό ανθό;
Και τουρσί γίνονται και χρησιμοποιούνται ψιλοκομμένα σε σαλτσούλες άβραστες για ασιατικά αλλά κυρίως μαροκινά φαγάκια.
ReplyDeleteνα σε μαλλώσω για το νερο που δεν πινεις ή θα διορθωθείς;;; :)
ReplyDeleteακου τωρα το αντίθετο: λεμονι μονο ως γλυκο και στην κοκα ή στο νερο.
στο φαγητό, ποτέ!
καληνυχτα
φιλιά :)
Νένα σωστά! Τα τουρσιά δεν τα έχω πιάσει ακόμα. Εκτός απο καρότο τουρσί που κάνω καμιά φορά!
ReplyDeleteΜαριλένα , να με μαλώσεις. Πολύ μάλιστα, γιατί ΠΡΕΠΕΙ να πίνω νερό επειδή κάνω πέτρες στα νεφρά.
Δεν βάζεις στο φαγητό λεμόνι;;;;; Αν μπορούσα να στύψω 2-3, θα το έκανα!!!
Μπορείτε, σας παρακαλώ, να ανεβάσετε τη συνταγή για το λιμοντσέλο που παρασκευάζεται με το ξύσμα λεμονιού? Γιατί έφτιαξα το γλυκό λεμόνι και κράτησα το ξύσμα. Όποιος την έχει, ας την ανεβάσει. Κική, δεν τη βρήκα στις συνταγές του Blog. Σε παρακαλώ, διαφώτισέ με...:-)
ReplyDeleteΡίτα, το λιμοντσέλο θέλει φλούδα και όχι ξύσμα. Αν έχεις κρατήσει μόνο ξύσμα, μπορεις να φτιάξεις αρωματική ζάχαρη με λεμόνι, που θα την προσθέτεις σε γλυκά. Υπολόγισε ξύσμα από 4 μεγάλα λεμόνια για 1 κιλό ζάχαρη. Ασε το ξύσμα να στεγνώσει καλά πριν το ανακατέψεις με τη ζάχαρη. Επίσης, μπορείς να φυλλάξεις το ξύσμα στην κατάψυξη για γλυκά, σε μερίδες.
ReplyDeleteΕυχαριστούμε!
ReplyDelete