Λουκάνικα χωριάτικα
Μαζευτήκαμε όλοι πρωί! (σιγά!!!) Εγώ (ο γαμπρός) ο πεθερός και ο ξάδερφός του ο Νίκος.
Για την ιστορία ο θείος Νίκος δούλευε σε εργοστάσιο αλλαντικών. Οπότε ξέρει αρκετά μυστικά για τα κρεατοειδή. Η όλη διαδικασία στην αρχή με έβαλε σε υποψίες. Αν και δεν ήξερα από τέτοια πράγματα, τελικά κατάφερα να πείσω τον εαυτό μου να αγοράσει μηχάνημα για να φτιάχνω τα δικά μου λουκάνικα! Τι πιο καλό, ε;
Το ραντεβού ήταν για τις 9.30. Εγώ πήγα μετά την εκκλησία, ο πεθερός ήταν μόνιμος και ο θείος Νίκος….(βαρύ το έχει το άλογο του… ήρθε 10.30). Ε αφού τον βρίσαμε λίγο για πείραγμα βάλαμε κάτω τα υλικά και τις μηχανές που είχαμε για να καταστρώσουμε το σχέδιο (business plan) Τα υλικά που χρειαστήκαμε ήταν:
• Μία μηχανή για το τρίψιμο του κρέατος
• Μία μηχανή για το γέμισμα των Λουκάνικων
• 6 κιλά μοσχαρίσιο κρέας
• 3 κιλά χοιρινό κρέας
• 2 κιλά γίδα
• Αντεριές περίπου 1 κιλό
• 2 κιλά πράσα περίπου
• Αλάτι με το μάτι και την γεύση
• 20 γραμμάρια κύμινο
• 20 γραμμάρια μπαχάρι 2
• 20 γραμμάρια μαύρο πιπέρι*
• 10 γραμμάρια κόκκινο πιπέρι*
(ο Ηλίας λέει ότι ο θείος το μπουμπούνιξε στο πιπέρι και να βάλετε λιγότερο οπωσδήποτε)
Και ξεκινάμε: Ιδού οι μηχανές μας (δανεικές αλλά μας βόλεψαν την δουλειά)
Ανακατέψαμε όλα τα μπαχάρια εκτός του αλατιού
Και ξεκινήσαμε να ξεκοκαλίζουμε την γίδα
Μετά κόψαμε τα πράσα
Και ξεκινήσαμε και αλέθαμε πρώτα τα πράσα
Που μάλλον δεν ήθελαν την μηχανή του κιμά και ήθελαν μούλτι. Εδώ φαίνετε και το χέρι της πεθεράς (φιλική συμμετοχή). Τελικά τα κόψαμε στο μούλτι. Και ξεκινήσαμε να αλέθουμε τα κρέατα εναλλάξ πάντα.
Αφού τα αλέσουμε όλα τα κρέατα ξεκινάμε να τα ζυμώνουμε όλα μαζί. Εδώ πρέπει να είσαι μάστορας στο ζύμωμα! Ο Νίκος ξέρει καλά από ζύμωμα….
Μαζί προσθέτουμε και τα μπαχάρια μας. Σιγά-σιγά! Αυτό το χέρι με το γάντι, δικό μου είναι!!!
Και ζυμώνουμε καλά!!!
Και μυρίζουμε νοστιμιά!!!
Μετά αφού έχουμε ζυμώσει καλά αφήνουμε γύρω στα 10 λεπτά να ξεκουραστεί το μίγμα, ευκαιρία για καφέ! έπειτα το ξαναπερνάμε το μίγμα μας από την μηχανή του κιμά.
Μετά ετοιμάζουμε την μηχανή για τα λουκάνικα. Αφού έχουμε πλύνει τα άντερα ή έντερα.
Βρίσκουμε την άκρη και τα περνάμε στην άκρη της μηχανής. Μαζί βάζουμε και το μίγμα στην μηχανή χωρίς αέρα μέσα δηλαδή το πιέζουμε καλά.
Κανουμε και ένα κόμπο στην ακρη. Κάντε ακόμα ένα κόμπο για καλό και για κακό.
Και ξεκινάμε να γυρνάμε την προπέλα από την μηχανή και γεμίζουμε τα έντερα
Σ αυτήν την φωτογραφία βλέπουμε το τσουνί από την μηχανή και πώς έχει περαστεί το έντερο.
Εμένα κάτι άλλο μου θύμιζε και γελούσα, με κατάλαβαν και έπεσε πολύ γέλιο! Μετά το έπιανες το εντερο σε δυό μεριές και γύριζες το εσωτερικό του έτσι ώστε να σχηματιστεί το λουκάνικο και πήγαινε διαδοχικά στο υπόλοιπο του εντέρου.
Και στο τέλος τα τρυπάς με μία καρφίτσα έτσι ώστε να βγει ο αέρας από μέσα τους. Πρέπει να κάνεις αρκετές τρυπούλες. Βλέπεις ότι το έντερο πάει και αγκαλιάζει τον κιμά. Η επόμενη φάση είναι να τα αφήσεις να ξεραθούν στον αέρα. Δυστυχώς δεν είχαμε χρόνο , χώρο και υπομονή και έτσι αποφάσισαν οι μεγάλοι να τα ψήσουμε ελαφρώς. Στους 100 βαθμούς για μισή ώρα με αέρα επάνω στην σχάρα και από κάτω βάζεις ένα ταψί για να τρέξουν τα λίγα υγρά.
Μετά τα βγάλαμε από κεί και τα πλύναμε με κρύο νερό για να κρυώσουν απότομα.
Και τα αφήσαμε να στεγνώσουν
Μία μέρα μετά θα τα βάλουμε στις σακούλες τις νάιλον και στην κατάψυξη για να αντέξουν. Ετσι πέρασε η Κυριακή μας. Ηταν ωραία γιατί με δίδαξε ο πεθερός και ο θειός ! Παρθενικό λουκάνικο από τα χεράκια μου! Καλή επιτυχία!
Οι χασάπηδες της Καρδίτσας πρέπει να μάθουν ότι δημοσιεύθηκε τέτοια ανάρτηση! Να τρέξω να τους ειδοποιήσω!
ReplyDeleteκαι εμείς φτιαχνουμε κάπως έτσι τα λουκάνικα Τζουμαγιάς (Ηράκλειας) Σερρών όπου το πράσο έχει τον πρώτο λόγο. δεν βρήκα χρόνο για τέτοια ανάρτηση διότι δεν έχω χώρο, οι χασάπηδες που φυλάνε επτασφράγιστο το μυστικό θα αρχίσουν να αυτοκτονούν με τέτοιες αναρτήσεις....
ReplyDeleteνα είσαι καλά Ηλία, αν και πάλι εμείς κι εμείς θα μείνουμε να τα φτιάχνουμε, αλλά ας βλέπει κι ο κόσμος, μήπως και προστεθεί κανένας μερακλής στην παρέα!!!
KIKH, εις υγείαν....ότι λέγαμε να κόψουμε τα παχυντικά.......
Καλη η προσπα8εια παιδια.
DeleteΑλλα προς 8εου φιλε μου τα λουκανικα τζουμαγιας δν γινονται σημερα με αυτον τον τροπο ουτε εχουν οποιαδηποτε ομοιοτητα με τα παραπανω χωριατικα λουκανικα.Μονο αν γνωριζεις οντως τα λουκανικα τζουμαγιας καταλαβαινεις τι λεω.
καλά ε! μιλάμε για πολύ τέχνη!!
ReplyDeleteπολύ ωραίο το ποστ σου κικίτσα!!!
καλημέρα και καλή βδομάδα!!!!!
Πω,πω, κουράστηκα μόνο που το είδα, που να το φτιάξω κιόλας! Άσε, θα τα πάρω έτοιμα, αν χρειαστεί! Φιλάκια Κική μου, καλημέρα! Σε περιμένω στο μπλογκ μας!
ReplyDeleteαχ βρε Κικιτσα μου, χαρας το κουραγιο σου , να εισαι καλα και καλοφαγωτα !
ReplyDeleteΠολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου αυτή Κικίτσα!!
ReplyDeleteΑν φτάσω κάποτε στο σημείο να φτιάχνω μόνη μου λουκάνικα, θα αρχίσω να με ... θαυμάζω πολύ και δεν το θέλω, διότι είμαι και σεμνή:P
Φιλάκια, καλή βδομάδα:))
ιιιιι!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteεσύ τα φτιάχνεις ΟΛΑ!
Κική καλημέρα.
ReplyDeleteΠολύ καλή εμπειρία η τέχνη του λουκάνικού.
Καλή ξεκούραση και καλές συνταγές με τα λουκάνικα σου.
Φιλιά
Deli,όμορφες εικόνες από την παρασκευή λουκάνικων!Για όσους τα τρώνε,ας ανασκουμπωθούν να φτιάξουν!Πάντως ξέρεις τι υλικά βάζεις και τα τρως ευχάριστα.
ReplyDeleteΦιλιά!
Μπράβο Κικίτσα. Πολύ ενδιαφέρον το ποστ σου. Θα το διαβάσω με την ησυχία μου το βραδάκι και θα επανέλθω.
ReplyDeleteTo ποστ, υπερπαραγωγή!
ReplyDeleteη χαρά του λουκανικοφάγου :)
φηψίζω μάγισσα: όντως η χαρά του λουκανικοφάγου η υπερπαραγωγή :))
ReplyDeleteκαλη βδομαδα :))
Μου ξύπνησες παλιές μνήμες!!Τον πατέρα μου να φτιάχνει αυτά τα λουκάνικα καθότι χασάπης σε μικρό ορεινό χωριό της Φθιώτιδας, κι εκεί δεν υπήρχε άλλος τρόπος προμηθειών παρά μόνο τα σπιτικά άντε και του χασάπη του χωριού.
ReplyDeleteευχαριστούμε πολύ!!!
Πολύ ωραία ιδέα αυτή η ανάρτηση! Όχι ότι θα φτιάξω ποτέ λουκάνικα αλλά είναι ενδιαφέρον να ξέρει κάποιος πως γίνεται. Συγχαρητήρια στον Ηλία και μπράβο σου Κική που μας τα έδειξες.
ReplyDeleteπολύ καλό το στεπ μπάι στεπ:) τώρα να πω ότι παίζετε με τον πόνο μας; το ξέρετε ήδη! το αγαπημένο μου λουκάνικο είναι λακωνικό, με πορτοκαλόφλουδα, καπνισμένο με φασκόμηλο και ψημένο στα κάρβουνα. πάω να κλάψω:)
ReplyDeleteΜπράβο Κική! Υπέροχο ποστ!
ReplyDeleteΚι εμείς φτιάχνουμε μόνοι μας τα λουκάνικά μας, να πω για όσους το βρίσκουν δύσκολο ότι δε χρειάζεται να έχεις μηχανήματα, αρκεί να συνεννοηθείς με το χασάπη σου, θα σου περάσει αυτός τα κρέατα από τη μηχανή και θα σου γεμίσει τα άντερα όταν του πας στη συνέχεια το μίγμα (κιμάς-πράσσο-μπαχαρικά). Εμείς τουλάχιστον τόσα χρόνια έτσι τα φτιάχνουμε ;-)
Το κόλπο με το "στέγνωμα" πρώτη φορά το είδα, ενδιαφέρον!
Είχα την φαεινή ιδέα να φάω ένα λουκάνικο τζουμαγιάς νυχτιάτικα χθες και φυσικά δεν έκλεισα μάτι...
ReplyDeleteΤο πόστ πολύ κατατοπιστικό για τους μερακλήδες, τα συγχαρίκια κι από μένα Κική μου :)))
Πάρα πολύ ωραίο το post σου! εννοείται ότι δεν τολμώ ούτε να διανοηθώ ότι θα επιχειρήσω ποτέ κάτι ανάλογο...χαρά στο κουράγιο σου!!!
ReplyDeleteΜπραβο στον Ηλια και στα λουκανικά τους. Πολυ ομορφη αναρτηση Κικη!
ReplyDeleteΒαριεμαι βεβαια να κατσω να κανω ολα αυτα, και δεν εχω και τα εργαλεια.
Οπότε τα παιρνω ετοιμα!
:)
Κωνσταντίνε, λες να π'αθουν τίποτα; Χαχα!
ReplyDeleteΓαστεροπλήξ, εγώ έκοψα από σήμερα τα πάντα. Τέρμα τα ψέμματα...
Μαρία Μπ. ευχαριστώ! Καλή εβδομάδα!
Μαρία βλέπω έχουν αποτέλεσμα οι κόποι σου ε; Μπράβο!
Άσπα μου δεν τα έκανα εγώ αλλά ο Λιάκος! Εγώ ούτε μυρωδιά η έρμη!
Έλενα, εγώ ξέρεις...Με τις περίργες συνταγές έχω ένα κόλλημα. Μην απορήσεις αν ακούσεις ότι έφτιαξα λουκάνικα...
Νατάσσα, καλέ δεν τα έκανα εγώ! Χαχα!
Δήμητρα, ευχαριστώ. Να είχαμ εένα με λίγο ουζάκι ή παγωμένη μπύρα τώρα!
Ελένη, οπως το είπες. Αν μη τι άλλο, ξέρεις τι τρως.
Ρένα, ευχαριστώ! Καλή ξεκούραση!
ReplyDeleteΜαγισσούλα, πάμε στα Ξύγκια για λουκάνικο; Εγώ θα τρώω κι εσύ θα κοιτάς! :-)))
Μαριλένα, καλή εβδομάδα! Φιλάκια!
Ξανθή, ξέρεις από πρώτο χέρι λοιπόν! Ευχαριστώ!
Big mama κι εμένα γι' αυτό μου αρέσουν αυτά τα ποστ. Πάντα είχα απορία πως γίνονται τα λουκάνικα...
Χαρτ, να τραγουδήσουμε μαζί το "Υποφέεεεερω υ[οφέεεερω...". Εμένα το αγαπημένο μου λουκάνικο είναι στην Πράγα κσι στη Γερμανία. Πάμε; Χαχα! Αντε καλά. Μπορώ και πιο κοντλα να προτείνω. Πάμε στα Ξύγκια;
Βάνα! Ευχαριστούμε για το τιπ της απλούστευσης της συνταγής. Χτες ήμουν στα πάτρια...;-)
Ισιδώρα, μα κι εσείς βράδυ; Τα σιμέκο τα ξέρετε; :-)))
Χαμομηλάκι; Μέντα;
Μπέττυ μου δεν θα έφτιαξα εγώ, οπότε μην ανησυχείς. Χαχα!
Αντώνη είδες μεζεδάκι και μπήκες ε; Με μπυρίτσα παγωμένη; Πω.... Τι λέω ο θαλασσοπόρος βραδιάτικα...
Το προτιμω με τσιπουρακι το λουκανικο αυτο, κυρια Κολομβου!!!
ReplyDelete:)
Χαχαχα!
ReplyDeleteΤι ομορφα πραγματα που εμαθες Κικιτσα Κυριακατικα! Αλλα ειναι αυτο που λενε ολοι. Αν δεν εχεις τα μηχανηματα, δυσκολα το αποφασιζεις. Καλο ομως ειναι να ξερεις.
ReplyDeleteκαλέ κυλία, τι Πράγα τι Πάργα, τι Ξύγκια, εγώ για την τέχνη μου να θυσιαστώ πάλι:) α, να θυμηθώ να σας στείλω κι ένα ζευγάρι κυάλια, ξέρετε, για να συνομιλήτε με τα σόσατζιζ (τζιζ!)
ReplyDeleteΜωρ'συ!
ReplyDeleteΘέλεις να με πεθάνεις τωρα;
Ευκολο μου φαίνεται εμένα, και ο κιμάς μπορεί να γίνει από τον χασάπη αν δεν έχεις μηχανή και το υλικό να φτιαχτεί και τα μπαχαρικά και τα μυριστικά να μπούν κατα το δοκούν...
Εκείνα τα άντερα ή έντερα όμως που τα παίρνουμε; Ειναι αρνίσια ή χοιρινά; Τα πουλάνε τα χασάπικα ή αν τα ζητήσω θα με κοιτάνε σαν να ήρθα από τον Αρη;
Για τα συνοικιακά χασάπικα μιλάω, όχι για τον μερακλη χασάπη του χωριού.
Και το στέγνωμα; φτάνει τόσο στο φούρνο; Αν έχω υπομονή να τα αφήσω να στεγνώσουν φυσικά, πόσο καιρό και πως το κάνει κανείς;
Αχ Κική!
Ρωτα τον Ηλία να μας πει, εθισμένη γυναίκα είμαι...
;)
Κικίτσα όταν ματάρθεις (και είμαι Πάτρα, γιατί την "κάνουμε" για χωριό κι εμείς συνήθως) πάμε για καφεδάκι ε?
ReplyDeleteΠαίρνω το θάρρος να απαντήσω στη ralou αυτό που κάνω εγώ, απλά πάω το μίγμα στο χασάπη μου μετά από συνεννόηση και γεμίζει εκείνος άντερο που έχει.
Αν θες να τα γεμίσεις μόνη σου, απλά ζήτα του λεπτό άντερο για λουκάνικο, να ξέρεις όμως ότι είναι πολύ δύσκολο να τα γεμίσεις με το χέρι.
Για το στέγνωμα, τα κρεμάς κάπου να στεγνώσουν κι αυτό ανάλογα την εποχή και το κλίμα, μπορεί να πάρει 3, 6 ή και 10 μέρες.
Δέσποινα κι εμένα μουα ρκεί να ξέρω πώς γίνεται κι ας μην το κάνω ποτέ! Φιλάκια!
ReplyDeleteΧαρτ! χαχα! Αραχτες στην Πάργα σε ξαπλώστρα με ένα σοσατζ ανα χείρας! Εμένα με μουστάρδα πλιζζζζ!!! Χαχα!
Ραλούκα, είδες λουκανικάκι και μπήκες; Κάτσε να σε φιλέψω! Λεμονάκι; Μουσταρδίτσα; Η Βάνα μας έλυσε τις απορίες!
Βάνα, ευχαριστούμε για την αμεση ανταπόκριση. Ήσουν η καταλληλότερη και ταχύτερη! χαχα!
Ευχαρίστως να πιούμε καφεδάκι στα πάτρια. Στις 30 θα ξανάρθω αλλά δεν ξέρω από τώρα πόσο χρόνο θα έχω. Θα σου πω τότε. Εσύ ήσουν που έψαχνες την πιπερόπιτα; Αν ναι, έχω το email σου!
Να ξέρεις τι μου έκανες τώρα...έχει φαγωθεί ο Δημητρης να πάρει κρεατομηχανή για να κάνει λουκάνικα και σουτζούκια..Άνοιξε το μπλοκ σου..τα είδε και με φώναξε..τώρα θέλει να πάμε σε μαγαζί να πάρουμε μηχανή.Προχθές πάλι θα με π΄ηγαινε να αγοράσουμε και του ξέφυγα , τώρα πάει να ντυθεί..αχ! αχ!
ReplyDeleteΚική ναι, εγώ είμαι η πιπεροπιτού!
ReplyDeleteΣτείλε μν :)))
Αχτίδα, μερακλής ο Δημήτρης! Μωρέ να σου πω κι εγώ θα ήθελα να είχα...Άμα κάνετε, να με κεράσετε κι εμένα :-)
ReplyDeleteΒάνα, χαίρομαι που είσαι εσύ η ίδια!
:-)))
Αχ βρε Κικη τι μου θυμισες.Πριν απο αρκετα χρονια, τα Χριστουγεννα, που φτιαχναμε λουκανικα με την πεθερα μου στο χωριο και με κρεατομηχανη χειροκινητη... δεν σου λεω τιποτα.
ReplyDeleteΚατερίνα, ξέρεις λοιπόν καλά την τέχνη!
ReplyDeleteΚάποιος να φτιάξει και να δώσει και σε μένα ρε παιδιά!!!!
Κικί πολύ ωραία η ανάρτηση σου και πολύ ενδιαφέρον. Εγώ έχω όλα τα σύνεργα και θα το προσπαθήσω γιατί το λέω πολλά χρόνια και ακόμα δεν το έχω πάρει απόφαση. Τώρα όμως που τα είδα ..........ζήλεψα.χιχι
ReplyDeleteΣε ευχαριστώ πολύ.
Περιμένω να μας πεις ότι τα έκανες! Κλαψ! Όλοι θα κάνουν εκτός από μένα! Θέλω λουκάνικααααα!
ReplyDeleteΚαταπληκτικό ποστ!
ReplyDeleteΔεν θα τα κάνω, μα χάρηκα που κατάλαβα πως γίνονται!
ΚΙ εμένα γι' αυτό μ΄ άρεσε Αγγελική. Επειδή έμαθα πώς γίνονται!
ReplyDeleteκαλησπεεεεερα....
ReplyDeleteαργησα να κάνω σχόλιο στο ποστ σας παιδια...ωστόσο επειδη μου αρέσει να φτιάχνω οτι φτιάχνεται το έκανα!!!
Για πρώτη φορά γύρω στο μαϊο...και δευτερη τώρα...τα εχω απλωμένα και στεγνώνουν στην κουζάνα...(ευτηχως μένω μόνη μου :)!!!).
Η συνταγή ειναι φοβερή αν και έκανα παραλαγές...ως καλή νοικοκυρά!!Όσο για τα μηχανήματα...΄να ναι καλά το μηχάνημα για τα κουλουράκια!!!
Να προσθέσω πριν κλείσω οτι αυτή την εποχή λόγο του οτι δεν εχουμε ακόμα πράσα (κ αν υπάρχουν δεν είναι η εποχή τους) έβαλα πορτοκάλι...στα 3.5 κιλα κιμά (χωρις γίδα) έβαλα φλούδα απο 2 πορτοκάλια, τα οποία αρχικά τα άφησα να στεγνώουν στο τζάκι απο την ζέστη και την κάπνα (όχι πανω απο φωτιά). Τα έβαλα μετα στο multi γίναν κομματακια και τα ανακάτεψα!!!
καλή μας όρεξη και ευχαριστώ πολύ!!!
Μαρία χαίρομαι πολύ που τα έκανες και πέτυχαν! Μπράβο!
ReplyDeleteΗ προσθήκη πορτοκαλιού τα κάνει αρωματικά και νόστιμα, το έχω ακούσει και από άλλους.
Με το μηχάνημα για κουλουράκια; Ποιό; Εκείνο που μοιάζει με πιστόλι με έμβολο και το πιέζεις για να βγει η ζύμη; Για πες μη δοκιμάσω κι εγώ!
Εμείς ευχαριστούμε πολύ που μας είπες τις εντυπώσεις σου!
ΚΑΛΗΜΕΡΑ, ΝΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΤΑ ΚΑΝΩ...ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ...ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΜΑ ΤΟΝ ΠΛΑΘΩ ΠΟΛΥ ΩΡΑ ΑΦΟΥ ΤΟΝ ΑΦΗΣΩ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΑΛΙ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΕ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΚΙΜΑ!!!
ReplyDeleteΚΑΙ ΕΝΑ ΤΙΡ, ΤΟΝ ΑΦΗΝΩ ΕΝΑ ΒΡΑΔΥ ΣΚΕΠΑΣΜΕΝΟ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΣΟΥΝ ΚΑΛΑ ΟΙ ΜΥΡΩΔΙΕΣ!!!ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΙΠΕΡΙ...ΒΑΖΩ ΚΑΙ ΛΙΓΗ ΤΡΙΜΕΝΗ ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΥΤΕΡΗ ΠΙΠΕΡΙΑ!!!ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΡΠΑΣΤΑ...ΔΕ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΩ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΩ!!!
Έχω κι εγώ τέτοιο μηχάνημα. Ώρα είναι να με κάνεις να φτιάξω λουκάνικα τώρα αντί για μπισκότα!!! Τα τιπς εξαιρετικά! Μερσί!
ReplyDeleteΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΒΑΖΕΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΕΣΥ ΚΑΙ ΤΑ ΤΙΠΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΑ!!! :)
ReplyDeleteΜαρία! Χαχα! Έγινε!
ReplyDeleteκαλα τα λουκανικα...δυο φορες το χρονο κανω...εχετε ακουσει τιποτα για αλλα αλλαντικα???
ReplyDeleteΜαρία, μπα...Τίποτα! Σιγή ιχθύος! Αν μάθεις τίποτα, πες και σε μας!
ReplyDeleteGeia sas paithia, apo Australia (katagwgh apo Livadia Serron). Thokimasa tin syntagi afti kai ta loukanika einai perifima. Tora psahno gia mia sintagi gia Krasata Loukanika. Borei na voithisi kaneis? Efharisto.
ReplyDeleteΧαίρομαι που σου άρεσαν τα λουκάνικα. Εγώ δεν ξέρω άλλο τρόπο, αλλά ελπίζω όποιος δει το σχόλιό σου να βοηθήσει!
ReplyDeleteκαλησπερα,
ReplyDeleteκαι καλο φθινοπωρο!!!για κρασατα δεν εχω ακουσει...αλλα ειναι μια καλη ιδεα για να βαλουμε την φαντασια μας να δουλεψει!!!αν δεν δοκιμασεις εσυ ανωνυμε εγω μεσα στον επόμενο μηνα θα κανω την καινουρια σοδια θα βαλω και ενα κιλο κιμα να δω τι θα βγει και θα σας πω αν εχω αποτελεσματα...
φιλια!!!!
EIMAI H MARIA ALLA DEN 8UMAMAI TON KWDIKO MOU GIA NA POSTARW
Μαρία, ευχαριστώ για το σχόλιο περί κρασάτων. Μ΄ αρέσει πολύ που πειραματίζεσαι! Περιμένω αποτελέσματα!
ReplyDeleteΕυχαριστώ πολύ για τις ιδέες.
ReplyDeleteΦτιάχνω για πρώτη φορά λουκάνικα και χρησιμοποιώ μόνο χοιρινό.
Αντώνης-Σκωτία.
Παρακαλώ!
Deleteκαλημερα να ρωτησω κατι!εφτιαξα και γω τα λουκανικα και μου ξυνιζουν λες και εχω ριξη λεμονι μεσα γιατι?εβαλα χειρινο και μοσχαρι.ευχαριστω!
ReplyDeleteΔυστυχώς δεν ξέρω να σου απαντήσω. Θα ρωτήσω τον Ηλία που τα έκανε μήπως ξέρει.
ReplyDeleteΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΡΙΞΕΙΣ ΛΕΜΟΝΙ!!!ΔΟΚΙΜΑΣΕΣ ΤΑ ΚΡΑΣΑΤΑ ΚΑΙ ΣΟΥ ΞΥΝΙΖΟΥΝ???ΤΙ ΥΛΙΚΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΣ ΑΝΟΝΥΜΟΥΣ???ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ ΡΟΛΟ ΠΑΝΤΩΣ ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΤΟ ΕΙΧΕ ΜΑΡΙΝΑΡΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ Η ΞΥΔΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΥΡΩΔΙΕΣ ΚΑΙ ΔΕ ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ!!!ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΩ ΣΑΝ ΜΑΡΙΑ!!!ΕΓΩ ΠΕΡΣΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑ ΚΑΘΟΛΟΥ....ΦΕΤΟΣ ΘΑ ΦΤΙΑΞΩ ΠΑΛΙ!
ReplyDeleteΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΥΝΙΖΟΥΝ ΤΑ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΕΠΑΙΞΕ ΡΟΛΟ ΤΟ ΚΡΕΑΣ...ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΕΙΧΕ ΒΑΛΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΣΕ ΞΥΔΙ Η ΛΕΜΟΝΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΥΡΩΔΙΕΣ!!!ΤΙ ΥΛΙΚΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΣ?ΑΦΗΣΕΣ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΣΟΥ ΚΑΜΙΑ ΜΕΡΑ ΕΚΤΟΣ ΨΥΓΕΙΟΥ?
ReplyDeleteΜΗΠΩΣ ΕΙΧΕ ΖΕΣΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΗΡΕΑΣΕ!
Ευχαριστούμε για τη βοήθεια!
Deleteτα υλικα που εβαλα ειναι χοιρινο και μοσχαρι πρασο αλατι πιπερι μπαχαρι.μια απλη γεμιση.ναστε καλα ευχαριστω!
ReplyDeleteΚαλοφάγωτα!
DeleteΠολυ πιθανον να του πουλησαν αλογισιο κρέας αντί για μοσχαρίσιο, μοιάζει πάρα πολυ, και το οποίο έχει το χαρακτηριστικό να βγάζει ξυνή γέυση. (μπορει να σας φαίνεται αστείο αλλα δέν είναι)
ReplyDelete(Μπορεί να σας φανεί αστείο αλλά δέν είναι) για τον Anonymous μπορεί να σου πούλησαν αλογίσιο κρέας, αντί για μοσχαρίσιο, καθόσον μοιάζουν πάρα πολύ, αλλά το αλογίσιο κρέας βγάζει - χαρακτηριστικά - ξυνή γεύση. Αλιώς μόνο με μαρινάρισμα εξηγείται. Σχετικά με τα κρασάτα λουκάνικα υπολογίστε (στην συνταγή σας) ένα ποτήρι κόκκινο -μπρούσκο- κρασί ανά 5 κιλα κιμά (όλα τα άλλα όπως έχουν αλλά με ελάχιστο έως καθόλου κόκκινο πιπέρι).
ReplyDeleteΚουφάθηκα με την πιθανή αιτία! Λες ε;
DeleteΕυχαριστούμε για τις διευκρινίσεις!
Μπράβο παιδιά είστε καταπληκτικοί.Να μας γράφετε τέτοιες συνταγές από τους μεγαλύτερους γιατί είναι αυθεντικές και πρέπει να μη χάνονται με το πέρασμα του χρόνου
ReplyDeleteΕυχαριστώ!
Delete