Εδώ και 2 βδομάδες δεν έχω χρόνο για τίποτα. Δεν προλαβαίνω να κάνω τις δουλειές μου, δεν προλαβαίνω να μπλογκάρω χαλαρά, δεν προλαβαίνω να δω τους φίλους μου, δεν προλαβαίνω ούτε στα email μου να απαντήσω. Σήμερα δούλεψα γύρω στις 10 ώρες μπροστά στο pc για να τελειώσω μια εργασία που πρέπει να παραδώσω και έπρεπε να τελειώσει. Δεν πήγαινε άλλο. Σε λίγες μέρες τα παιδιά θα αρχίσουν εξετάσεις και μυαλό για εργασίες δεν θα έχω.
Μέσα σε όλα, έχουν προκύψει ταξίδια για την Πάτρα για δουλειές δις. Ένα το περασμένο σκ και ένα το σκ που έρχεται. Έτσι, όσα δεν γίνονται το σκ, πλακώνουν μέσα στην εβδομάδα.
Ελπίζω λοιπόν από αύριο που θα χαλαρώσω λίγο από την εργασία και από Δευτέρα που θα σταματήσω (ελπίζω) τα πήγαινε-έλα στην Πάτρα να μπορέσω να αράξω λιγουλάκι χαλαρά μπροστά στο pc πριν αρχίσουν οι εξετάσεις.
Στο θέμα μας τώρα. Εδώ και μήνες είχα βάλει μια συνταγή και είχε μέσα και ρύζι. Η μαγισσούλα ήθελε να γράψω αναλυτικά για το ρύζι. Η αλήθεια είναι, ότι κι εγώ, σε τούτο δω το μπλογκ που βλέπετε, θέλω να γράφω τα πάντα αναλυτικά, έτσι ώστε να μη φοβάται κάποιος αρχάριος να ασχοληθεί. Το ρύζι μου φάνηκε αστείο να το περιγράψω, γιατί 1) δεν μετράω ποτέ ποσότητες νερού και ρυζιού, άρα δεν θα είμαι ακριβής και 2) λίγο πολύ, όλοι έχουμε βράσει ρύζι.
Επειδή όμως είμαι κι εγώ του αναλυτικού, κράτησα σημειώσεις. Στο ρύζι, δεν μετράω ποτέ ποσότητα νερού όπως είπα, αλλά το έκανα μια φορά για να πω ακριβείς ποσότητες.Έχετε στο νου σας, ότι μισό κιλό κίτρινο ρύζι, φτάνει για 4 άτομα, αν αυτό είναι συνοδευτικό φαγητού.
Ρύζι πιλάφι με λαχανικά
½ κιλό ρύζι κίτρινο americano
1 φλυτζάνι ανάμικτα λαχανικά (κατεψυγμένα)
1 κύβο λαχανικών ΒΙΟ ή αλάτι
4 και 1/2 ποτήρια νερού νερό περίπου
Σε μια μέτριου μεγέθους κατσαρόλα, βάζω 4 ποτήρια νερού νερό.
Όταν αρχίζει το νερό και βράζει, προσθέτω τα λαχανικά.
Βράζω τα ανάμικτα λαχανικά μόνα τους χωρίς το ρύζι για 5-10 λεπτά.
Προσθέτω το ρύζι και τον κύβο και ανακατεύω. (Ο κύβος μπορεί να προστεθεί από την αρχή).
Βράζω το ρύζι για περίπου δέκα λεπτά, μέχρι να πάρει όλο το νερό.
Στο διάστημα αυτό έχουμε το νου μας μην κολλήσει. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο νερό.
Όταν το ρύζι πάρει όλο το νερό, κλείνω τη φωτιά και προσθέτω μισό ποτήρι νερό.
Το ρύζι, σ’ αυτή τη φάση, μπορεί να σας φαίνεται άβραστο. Θέλει λίγο ακόμα για να γίνει.
Ανακατεύω 2-3 φορές, αποσύρω από τη φωτιά, το σκεπάζω με υγρή πετσέτα και κλείνω με καπάκι την κατσαρόλα.
Η θερμότητα της κατσαρόλας, του περιεχομένου και η υγρασία, θα φέρουν το ρύζι στην κατάσταση που θέλουμε. Αν το βγάλετε καλά βρασμένο, το ρύζι θα γίνει νιανια μέχρι να το σερβίρετε…
Σερβίρουμε σε μεγάλη φόρμα ή σε ατομικά κουπάκια (που μόνο εγώ φυσικά έχω, χεχε).
Επειδή δεν ήθελα να παρουσιάσω το ρυζάκι μόνο του, του βάζω μαζί τις μπριζόλες που το συνόδεψαν.
Μπριζόλες χοιρινές λαιμού ψημένες σε χυμό πορτοκαλιού
Χοιρινές μπριζόλες μπορείτε να βρείτε με κόκκαλο στην άκρη, ή λαιμού (με ένα μικρό κόκκαλο στην άκρη ή μέση. Εγώ προτιμώ τις μπριζόλες λαιμού επειδή είναι πιο ζουμερές. Είναι λίγο πιο λιπαρές, αλλά δεν γίνονται σόλα. Γι’ αυτό, ενδείκνυνται για ψήσιμο σε ψησταριά. Στη συγκεκριμένη συνταγή, επειδή οι μπριζόλες μαρινάρονται, μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν μπριζόλες με κόκκαλο στην άκρη.
4 μπριζόλες χοιρινές (νομίζω και μοσχαρίσιες, μια χαρά θα είναι)
250 ml έτοιμος χυμός πορτοκάλι (όχι ζαχαρούχος)
1 κ. σ. αλάτι με μυρωδικά (ή κοινό αλάτι και μυρωδικά της αρεσκείας σας)
1 κ. γλ. πράσινα πιπέρια
λίγο λάδι
Μέσα σε ένα πυρέξ, στρώνουμε τις μπριζόλες και προσθέτουμε το μισό χυμό, τα πιπέρια και το λάδι και αφήνουμε μισή ώρα να μαριναριστούν.
Ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς σε πάνω-κάτω αντιστάσεις. Πόση ώρα; Έλα ντε! Που δεν κράτησα ώρα…! Έψησα πάνω από μισή ώρα.
Μετά τη μισή ώρα-τρία τέταρτα (τόσο θα ήταν), γυρίζουμε το φούρνο στο γκριλ.
Προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό, αλάτι με μυρωδικά και ψήνουμε μέχρι να πάρουν χρώμα. Τώρα πόση ώρα; Αυτό εξαρτάται από το γκριλ σας. Εμένα 10-15 λεπτά νομίζω χρειάστηκε για να πάρει χρώμα. Τις γύρισα και από την άλλη πλευρά για να ψηθούν κι εκεί και να πάρουν χρώμα άλλα 10 λεπτά.
Συνοδέψτε τις με ρυζάκι σουρωτό (έτσι αποκαλώ εγώ το πιλάφι παρόλο που δεν το σουρώνω), με πατάτες τηγανητές, ή σκέτες με σαλάτα.
αγαπώ το χοιρινό με εσπεριδοειδή, του ταιριάζουν πολύ και το ρυζάκι με τα λαχανικά αρέσουν σε όλους μας, μόνο που εγώ δεν βάζω το κίτρινο αμερικάνικο
ReplyDelete..... μπριζόλες δεν βάζω καθόλου στο φούρνο, απευθείας στη μέση του φούρνου, για να έχουν απόσταση από το γκριλ, οπότε ψήνονται όλα τα είδη μπριζόλας, ακριβώς όσο χρειάζονται, χωρίς το φόβο να γίνουν σόλες.
αγαπώ το χοιρινό με εσπεριδοειδή, του ταιριάζουν πολύ και το ρυζάκι με τα λαχανικά αρέσουν σε όλους μας, μόνο που εγώ δεν βάζω το κίτρινο αμερικάνικο
ReplyDelete..... μπριζόλες δεν βάζω καθόλου στο φούρνο, απευθείας στη μέση του φούρνου, για να έχουν απόσταση από το γκριλ, οπότε ψήνονται όλα τα είδη μπριζόλας, ακριβώς όσο χρειάζονται, χωρίς το φόβο να γίνουν σόλες.
α καλά, ή δεν θα έρχονται τα σχόλια ή θα έρχονται εις διπλούν για να τα εμπεδώσεις...χεχε....
ReplyDeleteΆ ρε Κική και πεινάωωω...πεντανόστιμα φαίνονται!
ReplyDeleteDeli,το φαγητό σου νοστιμότατο!
ReplyDeleteΟι μπριτζολίτσες στο φούρνο αρέσουν σ΄όλους μας,αλλά μ΄αυτό τον τρόπο δεν τις έχω κάνει.Στα υπ΄όψη.
Το ρυζάκι,αυτό κι αν μ΄αρέσει!Για μια φορά θα πω ότι έχω φόρμα και φορμάκια,όχι να σας ρωτάω συνέχεια πού τις βρήκατε.
Ρύζι έχεις κάψει εσύ;Εγώ άπειρες φορές-μη γελάς ξεχνιέμαι με κάτι άλλο.
Καλό βράδυ-φιλιά!
Ωραίο μου φαίνεται αυτό, και απλό! Αλλά αυτή την εποχή δεν σκιαζόμαστε να φάμε χοιρινό...; -έχω φάει κόλλημα με τη χοιρινή γρίππη...
ReplyDeleteτίποτα άλλο δεν καίω, μόνο το ρύζι, μαζί και την κατσαρόλα!:) ρύζι (προτιμώ αναποφλοίωτο) μαζί με τα λαχανικά (και καμμιά σταφιδούλα:) είναι ό,τι πρέπει φαγητό, ακόμα και κρύο, σαλάτα. μιαμ, Κική, μιαμ!
ReplyDeleteΗeart,το προχώρησες πιο πολύ !Και την κατσαρόλα;Ντρέπομαι,αλλά παίρνω θάρρος από σένα να εξομολογηθώ ότι κι εγώ έχω κάψει και πετάξει κατσαρόλες κι όχι μόνο με ρύζι.
ReplyDeleteeleni ή να κάψουμε ή να μην κάψουμε!:) εγώ είμαι μαζόχα, τρίβω μετά με σόδες κλπ με τις ώρες:)
ReplyDeleteΓαστεροπλήξ, εγώ το κίτρινο το χρησιμοποιώ μονίμως, γιατί μ' αρέσει που δεν γίνεται νιανιά και δεν λασπώνει.
ReplyDeleteΑγράμπελη, είναι μια ώρα δύσκολη... Κι εγώ πεινάω...
Ελένη, αγαπημένο φαγητό και για μας. Ρύζι δεν έχω κάψει η αλήθεια είναι. Άλλα ναι. Αυτό όμως το έχω γλυτώσει από τότε που χρησιμοποιώ ρολόι κουζίνας. Επειδή μονίμως κάνω παράλληλα πολλά πράγματα, βάζω ρολογάκι και χτυπάει γιατί τα ξεχνάω. Έτσι γλυτώνουν! Χαχα!
Κωνσταντίνε, η γρίππη δεν μεταδίδεται αν ψηθούν. Εγώ πάντως σήμερα τέτοιο θα φάω.
Χαρτ, κι εσυ Βρούτε; Καλέ και την κατσαρόλα; Χαχα! Όχι. Κατσαρόλα δεν έχω πετάξει ακόμα. Έχω μέλλον! Χαχα!
Ελένη είδες Το χοντραίνει! χαχα!
Χαρτ, να πάρεις αυτό το ξυστήρι για να τρίβεις. Μήπως να κάνω ένα ποστ με θέμα "πως καθαρίζουμε καμμένες κατσαρόλες"; Μεγάλο σουξέ θα έχει μου φαίνεται! Χαχα!
άμα κάνετε, θα σας στείλω φωτογραφικά ντοκουμέντα, η ελένη τα πετάει τα πειστήρια, εγώ έχω αρχείο:ΡΡΡ
ReplyDeleteHeart, αυτό κι αν αποτελεί πολύτιμο αρχείο! Χαχα!
ReplyDeleteΈνα πειστήριο το έχω στην αποθήκη.Άμα το δείτε δε θα πιστεύετε στα μάτια σας.Όση σόδα κι άν έβαλα-αλήθεια το τι τρίψιμο έκανα-δεν έφυγε η μαυρίλα.
ReplyDeleteτελικά όλοι οι ρυζοκτόνοι ίδιοι είμαστε:Ρ
ReplyDeleteΚαι δε με λέτε madames, πώς τα καίτε δηλαδή; Τι κάνετε εκείνη την ώρα; Σαπούνια φτιάχνετε;;; Εγώ την πατάω αν πάω σε άλλο δωμάτιο και δεν ακούσω το ρολόι...
ReplyDeleteόοοχι! γράφουμε σχόλια σε μπλογκ:)))
ReplyDeleteΑααααααααααααααααα!!! Κι αυτό το έχω πάθει!! ΝΑΙ, ΝΑΙ, ΝΑΙ!!! Χαχαχαχα!
ReplyDelete(άλλά όχι μέχρι πετάματος κατσαρόλας).
Ιιιιιιιιιιιι Πάω να δω τις μπριζόλες!!!
...γλύτωσαν :-ppp
ReplyDeleteτι τραβάτε κι εσείς, ένα σεμνό ρυζάκι είπατε να ποστάρετε και σας την πέσαμε:))
ReplyDeleteSuit yourself που λένε κι οι κινέζοι... Τη βρίσκω! ;-)
ReplyDeleteAυτό κι αν είναι σύμπτωση, ριζότο με λαχανικά σερβίρουμε σήμερα κι εμείς χα χα χα!!
ReplyDeleteΚικίτσα οι μπριζόλες σου λουκούμι φαίνονται.
Αν βάλουμε φυσικό χυμό πορτοκαλιού επηρεάζεται το αποτέλεσμα??
Φήφος δαγκωτή στο ριζάκι με τα λαχανικά!
ReplyDeleteΠροτιμώ το αναποφλοίωτο, αλλά θέλει περισσότερη ώρα για να μαγειρευτεί.
Και το μπασμάτι μου αρέσει και το τζάσμιν μου αρέσει, γενικά μου αρέσει..
Ο κύβος λαχανικών ΒΙΟ είναι super tip, πολλές φορε΄ς ετοιμάζω και ζωμό λαχανικών σπιτίσιο.
miam deli :)
Κική μου ωραίο το ρυζάκι σου αλλά οι μπριζόλες με τα πιπέρια και το πορτοκάλι είναι το κάτι άλλο, ιδιαίτερα για το σύζυγο που τρελαίνεται με τα πιπέρια!!!
ReplyDeleteΩραία ιδέα για τη Κυριακή!!!
Κικί μου τέλειος συνδιασμός! Ο άντρας μου μαρινάρει τισ χοιρινές με λάδι, κόκκινο κρασί και μπόλικη ρίγανη! Θα δοκιμάσουμε και αυτόν τον συνδιασμό! Φιλιά πολλά!
ReplyDeleteχεχε ...ας είναι και κάποιος άλλος πμιγμένος και να μην προλαβαίνει τίποτα, μόνο εγώ θα είμαι ;-)
ReplyDeleteωραια η σημερινή σου πρόταση! και αναλυτικότατη (όπως πάντα ) πολύ μ αρέσει, μήπως να πας να παιξεις στο παιχνίδι "κάτι ψήνεται"?
Πολύ ωραία η συνταγή σου...έχω όμως μια απορία..γιατί χυμό πορτοκαλιού έτοιμο και όχι στυμένο από τα χεράκια μας?
ReplyDeleteΈλενα, μια χαρά θα είναι και με φρέσκο! Το ίδιο κάναμε; Λες να τσακωθούμε; Χαχα!
ReplyDeleteΜαγισσούλι, είδες; Νωρίς το θυμήθηκα. Μόλις 4-5 μήνες μετά :-)
Ξανθή, και σήμερα έτσι τις έκανα! Μιαμ!
Πλεκτό Εγκώμιο, το μαρινάρισμα τις μαλακώνει και τις κάνει πολύ νόστιμες. Και με κρασάκι μια χαρά είναι! Δοκίμασε και με πορτοκάλι.
Νατάσσα, χαίρεσαι κακούργα ε; Αχ... υπομονή, σε λίγο θα λασκάρω εντελώς.
Μπα...δεν είμαι εγώ για τηλεοράσεις....Μπρρρρ....
Μπέττυ, γιατι εκείνη τη στιγμή το έκανα με έτοιμο χυμό (δεν είχα φρέσκο) και δεν ήθελα να πω άλλα αντί άλλων. Μια χαρά γίνεται και με φρέσκο φυσικά!
καλησπερα Κικιτσα!
ReplyDeleteεκανα το οφθαλμολουτρο μου, πηρα το μεζεδακι μου και σε φιλω!
Kική, σχεδόν σε όλα τα κρεατικά, βάζω ειτε χυμο πορτοκάλι ειτε κρασί.
ReplyDeleteείτε κόκκινα είναι αυτά, είτε ασπρα.
πολυ μ' αρεσουν έτσι
:)))
καλο βραδυ
και κουραγιοοο!
Είπα να μην φάω απόψε,αλλά έκανα το λάθος κια μπήκα στο blogοσπιτό σου!Τι λαχταριστές μπριζολίτσες με σούπερ σπυρωτό ρυζάκι είναι αυτό;
ReplyDeleteΔιάβασα αυτό που έλεγες με τις μπριζόλες από λαιμό και ήθελα να σου πω κάτι σχετικά με αυτό.
Τις αποφεύγω,γιατί ο πεθερός μου που έχει έναν φίλο με κτηνιατρικά φάρμακα,του έχει πει κάτι σχετικά.Είναι ευρέως γνωστό ότι οι χοίροι έχουν ευαίσθητο ανοσοποιητικό και στα χοιροστάσια που εκτρέφονται τους γίνονται πολλές ενέσεις με αντιβιωτικά φάρμακα.Του έχει πει λοιπόν αυτός ο φίλος του ότι οι ενέσεις όλες γίνονται στο λαιμό και να αποφεύγει να αγοράζει κρέας από χοιρινό λαιμό.Από τότε που μου το είπε δεν ξαναγόρασα μπριζόλα λαιμού, αν και μέχρι τότε ήταν η αγαπημένη μου κι εμένα.
Πολλά φιλιά
Βρήσκω πολύ όμορφη τη συνταγή , το κάνω με μπούτι κα ρολό πανσιέτα, θα το δοκιμάσω με μπριζόλα.Έχεις δοκιμάσει με χυμό απο νεράντζι;ξέρεις απο αυτά που είναι γεμάτη η Αθήνα..σε πληροφορώ οτι είναισα να βάζεις λεμόνι με μια υπέροχη λεπτή γεύση εσπερειοειδών.Θα σου πω την εποχή που τα; μαζεύω και τα κάνω παγάκια χυμού για όλο το χρόνο.
ReplyDeleteLuna, χόρτασες; Χαχα! Φιλάκια!
ReplyDeleteΜαριλένα, είδες ωραία γεύση που παίρνουν;
Λίλα! Τώρα μ' έφτιαξες! Κλαψ!!! Κι εμένα που μ΄αρέσουν πιο πολύ! Θα τις αποφεύγω τώρα...Σ' ευχαριστώ!
Αχτίδα, όχι. Δεν έχω δοκιμάσει με νεράτζι. Πες μου πότε τα μαζεύεις για παγάκια. Το χειμώνα υποθέτω όταν βγαίνουν. Στις ελιές βάζουν νερατζοχυμό και γίνονται φανταστικές λένε...
Αγαπημενο φαγητο -και το ρυζι και οι μπριζολες- που το τιμουμε πολυ συχνα!
ReplyDeleteΈχω ειδικότητα στο ρύζι. Ένα φλυτζάνι ρύζι, τρία φλυτζάνια νερό το σωστό βράσιμο. Εγώ άλλες φορές το προτιμώ τσιγαριστό που λέει και η μαμά μου.
ReplyDeleteΒάζουμε μικρή ποσότητα μαργαρίνης. Σωτάρουμε ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Ρίχνουμε το ρύζι. Σωτάρουμε για λίγο. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ κύμινο!! Σιγοβράζουμε προσθέτοντας νερό μέχρι να πετύχουμε το ρύζι όπως ακριβώς το προτιμάμε. Σβήνουμε την κουζίνα και το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα να τραβήξει τα υγρά του!
Αυτό λέγεται κατάχρηση που έκανα ;;;
Πολλά φιλιά και συγνώμη!
Τα σάλια μου τρέχουν με τις μπριζόλες!! Πού να τις είχα και μπροστά μου, να τις μυρίζω!!!!
ReplyDeleteΤρελοτουρίστρια
Δημιουργία, εμείς να δεις!
ReplyDeleteΈνδειξη ζωής, χαρά μου να κάνεις τέτοια κατάχρηση. Οι ιδέες είναι πάντα ευπρόσδεκτες!
Τρελοτουρίστρια, γουργούρισε και η κοιλίτσα; χαχα!
Τι ωραία συνταγή είναι αυτή?
ReplyDeleteΣυνήθως τους βάζω μουσταρδο-λέμονο, πολύ ενδιαφέρον το εσπεριδοειδές!
Όσο για τις μπριζόλες κι εγώ πάντα λαιμού παίρνω, είναι τόσο τρυφερές!
Κι εγώ βάζω μουσταρδολέμονο. Δοκίμασε έτσι Βάνα και πες μου!
ReplyDeleteτις κανω κι εγω για τα χριστουγεννα μαζι με ολοκληρες φετες πορτοκαλι,κανελα,ελαχιστο γαρυφαλλο και μελι...τις σερβιρω μαζι με μια σως μουσταρδα-γιουρτι-κρ.γαλακτος...
ReplyDeleteΝα και μια χριστουγεννιάτικη βερσιόν! Τέλεις κουκ!
ReplyDeleteΑυτό το ρύζι κάτι μου λέει!
ReplyDeleteΜου μιλάει είμαι σίγουρη! "Φτιάξε με" λέει!
Αγγελική, κι εσύ κάνεις πως δεν τ' ακουυυυύ;;;; Χαχα!
ReplyDelete