Tuesday, May 26, 2009

Κέικ με φράουλες και σαντιγύ

Μια και είναι η εποχή τους, να σας δείξω ένα απλό κέικ που σέρβιρε η φίλη μου η Σοφία στη βάφτιση του Αλέξανδρου στην Αμερική.
Ένα απλό κέικ, στο οποίο προσθέτουμε μετά σιρόπι, φράουλες και σαντιγύ. Οι φράουλες είναι καλό να έχουν προετοιμαστεί από την προηγούμενη μέρα ή από το πρωί. Σερβίρεται με σιροπάκι και φράουλες, με σαντιγύ ή οπως επιθυμεί ο καθένας.

Κέικ με φράουλες και σαντιγύ
Τι θέλουμε:
5 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γ. αλάτι
225 γρ. βούτυρο μαλακό
1 και 2/3 κούπας ζάχαρη
2 κ.γ. βανίλια
2 κ.γ. μπέκιν*

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
Χτυπάμε βούτυρο και ζάχαρη για 10 λεπτά μέχρι να γίνει κρέμα.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, ενώ χτυπάμε κάθε φορά που προσθέτουμε και ένα.
Προσθέτουμε τη βανίλια, μετά το αλεύρι και το μπέκιν κοσκινισμένο και ξαναχτυπάμε.
Λαδώνουμε μια φόρμα για κέικ, βάζουμε μέσα το μίγμα και ψήνουμε για 1 ώρα.
Δοκιμάζουμε με μαχαίρι ή ξύλινο σουβλάκι αν είναι έτοιμο και το βγάζουμε.
Αφήνουμε να κρυώσει 5 λεπτά μέσα στη φόρμα και μετά ξεφορμάρουμε.

Για τις φράουλες:
½ κιλό φράουλες
1 φλυτζάνι ζάχαρη
Κόβουμε τις φράουλες σε μισά ή τέταρτα, τις πασπαλίζουμε με ζάχαρη και τις αφήνουμε στο ψυγείο να σιροπιάσουν. Καλό είναι να γίνει από το προηγούμενο βράδυ έτσι ώστε να προλάβουν να σιροπιάσουν.

Για τη σαντιγύ:
1 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος
1 κ. σ. ζάχαρη
1 κ. γ. βανίλια
Χτυπάμε κρέμα γάλακτος, ζάχαρη και βανίλια μέχρι να στέκεται η σαντιγύ. Προσοχή: Η σαντιγύ το καλοκαίρι είναι εύκολο να κόψει αν χτυπηθεί πάρα πολύ ή αν δεν είναι αρκετά παγωμένη η κρέμα γάλακτος. Ενδείκνυται ακόμα και το πάγωμα του μπωλ και των αναδευτήρων του μίξερ. Για πιο εύκολη λύση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα κουτί σκόνη σαντιγύ την οποία θα φτιάξουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του κουτιού.

Σερβίρουμε κομμάτια κέικ, με σαντιγύ και φράουλες από πάνω.

*Να σημειώσω εδώ ότι η συνταγή δεν είχε καθόλου μπέκιν. Όταν την είχε κάνει η φίλη μου στη βάφτιση που κάναμε στην Αμερική, δεν είχε βάλει μπέκιν. Πιστεύω όμως ότι το χρειάζεται. Η Νατάσσα έκανε τη συνταγή, προσθέτοντας 2 κ. γ. μπέκιν και το φωτογράφισε. Οι απολαυστικές φωτό είναι δικές της.

26 comments:

  1. Αχ πως θέλω να βάλω χεράκι και να πάρω το κομματάκι!
    Άτιμη τεχνολογία... πόσο πίσω είσαι...
    Πει-ρα-σμός!

    ReplyDelete
  2. θέλω και γω ένα κομματάκι και χωρίς σαντιγί δε με πειράζει, φράουλες θέλω πολλές.....

    ReplyDelete
  3. τι μας βάζεις πρωί, πρωί βρε ντελι;
    βάλε κανένα μαρούλι, κανα καρότο, κάτι σεμνό τεσπά..

    ΥΓ θα ξανάρθω το μεσημέρι να "φτιαχτώ"..

    ReplyDelete
  4. Παίρνω κι εγώ ένα κομματάκι για τον καφέ μου. Ευχαριστούμε Κική. Θα το δοκιμάσω αλλά με φρουκτόζη και light κρέμα και θα σας πω πως βγήκε. Καλημέραα

    ReplyDelete
  5. Ωραίο το κέικ σου Κική μου!
    Ξέρεις πως τα λατρεύω τα κέικ!

    Πολύ σωστά τα λες για τα αυγά και το μπέικιν! Νομίζω ότι αν βάλεις ολόκληρα τα αυγά, χρειάζεται διογκωτικό για να φουσκώσει το κέικ. Αν όμως χωρίσεις τα αυγά και κάνεις μαρέγκα τα ασπράδια και την ενσωματώσεις στο τέλος στο κέικ, τότε το διογκωτικό δεν χρειάζεται.

    ReplyDelete
  6. Φράουλες και σαντιγύ μεταμορφώνουν ένα απλό κέηκ σε γκουρμέ πρόταση. Το baking νομίζω και εγώ ότι είναι απραίτητο εκτός αν βάλουμε αλεύρι τύπου φαριν-απ. Χαιρετισμούς στη φίλη σου τη Σοφία.

    ReplyDelete
  7. πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα.. :o)

    ReplyDelete
  8. καλημερα :)

    μιας και εισαι νεραιδα της κουζινας, μηπως ξερεις που μπορω να βρω μύρτιλλα?
    ειδα μια ταινια που λεγεται my blueberry nights κι απο τοτε δεν εχω σταματησει αν σκεφτομαι πιτες με μυρτιλλα :)

    η κουζινοσελιδα σου μυριζει πολυ ωραια θα περναω συχνα

    καλη συνεχεια!

    ReplyDelete
  9. Vana, να μπορούσαμε ε;

    Μία έξτρα φράουλες παρακαλώ για τη γαστεροπλήξ!!!!
    Εφτασεεεεεεεεεεεεεεε!

    Μαγισσούλι, θα βάλω μια φωτό ενός καρότου το μεσημέρι να βρεις! :-)

    Ρένα να μου πεις πώς έγινε!

    Αγγελική έτσι λέω κι εγώ. Να σου πω την αλήθεια, δεν είχα αναλύσει το γεγονός όπως εσύ, αλλά όταν είχα δει το γλυκό έτοιμο στη Σοφία, η εμφάνισή του μου έλεγε ότι ήθελε μπέκιν. Παρόλα αυτά ήταν νοστιμότατο!

    Ειρήνη καλωσήρθες! Συμφωνώ κι εγώ!

    mama καλωσήρθες! Κάθισε να σε κεράσουμε!

    Καλώς τη Νεφέλη! Πολύς νέος κόσμος σήμερα εδώ!
    Λοιπόν....μύρτιλλα ίσως βρεις στο σμ που έχει και του πουλιού το γάλα. Σε μαρμελάδα υπάρχει. Νομίζω ότι τα έχω δει και σε κονσέρβα. Για φρέσκα, ίσως έχει όταν είναι η εποχή τους!
    Να περνάς όποτε θες να σε κερνάμε!
    :-)))

    ReplyDelete
  10. Deli μου όλα τα λεφτά η σαντιγύ με τις φράουλες!Να είχα λιγουλάκι-ας πούμε-τώρα και ψάχνομαι για κάτι γλυκό.Φαντάζομαι γεύση....!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  11. Με ... σκοτώνουν αυτές οι φωτό!!
    Τέλειοι συνδυασμοί!!

    ReplyDelete
  12. νόστιμοοοο :)))

    αχχ, τρωω, τρώω, να δουμε που θα φτάσω..
    :))

    ReplyDelete
  13. Να ρωτήσω κι εγώ η ανεπρόκοπη κάτι που το έχω απορία. Γιατί όποτε κάνω κέικ μου σχίζεται και δεν είναι λεία η επιφάνεια; Τι κάνω λάθος;

    ReplyDelete
  14. Μία απ όλα για μένα. Ο συνδυασμός είναι φοβερός!!
    Φιλιά
    Καλό απόγευμα

    ReplyDelete
  15. Φοβερός συνδυασμός!!Εγώ το θέλω μόνο με φράουλες πειράζει;;;

    ReplyDelete
  16. και για πρωινο και για απογευματινο καφε ειναι οτι πρεπει, φιλακια

    ReplyDelete
  17. Αχ, να είχα τώρα λίγο! Απλό, δροσερό και νόστιμο!

    ReplyDelete
  18. Κικήηηηηηη...το έφτιαξαααα. Είναι τέλειοοο, ειλικρινά.
    Δεν ξέρω βέβαια τι γεύση έχει το κανονικό αλλά με φρουκτόζη βγαίνει σούπερ. Ίδια αναλογία. Φράουλες δεν έβαλα άλλες, έβαλα αυτές που είχα στο ψυγείο από το παγωτάκι (τη σάλτσα φράουλας δηλαδή-αν και με φρέσκες θα ήταν πολύ πιο νόστιμο νομίζω) Μερσί!

    ReplyDelete
  19. Ελένη, από γεύση σκίζει! Να είχαμε λίγο ε;

    Έλενα είδες το Νατασσούλι;

    Μαριλένα, πού θα φτάσεις; Στη φραουλίτσα! χαχα!

    ΙΖΑ πολύ πιθανό να μπαίνει πολύ μπέκιν ή να συμβαίνει κάτι άλλο που δεν το σκέφτομαι τώρα...

    Γιώργο έφτασεεεεεε!

    Ξανθή, καθόλου δεν πειράζει! Μία χωρίς σαντιγύ για την Ξανθή παρακαλώ!

    Άσπα και για μετά το μεσημεριάνο και μετά το βραδυνό! Χαχα!

    Big mama, ποιος θα ΄λεγε όχι;

    Ρένα, έβαλες ίδια ποσότητα φρουκτόζης με τη ζάχαρη; Δεν βγήκε πολύ γλυκό;

    ReplyDelete
  20. Kική έβαλα την ίδια ποσότητα φρουκτόζης αλλά τελείως άγλυκη σαντιγύ οπότε δε μου φάνηκε γλυκό. Μόνο που έψησα λιγότερο γιατί η φρουκτόζη "αρπάζει" πιο εύκολα.

    ReplyDelete
  21. Είδα ότι ρωτούσες στο ντελί τι σχέση ζάχαρης με φρουκτόζη. Η φρουκτόζη έχει διπλάσια γλυκαντική ισχύ από τη ζάχαρη, γι' αυτό βάζουμε τη μισή ποσότητα όταν θέλουμε να αντικαταστήσουμε. Οι θερμίδες τους (σε ίση ποσότητα) είναι ίδιες...

    ReplyDelete
  22. Ναι, δίκιο έχεις αλλά το ποστ με την ερώτηση ήταν αρχές Απριλίου, τότε που ξεκίναγα το ψάξιμο σχετικά με τα γλυκαντικά :)

    ReplyDelete
  23. Ντροπή σου, βρε, να σκανδαλίζεις τον κόσμο!

    ReplyDelete
  24. Μου αρεσει ο τροπος σερβιρισματος γιατι μοιαζει με παστα.

    ReplyDelete
  25. Ένα πριν, κι ένα μετά... αλλά και σαμπάνια, και σαμπάνια παρακαλώ κατά προτίμηση ροζέ.

    ReplyDelete
  26. Ρένα, οκ. Κατάλαβα :-)))

    Διονύση, ντρέπομαι και κοκκινίζω :-)

    Δημιουργία, πάστα μαϊμού! χαχα!

    Νένα, μια ροζέ θα ήταν τέλεια ε;

    ReplyDelete