Την περασμένη βδομάδα, αφού μου έχει κάνει ένα χουνέρι ο υιός όταν είδε ότι θα φάει φασολάδα, αναρωτιόμουν για άλλη μια φορά τι να φτιάξω για την επόμενη μέρα. Βαριέμαι να φτιάχνω τα ίδια και τα ίδια, θέλω να δοκιμάζω νέες γεύσεις, αλλά να εξασφαλίζω ότι ό,τι φτιάξω, θα το φάει ευχάριστα και η οικογένεια.
Εκεί λοιπόν που περιφερόμουν στους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ με το ερώτημα ακόμα αναπάντητο, το μάτι μου έπεσε στο κουτί με τα κανελόνια. Το γέμισμά τους* δεν είναι ότι ευκολότερο (δείτε tip) και ο κιμάς δεν μου πολυαρέσει (λες και θα έτρωγα εγώ, χεχε). Αλλά με τι να τα γεμίσω; Το κουτί επάνω είχε συνταγή για γέμιση με ρικότα και σπανάκι. Αφού σιγουρεύτηκα ότι το μισό κιλό ρικότα που ζητούσε δεν κόστιζε όσο το εισιτήριο Πάτρα-Ανκόνα, προχώρησα στην αγορά των υλικών που χρειαζόμουν. Τα 40 γρ. σπανάκι που ζητούσε η συνταγή μου φάνηκαν πολύ λίγα και αύξησα την ποσότητα. Επίσης πρόσθεσα καρύδια για πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Πράγματι ήταν πολύ ωραία και τα φάγαμε όλι ευχάριστα. Το σπανάκι, όπως και το καρύδι μπορείτε να το αυξήσετε κι άλλο.
Κανελόνια γεμιστά με ρικότα, σπανάκι και καρύδια
(συνταγή τροποποιημένη από τη συσκευασία)
Υλικά για 16 περίπου κανελόνια
1 κουτί προβρασμένα κανελόνια για τη γέμιση
1-2 κ. σ. ελαιόλαδο
100 γρ. σπανάκι κατεψυγμένο ή φρέσκο χοντροκομμένο (χρησιμοποίησα κατεψυγμένο)
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
30 γρ. τριμμένο καρύδι
30 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
500 γρ. τυρί ρικότα
λίγο αλάτι
πιπέρι
για τη μπεσαμέλ
μισή δόση μπεσαμέλ όπως περιγράφεται εδώ ή
60 γρ. βούτυρο αγελάδας
50 γρ. αλεύρι
½ λίτρο γάλα (χρησιμοποίησα λάιτ)
αλάτι
μοσχοκάρυδο
λευκό πιπέρι
λίγη παρμεζάνα τριμμένη
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα βάζουμε πολύ λίγο νερό και βράζουμε για λίγα λεπτά (περίπου 10) το σπανάκι. Εγώ φρόντισα να έχει τόσο λίγο νερό που να βράσει και να μη χρειαστεί να χύσω όσο νερό περίσσευε. Αν βράσει το σπανάκι σας και έχει νερό, πετάξτε το περισσευούμενο νερό.
Βγάζουμε το σπανάκι σε ένα πιάτο και βάζουμε στην κατσαρόλα τα ελαιόλαδο.
Σωτάρουμε για 2-3 λεπτά το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο.
Προσθέτουμε το σπανάκι, το τυρί, την παρμεζάνα, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε στην άκρη.
Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ όπως είχα περιγράψει εδώ ή αν θέλετε περιγραφή στα γρήγορα χωρίς πολλή ανάλυση:
Λιώνουμε σε σκεύος (προτιμώ αντικολλητικό τηγάνι) το βούτυρο.
Προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε για μερικά λεπτά να «ψηθεί».
Προσθέτουμε το γάλα κατά προτίμηση ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου και ανακατεύουμε μετά μανίας και αδιάκοπα με σύρμα για να μην σβολιάσει, μέχρι να πήξει.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και παρμεζάνα (κρατάμε λίγη για πασπάλισμα).
Βουτυρώνουμε ένα μικρό πυρίμαχο ταψί.
Απλώνουμε 2-3 κ. σ. μπεσαμέλ στον πάτο του ταψιού.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
Γεμίζουμε τα κανελόνια με τη γέμιση μας με κουταλάκι* και τα βάζουμε στο ταψί το ένα κοντά στο άλλο.
Αφού τα γεμίσουμε και τα τοποθετήσουμε όλα, τα περιχύνουμε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με λίγη παρμεζάνα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για μισή ώρα περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ.
Tips: Επειδή η γέμιση με βασάνιζε και αργούσα με το κουταλάκι*, την έβαλα σε πλαστικό κορνέ και γέμισα τα κανελόνια σφαίρα! Αν το κάνετε αυτό, έχετε υπόψη σας ότι μπορεί να γεμίσετε λιγότερα κανελόνια έτσι, επειδή η γέμιση μπαίνει πιο συμπαγής σε σχέση με το γέμισμα με κουταλάκι.
Μερικά κανελόνια που μου είχαν μείνει, τα γέμισα με ένα μίγμα από γιαούρτι και τσάτνευ ντομάτας, για να γεμίσω το ταψί. Ήταν εξίσου τέλεια!
Μη φοβάστε τα προβρασμένα σας κανελόνια (όπως και τα προβρασμένα λαζάνια). Αν η γέμισή σας ή η μπεσαμέλ είναι ζεστή, μαλακώνουν μια χαρά στο φούρνο. Η δική μου μπεσαμέλ και γέμιση ήταν απλά χλιαρή και μαλάκωσαν μια χαρά χωρίς να διαλυθούν στο φούρνο.
Τις τελευταίες εβδομάδες, δεν προλαβαίνω να σχολιάσω ούτε εδώ, ούτε αλλού. Συμπαθάτε με...Θα βρω τους ρυθμούς μου :-)
Εκεί λοιπόν που περιφερόμουν στους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ με το ερώτημα ακόμα αναπάντητο, το μάτι μου έπεσε στο κουτί με τα κανελόνια. Το γέμισμά τους* δεν είναι ότι ευκολότερο (δείτε tip) και ο κιμάς δεν μου πολυαρέσει (λες και θα έτρωγα εγώ, χεχε). Αλλά με τι να τα γεμίσω; Το κουτί επάνω είχε συνταγή για γέμιση με ρικότα και σπανάκι. Αφού σιγουρεύτηκα ότι το μισό κιλό ρικότα που ζητούσε δεν κόστιζε όσο το εισιτήριο Πάτρα-Ανκόνα, προχώρησα στην αγορά των υλικών που χρειαζόμουν. Τα 40 γρ. σπανάκι που ζητούσε η συνταγή μου φάνηκαν πολύ λίγα και αύξησα την ποσότητα. Επίσης πρόσθεσα καρύδια για πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Πράγματι ήταν πολύ ωραία και τα φάγαμε όλι ευχάριστα. Το σπανάκι, όπως και το καρύδι μπορείτε να το αυξήσετε κι άλλο.
Κανελόνια γεμιστά με ρικότα, σπανάκι και καρύδια
(συνταγή τροποποιημένη από τη συσκευασία)
Υλικά για 16 περίπου κανελόνια
1 κουτί προβρασμένα κανελόνια για τη γέμιση
1-2 κ. σ. ελαιόλαδο
100 γρ. σπανάκι κατεψυγμένο ή φρέσκο χοντροκομμένο (χρησιμοποίησα κατεψυγμένο)
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
30 γρ. τριμμένο καρύδι
30 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
500 γρ. τυρί ρικότα
λίγο αλάτι
πιπέρι
για τη μπεσαμέλ
μισή δόση μπεσαμέλ όπως περιγράφεται εδώ ή
60 γρ. βούτυρο αγελάδας
50 γρ. αλεύρι
½ λίτρο γάλα (χρησιμοποίησα λάιτ)
αλάτι
μοσχοκάρυδο
λευκό πιπέρι
λίγη παρμεζάνα τριμμένη
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα βάζουμε πολύ λίγο νερό και βράζουμε για λίγα λεπτά (περίπου 10) το σπανάκι. Εγώ φρόντισα να έχει τόσο λίγο νερό που να βράσει και να μη χρειαστεί να χύσω όσο νερό περίσσευε. Αν βράσει το σπανάκι σας και έχει νερό, πετάξτε το περισσευούμενο νερό.
Βγάζουμε το σπανάκι σε ένα πιάτο και βάζουμε στην κατσαρόλα τα ελαιόλαδο.
Σωτάρουμε για 2-3 λεπτά το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο.
Προσθέτουμε το σπανάκι, το τυρί, την παρμεζάνα, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε στην άκρη.
Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ όπως είχα περιγράψει εδώ ή αν θέλετε περιγραφή στα γρήγορα χωρίς πολλή ανάλυση:
Λιώνουμε σε σκεύος (προτιμώ αντικολλητικό τηγάνι) το βούτυρο.
Προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε για μερικά λεπτά να «ψηθεί».
Προσθέτουμε το γάλα κατά προτίμηση ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου και ανακατεύουμε μετά μανίας και αδιάκοπα με σύρμα για να μην σβολιάσει, μέχρι να πήξει.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και παρμεζάνα (κρατάμε λίγη για πασπάλισμα).
Βουτυρώνουμε ένα μικρό πυρίμαχο ταψί.
Απλώνουμε 2-3 κ. σ. μπεσαμέλ στον πάτο του ταψιού.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
Γεμίζουμε τα κανελόνια με τη γέμιση μας με κουταλάκι* και τα βάζουμε στο ταψί το ένα κοντά στο άλλο.
Αφού τα γεμίσουμε και τα τοποθετήσουμε όλα, τα περιχύνουμε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με λίγη παρμεζάνα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για μισή ώρα περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ.
Tips: Επειδή η γέμιση με βασάνιζε και αργούσα με το κουταλάκι*, την έβαλα σε πλαστικό κορνέ και γέμισα τα κανελόνια σφαίρα! Αν το κάνετε αυτό, έχετε υπόψη σας ότι μπορεί να γεμίσετε λιγότερα κανελόνια έτσι, επειδή η γέμιση μπαίνει πιο συμπαγής σε σχέση με το γέμισμα με κουταλάκι.
Μερικά κανελόνια που μου είχαν μείνει, τα γέμισα με ένα μίγμα από γιαούρτι και τσάτνευ ντομάτας, για να γεμίσω το ταψί. Ήταν εξίσου τέλεια!
Μη φοβάστε τα προβρασμένα σας κανελόνια (όπως και τα προβρασμένα λαζάνια). Αν η γέμισή σας ή η μπεσαμέλ είναι ζεστή, μαλακώνουν μια χαρά στο φούρνο. Η δική μου μπεσαμέλ και γέμιση ήταν απλά χλιαρή και μαλάκωσαν μια χαρά χωρίς να διαλυθούν στο φούρνο.
Τις τελευταίες εβδομάδες, δεν προλαβαίνω να σχολιάσω ούτε εδώ, ούτε αλλού. Συμπαθάτε με...Θα βρω τους ρυθμούς μου :-)
Ουαου...βραδιάτικα!!! Πες μου τώρα πως θα πάω να πέσω στο κρεβάτι μου χωρίς να σκέφτομαι αυτά τα πεντανόστιμα κανελόνια! Και έχω και καιρό να τα φτιάξω! Καλή ιδέα για τις επόμενες μέρες!
ReplyDeleteΌνειρα γλυκά!!!
Δοκίμασέ τα έτσι! :-)
DeleteΤι να λέμε; Δείχνουν πεντανόστιμα! Θα τα τσάκιζα πολύ ευχαρίστως!
ReplyDelete;-)
DeleteΤι λες τώρα!!!
ReplyDeleteΚάνθαρε, μ΄αρέσει που εφανίζεσαι σε γκουρμεδιάρικα ποστ ;-)
DeleteΚαλημέρα Κικίτσα,πρέπει αρχικά να πω ότι συμμερίζομαι τα συναισθήματα του νεαρού σου τα σχετικά με τη φασολάδα..χιχι..Απίθανα δείχνουν τα γεμιστά ζυμαρικούλια, κι εγώ δεν προτιμώ τον κιμά.. Πολλά φιλιά!!!
ReplyDeleteΘα σε βάλουμε στο κλαμπ! χαχα!
DeleteΚαλη η φασολάδα (λατρεύω πλέον τα όσπρια, μου πήρε χρόνια πολλά όμως), αλλά τα κανελόνια είναι ακόμα καλύερα. Και εγω προτιμώ να μην έχουν κιμά αν γίνεται και η γέμιση σου μου αρέσει ιδιαίτερα. Θα σήκωνε λές και άλλο σπανάκι ή θα χάλασει η ισορροπία? Και εγώ κορνέ εχω χρησιμοποιήσει κανα δυο φορές που εχω φτιάξει κανελλόνια, αλλά πάντα μου περίσσευαν κανελλόνια χωρίς γέμιση και αναρωτιόμουν τι έκανα λάθος... μου έλυσες μεγάλη απορία λεμε!!!!!
ReplyDeleteΕγώ λατρεύω τη φασολάδα...
DeleteΝαι, πιστεύω ότι σηκώνει λίγο ακόμα σπανάκι.
Τώρα σου λύθηκε η απορία ;-)
Λατρεύω τα κανελλόνια αλλά είναι μπελαλίδικα τα άτιμα! Πολύ λαχταριστά τα έφτιαξες! Και το σπανάκι μου αρέσει σαν γέμιση!
ReplyDeleteΕίναι και γι΄αυτό τα αποφεύγω... ;-)
DeleteΔείχνουν πολύ γευστικά!καλημέρα!!
ReplyDeleteΚαι ήταν :-)
DeleteΚική, θα συμφωνήσω με τον γιό σου. Και εγώ τα γεμιστά κανελόνια θα προτιμήσω από την φασολάδα. Είναι και η γέμιση φτιαγμένη με τυρί, όπως μου αρέσει, ακόμα καλύτερα!! Μας αρέσει αυτός ο συνδυασμός ζυμαρικού-τυριού-μπεσαμέλ. Δίνει πολύ νόστιμο αποτέλεσμα. Το σπανάκι επίσης, δίνει ιδιαίτερο τόνο στο φαγητό.
ReplyDeleteΚαλή σου ημέρα.
Στο κλαμπ του υιού κι εσύ! ;-)
DeleteΤα κανελλόνια κι εμένα μου αρέσουν περισσότερο με σπανάκι παρά με κιμά. Κάνω κι εγώ μία παρόμοια συνταγή.
ReplyDeleteΠολύ νόστιμο πιάτο!!!!
Φιλιά
Να τη βάλεις να τη δούμε :-)
DeleteΚική μου και γω τα κανελόνια προτιμώ!!!Πολύ ωραία συνταγή σίγουρα είναι νοστιμότατα!!!
ReplyDeleteΦιλιά!
Φιλάκια!
DeleteΚική μου, τελικά η μάνα δεν σταματά ποτέ να προβληματίζεται σχετικά με το φαγητό που θα φάνε τα βλασταράκια της!!
ReplyDeleteΝομίζω ότι μια χαρά τακτοποίησες τον υιό! Δεν υπάρχει περίπτωση να μην άδειασε το πιάτο!
Ωραίο φαγάκι, ωραία γέμιση και η μπεσαμέλ που το συνοδεύει το κάνει ακόμα πιο νόστιμο και χορταστικό!
Φιλιά!
Όπως τα λες. Ποτέ!
DeleteΚαλημέρα Κική!Φοβερή συνταγή!!Θά ήθελα τώρα ένα από τά πεντανόστιμα κανελόνια σου!Τό σπανακοριζο πού έφαγα δέν μέ πολύ ενθουσίασε!!Πολλά φιλάκια!!
ReplyDeleteΚαλημέρααα!
DeleteΚαταπληκτική συνταγή!!! Θα δοκιμαστεί πάραυτα!!!!
ReplyDeleteΠεριμένω εντυπώσεις!
Deleteπεθαίνουμε για κανελλόνι κιμα οικογενειακώς!με σπανάκι όμως μονο εγω και ο πατέρας τα τρώμε,το δε καρύδι κάνει τη διαφορά,εύγε στη μαγείρισσα!
ReplyDeleteΜερσί!
DeleteΤέλειο πιάτο, Κική μου! Είναι απολύτως του γούστου μου! Τα καρύδια σίγουρα θα δίνουν ένα ιδιαίτερο touch! Αλήθεια, το αγοράκι σου πόσα πιάτα έφαγε;;;
ReplyDeleteΦιλάκια!
Το αγοράκι μου έφαγε ικανοποιητικά ;-)
DeleteΤα κανελόνια σου φαίνονται τέλεια,όσο για τα όσπρια ο δικός μου γιος ένα περίεργο πράγμα όταν τα βλέπει είναι πάντα χορτάτος.
Χαχαχα!
Deleteτελεια τα κανελονια! τα λατρευω εννοειται!και το καρυδι πολυ μ αρεσε!εβαλα τις προαλλες σε μπιφτεκια χωρις ψωμι!
ReplyDeleteΣτα μπιφτεκάκια καρύδι; τα έκανες λαιτ! :-p
DeleteΦαινεται τελειο φαγακι!!!!!
ReplyDeleteΉταν :-)
DeleteΕ, τώρα ελπίζω ο κανακάρης σου παράπονο να μην είχε κανένα!!!
ReplyDeleteΩραιότατα τα έφτιαξες!
Φιλιά!
Ας τόλμαγε! χαχα!
DeleteΑυτά τα προβρασμένα δεν ξέρω ποια είναι;;έχω καταργήσει τα έτοιμα και φτιάχνω μόνη μου σε στιλ κρέπας. Παλιότερα θυμήθηκα ότι είχα μια συνταγή με σπανάκι έτοιμη για ανάρτηση αλλά μάλλον χάθηκε στο δρόμο.
ReplyDeleteΤόσο τα λαζάνια, όσο και τα κανελόνια, γράφει πάνω στο κουτί αν είναι προβρασμένα. Πρόσεξέ το.
Delete