Πέρυσι είχα γράψει μια συνταγή για γέμιση γαλοπούλας με κιμά. Επειδή σε μερικούς δεν αρέσει ο κιμάς μέσα στη γέμιση, φέτος δοκίμασα να φτιάξω γέμιση χωρίς κιμά. Περισσότερα ξηροκάρπια και μυρωδικά, έδωσαν ένα πολύ νόστιμο αποτέλεσμα. Μπορώ να πω ότι μου άρεσε περισσότερο και από τη γέμιση με κιμά που έφτιαχνα τόσα χρόνια. Vegan εκδοχή λοιπόν για τους λάτρεις του είδους!
Γέμιση γαλοπούλας, χωρίς κιμά
Υλικά
1 και 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
200 γρ. περίπου ρύζι κίτρινο
λίγο ελαιόλαδο
1 κ. σ. μαϊντανό ξερό
1 κ. σ. δυόσμο ξερό
1 κύβο λαχανικών ΒΙΟ ή χειροποίητο ή αλατοπίπερο
50 γρ. κουκουνάρι
50 γρ. κάσιους
2 κ. σ. σταφίδα ξανθή ή όση επιθυμείτε
10-12 κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
πιπέρι λευκό
1 κ. σ. λικέρ δυόσμου ή τεντούρα ή κονιάκ
Εκτέλεση
Σε τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε και το ρύζι και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε το μαϊντανό, το δυόσμο, τον κύβο, τις σταφίδες, τα κουκουνάρια, τα κάσιους και νερό και αφήνουμε να βράσει το ρύζι, μέχρι να μαλακώσει, αλλά όχι να παραβράσει.
Δοκιμάζουμε, προσθέτουμε αλάτι αν χρειάζεται, πιπέρι, τα κάστανα και το λικέρ δυόσμου, αφήνουμε να πάρουν όλα μια τελευταία βράση και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Η ποσότητα είναι για μια γαλοπούλα ή για 2 κοτόπουλα. Αν τη χρησιμοποιήσετε για να γεμίσετε ένα κοτόπουλο, μπορείτε να φυλάξετε την υπόλοιπη στην κατάψυξη για επόμενη φορά.
Οι ποσότητες στα υλικά, είναι ενδεικτικές. Αυξομειώνουμε ό,τι μας αρέσει και μας ταιριάζει περισσότερο.
Οπως διαβασα τη συνταγη και γαλοπουλα να μη γεμισουμε γινεται πολυ ωραιο συνοδευτικο για κρεατικα αλλα και για ψαρι.
ReplyDeleteΠως να ξεφύγω από την κλασσική συνταγή με κιμά. Δεν την αλλάζει με τίποτα.
ReplyDeleteΈχω την αίσθηση ότι αυτή θα μου αρέσει περισσότερο αλλά σαν καλή σύζυγος θα θυσιάσω τις προτιμήσεις μου.
Καλή επιτυχία σε ότι κι αν κάνετε.
Αααααχχ, κι εγώ θα θυσιαστώ Κικίτσα μου, την κλασική γέμιση περιμένουν κάθε χρόνο, άντε να τους πω ότι δεν θα βάλω κιμά, θα με κάνουν ... κιμά:P
ReplyDeleteΘα συμφωνήσω με την Δημιουργία, ότι η γέμισή σου γίνεται ένα πολύ ωραίο συνοδευτικό για κρεατικά κυρίως θα έλεγα, δεν ξέρω αν θα μου ταίριαζε με ψαρικά το κάστανο.
Καλές γιορτές να χουμε!
Μάλλον αυτή θα προτιμήσω!!!
ReplyDeleteΚαλή βδομάδα!!
Deli,νόστιμη γέμιση,αφού τρώμε γαλοπούλα,τι χρειαζόμαστε και τον κιμά.Και σε κοτόπουλο θα είναι πολύ καλή.Να ρωτήσω,για να γεμίσουμε γαλοπούλα,πρέπει να αφήσουμε και την πέτσα;Δε μ΄αρέσει καθόλου.
ReplyDeleteΦιλιά!
Κική μου εγώ θα γεμίσω την γαλοπούλα με κιμά, αλλά επειδή όπως βλέπω τη δικιά σου λιγουρεύομαι τρελά θα φτιάξω μισή δόση και θα την βάλω στην άκρη του ταψιού σε λαδόκολλα!
ReplyDeleteΚαλά Χριστούγεννα!
εγώ τις γεμίσεις τις τρώω ότι κι αν έχουν, οπότε ξέρεις διπλή μερίδα για μένα, χιχιχιχι!!!!!!!!
ReplyDeleteΌντως φαίνετε χορταστικότατη η γέμιση, μοσχομύρισε, άνετα συνοδεύει κάποιο κρεατικό...ίσως κοτόπουλο.
ReplyDeleteΠολλά φιλιά
Δημιουργια, έχεις απόλυτο δίκιο. Είναι ωραιότατο εορταστικό συνοδευτικό!
ReplyDeleteThalassenia, χαχα! Ο λαός απαιτεί! Χαχα!
Έλενα εσύ έχεις να κάνεις και με άντρες! Τα βάζεις με 3 άντρες; Οχι! χαχα!
Ξανθή, επίσης! Φιλιά!
Ελένη, να σου πω ένα μυστικό; Δεν έχω φτιάξει ποτέ γαλοπούλα. Και η πεθερά μου και η μάνα μου την κάνουν συνήθως σούπα και δεν τη γεμίζουμε. Η νύφη μουσ το μεταξύ δεν την παραρέσει, οπότε δεν την κάνουμε γεμιστή τα Χριστούγεννα. Η πέτσα είναι ένα θέμα πάντως!
ReplyDeleteΛίλα, καθόλου άσχημα δεν θα κάνεις! Επίσης!
Γαστεροπλήξ, παρομοίως! Είμαι παμφάγο! χαχα!
Αστέρι, έτσι. Μια χαρά συνοδευτικό γίνεται!
Deli,κι εγώ δεν κάνω γεμιστή,γιατί είναι πολύ μεγάλες για 4 άτομα-ψήνω τη μισή και λέω,σαν τη Λίλα,να βάλω στην άκρη λίγο από τη γέμιση.
ReplyDeleteΓεμιση χωρις κιμα;
ReplyDeleteΜπα...
Και εγώ με κιμά θα κάνω! Αλλά αυτή η συνταγή είναι από μόνη της νόστιμη και για συνταγή για ρύζι!
ReplyDeleteΕγώ φέτος δε θα φάω γαλοπούλα,είμαι καλεσμένη και δεν έχω ιδέα πως θα'ναι το γιορτινό τραπέζι :)))
ReplyDeleteΚαλά Χμας εύχομαι!!!
Ελένη, καλά θα κάνεις! Αν την κάνεις, περιμένω εντυπώσεις!
ReplyDeleteΑντώνη, καλά ντε! χαχα!
Big mama, άξιο συνοδευτικό! χαχα!
Και λοιπόν, εγω τα Χριστούγεννα είμαι πάντα καλεσμένη (στη μάμυ) αλλά 1-2 χρόνια τώρα, μαγειρεύω εγώ.