Δοκίμασα τη συνταγή της Ελένης μέσω της Ράνιας, στα γενέθλιά της. Τη φωτογράφισα και έβαλα τη Ράνια να μου πει τη συνταγή. Η συνταγή έχει αρκετά λιπαρά, αλλά δεν παθαίνουμε τίποτα αν μία στις τόσες φάμε κάτι τέτοιο. Το θέμα είναι να μην το κάνουμε μόνιμα. Άλλωστε, τώρα στις γιορτές, όλο ξεφεύγουμε λιγάκι. Δοκιμάστε αυτή τη νόστιμη συνταγή και προτιμήστε να βάλετε μέσα, προϊόντα light.
Μπρόκολο γκρατέν
Υλικά
1 κιλό φουντίτσες από μπρόκολο (η Ράνια έβαλε 1 πακέτο κατεψυγμένες φουντίτσες μπρόκολου)
2 κουτιά τυρί κρέμα των 200 γρ. (προτιμείστε light)
2 κουτιά κρέμα γάλακτος των 200 γρ. (προτιμείστε light επίσης)
200 γρ καπνιστή γαλοπούλα ολόκληρο κομμάτι κομμένο σε μικρά κυβάκια.
250 γρ παρμεζάνα ή άλλα τυριά που λιώνουν (προτιμήστε με χαμηλά λιπαρά, γιατί η παρμεζάνα είναι πολύ παχυντική)
αλατοπίπερο και μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Κόβουμε και μισοβράζουμε το μπρόκολο. Το βάζουμε σε σουρωτήρι να σουρώσει από τα νερά.
Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και στρώνουμε το μπρόκολο μέσα στο ταψί.
Ρίχνουμε τη γαλοπούλα και λίγο τυρί κομμένο σε κύβους.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Σε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε την κρέμα γάλακτος, το τυρί κρέμα, το αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο.
Λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά το τυρί κρέμα έτσι ώστε να αναμιχθεί με τα υπόλοια υλικά.
Ρίχνουμε το μίγμα με την κρέμα γάλακτος πάνω από το μπρόκολο και προσθέτουμε το υπόλοιπο της παρμεζάνας από πάνω τριμμένο ή διάφορα τυριά τριμμένα.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μισή ώρα περίπου έτσι ώστε να λιώσουν από πάνω τα τυριά και να κάνουν κρούστα.
Ήταν πεντανόστιμο ομολογώ...
Ευχαριστώ Ελένη και Ράνια για τη συνταγή!
Καλό πσκ!
Συγνώμη δεν άντεχω να διαβάσω είμαι απο τις 7 εδώ, αλλά ήρθα να πω καλό ξημέρωμα και αύριο θα περάσω για τη συνταγή.
ReplyDeleteΤι θα τα κάνω τόσα μπρόκολα στον κήπο, όλα σαλάτα? οχι Ωγκρατέν.
Ευχαριστώ.
Το έφτιαξα κι εγώ την προηγούμενη εβδομάδα σε μια πιο ελαφριά εκδοχή αλλά εξίσου πεντανόστιμη. Ο γιος μου είπε οτι έτσι μπορεί να τρώει μπρόκολο κάθε μέρα! Καλημέρα!!!!
ReplyDeleteΑχ, μου θύμισες τα ζακυθινά μπρόκολα που αν βάλεις λεμόνι στο νερό που έβρασαν παίρνέι ένα ωραίο προς το φούξια χρώμα.
ReplyDeleteΣε πρώτη ευκαιρία θα δοκιμάσω και το γκρατινάρισμα. Αλλά όταν λες τυρί κρέμα, τι εννοείς; Το Φιλαδέλφεια;
Καλημέρα!
Deli,πεντανόστιμη η σημερινή πρόταση!
ReplyDeleteΤο φτιάχνω,αλλά όχι τόσο εμπλουτισμένο,την επόμενη φορά θα το δοκιμάσω.
Φιλιά-καλό Σ/Κ!
Παλιότερα το έφτιαχνα συχνά με μπρόκολο και κουνουπίδι, αλλά όχι με τόσα υλικά! Φαίνεται νοστιμότατο! Καλά που μου το θύμισες, θα το φτιάξω όπως το γράφεις!
ReplyDeleteΤο μπρόκολο το βράζω και το βάζω μέσα ή περιμένω να βράσει μέσα στα τυροκρεμαλιχούδια του; Πώ πώ, και να ήταν σε νηστίσιμη έκδοση..... Ας περιμένουμε λοιπόν 21 μέρες που λένε τα τα Jumbo
ReplyDeleteέχω κάνει ένα παρεμφερες.
ReplyDeleteνα το δοκιμάσουμε κι αυτό :))
καλο Σαββατοκύριακο Κική!
τι παθαίνω μεσημεριάτικα!!!!!
ReplyDeleteΜέχρι τώρα το έφτιαχνα σε τάρτα θα δοκιμάσω κι αυτό, με λιγότερα λιπαρά ή να αφήσουμε τη δίαιτα για τον καινούργιο χρόνο τι λες;;
ReplyDeleteMε τόσα υλικά Κικίτσα είναι αδύνατον να μην είναι νόστιμο!!
ReplyDeleteΠαρόμοια κάνω τάρτα, ωραία ιδέα και το γκρατέν!
Θαλασσένια, πρωινή πρωινή! Καλό μεσημερι!
ReplyDeleteΛίλα, ευτυχώς τα δικά μου το έχουν αγαπήσει!
Ιωάννα, παραμονή Χριστουγέννων έφτοαχνε η νόνα μου κι η μάνα μου και κοκκίνιζε ο τόπος από το λεμόι! Ναι. Τέτοιο τυρί λέω.
Ελένη, να μας πεις και το λιγότερο εμπλουτισμένο τρόπο, γιατι εγώ με τα παχυντικά δεν τα έχω πολύ καλά.
Biga mama, χωρίς τυριά; Πώς;
ReplyDeleteΗλία τυρί τρως να σου πω μια ωραία λύση;
Μαριλένα, καλό πσκ! Φιλάκια!
Γαστεροπλήξ, μπροκολοσόκ!
Ξανθή, σε τάρτα δεν το έχω φάει!
Έλενα, όπως ξαναείπα, σε τάρτα δεν το έχω φάει. Θα δοκιμάσω!
Πεντανόστιμο φαίνεται και δεν είναι ιδιαίτερα παχυντικό. Φροντίζουν τα πολύτιμα μπρόκολα να το κάνουν υγιεινό και χορταστικό.
ReplyDeleteDeli,δε βάζω γαλοπούλα,το τυρί είναι με όσο το δυνατόν λιγότερα λιπαρά(η μεβγάλ έχει ένα σαν κασέρι για άτομα με χοληστερίνη).Από πάνω βάζω ή γιαούρτι με 0 λιπαρά μαζί με λίγο τυρί ή μπεσαμέλ φτιαγμένη μόνο με γάλα 0 λιπαρά,αλεύρι και λίγο τυρί.
ReplyDeleteΦιλιά!
Χωρίς γαλοπούλα και πολλά τυριά! Ένα γκούντα και έξω από την πόρτα;) Και αντί για κρέμα γάλακτος μια ελαφριά μπεσαμέλ!
ReplyDeleteΠολύ μου άρεσε, δεν το έχω κάνει ποτέ, το έχω φτιάξει με κουνουπίδι μα το μπρόκολο το αγαπάω πιο πολύ.Θα το κάνω λοιπόν αύριο Σάββατο που έχουμε και λαική.
ReplyDeleteΚαλέ τώρα το είδα για το βιβλίο, θα μου το υπογράψεις όταν το πάρω; θα μου στείλεις ταχυδρομικώς το αυτόγραφό σου και θα το κολλήσω στη πρώτη σελίδα( είδες πως βρήκα τη λύση;)
ReplyDeleteΈμμυ, για να το λες εσύ, κάτι ξέρεις παραπάνω! :-)))
ReplyDeleteΕλένη, θα τα δοκιμάσω έτσι!
Big mama, θα τα δοκιμάσω ΚΑΙ έτσι! χαχα!
Αχτίδα, χαχα! Καλό! Ευχαριστώ πολύ!
οχι κική δεν τρώμε ούτε τυρί. Νηστεία! Κάνει καλό γιατί πάντα διατηρώ την φόρμα μου και μπορώ το καλοκαίρι να βγαίνω σε μεγάλη ΦΟΡΜΑ στην παραλία.Πάντως μετά το τέλος της νηστείας ποτέ δεν πλακώνομαι στα φαγητά. Σιγά σιγά έρχεται η όρεξη! (καλά η λαιμαργία υπάρχει αλλά έχω καταφέρει να δαμάσω το στομάχι μου!)
ReplyDeleteΘαυμαστέ Ηλία!
ReplyDeleteΜοσχομύρισε ο τόπος Κική. Μπόλικα τα υλικά αλλά... Εμείς πάλι στην οικογένεια παθαίνουμε εξάρσεις λαιμαργίας και νηστείας. Μες την αμαρτία ζούμε και δεν αστειεύομαι.
Ηλία σε θαυμάζω! Μπράβο!
ReplyDeleteΝένα, μία από τα ίδια... Τώρα είμαι στην πείνα (σχεδόν) από το Σεπτέμβριο, αλλά κατάφερα και έχασα κοντά 5 κιλά...
Ευχαριστω Κική!!
ReplyDeleteΧθες ειχα τραπεζι και ενα απο τα καλυτερα εδεσματα, ηταν το μπροκολο.
Το εκανα ακριβως οπως λεει η συνταγη, εγραψε... μονο που ηταν λιγο...
Αλλη φορα το διπλό.
Τέτη ( αν με θυμασαι που σε γνωρισα στο τσατ του hungry, τις πρωτες φορες που εμπαινες)
Α!!! εγω ημουν που προσπαθουσα να φτιαξω νουφαρα με τις χαρτοπετσετες,
ReplyDeleteαλλα δεν το'χω με τιποτα.
Τουλαχιστον γελασαμε με τα κοριτσια μου για τις τραγικες χειροτεχνιες μου. Φιλακια
Τετη
Τέτηηη!!! Βρε την Τέτη! Καλώς την απ' τα μέρη μας! Το έφτιαξες ε; Χαίρομαι που σας αρεσε! Καλό αλλά λίγο ε; Χαχα!
ReplyDeleteΑααα! εσύ παιδευοσουν με τις πετσέτες; χαχα! Καλέ προσπάθησε πάλι με χάρτινη πετσέτα που είναι εύκολο!