Friday, December 18, 2009

Σπετζοφάι Πηλίου

Όταν είχα βάλει τη συνταγή για σπετζοφάι, η Τζένη που ζει στο Βόλο, μου έταξε πως θα μου στείλει την ορίτζιναλ συνταγή που κάνουν εκεί. Τη συνταγή αυτή, την έκανε η γιαγιά του άντρα της, στο χωριό Μακρυράχη Πηλίου. Σας την παραθέτω! Τζένη ευχαριστώ!

Η φωτο, είναι από το παλιό ποστ, μια και εγώ δεν έχω αξιωθεί ακόμα να φτιάξω σπετζοφάι λόγω ευαίσθητων στομαχιών!


Σπετζοφάι Πηλίου
Υλικά
λουκάνικο Βόλου (ένα κομμάτι λουκάνικο) κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
5-6 πιπεριές πράσινες κέρατο καθαρισμένες από τα σπόρια και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
1 κουτί ντοματάκι κονκασέ ψιλοκομμένο
λίγο αλάτι
λίγο λάδι
πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ τηγάνι με βαρύ πάτο, βάζουμε λίγο λάδι και ζεσταίνουμε.
Προσθέτουμε το λουκάνικο και το γυρίζουμε από όλες τις μεριές.
Προσθέτουμε τις πιπεριές και τις γυρίζουμε κι αυτές.
Ρίχνουμε και τα ντοματάκια και αλατοπιεπερώνουμε με προσοχή.
Μαγειρεύουμε με ανοιχτό καπάκι για μισή ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει η πιπεριά και να έχει πήξει η σάλτσα και μέχρι να τρυπάμε το λουκάνικο και να μην βγάζει υγρά.
Δεν παραλείπουμε τις βούτες σε ό,τι σάλτσα έχει μείνει στο τηγάνι.

Προσοχή: Καταναλώνεται σαν μεζές γιατί είναι βαρύ!

24 comments:

  1. Deli,το λουκάνικο,ούτε να το μυρίσω,αλλά τα κορίτσια μου τρελαίνονται και ο σύζυγος μαζί.Τους φτιάχνω σπετζοφάι,αλλά το έβαζα στο φούρνο-θα δοκιμαστεί τις γιορτές και μ΄αυτόν τον τρόπο.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  2. Σ`αυτο το μεζε μπορεις να πεις "μπουκια και συγχωριο"!!! Μμμμ!

    ReplyDelete
  3. Πράγματι αυτή είναι η ορίτζιναλ συνταγή. Την έχω και εγώ από την πεθερά μου που ήταν Βολιώτισσα με καταγωγή από τη Ζαγορά. Εγώ προσθέτω και πάπρικα. Ταιριάζει ωραία με τις πιπεριές και το λουκάνικο.
    Ο άντρας μου και ο γιός μου που διαθέτουν πολύ γερά στομάχια το τρώνε για κυρίως φαγητό με συνοδεία ρυζιού. Εγώ τσιμπολογώ λίγο και η κόρη μου δεν το αγγίζει καθόλου.

    ReplyDelete
  4. θα συμφωνήσω με το σχόλιο του Panoptis :)))))

    καλημερούδια

    ReplyDelete
  5. "Δεν παραλείπουμε τις βούτες σε ό,τι σάλτσα έχει μείνει στο τηγάνι".

    Σιγα μην παραλειψουμε χαχαχαχαχα


    Λουκανικο Βολου; Δεν εχω δει να πουλανε εδω.
    Τι ειναι, χοιρινο ή μοσχαρισιο;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πικάντικο μοσχαρίσιο. Είναι σκούρο με μπαχάρι. Αξεπέραστο και κιμπάρικο!

      Delete
  6. Έλα βάλε και κανένα ψωμάκι να κάνουμε τις βούτες μας!

    ReplyDelete
  7. Όντως η αυθεντική συνταγή, αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι μπαίνει και μελιτζάνα.
    Με λουκάνικο μοσχαρίσιο είναι καλύτερο για τα ευαίσθητα στομάχια.

    ReplyDelete
  8. Εγώ θα αρκεστώ στις βούτες αφού τα λουκάνικα με πειράζουν ακόμα και νερόβραστα!

    ReplyDelete
  9. γαστεροπλήξDecember 18, 2009 at 2:44 PM

    εμένα μου έρχεται μια χαρά το μεζεδάκι, τσιπουράκι δε βλέπω να έχεις!!!!!!

    ReplyDelete
  10. Καλησπερα από Βόλο. Σας περιμένω να σας κεράσω και το τσιπουράκι.
    Φιλια πολλά Τζένη

    ReplyDelete
  11. Καλησπερα από Βόλο. Σας περιμένω να σας κεράσω και το τσιπουράκι.
    Φιλια πολλά Τζένη

    ReplyDelete
  12. ... έχουμε κάνει κάτι τρελά τσιμπούσια στα ουζερί του Πηλίου με αυτό το μεζέ!!!

    ReplyDelete
  13. Φοβερή συνταγή Kiki!
    Μια φορά στο Πήλιο είχα φάει 3 μερίδες, με ψωμί όχι σκέτες.
    Μετά πήγα άνετη για χορό και οι φίλοι μου σταυροκοπιόντουσαν. Για κάποιο λόγο το θεώρησα ελαφρύ φαγητό...:)

    ReplyDelete
  14. Kάθε χειμώνα μια-δυο φορές θα το φτιάξω, και μάλιστα ως κυρίως φαγητό, όχι ως μεζέ!
    Εγώ ήθελα να ρωτήσω την Τζένη, η original συταγή δεν έχει καθόλου κρεμμύδια??
    Οσες φορές δοκίμασα στο Βόλο και στο Πήλιο σπετζοφάι, όλες είχαν κρεμμύδι και μάλιστα μπόλικο!
    κι εγώ όποτε το φτιάχνω βάζω τόσα κρεμμύδια όσες και πιπεριές.
    Δηλαδή 4 πιπεριές?? 4 μεγάλα κρεμμύδια!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  15. Ελένη, καλή επιτυχία! Με το καλό να έρθουν τα κορίτσια!

    Πανοπτη, εντελώς!

    Ειρήνη. εμείς είμαστε ευαισθητούληδες αλλά το ζηλεύω!

    Και λοιπον, και καλά θα κάνεις! χαχα!

    ReplyDelete
  16. Αντώνη, χαχα! Σιγά! Χαχα!
    Δεν έχω ιδεα! Να ρωτήσουμε τη Τζένη!

    Big mama, σύντομα, σύντομα! Χαχα!

    Ξανθή, μερσί για το τιπ!

    Λίλα, μαζί σου στις βούτες!

    ReplyDelete
  17. Γαστεροπλήξ, έφτασεεεεεεεεεε!

    Τζένη, φύγαμεεεε!

    Μπέττυ ζηλεύωωωωω!

    Έμμυ κι εγώ σταυροκοπιέμαι!!!

    Έλενα, η Τζένη θα μας πει. Εσύ πας συχνά εκεί αν θυμάμαι καλά!

    ReplyDelete
  18. Καλησπέρα ξανά από Βόλο. Λοιπόν τα λουκάνικα είναι χοιρινά με πράσο, και στην συνταγή δεν βάζουμε κρεμμύδι. Αυτή την συνταγή την έφτιαχνε η γιαγιά του άντρα μου στην Μακρυράχη και είναι αρκετά παλιά.
    Καλό σας βράδυ.
    Τζένη

    ReplyDelete
  19. Τζένη ευχαριστούμε για τις διευκρινίσεις! Φιλάκια!

    ReplyDelete
  20. Το σπετζοφάι (το οποίο γνώρισα από τα παιδικά μου χρόνια) γίνεται μόνο με λουκάνικο Βόλου. Η αντικατάστασή του με οποιοδήποτε άλλο, ακόμα και άλλο λουκάνικο Θεσσαλίας, με πράσο φυσικά, είναι σαν να προσπαθείς; να κάνεις κόκκορα (αλανιάρη) κρασάτο με κότα ορνιθοτροφείου...

    ReplyDelete
  21. Τη δοκίμασα τη συνταγή προσθέτοντας ένα μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο στο σωτάρισμα (μετά τα λουκάνικα, μαζί με τις πιπεριές) και στο τελείωμα πριν το σβήσω με λίγο κρασί, έβαλα τριμμένη φέτα. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό.

    ReplyDelete
  22. Μόλις σήμερα το μαγείρεψα με χωριάτικο λουκάνικο Έβρου,πιπεριές και κρεμμύδια. Ααααα και φρέσκια σάλτσα ντομάτας της μαμάς. Είμαστε μερακλήδες εμείς οι Έλληνες τελικά...

    ReplyDelete