Wednesday, March 9, 2011

Φάβα παντρεμένη (άκου παντρεμένη...!)

Λοιπόοοοον...Καλή Σαρακοστή σε όλους. Περάσαμε μερικές μέρες με αρκετή κακοκαιρία, πολλή βροχή, πολύ αέρα, λίγη καρναβαλική διάθεση (από μένα), αρκετό τσιμπολόγημα (που το πλήρωσα), και να 'μαστε πάλι εδώ.

Η φάβα, όταν ήμουν μικρή, όπως σας έχω ξαναπεί, δεν με ενθουσίαζε και πολύ. Βασικά μάλλον δεν παραήθελα να τη δοκιμάσω. Όμως είμαι των οσπρίων γενικά. Δεν ξέρω τι δεν μου άρεσε και την είχα πάρει με στραβό μάτι. Τη φάβα την έμαθα εδώ, όταν τα πρώτα χρόνια της γνωριμίας μου με το νησί, γνώριζα μαζί και όοοοοοολες των ταβέρνες του. Μάλιστα, φάβα έτρωγα πάντα όταν πήγαινα στην Αρέκια. Εκεί την έμαθα. Με ωμό κρεμμύδι. Και μετά, πάρτον κάτω όποιον περνούσε από δίπλα! :-)))

Πέρυσι που είχε έρθει η Αλεξάνδρα από τη Σαντορίνη, μου έφερε φάβα σαντορινιά και λιαστά ντοματάκια. Δεν πίστευα ότι μπορούσε να έχει διαφορά από τις άλλες φάβες που είχα δοκιμάσει, όμως είχε. Με τα λιαστά ντοματάκια που μου έφερε, μπορούσα να την κάνω όπως την κάνουν εκεί: παντρεμένη. Μωρέ...εδώ που τα λέμε...εμένα τώρα φάβα δώσε μου και την κανονίζω εγώ...παντρεμένη, ανύπαντρη, χωρισμένη...χήρα...ό,τι θέτε! :-)

Για φάβα έχω ξαναγράψει, αλλά μια και αρχίζει η νηστεία, είπα να ξεκινήσω με μια νηστίσιμη και επίκαιρη συνταγή. Δοκιμάστε τη και μ' αυτό τον τρόπο.

Φάβα παντρεμένη
Υλικά

½ κιλό φάβα Σαντορίνης
1 μεγάλο κρεμμύδι
2-3 κ. σ. λάδι για τη φάβα
1-2 κ. σ. λάδι για το κρεμμύδι
κοκκινοπίπερο γλυκό
λιαστή ντομάτα

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε τη φάβα.
Τη μουλιάζουμε σε νερό. Εγώ τη μούλιασα όλο το βράδυ, αλλά δεν χρειάζεται τόσο. Μερικές ώρες αρκούν. Μάλιστα, η σαντορινιά φάβα, λένε πως δεν χρειάζεται καν φούσκωμα.
Βάζουμε τη φάβα σε κατσαρόλα με νερό να την καλύπτει.
Ξαφρίζουμε καθώς βράζει, ειδικά στην αρχή.
Βάζουμε 2-3 κουταλιές λάδι και λίγο αλάτι και την αφήνουμε να βράσει μέχρι να χυλώσει (περίπου ένα μισάωρο, ή και παραπάνω), ενώ προσθέτουμε νερό αν χρειάζεται.
Αφού χυλώσει, τη λιώνουμε στο μπλέντερ. Σ’ αυτή τη φάση, μπορούμε να προσθέσουμε ωμό κρεμμύδι μέσα στη φάβα. Μπορούμε επίσης να βράσουμε κρεμμύδι μαζί με τη φάβα και να τα λιώσουμε μαζί. Εγώ προτιμώ να το βάζω χώρια το κρεμμύδι.
Αν εξακολουθεί να είναι νερουλή, την αφήνουμε στην κουζίνα σε χαμηλή φωτιά για να πήξει λίγο. Η φάβα πρέπει να μείνει νερουλή, γιατί πήζει όσο μένει.

Για να τη συνοδέψουμε με το κρεμμύδι, κάνουμε το εξής:
Σε ένα τηγάνι, βάζουμε 1-2 κ. σ. λάδι και το κρεμμύδι κομμένο στη μέση και μετά σε λεπτές φέτες.
Αφήνουμε το κρεμμύδι να σωταριστεί για λίγο σε μέτρια φωτιά και να γίνει διάφανο. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε και μερικά λιαστά ντοματάκια ψιλοκομμένα.
Σερβίρουμε με κοκκινοπίπερο, ωμό λάδι, κρεμμύδι και λιαστή ντομάτα. Εναλλακτικά, σερβίρουμε με ωμό κρεμμύδι.

Τρώμε πολύ κρεμμύδι, κάνουμε χααααααααααααααααααα στο διπλανό μας και περιμένουμε να λιποθυμίσει από τις αναθυμιάσεις. Εναλλακτικά, τον καλούμε για καφέ το απόγευμα :-))))

Καλή Σαρακοστή!

34 comments:

  1. XAXAXA Θέλω να διαβάσω την συνταγή και έχω πεθάνει στα γέλια!
    Πρέπει να είναι τέλεια με την ντομάτα κλπ!
    Λοιπόν εγώ ποτέ δεν έχω μουλιάσει φάβα και ας είναι απ΄ όπου θέλει η σκούφια της! Δεν την παντρεύω! Αλλά, αν την κάνω "γκουρμέ" της προσθέτω λίγο πετιμέζι και αμύγδαλο φιλέ καβουρντισμένο! Δοκίμασε και πες μου!

    ReplyDelete
  2. Οπως ΠΑΝΤΑ ,εγραψες!!!
    Και δλδ αν καλεσουμε κανεναν το απογευμα για καφε,ειναι σαν να τον βαλουμε στο θαλαμο αεριου;;;;χαχαχα,που τα βρισκεις βρε Κικη;
    Πολλα φιλια και καλη Σαρακοστη και απο μενα!
    Φιλη απο Ολλανδια

    ReplyDelete
  3. Πρέπει να είναι πολύ ωραία!! Θα το δοκιμάζω( και το τελευταίο) !ΕΙΣΑΙ ΦΟΒΕΡΗ!!!

    ReplyDelete
  4. Το είδα χτες βράδυ αλλά λέω άσε να το διαβάσω με άνεση το πρωί γιατί κάτι κατάλαβα!!
    Την αρραβώνιασες την πάντρεψες την έφαγες!!χαχαχαχα θα δοκιμάσω αυτό που λέει η Αγγελική!!
    Καλημέρα!!

    ReplyDelete
  5. ΑΓΑΠΩ ΠΟΛΥ ΦΑΒΑΑ!
    ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΣΟΥΠΕΡ ΣΥΝΤΑΓΗ!!!!!!
    ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΚΙΚΗ ΜΟΥ!

    ReplyDelete
  6. Καλημέρα,Κική μου και καλή Σαρακοστή!κι εγώ εδώ στο νησί έμαθα τη φάβα μετά από τις περιηγήσεις μου στα ταβερνάκια!Υπέροχη η παντρεμένη φάβα σου!

    ReplyDelete
  7. Προαγωγός της φάβας λοιπόν!!! χαχαχαχα!!!!
    Ψηφίζω παντρεμένη και εγώ!!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  8. Ούτε που ήξερα πως θέλει και η φάβα μούλιασμα! Δεν το έχω κάνει ποτέ. Όπως επίσης δεν την έχω ¨παντρέψει¨με λιαστή ντομάτα. Συνήθως την ¨παντρεύω¨ με κάπαρες και κρεμμύδια. Θα το κάνω όμως μιας και λατρεύω το συγκεκριμένο όσπριο.
    Καλημέρες

    ReplyDelete
  9. Θα έπρεπε ναναι γνωστό ότι οι παντρεμένες γενικως ειναι σαφως καλυτερες απο τισ λευτερες...εξαιρούνται φυσικά οι χήρες...χεχεχεχ
    Και γω την παντρεμένη πιο πολυ αγαπώ, πάντα φτιαχνουμε λιγη παραπάνω για τις επομενες μερες.
    πολλους χαιρετισμους.

    ReplyDelete
  10. Με λιαστές ντοματούλες και κρεμμυδάκια φτιάχνω την παντρεμένη κι εγώ, αλλά τα τσιγαρίζω τα κρεμμυδάκια, μην μου λυποθυμίσει και κανείς χα χα χαα!
    Καλή Σαρακοστή Κική μου!

    ReplyDelete
  11. Η φάβα είναι εξαιρετικό έδεσμα, κρίμα να την έχουν πάρει μερικοί με κακό μάτι.
    Έχω δει/διαβάσει που μερικοί σεφ την έχουν εντάξει στο μενού των εστιατορίων τους, με πιο εναλλακτικές προτάσεις ή και με την παραδοσιακή συνταγή του "γάμου", χε χε!
    Το κρεμμύδι της πάει πολύ, δεν πειράζει κι ας μυρίζει!
    Καλή Σαρακοστή!

    ReplyDelete
  12. αγαπημενο ελληνικο φαγακι!

    ReplyDelete
  13. Το μόνο όσπριο που τρώει ο γιός μου με ευχαρίστηση επειδή είναι κρεμώδες. Αλλά και μένα μου αρέσει πολύ, να είχα ένα πιατάκι!!
    Φιλιά, καλή σαρακοστή.

    ReplyDelete
  14. Πολύ ωραία είναι. Εγώ δεν τη φτιάχνω την τρώω όμως όπου τη βρω!
    Καλή Σαρακοστή:)

    ReplyDelete
  15. Καλή Σαρακοστή,Κική μου!

    ReplyDelete
  16. Στο γιο μου τον περίεργο αρέσει πολύ, άκου να δεις πράγμα. Εγώ δεν τη φτιάχνω αλλά τη φτιάχνει η μαμά μου. Καλή Σαρακοστή!

    ReplyDelete
  17. Και οι παντρεμένες έχουν ψυχή!

    ReplyDelete
  18. Αγγελική, χαχα! Μ' έπιασε το πειραχτικό μου στο τέλος, χεχε! Μια φορά που δεν τη μούλιασα, ο σύζυξ παραπονέθηκε πως του έπεσε βαριά. Οπότε τη μουλιάζω έστω και για λίγο! Θα τη δοκιμάσω!

    Φιλη Ολλανδέζα, ε...μου ΄ρχονται στα ξαφνικά. Χαχα! Μπορούμε μαζί με τον καφέ, να του δώσουμε και μια μάσκα οξυγόνου! χαχα!

    Μαριάννα, ειναι νοστιμότατη! :-)))

    Ξανθή, μωρέ όλα τση τα 'καμα! Να μάθει! χαχα!

    Μαρία επίσηηης!

    ReplyDelete
  19. Λενάκι κι εσύ τις όργωσες τις ταβέρνες εδώ; Εσένα όμως δεν σου φαίνεται στα κιλάκια!!! :-)))

    Έφη, παντρεμένη, ανύπαντρη...μ' αρέσει! χαχα!

    Μαρία μας, δεν είναι απαραίτητο το μούλιασμα. Το πάντρεμα πάντως την κάνει πολύ νόστιμη!

    Benikos, χαχα! Σωστόοος!

    Έλενα, σ αυτή κι εγώ τα τσιγάρησα τα μισά!

    ReplyDelete
  20. Νταρκ σεφ, καλά κάνουν και την προβάλουν στα εστιατόρια! Μπράβο τους!

    Ειρήνη ναι!!!

    Μαράκι, σωστός ο γιος! Καλή σαρακοστή!

    Μαράκι, έλα να φάμε εδώ!

    Δέσποινα επίσης!

    ReplyDelete
  21. Κατερίνα, είδες γκουρμεδιές που θέλει ο γιος!

    Κωνσταντίνε! χαχα!

    Καροτάκι συμφωνώωω!

    ReplyDelete
  22. Όπως τα λες! Και παντρεμένη και χωρισμένη και εν διαστάσει, η φάβα είναι από τα πιο νόστιμα όσπρια!

    ReplyDelete
  23. Την έχω δοκιμάσει και μου αρέσει πολύ, δεν την έχω φτιάξει όμως

    ReplyDelete
  24. Το "must" της εξόδου "μετά μεζεδακίων" :))
    Καμιά "ζωντοχήρα" παίζει;;;
    Αγαπημένο πιάτο σε όποια ...οικογενειακή κατάσταση κι αν το συναντήσω!!!
    Φιλιά
    καλημέρα Κική

    ReplyDelete
  25. Βίτα συμφωνώ!

    Πόπη, πάντα υπάρχει η πρώτη φορά! ;-)

    Γιώργο κι εδώ έτσι. Μωρέ και ζωντοχήρα και όλα παίζουν! χαχα!

    ReplyDelete
  26. Πολύ νόστιμη ακούγεται η νυμφευμένη φάβα, και μάλιστα με καταγωγή αρχοντική - για φάβα εννοείται!!
    Στη Σαντορίνη την φάγαμε κι εμείς ως νιόπαντροι την κυρία Φάβα, αλλά με καβουρδισμένα φουντούκια και μια σάλτσα από πορτοκάλι και ορκίζομαι ότι δεν έχω φάει ωραιότερη, μιας κι εγώ μικρή δεν την έτρωγα γιατί ... άκουσον άκουσον, μου έκανε η γεύση της σα να τρώω πλαστικό... Τώρα, έχω 1/2 κιλό βιολογική φάβα στο ντουλάπι μου, και θα την "καλο-παντρέψω" για να μάθει να κάθεται αμέριμνη στο ράφι!!! μπράβο στη Μικρή Κουζίνα που μας δίνει ιδέες και λύσεις!

    ReplyDelete
  27. Να σας ζήσει και καλούς απογόνους!!! Τη φάβα κι εγώ μικρή δεν την πλησίαζα όπως και πολλα άλλα πράγματα βέβαια. Μέχρι που κάποια στιγμή άρχισαν να γυρνάνε κάτι διακόπτες μέσα μου και άρχισα να τρώω σχεδόν τα πάντα!! Έτσι έγινε και η φάβα από τα πολύ αγαπημένα μου!! Καλή Σαρακοστή!!

    ReplyDelete
  28. Βίβιαν εσείς τη φάγατε στην πηγή της! Τέλεια ακούγεται έτσι! Να τη φτιαξεις λοιπον τη βιολογική σου! :-)

    Αρτι!!! χαχαχα! Ευχαριστούμε, ευχαριστούμε! Πολύ καλά έκανες και άλλαξες γνώμη για τη φάβα! Καλή σαρακοστή!

    Εve κι εγώ!

    ReplyDelete
  29. Ο λόγος που πέρασα Κική σήμερα είναι για να σε ευχαριστήσω για τη χαρά που μου έδωσες...εσύ και η Ρεγγίνα για να ακριβολογώ!
    Σήμερα Ψυχοσάββατο και 6 μήνες από τότε που χάσαμε την πεθερά μου ένοιωσα υπέροχα φτιάχνοντας τα κόλλυβα στο όνομά της! Μου φάνηκε για πρώτη φορά από τότε που έφυγε ότι ήταν πραγματικά ευτυχισμένη εκεί που είναι...Βλέπεις στη διάρκεια της ζωής της είχε κάνει τόσες πολλές φορές κόλλυβα, πίτες, γλυκά, κεριά, εργόχειρα σε άπειρους συγγενείς, φίλους ή απλούς γνωστούς!!! Της το χρώσταγε κάποιος να το κάνει αυτό, κάτι φτιαγμένο με ΑΓΑΠΗ όπως είπε η Ρεγγίνα. Γι'αυτό και έγιναν τέλεια ακολουθώντας και τις δύο συνταγές και δημιουργώντας μία καινούργια δικιά μου!!! Αυτήν της δικιάς μου αγάπης προς εκείνη...

    ReplyDelete
  30. Μαρίνα χαίρομαι που ένιωσες έτσι και είμαι σίγουρη ότι και η πεθερά σου, αν μπορούσε να σου μιλήσει, θα σου έλεγε ότι ήταν πολύ χαρούμενη με αυτό που έκανες. Να είσαι καλά και να φτιάχνεις για τους ανθρώπους σου που έχουν φύγει!

    ReplyDelete
  31. Παντρεμένη ή ανύπαντρη μόλις την πετύχω της αλλάζω τα φώτα.
    Αν την μουλιάσετε απ την προηγούμενη γίνεται πιο αφράτη. Δεν είναι απαραίτητο όμως.
    Βασική αρχή για το βράσιμό της είναι πως το νερό θα πρέπει να είναι τετραπλάσιο από το βάρος της φάβας που θα βράσετε.
    Σε παραλλαγή, σοτάρω σε λίγο λάδι κρεμμυδάκι και λίγο σκόρδο, προσθέτω μια κουταλιά μέλι (γιατί η φάβα έχει μια ελαφριά πίκρα), ρίχνω την μουλιασμένη φάβα και συνεχίζω τα γνωστά.
    Νένα

    ReplyDelete
  32. Νουνού ωραίο το τιπ με το νερό. Εγώ δεν το μετράω, αλλά καλό είναι να ξέρουμε. Όντως καμιά φορά έχει μια πικρίλα η φάβα.

    ReplyDelete