Thursday, March 1, 2012

Μαύρα φασόλια γίγαντες σαλάτα

Εδώ και λίγο καιρό, ένα ευχάριστο νέο έμαθα! Στο νησί άνοιξε  μαγαζί με μπαχαρικά! Η πρώτη μου σκέψη: δεν θα χρειάζεται να τρέχω σε Αθήνα ή Πάτρα δηλαδή για τις προμήθειές μου; Τι καλά! Παρόλο που ζούμε σε μια σταλιά τόπο, χρειάστηκε να περάσει αρκετός καιρός για να καταφέω να πάω.


Το μαγαζί Γεύσεις και αρώματα, βρίσκεται κατάκεντρα και όντως έχει μια ποικιλία ικανοποιητική! Μπαχαρικά, βότανα, όσπρια, λικέρ, γλυκά κουταλιού, ξηροκάρπια, από όλη την Ελλάδα υπάρχουν για να διαλέξεις. Κάποια στιγμή, θα σας πω ειδικά γι΄αυτό! Στην πρώτη μου επίσκεψη, πήρα μαύρα φασόλια γίγαντες (στην πραγματικότητα σκούρα μωβ), αποξηραμένα κεράσια (μιαμ), στάρι (για κόλλυβα που  ήθελα) και κάσιους.


 Τα μαύρα φασόλια, τα οποία ήταν πολύ ελαφριά καθώς τα έπιανες, δεν τα είχα ξαναμαγειρέψει, οπότε ήθελα να μαγειρευτούν ιδιαίτερα και όχι σαν μια απλή σούπα. Έκανα μια έρευνα και πήρα ιδέες. Τα κερασάκια δεν ξέρω αν θα προλάβω να τα δοκιμάσω σε γλυκό, αφού όλο τα τσιμπολογάω. Η αδυναμία μου για κεράσια, γνωστή! Τα κάσιους, τραγανά και φρέσκα! Αλλά ας δούμε τι απέγιναν τα φασόλια!

Μαύρα φασόλια γίγαντες σαλάτα
Προσαρμοσμένη από εδώ
Υλικά
200 γρ. μαύρα φασόλια γίγαντες
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, το άσπρο μέρος και λίγο από το πράσινο
4 κ. σ. καλαμπόκι
2-3 ροδέλες ανανά κονσέρβας ή πορτοκάλι σε μεγάλους κύβους
½ κόκκινη πιπεριά σε κύβους
½ πορτοκαλί πιπεριά σε κύβους
αλάτι
λευκό πιπέρι
2 κ. σ. μέλι
2 κ. σ. σιρόπι από τον ανανά
3 κ. σ. ξύδι (χρησιμοποίησα αρωματισμένο με δαμάσκηνο)


Εκτέλεση
Μουσκεύουμε αποβραδίς τα φασόλια σε νερό.
Την επόμενη μέρα, τα βράζουμε στο νερό που φούσκωσαν συμπληρώνοντας λίγο αν χρειάζεται (δεν χρειάζεται πολύ νερό γιατί θα τα σουρώσουμε) για μισή ώρα σε χύτρα, χωρίς αλάτι. Αν τα βράσετε σε κανονική κατσαρόλα, θα πρέπει να τρυπιούνται και να είναι έτοιμα. Παρομοίως αν τα βράσετε με τη χύτρα. Ο χρόνος βρασμού εξαρτάται από το πόσο καλόβραστα είναι. Στη μισή ώρα τα δικά μου ήταν έτοιμα.
Μετά, τα σουρώνουμε και τα ξεβγάζουμε με νερό βρύσης για να κρυώσουν.
Τα βάζουμε σε σαλατιέρα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (κρεμμυδάκια, καλαμπόκι, ανανά, πιπεριές, αλατοπίπερο.
Αφού αλατοπιπερώσουμε, φτιάχνουμε το ντρέσιν.
Ανακατεύουμε σε ένα μπωλάκι το μέλι, το σιρόπι του ανανά και το ξύδι και περιχύνουμε τη σαλάτα. Αν έχουμε χρόνο, αφήνουμε να σταθεί για καμιά ώρα εντός ή εκτός ψυγείου.
Είναι πεντανόστιμη και ιδιαίτερη!

Καλό μήνα!

22 comments:

  1. Καλημέρα και καλό μήνα!!!Πανέμορφο πιάτο!!!Θρεπτικότατο και νοστιμότατο!!!

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα Κική και καλό μήνα εύχομαι!
    Αδιάβαστη με έπιασες, καθώς δεν ήξερα ότι υπάρχουν μαύρα φασόλια γίγαντες... έτσι όπως τα βλέπω μου θυμίζουν λίγο τα kidney beans, αλλά υποθέτω μόνο ως προς την εμφάνιση.
    Η σαλάτα σου πολύ ιδιαίτερη, εξωτική και πολύχρωμη!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ερμιόνη ούτε εγώ ήξερα ότι υπήρχαν! Δεν είναι σαν τα kidney beans. Πάντως ήταν νοστιμότατα!

      Delete
  3. Καλό μήνα Κική μου! Τι ομορφιά είναι αυτή! Μόνο σαν χρωματική σύνθεση να το δεις σε προδιαθέτει για το καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα! Από πού είναι τα φασόλια?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αγγελική είναι από Μακεδονία!

      Delete
  4. Πραγματικά μια ιδιαίτερη σαλάτα Κικίτσα, όλο χρώματα!
    Φιλιά, καλό Μήνα!

    ReplyDelete
  5. Δεν είναι πεντανόστιμα Κικίτσα μου??? Εννοώ περισσότερο από τους λευκούς γίγαντες??? Εγώ έτσι πιστεύω... Δύσκολα εδώ , αλλά τους ξετρυπώνω κάτω στην Αθήνα όταν κατεβαίνω!
    Ερμιόνη, τα kidney είναι μικρά κανονικά φασόλια, αυτά είναι γίγαντες-ελέφαντες αλλά είναι έγχρωμοι!

    Καλημέρα και καλό μήνα να έχουμε! Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το ότι θα έβρισκα εγώ υλικό εδώ πιο εύκολα από σένα, δεν το περίμενα! χαχα!

      Delete
  6. Καλό μήνα,Deli κι από εδώ!
    Μου αρέσουν πολύ,άλλοι δεν τα θέλουν,μα φτιάχνω και σαλατίτσα και φούρνου.Είχα φέρει από Πρέβεζα,από τη μαμά του γαμπρού μας,από τον κήπο τους.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ! Επίσης! Αχ θα φέρνεις και καλούδια από την Πρέβεζα! Τι καλά!

      Delete
  7. Καλο και ομορφο μηνα να εχεις Κικη.

    ReplyDelete
  8. Τα φασόλια είναι το εθνικό μας φαγητό.Πρέπει οπωσδήποτε να τα τρώμε όπως και να είναι μαγειρεμένα

    ReplyDelete
  9. Καλο μηνα Κικη μου!!!

    ReplyDelete
  10. Καλημέρα αγαπητή μου Κική.
    Καλό μηνα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ! Επίσης κ. Ντένη!

      Delete
  11. Δε θα τρέχεις στην Αθήνα; Κλαψ:))
    Πολύ ωραία η σαλάτα σου Κικίτσα, τα χρώματα, το dressing, όλα πανέμορφα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θα βρίσκω εγώ λόγο να τρέξω καλέ! Μην ανησυχείς! ;-)

      Delete
  12. Καλές δουλειές να έχουν! Και αν μπορούμε να βοηθήσουμε, θα το κάνουμε!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ εκ μέρους τους!

      Delete