Οι δύο τελευταίες μέρες ήταν πολύ κουραστικές (όπως και οι 2 τελευταίες εβδομάδες). Όλο το Παρασκευοσαββατοκύριακο είχε καθαριότητα και μαγείρεμα. Χτες το μεσημέρι, φάγαμε μαζί με τα πεθερικά μου. Το χτεσινό μου τραπέζι, είχε λίγο από αρκετούς μπλόγκερς. Έφτιαξα τον αγιορείτικο μπακαλιάρο της Στέλλας Σπανού, που μου τον είχε συστήσει η Έφη, την τρίχρωμη σαλάτα της Μάριον (αν δεν την έχετε φτιάξει, χάνετε, σας τη συνιστώ για το Πάσχα), 2 διαφορετικά ψωμιά (ένα με φρέσκο δεντρολίβανο και ένα με μάραθο), το ένα από τα δύο σε σχήμα αστεριού, για το οποίο ευθύνεται μια φόρμα, δώρο της Χαράς, την τυρόπιτα σουφλέ που δεν έλειπε ποτέ από τα οικογενειακά μας τραπέζια (είναι πεντανόστιμη), σκορδαλιά για το έθιμο, το πουά γλυκό της Μάρας (με συνταγή για παντεσπάνι της Δημιουργίας) και ένα κέικ γεμιστό με μους σοκολάτα (η μους συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου) και φρούτα του δάσους. Όπως βλέπετε, ήσασταν πολλοί στο τραπέζι μου! Και επειδή μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, σας τα δείχνω και θα τα πούμε αναλυτικά για κάποιες από αυτές.
Τρίχρωμη σαλάτα, τυρόπιτα-σουφλέ, μπακαλιάριος αγιορείτικος
Πουά γεμιστό ρολό, κέικ γεμιστό με μους σοκολάτα και φρούτα του δάσους
Οι μόνες συνταγές που θα σας γράψω είναι αυτή του γεμιστού κέικ και της τυρόπιτας. Για τις άλλες, θα σας δώσω τα λινκ, να τις πάρετε από τους κατόχους των μπλογκ που ανήκουν.
Και τώρα πάμε στο χτεσινό κέρασμα. Τη συνταγή γι΄ αυτό το κέικ, μου την έχει δώσει η Νέλλη.
Όταν είχα πάει στη Νέλλη, την τελευταία νύχτα καθόμασταν και χαζεύαμε τις συνταγές της. 12 η ώρα τη νύχτα μας έπιασε η προκομάρα και ανοίξαμε τα κιτάπια της!
Είχε κάνει ένα μπάρμπεκιου εκείνη τη μέρα και είχαμε φάει ένα φανταστικό γλυκό με μαρέγκα και αχλάδια και ήθελα τη συνταγή. Έτσι, καταλήξαμε εκείνο το βράδυ να μου μεταφράζει γερμανικές συνταγές. Έχετε παρατηρήσει πόσο καλά μαθαίνει κάποιος μία ξένη γλώσσα, αν διαβάζει συνέχεια συνταγές; Για παρατηρήστε το! Ακόμα κι αν δεν ξέρεις τη γλώσσα (όπως εγώ τα γαλλικά ή τα γερμανικά π.χ.), αν κοιτάζει συνέχεια ξένες συνταγές, αρχίζει σιγά-σιγά να καταλαβαίνει. Αν κιόλας ξέρει τη γλώσσα (όπως εγώ τα αγγλικά π.χ.), γίνεται έξπερτ!
Το γλυκό αυτό το λατρεύω και το έχω κάνει από τότε πολλές φορές. Μαντεύετε γιατί; Μα βέβαια! Γιατί έχει μαρέγκα! Η συνταγή που ακολουθεί, κανονικά γίνεται με βερύκοκα κομπόστα, αλλά εγώ την έκανα με ανανά. Εσείς βάλτε ό,τι σας αρέσει περισσότερο.
125 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια
λίγο αλάτι
ξύσμα λεμονιού
3 αυγά
2 κουτ. γλ. μπέκιν
200 γρ. αλεύρι
2 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος
1 κουτ. σούπας ρούμι ή κονιάκ ή ουίσκι
1 κονσέρβα βερύκοκα κομπόστα 750 γρ ή μια κονσέρβα κομπόστα ανανά
2 ασπράδια αυγών
100 γρ ζάχαρη
50 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και κοπανισμένα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190.
Χτυπάμε καλά το βούτυρο και προσθέτουμε ενώ χτυπάμε ένα-ένα τα υλικά μας μέχρι και τα αυγά.
Ενώνουμε το αλεύρι και το μπέκιν και τα κοσκινίζουμε με σήτα. Χτυπάμε το μίγμα ενώ ρίχνουμε διαδοχικά το κοσκινισμένο αλεύρι, την κρέμα γάλακτος και το ποτό.
Βουτυρώνουμε φόρμα με σούστα και από πάνω βάζουμε χαρτί ψησίματος μόνο στον πάτο. Εγώ βουτύρωσα και το χαρτί γιατί φοβήθηκα μην κολλήσει το γλυκό.
Ρίχνουμε μέσα στη φόρμα το μίγμα και από πάνω στρώνουμε το στραγγισμένο ανανά (ή βερύκοκα).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 για 30-40 λεπτά.
Στο μεταξύ, χτυπάμε τα 2 ασπράδια μαρέγκα. Προσθέτουμε ελάχιστο αλατάκι και μερικές σταγόνες λεμονιού αφού έχουν αρχίσει να γίνονται μαρέγκα, για να πετύχουμε μια σφιχτή μαρέγκα που δε θα χάσει τον όγκο της.
Προσθέτουμε και τη ζάχαρη σιγά-σιγά και τέλος προσθέτουμε τα αμύγδαλα ανακατεύοντας με το χέρι.
Στρώνουμε τη μαρέγκα από πάνω με κουτάλι, ή κάνουμε σχέδια και ξαναψήνουμε το γλυκό για άλλα 10 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
TIP: για να βάλτε χαρτί ψησίματος στον πάτο της φόρμας και να μη σας παιδέψει μετά στο ξεφορμάρισμα, κόψτε μεγάλο χαρτί και όχι στο μέγεθος της φόρμας. Βουτυρώστε τον πάτο της φόρμας και περάστε από πάνω το χαρτί. ΜΕΤΑ περάστε από πάνω το τσέρκι και κλείστε το. Το χαρτί θα περισσεύει ολόγυρα και όταν θελήστε να ξεφορμάρετε το γλυκό, δε θα σας δυσκολέψει (φαίνεται στην τελευταία μικρή φωτό). Βουτυρώστε τα πλαϊνά και το χαρτί από πάνω επίσης.
Τσακίζουμε κατά βούληση.
Τρίχρωμη σαλάτα, τυρόπιτα-σουφλέ, μπακαλιάριος αγιορείτικος
Πουά γεμιστό ρολό, κέικ γεμιστό με μους σοκολάτα και φρούτα του δάσους
Ψωμί με μάραθο
Και τώρα πάμε στο χτεσινό κέρασμα. Τη συνταγή γι΄ αυτό το κέικ, μου την έχει δώσει η Νέλλη.
Είχε κάνει ένα μπάρμπεκιου εκείνη τη μέρα και είχαμε φάει ένα φανταστικό γλυκό με μαρέγκα και αχλάδια και ήθελα τη συνταγή. Έτσι, καταλήξαμε εκείνο το βράδυ να μου μεταφράζει γερμανικές συνταγές. Έχετε παρατηρήσει πόσο καλά μαθαίνει κάποιος μία ξένη γλώσσα, αν διαβάζει συνέχεια συνταγές; Για παρατηρήστε το! Ακόμα κι αν δεν ξέρεις τη γλώσσα (όπως εγώ τα γαλλικά ή τα γερμανικά π.χ.), αν κοιτάζει συνέχεια ξένες συνταγές, αρχίζει σιγά-σιγά να καταλαβαίνει. Αν κιόλας ξέρει τη γλώσσα (όπως εγώ τα αγγλικά π.χ.), γίνεται έξπερτ!
Το γλυκό αυτό το λατρεύω και το έχω κάνει από τότε πολλές φορές. Μαντεύετε γιατί; Μα βέβαια! Γιατί έχει μαρέγκα! Η συνταγή που ακολουθεί, κανονικά γίνεται με βερύκοκα κομπόστα, αλλά εγώ την έκανα με ανανά. Εσείς βάλτε ό,τι σας αρέσει περισσότερο.
Κέικ με ανανά και μαρέγκα
Υλικά
125 γρ. μαργαρίνη125 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια
λίγο αλάτι
ξύσμα λεμονιού
3 αυγά
2 κουτ. γλ. μπέκιν
200 γρ. αλεύρι
2 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος
1 κουτ. σούπας ρούμι ή κονιάκ ή ουίσκι
1 κονσέρβα βερύκοκα κομπόστα 750 γρ ή μια κονσέρβα κομπόστα ανανά
2 ασπράδια αυγών
100 γρ ζάχαρη
50 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και κοπανισμένα
Τι κάνουμε:
Στραγγίζουμε σε σουρωτήρι τον ανανά (ή βερύκοκα).Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190.
Χτυπάμε καλά το βούτυρο και προσθέτουμε ενώ χτυπάμε ένα-ένα τα υλικά μας μέχρι και τα αυγά.
Ενώνουμε το αλεύρι και το μπέκιν και τα κοσκινίζουμε με σήτα. Χτυπάμε το μίγμα ενώ ρίχνουμε διαδοχικά το κοσκινισμένο αλεύρι, την κρέμα γάλακτος και το ποτό.
Βουτυρώνουμε φόρμα με σούστα και από πάνω βάζουμε χαρτί ψησίματος μόνο στον πάτο. Εγώ βουτύρωσα και το χαρτί γιατί φοβήθηκα μην κολλήσει το γλυκό.
Ρίχνουμε μέσα στη φόρμα το μίγμα και από πάνω στρώνουμε το στραγγισμένο ανανά (ή βερύκοκα).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 για 30-40 λεπτά.
Στο μεταξύ, χτυπάμε τα 2 ασπράδια μαρέγκα. Προσθέτουμε ελάχιστο αλατάκι και μερικές σταγόνες λεμονιού αφού έχουν αρχίσει να γίνονται μαρέγκα, για να πετύχουμε μια σφιχτή μαρέγκα που δε θα χάσει τον όγκο της.
Προσθέτουμε και τη ζάχαρη σιγά-σιγά και τέλος προσθέτουμε τα αμύγδαλα ανακατεύοντας με το χέρι.
Στρώνουμε τη μαρέγκα από πάνω με κουτάλι, ή κάνουμε σχέδια και ξαναψήνουμε το γλυκό για άλλα 10 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
TIP: για να βάλτε χαρτί ψησίματος στον πάτο της φόρμας και να μη σας παιδέψει μετά στο ξεφορμάρισμα, κόψτε μεγάλο χαρτί και όχι στο μέγεθος της φόρμας. Βουτυρώστε τον πάτο της φόρμας και περάστε από πάνω το χαρτί. ΜΕΤΑ περάστε από πάνω το τσέρκι και κλείστε το. Το χαρτί θα περισσεύει ολόγυρα και όταν θελήστε να ξεφορμάρετε το γλυκό, δε θα σας δυσκολέψει (φαίνεται στην τελευταία μικρή φωτό). Βουτυρώστε τα πλαϊνά και το χαρτί από πάνω επίσης.
Τσακίζουμε κατά βούληση.
Χρόνια Πολλά και πάλι!!
ReplyDeleteΕγώ πειράζει να σταματήσω στο πρώτο ψήσιμο;;τη μαρέγκα την αφήνω!!
Πολλά φιλιά.
Ευχαριστώ!
DeleteΚαι δεν σταματάς; Χαχα! Ξέρω ότι δεν σου αρέσει η μαρέγκα!
Γιόρταζες χθες;;; Να ζήσεις Κική!! Ό,τι επιθυμείς και να είσαι πάντα καλά!
ReplyDeleteΠολύ ωραία όλα τα καλούδια που έφτιαξες! Και του χρόνου!
Ναι γιόρταζα! Ευχαριστώ!
DeleteΧρόνια Πολλά και καλά! Δεν μπορώ ακόμη να συνηθίσω ότι οι Αγγελικές σε κάποια μέρη γιορτάζουν του Ευαγγελισμού! Ντροπή μου!
ReplyDeleteΝα σε χαίρονται και να χαίρεσαι όσους αγαπάς Κική μου. νάσαι γερή και ευτυχισμένη. Το τραπέζι σου ζηλευτό!
Μην ανησυχείς! Ούτε εδώ το έχουν συνηθίσει! χαχα! Ευχαριστώ!
DeleteaX μας ανοιξες την ορεξη παλι Κικη μου!!Τοσα ωραια που φαινονται!Αυτο το κειλ με τα βερικκοκα και το αλλο με τη σοκολατα με τρελαναν!Και η τυροπιτα!!!Και ολα!!!
ReplyDeleteΕίναι και οι μεγάλες φωτό! χαχα!
DeleteΧρόνια πολλά και πάλι!!!!!!!!!!!! Μου τρέχουν τα σάλια!!!
ReplyDeleteΦιλιά!!!
Ευχαριστώ!
Deleteπερασα να σου ευχηθω να εχεις μια υπεροχη,γλυκια και απολαυστικη εβδομαδα....παραβλεπω την αναρτηση....γιατι οσο την κοιταζω ...θα ορμησω στη κουζινα βραδυατικα!!χαχαχαχα
ReplyDeleteφιλια πολλααα
Είναι να μην ορμήσεις; Χαχα!
DeleteΕυχαριστώ!
Α,το γλυκάκι,που μας κέρασες για τη γιορτή σου-μ΄αρέσει καλύτερα με ανανά.
ReplyDeleteDeli, παραβλέπω τη μαρέγκα,το προτιμώ σκέτο.
Φιλιά!
Κι εγώ προτιμώ τον ανανά! Φιλάκια!
DeleteΜα την είδα τη μαρέγκα...αλλά ξέχασα να σε ρωτήσω...χιχιχιχ!!! Πάει για φτιάξιμο αστραπιαία! Φιλιά και να σε χαιρόμαστε!
ReplyDeleteΈφη! Απάνω της! χαχα!
DeleteΕξαιρετικό γλυκό, έχω βερίκοκο κομπόστα στο σπίτι και περιμένει.
ReplyDeleteΧρόνια πολλά, να είσαι καλά να φτιάχνεις τόσο ωραία εδέσματα.
Φιλιά
Ευχαριστωωωώ!
DeleteΚαλησπέρα αγαπητή μου Κική και χρόνια πολλά για την γιορτή σου.
ReplyDeleteΕγώ δεν τρώω γλυκά - άλλη τα κατασπαράζει - παρ΄όλα αυτά θα πάρω ένα κομματάκι για να σου πω Χρόνια σου Πολλά.
Ποια άραγε τρώει γλυκά; Χαχα!
DeleteΕυχαριστώ πολύ!
Καλησπέρα,
ReplyDeleteμπορείτε να μας πείτε που θα βρούμε τις συνταγές για την τυρόπιτα, τη σαλάτα και το κέικ με τη σοκολάτα ?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Μπήκε και η τυρόπιτα
Deletehttp://mikrikouzina.blogspot.com/2012/04/3.html
Γεια χαρά!
ReplyDeleteΌπως γράφω και στο ποστ, θα έγραφα το κέικ και την τυρόπιτα αλλά ακόμα δεν έχω προλάβει!
Τη συνταγή για τη σαλάτα θα τη βρεις εδώ: http://cookingandart-marion.blogspot.com/2011/05/blog-post.html