Θυμάστε τον ελληνικό έργο με το συχωρεμένο το Θανάση Βέγγο, στο οποίο, αφού έχει φάει άφθονο σκόρδο, εξολοθρεύει με την ανάσα του τους εχθρούς, κραυγάζοντας θριαμβευτικά: «σκόρδο το ελληνικό!»; Ε, η σκορδαλιά που θα δείτε, καμία σχέση! Βεβαίως, μπορείτε να την κάνετε εσείς όσο τούρμπο θέλετε, βάζοντας περισσότερο σκορδάκι. Άλλωστε, μην ξεχνάτε ότι το σκόρδο, έχει ευεργετική επίδραση στον οργανισμό. Έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, μειώνει τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση και ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα. Σε όσους αρέσει και το αντέχουν ωμό, ας προσέξουν πόσο θα φάνε αν είναι υποτασικοί, αλλιώς θα ρίξουν έναν βαρύ υπνάκο μετά την κατανάλωση μιας γερής μερίδας σκορδαλιάς!
Παραδοσιακά, φτιάχνουμε τη σκορδαλιά με μπακαλιάρο παστό, αφού τον ξαλμυρίσουμε. Η διαδικασία είναι η ίδια ως προς τα βρασίματα των λαχανικών και του ψαριού. Η καλύτερη σκορδαλιά βέβαια, γίνεται σε πέτρινο μουρτάρι (γουδί), αρκεί να βρείτε κάποιον να τη χτυπάει αλύπητα! Τώρα, ας αρκεστούμε στο μπλεντεράκι!
Επειδή δεν θέλω να τηγανίζω, όπως δεν θέλω και να καθαρίζω ψάρια (είμαι άσχετη με τα ψάρια...), εδώ και πολύ καιρό, φτιάχνω τέτοια σκορδαλιά με βακαλάο βραστό. Ακόμα και οι άντρες μου που δεν τους αρέσει το ψάρι, το επιθυμούν και το τρώνε πολύ ευχάριστα. Επιτέλους, βρήκα έναν τρόπο να τρώνε κάποιο ψάρι...
5-6 μέτριες πατάτες
2-3 καρότα
λίγο σέλινο
1 κρεμμύδι
1-2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι
λεμόνι (1-2 μέτρια)
λάδι (όσο θέλετε, εγώ δεν βάζω παραπάνω από μισή κούπα)
Μέσα σε κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό, βράζουμε τα λαχανικά, μέχρι να τρυπιούνται ελαφρώς οι πατάτες, αλλά να μην έχουν λιώσει.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και απολεπίζουμε τα ψάρια.
Όταν αρχίσουν και τρυπιούνται οι πατάτες, προσθέτουμε τα ψάρια, τα οποία δεν χρειάζονται πάνω από δέκα λεπτά βράσιμο.Μέσα στην κατσαρόλα επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο λάδι.
Χτυπάμε στο μπλέντερ το σκόρδο με λίγο λάδι ή ζωμό από την κατσαρόλα. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τις πατάτες ζεστές και χτυπώντας.
Προσθέτουμε λάδι, λεμόνι, ζωμό και αλάτι αν χρειάζεται κατά βούληση, λίγο-λίγο κάθε φορά που προσθέτουμε και πατάτες, μέχρι να τελειώσουν όλες.
Αν θέλετε να συνοδεύετε τη σκορδαλιά σας με κάποια σαλάτα, προτιμήστε τα πατζάρια και περιχύστε τα με λίγο πιο αραιή και πιο σκορδάτη σκορδαλιά, χωρίς τα προηγούμενα να είναι υποχρεωτικά!
Tips: Οι πατάτες χτυπιούνται καλύτερα και ευκολότερα όταν είναι ζεστές. Αν κρυώσουν, θα αφήνουν κομματάκια.
Στην κατσαρόλα, μπορείτε να ρίξετε μετά χυμό λεμονιού. Το ζουμί, μπορείτε να το κρατήσετε και να φτιάξετε σούπα.
Τη σκορδαλιά σας, θα τη σερβίρετε μαζί με πατάτες (αν έχουν μείνει) και το ψάρι. Το σέλινο και το κρεμμύδι, μπαίνουν για τη γεύση.
Παραδοσιακά, φτιάχνουμε τη σκορδαλιά με μπακαλιάρο παστό, αφού τον ξαλμυρίσουμε. Η διαδικασία είναι η ίδια ως προς τα βρασίματα των λαχανικών και του ψαριού. Η καλύτερη σκορδαλιά βέβαια, γίνεται σε πέτρινο μουρτάρι (γουδί), αρκεί να βρείτε κάποιον να τη χτυπάει αλύπητα! Τώρα, ας αρκεστούμε στο μπλεντεράκι!
Επειδή δεν θέλω να τηγανίζω, όπως δεν θέλω και να καθαρίζω ψάρια (είμαι άσχετη με τα ψάρια...), εδώ και πολύ καιρό, φτιάχνω τέτοια σκορδαλιά με βακαλάο βραστό. Ακόμα και οι άντρες μου που δεν τους αρέσει το ψάρι, το επιθυμούν και το τρώνε πολύ ευχάριστα. Επιτέλους, βρήκα έναν τρόπο να τρώνε κάποιο ψάρι...
Ελαφριά σκορδαλιά με βακαλάο βραστό
Υλικά
4 βακαλάοι 5-6 μέτριες πατάτες
2-3 καρότα
λίγο σέλινο
1 κρεμμύδι
1-2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι
λεμόνι (1-2 μέτρια)
λάδι (όσο θέλετε, εγώ δεν βάζω παραπάνω από μισή κούπα)
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες και τα καρότα. Πλένουμε και το σέλινο και το αφήνουμε ολόκληρο. Καθαρίζουμε και πλένουμε ένα μέτριο κρεμμύδι.Μέσα σε κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό, βράζουμε τα λαχανικά, μέχρι να τρυπιούνται ελαφρώς οι πατάτες, αλλά να μην έχουν λιώσει.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και απολεπίζουμε τα ψάρια.
Όταν αρχίσουν και τρυπιούνται οι πατάτες, προσθέτουμε τα ψάρια, τα οποία δεν χρειάζονται πάνω από δέκα λεπτά βράσιμο.Μέσα στην κατσαρόλα επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο λάδι.
Χτυπάμε στο μπλέντερ το σκόρδο με λίγο λάδι ή ζωμό από την κατσαρόλα. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τις πατάτες ζεστές και χτυπώντας.
Προσθέτουμε λάδι, λεμόνι, ζωμό και αλάτι αν χρειάζεται κατά βούληση, λίγο-λίγο κάθε φορά που προσθέτουμε και πατάτες, μέχρι να τελειώσουν όλες.
Αν θέλετε να συνοδεύετε τη σκορδαλιά σας με κάποια σαλάτα, προτιμήστε τα πατζάρια και περιχύστε τα με λίγο πιο αραιή και πιο σκορδάτη σκορδαλιά, χωρίς τα προηγούμενα να είναι υποχρεωτικά!
Tips: Οι πατάτες χτυπιούνται καλύτερα και ευκολότερα όταν είναι ζεστές. Αν κρυώσουν, θα αφήνουν κομματάκια.
Στην κατσαρόλα, μπορείτε να ρίξετε μετά χυμό λεμονιού. Το ζουμί, μπορείτε να το κρατήσετε και να φτιάξετε σούπα.
Τη σκορδαλιά σας, θα τη σερβίρετε μαζί με πατάτες (αν έχουν μείνει) και το ψάρι. Το σέλινο και το κρεμμύδι, μπαίνουν για τη γεύση.
Γουδί Vs Μπλέντερ!!!! Χαχαχα η τέλεια ατάκα της εποχής του Ευαγγελισμού!!!!! Χαχαχα
ReplyDeleteΣκέφτομαι πόσο υπέροχες θα γίνονται οι πατάτες (και η σκορδαλιά αν χτυπηθούν γερά στο πέτρινο γουδί!
Φιλάκια
Τέλειο πιάτο...
ReplyDeleteΦιλιά!!!
Αυτή η ελαφριά σκορδαλιά είναι ελαφριά και κατά την διαδικασίαν όπου ο ντερλικώσας αυτήν αφήκε να εξαερισθώσιν τα εντόσθια αυτού;
ReplyDeleteΚαταπληκτική η σκορδαλιά!!!!
ReplyDeleteΦιλιά!!!
Μπακαλιάρος σκορδαλιά θα είναι και πάλι οι πρωταγωνιστές της Κυριακής.
ReplyDeleteΕγώ ως τεμπέλα φυσικά ψηφίζω μίξερ χα χα χα!
Φιλιά!
Εμένα με τρέλανε η ιδέα της σαλάτας με τα παντζάρια, ειμαι σιγουρη ότι θα ειναι πεντανόστιμη!
ReplyDeleteεπίσης προτιμώ το φρέσκο ψαράκι απο το παστό..
Καλό Σαββατοκύριακο Κική μου, καλά να περάσετε!
Μέχρι εκεί την αντέχω και εγώ τη σκορδαλιά. Περισσότερο σκόρδο δεν το τραβάει ο οργανισμός μου! Πολύ ωραία Κικίτσα!
ReplyDeleteΚερνάς;-)
Αυτό το φαγητό θα μπορούσα να το τρώω κάθε εβδομάδα.Αλλά τί κρίμα πρέπει να είναι αργία
ReplyDeleteDeli,σπάνια φτιάχνω σκορδαλιά και μπακαλιάρο.Η πρώτη δε μ΄αρέσει,αλλά ο δεύτερος ειδικά τηγανιτός είναι νόστιμος.
ReplyDeleteΦέτος φρέσκα ψαράκια θα φάμε.
Φιλιά!
Χαίρε Κικίτσα,πολύ ωραίο το ψαράκι με τη σκορδαλιά!Ο μπαμπάς μου που ήταν από τη Ζάκυνθο,ήταν φανατικός του γουδιού,εγώ διαλέγω την εύκολη λύση..Η αλήθεια είναι ότι εγώ την παστώνω με σκόρδο προς απέχθεια της Μαρίας..χιχι..Καλό Σ/Κ, φιλιά!
ReplyDeleteΔεν έχω φτιάξει ποτέ στη ζωή μου σκορδαλιά. Αφήνω στη μαμά μου το συγκεκριμένο άθλημα που ξέρω ότι θα το κάνει και καλύτερα από μένα! Μου αρέσει πολύ η version σου Κική μου γιατί και εγώ είμαι λίγο άσχετη από ψάρια!
ReplyDeleteΝα σου πώ την αλήθεια Κική μου σκορδαλιά επιχείρησα να φτιάξω μια φορά και έγινε σχεδόν σούπα δεν ξέρω πώς το κατάφερα,απο τότε ούτε και ξαναδοκίμασα το έχει αναλάβει η μάνα μου το έργο αυτό.Να είσαι καλά καλό βράδυ!!!!!
ReplyDeleteΟυπς! Πώς κατάφερα εδώ να μην έχω απαντήσει; Ευχαριστώ και συμπαθάτε με!
ReplyDelete