Monday, March 5, 2012

Σάμαλι νηστίσιμο και σοκολατένιο

Τι σας θυμίζει το σάμαλι; Εμένα μου θυμίζει παιδικά χρόνια, σινεμά και την καντίνα του σχολείου, που το πουλούσε σε ατομικές μερίδες μέσα σε σελοφάν. Λατρεύω το σάμαλι και προσπαθώ όταν το φτιάχνω, να υπάρχει κόσμος για να το φάει, αλλιώς μπορώ να μείνω πάνω από το ταψί, μέχρι να τελειώσει, με όλες τις συνέπειες. Τελικά μου αρέσουν όλα τα γλυκά με σιμιγδάλι και μέσα σ' αυτό, είναι και το σάμαλι (ή μήπως είναι η σάμαλη; Μικρά το λέγαμε κι έτσι)!

Την Καθαρή Δευτέρα, έκανα ένα νηστίσιμο σάμαλι, με μια πετυχημένη συνταγή από το παλιό hungry. Μου έμεινε σόδα και είπα να πειραματιστώ και να κάνω σοκολατένιο σάμαλι. Είναι εξίσου νόστιμο με το κανονικό.


Σάμαλι νηστίσιμο και σοκολατένιο
Για 6-8 μικρά ατομικά φορμάκια
Υλικά
1 κούπα ανθρακούχο νερό (240 ml)
1 κούπα σιμιγδάλο χοντρό
¼ κούπας σιμιγδάλι ψιλό
2 κ. σ. κακάο
4 κ. σ. ζάχαρη
2 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
για το σιρόπι
¾ κούπας νερό
¾ κούπας ζάχαρη

Εκτέλεση
Μέσα σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, το μπέκιν, το κακάο και τη ζάχαρη.
Ρίχνουμε σιγά-σιγά το ανθρακούχο νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε τουλάχιστον για μια ώρα το υλικό να φουσκώσει.
Μετά από μία ώρα, μοιράζουμε το υλικό σε 6-8 λαδωμένα μεταλλικά ή πυρίμαχα φορμάκια, ή σε ένα μικρό ταψάκι, ή σε ταψί για μάφινς με χαρτάκια στις θήκες*. Το γλυκό δεν φουσκώνει πολύ, αλλά αφήστε χώρο ώστε να μπορείτε να σιροπιάσετε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 20 λεπτά.
Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για 10-15 λεπτά και στο μεταξύ, φτιάχνουμε το σιρόπι.
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 5 λεπτά και σιροπιάζουμε το γλυκό με το καυτό σιρόπι (μοιράζουμε το σιρόπι στα φορμάκια ή το σιροπιάζουμε όλο μαζί, αν είναι σε ταψάκι).

 
Tips:
Το γλυκό το έκανα στο ταψί για μάφινς με καραμελόχαρτα. Τα καραμελόχαρτα δεν έχουν πρόβλημα με το σιρόπι. Το πρόβλημα είναι, ότι αφού σιροπιαστούν τα γλυκάκια, μετά από μερικές ώρες φουσκώνουν ακόμα περισσότερο και ανοίγουν. Οπότε, είναι καλύτερο να ψηθούν σε σταθερά φορμάκια ή σε ένα μικρό ταψάκι.

Το σιρόπι δεν θα το πάρει από την αρχή όλο. Βάλετε αρκετό σιρόπι και μόλις το πιει ξανασιροπιάστε το. Όσο κι αν σας φαίνεται πολύ, το χρειάζεται αυτό το γλυκό. Το πολύ-πολύ να κρατήσετε 2-3 κουταλιές αν σας φαίνεται πολύ.

Το σιρόπι αρχικά το είχα κάνει με 1/2 κούπα νερό και 1/2 κούπα ζάχαρη, αλλά χρειάστηκε να ρίξω παραπάνω. Όπως είπα, το θέλει το σιροπάκι του αυτό το γλυκό!

Καλή εβδομάδα!

44 comments:

  1. Σάμαλι;;!!!

    Σε κάποια επόμενη ανάρτηση θέλω συνταγή γιά σαλέπι!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλέ το σαλέπι δεν φτιάχνεται! Σκόνη είναι! χαχα!

      Delete
  2. Καλημέρα Κική...γλυκά μαθητικά χρόνια σαν το Σάμαλι!
    Πολύ καλή η ιδέα του κακάου.
    Φιλιά

    ReplyDelete
  3. Αγαπημένο γλυκό του πατέρα. Και αυτός είναι ικανός να φάει ένα ταψί μόνος του. Ίσως βρεί και τη σοκολατένια εκδοχή ενδιαφέρουσα. Καλημέρα.

    ReplyDelete
  4. Πω...πω...ωραίο που φαίνεται! Το λατρεύει το αντράκι μου αλλά είναι πολύ...γλυκοαίματος και αποφεύγω να κάνω γλυκά τώρα τελευταία! Θα κρατήσω τη συνταγή όμως γιατί θεωρώ ότι μπορεί να γίνει ένα ωραίο δώρο, ειδικά στην περίοδο της νηστείας!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αχ...εύχομαι να μην έρθω στη θέση του άντρα σου ποτέ γιατί δεν ξέρω τι θα κάνω!

      Delete
  5. Μόλις είδα σάμαλι και σοκολατένιο δεν μπόρεσα να αντισταθώ!!τέλειο!!
    Φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κι εγώ ευχαρίστως θα ξανάτρωγα!

      Delete
  6. Τι μου θυμίζει;
    Το Μπάμπη το Μπουτούνα με το τρίροδο ποδήλατο!
    Ποτέ δεν είχα φάει γιατί μου απαγόρευαν να ψωνίζω απο πλανόδιους αμφιβόλου καθαριότητος και τ αγάπησα οταν το πρωτόφτιαξα μόνη.
    Αγαπώ και εγω τα σιμιγδαλένια γλυκά (όπως και όλα τα υπόλοιπα άλλωστε)
    Σε φιλώ γλυκά.Μου λείπεις!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το Μπάμπη το Μπουτούνα δεν τον ξέρω, αλλά ξέρω κάτι άλλο: κι εμένα μου λείπεις! :-/

      Delete
  7. Deli,το ίδιο θυμάμαι,όταν ακούω σάμαλι-και είχε μια ξεχωριστή νοστιμιά!
    Μερικές φορές έχω φτιάξει,καλό στη γεύση,αλλά...πίτα στην εμφάνιση.
    Το σοκολατένιο σου πρόκληση!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  8. Λίγο πριν αδειάσω το μείγμα σε φορμάκια και πυρεξάκι, βλέπω το δικό σου σάμαλι, με την προσθήκη κακάο.
    Και έβαλα κι εγώ!! Κατά τα άλλα, είχα κάνει την δική μου συνταγή.
    Τώρα περιμένω να φουσκώσει και να φουρνίσω.
    Άριστη ιδέα για μας τους σοκολατόπληκτους!

    Καλή Εβδομάδα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σταύρο, είδα κι εσύ την ίδια συνταγή με μένα κάνεις! Φοβερή ε; Ελπίζω να σου αρέσει και η σοκολατένια εκδοχή!

      Delete
  9. Καλημέρα και καλή εβδομάδα!Η χαρά του πατέρα μου!!!Θα του το φτιάξω οπωσδήποτε!Η σοκολατένια εκδοχή ακόμη πιο υπέροχη!Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εύχομαι να του αρέσει!

      Delete
  10. Καλημέρα Κική και καλή εβδομάδα!!!
    Δεν ξέρω τι με ενθουσίασε περισσότερο... το γεγονός ότι ένα νηστίσιμο γλυκό μπορεί να είναι τόσο λαχταριστό, το ότι έχει σοκολατένια πινελιά ή η ευφάνταστη παρουσίασή του σε ατομικά φορμάκια... μάλλον όλα!!! Πάρα πολύ ωραία πρόταση από όλες τις απόψεις, μπράβο σου!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ! :-)

      Delete
  11. Μμμ, τι ωραία ιδέα είναι αυτή?
    Σοκολατένιο σάμαλι φοβερό!
    Μπράβο Κική, έφτιαξες ένα σούπερ νηστίσιμο γλυκάκι που αρέσει σε όλους! :)

    ReplyDelete
  12. Αλλιώτικο, χωρίς γιαούρτι και τα σχετικά! Θα γίνει οπωσδήποτε! Σμουάτς!

    ReplyDelete
  13. Όπως είπα και στης Έφης....τα σιροπιαστά τα λατρεύω.....όλο το σιροπάκι θα το βάλω!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Και πολύ καλά θα κάνεις!

      Delete
  14. Φοβερή ιδέα το σοκολατένιο σάμαλι!!
    Καλή βδομάδα Κικίτσα!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ! Επίσης!

      Delete
  15. Εμένα Κική μου δεν μου θυμίζει τίποτα.. δεν το κάνανε στο σπίτι μου.. πάντως τώρα που το βλέπω έτσι σοκολατένιο μάλιστα μου τα λέει όλα!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να μια ευκαιρία να το γνωρίσεις! Αν θες να σου στείλω και την ορίτζιναλ συνταγή!

      Delete
  16. Σάμαλι έχω φτιάξει μόνο μια φορά και δεν το είχα πετύχει κιόλας! Πολύ ωραίο το σοκολατένιο!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θέλει πολύ σιρόπι γιατί ρουφάει! Να ένα μυστικούλι!

      Delete
  17. ωωωω!!!θελω να το κανω!!σπιτι μου δεν το φτιαχναμε αλλα,όπως και για ο,τι σιροπιαστο, πεθαινωωω...τυπωνω!
    η σημερινη μου αναρτηση εχει να κάνει με συνταγή σου :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αααα έρχομαι να δω!

      Delete
  18. Κική μου, αχ!!!!!
    γιατί να κάνω δίαιτα;;
    Αυτό το εξαίσιο σάμαλι, μου επιτρέπεις να το "μεταφέρω" στο συσσίτιο; (mantrakina.blogspot.com)με τα "διαπιστευτήριά" σου φυσικά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όταν λες να το μεταφέρεις;

      Delete
  19. Καταπληκτικό! Μια κόλαση είναι και νηστεύω τα γλυκά γενικώς! Πολύ ωραία η ιδέα με τα καραμελόχαρτα, άσε που δεν καταλαβαίνεις από την αρχή ότι είναι σάμαλι! Και έχω επίσης να σε ενημερώσω ότι έχω φτιάξει και εγώ σάμαλι! ΑΜ πως! Έχω και νέα. Για λόγους χρόνου ελπίζω να μου επιτρέπεις να σου παραθέτω το παρακάτω μήνυμα που έχω ήδη κοινοποιήσει και σε άλλους φίλους.
    «Για λόγους καλύτερης ασφαλείας του λογαριασμού μου, αποφάσισα να προχωρήσω στη διαγραφή ετούτου εδώ και να μετακομίσω, μαζί με τα ιστολόγιά μου, στην ίδια γειτονιά, δύο στενά πιο πέρα. Έτσι το προφίλ μου θα είναι στο εξής το: https://plus.google.com/106008365457700851087/posts.

    Η τεμπέλα μαγείρισσα μετακομίζει στο: http://lazycook2.blogspot.com.

    Και το Teacake And a Cup of Coffee μετονομάζεται σε Καφέ Κανέλα και αποκτά νέα έδρα: http://cafekanella.blogspot.com. Σε αυτό το τελευταίο ίσως έχετε παρατηρήσει μια στασιμότητα. Δεν είναι λόγω απουσίας έμπνευσης, ούτε ελλείψει χρόνου. Δουλεύω εντατικά προκειμένου να προχωρήσω στον χώρο των εκδόσεων και πολύ θα χαρώ να σας έχω συνοδοιπόρους σε αυτό το ταξίδι μου. Ελπίζω ότι σύντομα θα είμαι σε θέση να σάς αναφέρω λεπτομέρειες.

    Σας ευχαριστώ για τη μέχρι τώρα παρέα και ελπίζω να με ακολουθήσετε και στο καινούργιο σπίτι μου!

    Με εκτίμηση

    Πέννυ»

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλέ τι διαβάζω; Στους χώρους τον εκδόσεων; Περιμένω νέα!

      Delete
  20. Κική νηστεύω μεν, κάνω δίαιτα δε! Σκέτος πειραμός η συνταγή αλλά και ο τρόπος σερβιρίσματος

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλέ είναι νηστίσιμο! Το θέμα είναι τα άτιμα τα κιλά!

      Delete
  21. Κικη αυτο το σαμαλι στο σελοφαν το πουλουσαν και στο δικο μου μερος και δυστυχως δεν το βρισκω πια....Φοβερη ιδεα το σοκολατενιο!!!Τωρα θα φανω αχαριστη να μας βαλεις και το κανονικο σαμαλι οποτε θελεις και μπορεις????
    Νατασα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Νατάσα, αν δεν βάλεις κακάο, είναι σαν το κανονικό σάμαλι!

      Delete
  22. Αχ θα μας τρελάνεις με τις σοκολάτες και τα σιρόπια σου;-)
    Αν και δεν είμαι φαν του σάμαλι, λέω αυτή την εκδοχή να την κάνω. Δεν το φτιάξει ποτέ το θεωρώ βαρύ γλυκό. Θα την κάνω την δοκιμή μου όμως;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ότα τα γλυκά με σιμιγδάλι τα θεωρώ βαριά. Χορταστικά όμως ε;

      Delete