Τι σας θυμίζει το σάμαλι; Εμένα μου θυμίζει παιδικά χρόνια, σινεμά και την καντίνα του σχολείου, που το πουλούσε σε ατομικές μερίδες μέσα σε σελοφάν. Λατρεύω το σάμαλι και προσπαθώ όταν το φτιάχνω, να υπάρχει κόσμος για να το φάει, αλλιώς μπορώ να μείνω πάνω από το ταψί, μέχρι να τελειώσει, με όλες τις συνέπειες. Τελικά μου αρέσουν όλα τα γλυκά με σιμιγδάλι και μέσα σ' αυτό, είναι και το σάμαλι (ή μήπως είναι η σάμαλη; Μικρά το λέγαμε κι έτσι)!
Την Καθαρή Δευτέρα, έκανα ένα νηστίσιμο σάμαλι, με μια πετυχημένη συνταγή από το παλιό hungry. Μου έμεινε σόδα και είπα να πειραματιστώ και να κάνω σοκολατένιο σάμαλι. Είναι εξίσου νόστιμο με το κανονικό.
1 κούπα σιμιγδάλο χοντρό
¼ κούπας σιμιγδάλι ψιλό
2 κ. σ. κακάο
4 κ. σ. ζάχαρη
2 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
για το σιρόπι
¾ κούπας νερό
¾ κούπας ζάχαρη
Ρίχνουμε σιγά-σιγά το ανθρακούχο νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε τουλάχιστον για μια ώρα το υλικό να φουσκώσει.
Μετά από μία ώρα, μοιράζουμε το υλικό σε 6-8 λαδωμένα μεταλλικά ή πυρίμαχα φορμάκια, ή σε ένα μικρό ταψάκι, ή σε ταψί για μάφινς με χαρτάκια στις θήκες*. Το γλυκό δεν φουσκώνει πολύ, αλλά αφήστε χώρο ώστε να μπορείτε να σιροπιάσετε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 20 λεπτά.
Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για 10-15 λεπτά και στο μεταξύ, φτιάχνουμε το σιρόπι.
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 5 λεπτά και σιροπιάζουμε το γλυκό με το καυτό σιρόπι (μοιράζουμε το σιρόπι στα φορμάκια ή το σιροπιάζουμε όλο μαζί, αν είναι σε ταψάκι).
Το σιρόπι δεν θα το πάρει από την αρχή όλο. Βάλετε αρκετό σιρόπι και μόλις το πιει ξανασιροπιάστε το. Όσο κι αν σας φαίνεται πολύ, το χρειάζεται αυτό το γλυκό. Το πολύ-πολύ να κρατήσετε 2-3 κουταλιές αν σας φαίνεται πολύ.
Το σιρόπι αρχικά το είχα κάνει με 1/2 κούπα νερό και 1/2 κούπα ζάχαρη, αλλά χρειάστηκε να ρίξω παραπάνω. Όπως είπα, το θέλει το σιροπάκι του αυτό το γλυκό!
Καλή εβδομάδα!
Την Καθαρή Δευτέρα, έκανα ένα νηστίσιμο σάμαλι, με μια πετυχημένη συνταγή από το παλιό hungry. Μου έμεινε σόδα και είπα να πειραματιστώ και να κάνω σοκολατένιο σάμαλι. Είναι εξίσου νόστιμο με το κανονικό.
Σάμαλι νηστίσιμο και σοκολατένιο
Για 6-8 μικρά ατομικά φορμάκια
Υλικά
1 κούπα ανθρακούχο νερό (240 ml)Για 6-8 μικρά ατομικά φορμάκια
Υλικά
1 κούπα σιμιγδάλο χοντρό
¼ κούπας σιμιγδάλι ψιλό
2 κ. σ. κακάο
4 κ. σ. ζάχαρη
2 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
για το σιρόπι
¾ κούπας νερό
¾ κούπας ζάχαρη
Εκτέλεση
Μέσα σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, το μπέκιν, το κακάο και τη ζάχαρη.Ρίχνουμε σιγά-σιγά το ανθρακούχο νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε τουλάχιστον για μια ώρα το υλικό να φουσκώσει.
Μετά από μία ώρα, μοιράζουμε το υλικό σε 6-8 λαδωμένα μεταλλικά ή πυρίμαχα φορμάκια, ή σε ένα μικρό ταψάκι, ή σε ταψί για μάφινς με χαρτάκια στις θήκες*. Το γλυκό δεν φουσκώνει πολύ, αλλά αφήστε χώρο ώστε να μπορείτε να σιροπιάσετε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 20 λεπτά.
Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για 10-15 λεπτά και στο μεταξύ, φτιάχνουμε το σιρόπι.
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 5 λεπτά και σιροπιάζουμε το γλυκό με το καυτό σιρόπι (μοιράζουμε το σιρόπι στα φορμάκια ή το σιροπιάζουμε όλο μαζί, αν είναι σε ταψάκι).
Tips:
Το γλυκό το έκανα στο ταψί για μάφινς με καραμελόχαρτα. Τα καραμελόχαρτα δεν έχουν πρόβλημα με το σιρόπι. Το πρόβλημα είναι, ότι αφού σιροπιαστούν τα γλυκάκια, μετά από μερικές ώρες φουσκώνουν ακόμα περισσότερο και ανοίγουν. Οπότε, είναι καλύτερο να ψηθούν σε σταθερά φορμάκια ή σε ένα μικρό ταψάκι.Το σιρόπι δεν θα το πάρει από την αρχή όλο. Βάλετε αρκετό σιρόπι και μόλις το πιει ξανασιροπιάστε το. Όσο κι αν σας φαίνεται πολύ, το χρειάζεται αυτό το γλυκό. Το πολύ-πολύ να κρατήσετε 2-3 κουταλιές αν σας φαίνεται πολύ.
Το σιρόπι αρχικά το είχα κάνει με 1/2 κούπα νερό και 1/2 κούπα ζάχαρη, αλλά χρειάστηκε να ρίξω παραπάνω. Όπως είπα, το θέλει το σιροπάκι του αυτό το γλυκό!
Καλή εβδομάδα!
Σάμαλι;;!!!
ReplyDeleteΣε κάποια επόμενη ανάρτηση θέλω συνταγή γιά σαλέπι!!
Καλέ το σαλέπι δεν φτιάχνεται! Σκόνη είναι! χαχα!
DeleteΚαλημέρα Κική...γλυκά μαθητικά χρόνια σαν το Σάμαλι!
ReplyDeleteΠολύ καλή η ιδέα του κακάου.
Φιλιά
Ευχαριστώ!
DeleteΑγαπημένο γλυκό του πατέρα. Και αυτός είναι ικανός να φάει ένα ταψί μόνος του. Ίσως βρεί και τη σοκολατένια εκδοχή ενδιαφέρουσα. Καλημέρα.
ReplyDeleteΓια να δούμε! :-)
DeleteΠω...πω...ωραίο που φαίνεται! Το λατρεύει το αντράκι μου αλλά είναι πολύ...γλυκοαίματος και αποφεύγω να κάνω γλυκά τώρα τελευταία! Θα κρατήσω τη συνταγή όμως γιατί θεωρώ ότι μπορεί να γίνει ένα ωραίο δώρο, ειδικά στην περίοδο της νηστείας!!!
ReplyDeleteΑχ...εύχομαι να μην έρθω στη θέση του άντρα σου ποτέ γιατί δεν ξέρω τι θα κάνω!
DeleteΜόλις είδα σάμαλι και σοκολατένιο δεν μπόρεσα να αντισταθώ!!τέλειο!!
ReplyDeleteΦιλιά
Κι εγώ ευχαρίστως θα ξανάτρωγα!
DeleteΤι μου θυμίζει;
ReplyDeleteΤο Μπάμπη το Μπουτούνα με το τρίροδο ποδήλατο!
Ποτέ δεν είχα φάει γιατί μου απαγόρευαν να ψωνίζω απο πλανόδιους αμφιβόλου καθαριότητος και τ αγάπησα οταν το πρωτόφτιαξα μόνη.
Αγαπώ και εγω τα σιμιγδαλένια γλυκά (όπως και όλα τα υπόλοιπα άλλωστε)
Σε φιλώ γλυκά.Μου λείπεις!
Το Μπάμπη το Μπουτούνα δεν τον ξέρω, αλλά ξέρω κάτι άλλο: κι εμένα μου λείπεις! :-/
DeleteDeli,το ίδιο θυμάμαι,όταν ακούω σάμαλι-και είχε μια ξεχωριστή νοστιμιά!
ReplyDeleteΜερικές φορές έχω φτιάξει,καλό στη γεύση,αλλά...πίτα στην εμφάνιση.
Το σοκολατένιο σου πρόκληση!
Φιλιά!
Φιλάκιααα!
DeleteΛίγο πριν αδειάσω το μείγμα σε φορμάκια και πυρεξάκι, βλέπω το δικό σου σάμαλι, με την προσθήκη κακάο.
ReplyDeleteΚαι έβαλα κι εγώ!! Κατά τα άλλα, είχα κάνει την δική μου συνταγή.
Τώρα περιμένω να φουσκώσει και να φουρνίσω.
Άριστη ιδέα για μας τους σοκολατόπληκτους!
Καλή Εβδομάδα!
Σταύρο, είδα κι εσύ την ίδια συνταγή με μένα κάνεις! Φοβερή ε; Ελπίζω να σου αρέσει και η σοκολατένια εκδοχή!
DeleteΚαλημέρα και καλή εβδομάδα!Η χαρά του πατέρα μου!!!Θα του το φτιάξω οπωσδήποτε!Η σοκολατένια εκδοχή ακόμη πιο υπέροχη!Φιλιά!
ReplyDeleteΕύχομαι να του αρέσει!
DeleteΚαλημέρα Κική και καλή εβδομάδα!!!
ReplyDeleteΔεν ξέρω τι με ενθουσίασε περισσότερο... το γεγονός ότι ένα νηστίσιμο γλυκό μπορεί να είναι τόσο λαχταριστό, το ότι έχει σοκολατένια πινελιά ή η ευφάνταστη παρουσίασή του σε ατομικά φορμάκια... μάλλον όλα!!! Πάρα πολύ ωραία πρόταση από όλες τις απόψεις, μπράβο σου!
Σ' ευχαριστώ πολύ! :-)
DeleteΜμμ, τι ωραία ιδέα είναι αυτή?
ReplyDeleteΣοκολατένιο σάμαλι φοβερό!
Μπράβο Κική, έφτιαξες ένα σούπερ νηστίσιμο γλυκάκι που αρέσει σε όλους! :)
Και χαίρομαι! :-)
DeleteΑλλιώτικο, χωρίς γιαούρτι και τα σχετικά! Θα γίνει οπωσδήποτε! Σμουάτς!
ReplyDeleteΝηστίσιμο γαρ!
DeleteΌπως είπα και στης Έφης....τα σιροπιαστά τα λατρεύω.....όλο το σιροπάκι θα το βάλω!
ReplyDeleteΚαι πολύ καλά θα κάνεις!
DeleteΦοβερή ιδέα το σοκολατένιο σάμαλι!!
ReplyDeleteΚαλή βδομάδα Κικίτσα!!!
Εμένα Κική μου δεν μου θυμίζει τίποτα.. δεν το κάνανε στο σπίτι μου.. πάντως τώρα που το βλέπω έτσι σοκολατένιο μάλιστα μου τα λέει όλα!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!
Να μια ευκαιρία να το γνωρίσεις! Αν θες να σου στείλω και την ορίτζιναλ συνταγή!
DeleteΣάμαλι έχω φτιάξει μόνο μια φορά και δεν το είχα πετύχει κιόλας! Πολύ ωραίο το σοκολατένιο!
ReplyDeleteΘέλει πολύ σιρόπι γιατί ρουφάει! Να ένα μυστικούλι!
Deleteωωωω!!!θελω να το κανω!!σπιτι μου δεν το φτιαχναμε αλλα,όπως και για ο,τι σιροπιαστο, πεθαινωωω...τυπωνω!
ReplyDeleteη σημερινη μου αναρτηση εχει να κάνει με συνταγή σου :)
Αααα έρχομαι να δω!
DeleteΚική μου, αχ!!!!!
ReplyDeleteγιατί να κάνω δίαιτα;;
Αυτό το εξαίσιο σάμαλι, μου επιτρέπεις να το "μεταφέρω" στο συσσίτιο; (mantrakina.blogspot.com)με τα "διαπιστευτήριά" σου φυσικά
Όταν λες να το μεταφέρεις;
DeleteΚαταπληκτικό! Μια κόλαση είναι και νηστεύω τα γλυκά γενικώς! Πολύ ωραία η ιδέα με τα καραμελόχαρτα, άσε που δεν καταλαβαίνεις από την αρχή ότι είναι σάμαλι! Και έχω επίσης να σε ενημερώσω ότι έχω φτιάξει και εγώ σάμαλι! ΑΜ πως! Έχω και νέα. Για λόγους χρόνου ελπίζω να μου επιτρέπεις να σου παραθέτω το παρακάτω μήνυμα που έχω ήδη κοινοποιήσει και σε άλλους φίλους.
ReplyDelete«Για λόγους καλύτερης ασφαλείας του λογαριασμού μου, αποφάσισα να προχωρήσω στη διαγραφή ετούτου εδώ και να μετακομίσω, μαζί με τα ιστολόγιά μου, στην ίδια γειτονιά, δύο στενά πιο πέρα. Έτσι το προφίλ μου θα είναι στο εξής το: https://plus.google.com/106008365457700851087/posts.
Η τεμπέλα μαγείρισσα μετακομίζει στο: http://lazycook2.blogspot.com.
Και το Teacake And a Cup of Coffee μετονομάζεται σε Καφέ Κανέλα και αποκτά νέα έδρα: http://cafekanella.blogspot.com. Σε αυτό το τελευταίο ίσως έχετε παρατηρήσει μια στασιμότητα. Δεν είναι λόγω απουσίας έμπνευσης, ούτε ελλείψει χρόνου. Δουλεύω εντατικά προκειμένου να προχωρήσω στον χώρο των εκδόσεων και πολύ θα χαρώ να σας έχω συνοδοιπόρους σε αυτό το ταξίδι μου. Ελπίζω ότι σύντομα θα είμαι σε θέση να σάς αναφέρω λεπτομέρειες.
Σας ευχαριστώ για τη μέχρι τώρα παρέα και ελπίζω να με ακολουθήσετε και στο καινούργιο σπίτι μου!
Με εκτίμηση
Πέννυ»
Καλέ τι διαβάζω; Στους χώρους τον εκδόσεων; Περιμένω νέα!
DeleteΚική νηστεύω μεν, κάνω δίαιτα δε! Σκέτος πειραμός η συνταγή αλλά και ο τρόπος σερβιρίσματος
ReplyDeleteΚαλέ είναι νηστίσιμο! Το θέμα είναι τα άτιμα τα κιλά!
DeleteΚικη αυτο το σαμαλι στο σελοφαν το πουλουσαν και στο δικο μου μερος και δυστυχως δεν το βρισκω πια....Φοβερη ιδεα το σοκολατενιο!!!Τωρα θα φανω αχαριστη να μας βαλεις και το κανονικο σαμαλι οποτε θελεις και μπορεις????
ReplyDeleteΝατασα
Νατάσα, αν δεν βάλεις κακάο, είναι σαν το κανονικό σάμαλι!
DeleteΑχ θα μας τρελάνεις με τις σοκολάτες και τα σιρόπια σου;-)
ReplyDeleteΑν και δεν είμαι φαν του σάμαλι, λέω αυτή την εκδοχή να την κάνω. Δεν το φτιάξει ποτέ το θεωρώ βαρύ γλυκό. Θα την κάνω την δοκιμή μου όμως;-)
Ότα τα γλυκά με σιμιγδάλι τα θεωρώ βαριά. Χορταστικά όμως ε;
Delete