Monday, February 20, 2012

Γαλατόπιτα με φύλλο

Λατρεύω τα γλυκά με γάλα. Και αυτή η περίοδος, είναι η ιδανική για να τα ευχαριστηθεί κάποιος! Η γαλατόπιτα είναι πεντανόστιμη! Θυμίζει γαλακτομπούρεκο λόγω του σιμιγδαλιού, χωρίς τη μεγάλη γλύκα του σιροπιού, οπότε μπορείς να πεις ότι είναι μια λάιτ μορφή γαλακτομπούρεκου. Η άχνη και η κανέλλα από πάνω, την κάνουν απόλυτα ελκυστική και εθιστική! Αν ξεκινήσεις, δύσκολα σταματάς!


Γαλατόπιτα με φύλλο
Υλικά
½ κιλό φύλλο κρούστας
¼ κούπας ελαιόλαδο
1 κιλό γάλα 1,5 % λιπαρά ή πλήρες
1 πρέζα αλάτι
3 αυγά (χωρισμένα κρόκοι από ασπράδια)
10 κ. σ. σιμιγδάλι ψιλό
10 κ. σ. ζάχαρη
2 βανίλιες
προαιρετικά
άχνη ζάχαρη
κανέλλα


Εκτέλεση
Μέσα σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη, μια πρέζα αλάτι και το σιμιγδάλι, σιγά-σιγά για να μη σβολιάσει.
Ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να πήξει η κρέμα. κατά τη διάρκεια της παρασκευής της κρέμας, χαμηλώνουμε τη φωτιά για να μην κολλήσει το σιμιγδάλι στον πάτο της κατσαρόλας.
Όταν πήξει η κρέμα, ρίχνουμε τις βανίλιες, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Στρώνουμε τα μισά φύλλα στο ταψί, λαδώνοντάς ένα-ένα ελαφρώς με το ελαιόλαδο. Επιδιώκουμε να περισσεύουν τα φύλλα έξω από το ταψί.
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.
Χτυπάμε τα ασπράδια με μίξερ. Όταν χτυπηθούν καλά σε μαρέγκα, προσθέτουμε και τους κρόκους. Χτυπάμε να ενωθούν.
Ρίχνουμε τη μαρέγκα στην κρέμα και ανακατεύουμε με κουτάλα ή με μίξερ. Αν το ανακατέψετε με μίξερ, προσέξτε να μην ακουμπάει το μίξερ στον πάτο της κατσαρόλας, γιατί ενδέχεται να έχει πιάσει το σιμιγδάλι και να ενωθεί το μέρος που έχει κολλήσει, με την κρέμα.
Ρίχνουμε την κρέμα στο ταψί με τα φύλλα.
Γυρίζουμε προς τα μέσα, τα φύλλα που περισσεύουν έξω από το ταψί.
Πριν συνεχίσουμε, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα κι αυτά ένα-ένα, πάνω από την κρέμα.
Βρέχουμε με λίγο νερό τα φύλλα από πάνω για να μην σπάσουν κατά το ψήσιμο.
Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια.
Ψήνουμε 20 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Μετά το 20λεπτο, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο αν έχει πάρει χρώμα, χαμηλώνουμε στους 170 βαθμούς και ψήνουμε για 20-25 λεπτά ακόμα.
Σερβίρουμε ζεστή. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλλα.



Η Αλίκη, η Dark Chef και οι Πέλα-Σόφη με κάλεσαν να πω τα 5 αγαπημένα μου τραγούδια.Εδώ υπάρχουν 2-3 τεχνικά προβληματάκια.
α) ΜΟΝΟ 5;;;
βου) δυσκολεύομαι να θυμηθώ τίτλους (όπως και στίχους), ειδικά όταν μου το ζητούν
γου) κατά καιρούς αλλάζουν τα αγαπημένα μου τραγούδια!

Παρόλα αυτά, θα πω 5 που μου έρχονται πρώτα στο μυαλό!

1) Τελευταία ακούω μετά μανίας και μετ' επαναλήψεων το Τραγούδι You will never know-Imany. Αν δεν το έχετε ακούσει, ακούστε το!
2) Επίσης μετά μανίας ακούω το Μία από τα ίδια του Χατζηγιάννη
3) Ένα τραγούδι που είναι στην καρδιά μου από τη δεκαετία του 70: Hotel California-Eangles
4) Λατρεύω το Τσιγάρο του Κότσιρα και ό,τι τραγουδάει...
5) Αύρα, Ωκεανός, Ξύπνα αγάπη μου, Τις θάλασσες σταμάτα. Οκ, αυτό δεν ήταν μέσα στους κανόνες, αλλά δεν μπορώ να πω πιο από τα τέσσερα μου αρέσει περισσότερο, αλλά μου αρέσουν πάντα!

Τώρα ποιοι δέκα να παίξετε; Όποιος θέλει και όποιος έχει ευχαρίστηση, διότι μάλλον έχετε παίξει όλοι!

Καλή και γλυκιά εβδομάδα να έχουμε!

36 comments:

  1. Πωπω...φαίνεται τέλεια!!!!!!!!!Όλο λέω πως θέλω να φτιάξω και όλο κάτι γίνεται και κάνω κάτι άλλο αλλά έτσι όπως την βλέπω...θα την κάνω σύντομα μου φαίνεται!!Καλό βράδυ!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ελένη είναι πεντανόστιμη!

      Delete
  2. Κικίτσα περίπου ίδια την φτιάχνουμε! Γίνεται καταπληκτική! Μόνο που δεν βάζω βανίλια. Την αρωματίζω με ξύσμα λεμόνι!
    Θαυμάζω το χρώμα των αληθινών χωριάτικων αυγών σου! Η δική μου έχει πολύ ...χλωμό χρώμα...
    Καλή βδομάδα να έχουμε!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είδες χρώμα; Πέρυσι μου έδιναν συνέχεια αυγά. Δυστυχώς φέτος σπάνια έχω κι εγώ χωριάτικα και μου κακοφαίνεται...

      Delete
  3. Καλή και γλυκιά βδομάδα! Λευτεριά στην γαλατόπιτα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαχα! Λευτερια, λευτερια!

      Delete
  4. Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!Η γαλατόπιτα μου αρέσει πολύ και με μπόλικη κανελίτσα...πωπω!!!Με έβαλες σε πειρασμό!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κι εγώ σκέφτομαι να ξαναφτιάξω!

      Delete
  5. Αχ κι εγώ ζήλεψα το χρώμα όπως η Αγγελική.
    Μου θυμίζει τη γαλατόπιτα της μάνας δεν έβαζε βέβαια φύλλα από πάνω.
    Με αυτή τη γαλατόπιτα μου, όπως σου είπα,είδες τι ανακάλυψα κι έχω πικραθεί πολύ.
    Καλές αποκριές!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σου απάντησε; Θα τα πούμε με μέιλ!

      Delete
  6. Οι γαλατόπιτες και τα γαλακτομπούρεκα θα έχουν την τιμητική τους αυτήν την εβδομάδα!
    Καλή Τυρινή εβδομάδα Κικίτσα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κι εμείς πρέπει να τα τιμήσουμε! χαχα!

      Delete
  7. Η γαλατόπιτα μου αρέσει πολύ .....
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κι εμένα!
      Ευχαριστώ!

      Delete
  8. Μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια!!!
    Καλή εβδομάδα

    ReplyDelete
  9. Πολύ ωραία η γαλατόπιτα, πρέπει να τη φτιάξω άμεσα!!!

    ReplyDelete
  10. Deli,δεν έχω δοκιμάσει χωρίς σιρόπι,αλλά σίγουρα θα είναι νοστιμότατη!
    Δίκιο έχεις,λιγότερο γλυκιά από γαλατομπούρεκο,σαν μπουγάτσα μου φαίνεται με άχνη και κανέλα.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είναι όντως σαν μπουγάτσα Ελενίτσα! Τέλεια!

      Delete
  11. Καλησπέρα Κική μου, σου έχουμε βραβειάκι! η γαλατόπιτα φοβερή και τρομερή!! φιλάκια

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το πήρα, το πήρα! Ευχαριστώ!

      Delete
  12. Eπιδη και εγω, οταν ξεκιναω δεν σταματαω...βλεπω την ζυμια μπορει να μου κανει ενα τετειο γλυκο! Και ειμαι και σουπερ φαν του γαλακτομπουρεκο!

    ReplyDelete
  13. υπεροχη. πρεπει να παω να αγορασω φυλλο κρουστας. ολο το λεω και δεν το κανω. ας οψεται η αποσταση!

    ειρηνη

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ειρηνη κι εγώ πολλές φορές δεν φτιάχνω κάτι με φυλλο για τον ίδιο λόγο!

      Delete
  14. Από το πρωί πάω κι έρχομαι και παίρνω μυρωδιά τη λαχταριστή σου γαλατόπιτα. Ό,τι πρέπει για τη βδομάδα που διατρέχουμε...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαχα! Πειρασμός 24ώρου!

      Delete
  15. Πέρασα να πω μια καλημέρα και να ευχηθώ καλή εβδομάδα. Τώρα για ένα κομμάτι γαλατόπιτα δεν θα έλεγα όχι.
    Νάσαι καλά αγαπητή μου Κική.

    ReplyDelete
  16. Πω πω ήρθα τελευταία και μάλλον δεν έχει περισσέψει τίποτα!
    Μου αρέσει η γαλατόπιτά σου γιατί όντως θυμίζει περισσότερο μπουγάτσα έτσι -την οποία και λατρεύω!

    Από τα τραγούδια, συμφωνώ στο 3!
    Καλό απόγευμα :)

    ReplyDelete
  17. Όντως θυμίζει μπουγάτσα! :-)

    ReplyDelete
  18. Πράγματι αυτό τον καιρό τα ζητάμε και εμείς αυτά τα γλυκάκια, με την κρεμούλα τους! Από όταν αρχίσει να ζεσταίνει πάμε για άλλα! Ετσι δεν την έχω κάνει αλλά θα την φτιάξω οπωσδήποτε. Πριν λίγο μου ζήταγαν και τους είπα θα κάνω το ΣΚ!!! Φιλάκια και θα δεις τα έργα....soon!

    ReplyDelete
  19. Περιμένω να δω! :-)

    ReplyDelete
  20. gia na min kolisei krema stin katsarola prin to gala rixnoyme stin katsarola ligo neraki kai meta to gala.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ωωω! Μερσί για το τιπ!

      Delete