Monday, September 22, 2014

Μαρμελάδα δαμάσκηνο χωρίς ζάχαρη, με γλυκαντικό

Πρόσφατα συνάδελφος μου ζήτησε να της φτιάξω μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη. Μπορεί κάποιος να φτιάξει μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη, με πολύ ώριμα φρούτα, η οποία όμως, μην περιμένετε να είναι το ίδιο γλυκιά και ενδιαφέρουσα όπως μία με κανονική ζάχαρη, όπως επίσης, μην περιμένετε να είναι μακράς διαρκείας, αφού η ζάχαρη, πέρα από τη γλύκα που προσδίδει, παίζει το ρόλο του συντηρητικού.

Θα πρέπει να την καταναλώσεις σύντομα, είπα. Μην ανησυχείς γι΄αυτό. είπε :-) Οπότε για να την φτιάξω έκανα τα εξής:


Μαρμελάδα δαμάσκηνο χωρίς ζάχαρη
Χρειάστηκα για ένα βάζο των 300 (νομίζω) ml
1/2 κιλό δαμάσκηνα (αν είναι ώριμα ακόμα καλύτερα)
3/4 κούπας νερό
6 φακελάκια ασπαρτάμη σε σκόνη (λιγότερο από 6 γραμμάρια σε σύνολο)
προαιρετικά: μία πρέζα κανελλογαρίφαλο

Τι έκανα:
Έπλυνα και έκοψα τα δαμάσκηνα σε μικρότερα κομμάτια. Τα δικά μου δεν ήταν πάρα πολύ ώριμα, οπότε ήθελαν βράσιμο καλό.
Σε κατσαρολάκι αντικολλητικό, έβρασα τα δαμάσκηνα με το νερό για 10 λεπτά.
Στη συνέχεια, τα έλιωσα με ραβδομπλέντερ και τα ξαναέβαλα στη φωτιά. Αν το υλικό σας το δείτε νερουλό, αφήστε το λίγο στη φωτιά να χάσει τα υγρά του. Εμένα δεν χρειάστηκε.
Πρόσθεσα μια πρέζα κανέλλα και γαρίφαλο και ασπαρτάμη, λιγότερο από 6 γραμμάρια.
Δεν είμαι φανατική με τη χρήση των γλυκαντικών, αλλά η συνάδελφος έχει ζάχαρο και δεν γινόταν αλλιώς. Αν χρησιμοποιήσετε άλλο γλυκαντικό, αφήστε το για το τέλος. Υπάρχουν κάποια γλυκαντικά που δεν πρέπει να εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες. Τσεκάρετέ το. 'Ο,τι κι αν χρησιμοποιήσετε βάλτε το στο τέλος και ξεκινήστε με λίγη ποσότητα. Δοκιμάζετε και προσθέτετε μέχρι να σας ικανοποιεί στη γεύση.
Διατηρήστε τη μαρμελάδα οπωσδήποτε στο ψυγείο και καταναλώστε τη σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Καλή εβδομάδα!

8 comments:

  1. Σε νιώθω για αυτό με τα γλυκαντικά... Ειδικά η ασπαρτάμη :( Θα μπορούσαμε άραγε να φτιάξουμε αυτή την, κατά τα άλλα υπέροχη, μαρμελάδα με στέβια; Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ στέβια, αλλά λένε ότι είναι καλή ως φυτικό προϊόν....

    ReplyDelete
  2. Θα προτιμούσα τη στέβια και διατηρείται περισσότερο έχω κάνει δοκιμές.

    ReplyDelete
  3. Λαχταριστή η μαρμελάδα σου Κική!
    Θά τήν δοκιμάσω μέ φρουκτόζη!!
    Ωραίο χρώμα!!Καλή εβδομάδα!Φιλάκια!

    ReplyDelete
  4. μαρμελαδα χωρις ζαχαρη@!@!#@!!!!!!!!!Μπραβο κικη,φοβερη ιδεα,οτιπρεπει για τα παιδακια μου!
    καλη εβδομαδα και φιλακια!!!!

    ReplyDelete
  5. Πολύ ενδιαφέρουσα παρασκευή! Δεν φανταζόμουν ότι μπορεί να γίνει μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη! Μπράβο, Κική!

    ReplyDelete
  6. Νομίζω ότι είναι η μαρμελάδα του μέλλοντος! Φιλάκια!

    ReplyDelete
  7. Η αλήθεια είναι ότι όσες μαρμελάδες έχω κάνει με γλυκαντικό όλο και κάπου δεν μου αρέσουν... Μάλλον η μνήμη της γεύσης μου τις συγκρίνει με τις κανονικές. Αλλά τι να κάνεις όταν υπάρχει ανάγκη; Και όλες κατά καιρούς μια ανάγκη την έχουμε... Δαμάσκηνο δεν έχω φτιάξει με γλυκαντικό , υποθέτω ότι θα είναι ενδιαφέρουσα (σε περίπτωση ανάγκης που λέγαμε...).

    ReplyDelete