Thursday, September 11, 2014

Μπανόφι

Αφού είδαμε πώς μπορούμε να καραμελώσουμε ζαχαρούχο γάλα, σας γράφω τη συνταγή για μπανόφι. Η δόση που έκανα ήταν για μικρό ταψί 26-28 εκ. Μπορείτε να διπλασιάσετε τα υλικά για μεγαλύτερο ταψί (πχ ένα κλασικό παραλληλόγραμμο πυρέξ) αλλά θα σας πρότεινα να μην διπλασιάσετε το γάλα και την κρέμα γάλακτος γιατί είναι πάρα πολύ παχυντικό γλυκό. Καλύτερα να έχετε μια λεπτότερη στρώση υλικών, παρά τούρμπο από θερμίδες γλυκό. Τα δύο αυτά υλικά, ήταν πολλά για μικρό ταψί.


Το γλυκό αυτό, λόγω της ύπαρξης του καραμελωμένου γάλακτος, είναι πάρα πολύ γλυκό. Γι' αυτό,  προτιμάμε κρέμα γάλακτος άγλυκη. Αν σας φαίνεται υπερβολικό το εντελώς άγλυκο, βάλτε μόνο ένα κουταλάκι του γλυκού άχνη ζάχαρη.


Μπανόφι
Υλικά για ταψί 26-28 εκ.
λιγότερο από ένα πακέτο μπισκότα τύπου πτι μπερ των 225 γρ.
λίγο κρύο γάλα για να βρέξουμε τα μπισκότα
1 κουτί καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα 400 γρ.
1 ώριμη μπανάνα
1 κρέμα γάλακτος 200 ml 35% λιπαρά
1 κ. γ. άχνη ζάχαρη
1 μικρό κομμάτι σοκολάτα κουβερτούρα (ή γάλακτος)

Εκτέλεση
Καραμελώνουμε το ζαχαρούχο γάλα με έναν από τους τρόπους που περιέγραψα στο προηγούμενο ποστ. Σε κάποια μεγάλα σούπερ μάρκετ, υπάρχει καραμελωμένο γάλα.
Σε ένα πιάτο βάζουμε λίγο κρύο γάλα (μισή κούπα πχ).
Βουτάμε 2-3 μπισκότα τη φορά, ίσα να βραχούν και όχι να μουλιάσουν και να λιώσουν.
Στρώνουμε δύο στρώσεις μπισκότα στο ταψί. Εννοείται ότι αν δεν φτάσει το γάλα, συμπληρώνουμε.
Προσθέτουμε το καραμελωμένο γάλα. Για να μην σας δυσκολέψει στο άπλωμα, βάλτε μικρές κουταλιές κατά τόπους και απλώστε το με βρεγμένο κουτάλι αν σας δυσκολεύει.
Κόβουμε τη μπανάνα σε λεπτές φέτες και την βάζουμε πάνω από την καραμέλα.
Τέλος, χτυπάμε την κρέμα γάλατος με ένα κουταλάκι άχνη ζάχαρη μέχρι να σφίξει. Για να μην σας κόβει με το χτύπημα η κρέμα γάλακτος, φροντίζετε ειδικά αν είναι καλοκαίρι, να βάζετε μπωλ, χτυπητήρια μίξερ και κρέμα γάλακτος για μισή ώρα στην κατάψυξη.
Πάνω από τη σαντιγύ, τρίβουμε τη σοκολάτα.
Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να παγώσει.
Τρώμε με τύψεις :-p

Καλή εβδομάδα!

Ααααα ξέχασα να σας πω! Το ξέρατε ότι η λέξη banoffee προέρχεται από τις λέξεις banana και toffee (τύπος μαλακής καραμέλας ας πούμε);

13 comments:

  1. Πολύ εύκολη εκτέλεση, ειδικά αν έχεις έτοιμο το γάλα καραμελωμένο από πριν! Ευχαριστούμε για τη συνταγή!

    ReplyDelete
  2. Πολύ must γλυκό για ένα μπλόγκ μαγειρικής.
    Είναι ωραίο και ακριβως όπως το είπες : Πολύ παχυντικό.
    ....Αλλά ωραίο!!!!!!!!!!!!!

    Καλό μεσημέρι Κική!!!!!!!!

    ReplyDelete
  3. Θάνατος είναι αυτό το γλυκό. Δαγκωνιά και αμαρτία αλλά το αξίζει!

    ReplyDelete
  4. ΓΙνεται να μου στειλεις το καραμελωμενο γάλα χι χι...
    ή καλύτερα όλο το ταψί με το μπανοφι?!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ReplyDelete
  5. Πωπωπω τέλειο! Σ ευχαριστουμε για τις παρατηρησεις!

    ReplyDelete
  6. Φοβερό!!!Ενα κομμάτι θά τό ήθελα Κική!!
    Καλό βράδυ!!Φιλάκια!

    ReplyDelete
  7. με πολλες τυψεις, πολλες τυψεις!!!!....

    ReplyDelete
  8. "τρώμε με τύψεις" ! Έγραψες!

    ReplyDelete
  9. Σούπερ γλυκό!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  10. Τέλειο φαίνεται αλλά μάλον κική δεν είναι για τα γούσα μου γιατί λες ότι είναι πολύ γλυκό γλυκό....αν και για καραμελωμένο ζαχαρούχο τρελαίνομαι...
    φιλια και γλυκό σουκου να έχεις!!!!

    ReplyDelete
  11. Με πάρα πολλές τύψεις λέω εγώ...........το αποφεύγω γιατί ποτέ δεν σταματάμε στο ένα κομμάτι οικογενειακώς!!!!!!!!

    ReplyDelete
  12. Να ρωτήσω κάτι; Στις περισσότερες συνταγές που έχω βρει ανακατεύουμε τα μπισκότα με βούτυρο. Σ' αυτήν την περίπτωση βέβαια το μείγμα μου σφίγγει και βγαίνει σκληρό. Ποια η διαφορά με το γάλα εκτός από το θερμίδες;Ευχαριστώ

    ReplyDelete
  13. Πολύ λαχταριστό! Δεν το έχω φτιάξει ποτέ και νομίζω ούτε το έχω φάει!

    ReplyDelete