Ήρθε η ώρα να κλείσω τα ποστ με τις κινέζικες συνταγές. Για τελευταίο άφησα το πιάτο με τα τηγανητά λαχανικά, το οποίο ήταν εξαιρετικό. Κρατήστε την ππληροφορία ότι τα λαχανικά θα πρέπει να είναι εντελώς στεγνά για να γίνουν όπως πρέπει να γίνουν.
Σε κάθε ποστ, σας έγραφα και ένα tip,μυστικά που μου έλεγε ο Θεοτόκης καθώς μαγείρευε. Για τελευταίο άφησα το σχόλιο που μου έκανε για το ρύζι.
Σε κάποια στιγμή ανοίγει την κατσαρόλα με το ρύζι. Μου δίνει μερικά σπυριά να τα δοκιμάσω. Κρατούσαν λίγο ακόμα. Το βλέπεις; Μου λέει. Δεν το έχω βράσει! Το έβαλα με το νερό του και το άφησα να γίνει έτσι μόνο του! Και πρόσθεσε ότι κανονικά δεν θέλει ρύζι σπυρωτό αλλά ρύζι τύπου γεμιστών, έτσι ώστε όταν γίνει, να το σηκώνει με τα ξυλάκια όχι σπυρί σπυρί αλλά ολόκληρα κομμάτια. Αν έχετε δει να τρώνε ρύζι κινέζικο, όντως το σηκώνουν με τα ξυλάκια σε σβωλάκια. Το κουφό βέβαια στην ιστορία ήταν το μη βρασμένο ρύζι...Καλό;
Τηγανητά λαχανικά (Zhiwu Si Bao)
Shanghai
Υλικά
30 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια
100 γρ. φρέσκα μανιτάρια (αγαρικά) κομμένα όλα στο ίδιο πάχος
100 γρ. ρίζες μπαμπού
200 γρ. αρακά
λίγο λάδι για τηγάνισμα
1/8 λίτρου ζωμό λαχανικών
2 κ. γ. ζάχαρη
1 κ. γ. αλάτι
1/2 κ. γ. κορν φλάουρ
1 κ. γ. σησαμέλαιο
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε ζεστό νερό για μισή ώρα.
Κόβουμε ζουλιέν το μπαμπού.
Βράζουμε τον αρακά σε αλατισμένο νερό για 3 λεπτά.
Αφήνουμε να σουρώσουν τα λαχανικά και τα στεγνώνουμε ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ. Δεν πρέπει να έχουν καθόλου υγρασία για να τηγανιστούν και όχι να βράσουν στο λάδι.
Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε γουόκ και τηγανίζουμε τα μανιτάρια και το μπαμπού για ένα λεπτό.
Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να σουρώσουν από το λάδι.
Αφήνουμε ελάχιστο λάδι στο γουόκ και ξαναζεσταίνουμε.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια το μπαμπού ; και τον αρακά και τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά ανακατεύονταςγια λίγο.
Προσθέτουμε το ζωμό, το αλάτι και τη ζάχαρη και αφήνουμε να σιγοβράσουν για ένα επτό σε χαμηλή θερμοκρασία.
Προσθέτουμε το κορν φλάουρ διαλυμένο σε ελάχιστο νερό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε σε ζεστή πιατέλα.
Καλή εβδομάδα!
Σε κάθε ποστ, σας έγραφα και ένα tip,μυστικά που μου έλεγε ο Θεοτόκης καθώς μαγείρευε. Για τελευταίο άφησα το σχόλιο που μου έκανε για το ρύζι.
Σε κάποια στιγμή ανοίγει την κατσαρόλα με το ρύζι. Μου δίνει μερικά σπυριά να τα δοκιμάσω. Κρατούσαν λίγο ακόμα. Το βλέπεις; Μου λέει. Δεν το έχω βράσει! Το έβαλα με το νερό του και το άφησα να γίνει έτσι μόνο του! Και πρόσθεσε ότι κανονικά δεν θέλει ρύζι σπυρωτό αλλά ρύζι τύπου γεμιστών, έτσι ώστε όταν γίνει, να το σηκώνει με τα ξυλάκια όχι σπυρί σπυρί αλλά ολόκληρα κομμάτια. Αν έχετε δει να τρώνε ρύζι κινέζικο, όντως το σηκώνουν με τα ξυλάκια σε σβωλάκια. Το κουφό βέβαια στην ιστορία ήταν το μη βρασμένο ρύζι...Καλό;
Τηγανητά λαχανικά (Zhiwu Si Bao)
Shanghai
Υλικά
30 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια
100 γρ. φρέσκα μανιτάρια (αγαρικά) κομμένα όλα στο ίδιο πάχος
100 γρ. ρίζες μπαμπού
200 γρ. αρακά
λίγο λάδι για τηγάνισμα
1/8 λίτρου ζωμό λαχανικών
2 κ. γ. ζάχαρη
1 κ. γ. αλάτι
1/2 κ. γ. κορν φλάουρ
1 κ. γ. σησαμέλαιο
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε ζεστό νερό για μισή ώρα.
Κόβουμε ζουλιέν το μπαμπού.
Βράζουμε τον αρακά σε αλατισμένο νερό για 3 λεπτά.
Αφήνουμε να σουρώσουν τα λαχανικά και τα στεγνώνουμε ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ. Δεν πρέπει να έχουν καθόλου υγρασία για να τηγανιστούν και όχι να βράσουν στο λάδι.
Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε γουόκ και τηγανίζουμε τα μανιτάρια και το μπαμπού για ένα λεπτό.
Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να σουρώσουν από το λάδι.
Αφήνουμε ελάχιστο λάδι στο γουόκ και ξαναζεσταίνουμε.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια το μπαμπού ; και τον αρακά και τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά ανακατεύονταςγια λίγο.
Προσθέτουμε το ζωμό, το αλάτι και τη ζάχαρη και αφήνουμε να σιγοβράσουν για ένα επτό σε χαμηλή θερμοκρασία.
Προσθέτουμε το κορν φλάουρ διαλυμένο σε ελάχιστο νερό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε σε ζεστή πιατέλα.
Καλή εβδομάδα!
Μου αρέσουν τόσο αυτά τα λαχανικά και ενθουσιάζομαι με τα μικρά καλαμποκάκια!!
ReplyDeleteΌχι βραστό ρύζι?? Χεχε καλό...
Μμμμ,πολύ νόστιμα φαίνονται Κική!
ReplyDeleteΘά τό δοκιμάσω!Καλή εβδομάδα!
Μούρλια... μα πόσα χρωμα εχεις βαλει εκει μεσα :)
ReplyDelete