Σήμερα, Τελώνου και Φαρισαίου, ξεκινάει το τριώδιο. Από σήμερα μέχρι την Κυριακή της Τυρινής, ακολουθούν τρεις βδομάδες. Στη Ζάκυνθο, όπως και σε άλλα μέρη στην υπόλοιπη Ελλάδα, είχαν και έχουν κάποια έθιμα ως προς τα φαγητά που φτιάχνονται αυτό τον καιρό, αλλά και ως προς τον τρόπο που γιορτάζεται η Αποκριά.
Κάποια από τα έθιμα τα τηρούν ακόμα, κάποια όχι.
Τις πρώτες δύο εβδομάδες, εδώ έτρωγαν κρέας, κυρίως χοιρινό, ενώ την εβδομάδα που ακολουθεί την Κυριακή της Τυρινής, αποκρεύανε και έτρωγαν φαγητά με κύριο συστατικό το γάλα, ψάρι, κρέμες και ρυζόγαλο. Κάθε Κυριακή έχει και διαφορετικό όνομα ανάλογα με το φαγητό που έτρωγαν.
Άρχιζαν από την Κυριακή των γιδών (Τελώνου και Φαρισαίου). Εκείνη την εβδομάδα έτρωγαν κατσικίσιο κρέας συνήθως μαγειρεμένο με σκόρδα χλωρά.
Την Κυριακή του Ασώτου, τη λεγόμενη και Γουρουνοκυριακή, τρώνε χοιρινό στο φούρνο, έθιμο που το συναντάμε και σε άλλα μέρη στην Ελλάδα. Τρώνε λοιπόν γουρουνόπουλο ψητό με πατάτες στο φούρνο ή μαγειρεμένο με κόκκινη σάλτσα.
Στις μέρες μας, την Κυριακή του Ασώτου, δεύτερη Κυριακή του Τριωδίου, την λεγόμενη και «Γουρουνοκυριακή», βγαίνουν στους δρόμους οι Ντελάληδες και διαλαλούν την έναρξη του Ζακυνθινού Καρναβαλιού. Αργότερα, το απόγευμα της ίδιας μέρας ανάβουν τα φώτα της αποκριάς και ξεκινά το πρώτο γλέντι του Καρναβαλιού!
Την Τσικνοπέμπτη, τρώνε αρνάκι φρικασέ με ρύζι, ψητό αρνί, πολπέτες (κεφτέδες), μαντολάτο, ρυζόγαλο. Σε μερικά χωριά της Ζακύνθου φτιάχνουν κρεατόπιτα (Μαριές, Βολίμες).
Την Κυριακή των Απόκρεω, κρέας στο φούρνο, ρυζόγαλο, μαντολάτο. Την εβδομάδα που ακολουθεί έτρωγαν ψάρια, αυγά, γιαούρτια και την Κυριακή έφτιαχναν και τα ρυζόγαλα. Ιδιαίτερο γλύκισμα των Απόκρεω είναι το μαντολάτο.
Την Κυριακή της Τυροφάγου, το μεσημέρι φτιάχνουν κρέας στο φούρνο, αρνί στο φούρνο ή ξινιστό (λεμονάτο), ρυζόγαλο και μαντολάτο.
Το βράδυ τρώνε τυριά και αυγά βραστά.
Για την Τσικνοπέμπτη, την Κυριακή της Τυρινής και την Καθαρή Δευτέρα, θα σας ξαναπώ όταν θα πλησιάζει ο καιρός.
Γενικά, το διάστημα αυτό, τα γλυκά που κυριαρχούν εδώ είναι το ρυζόγαλο και το μαντολάτο. Όλος ο κόσμος αγοράζει και κερνάει μαντολάτο. Το δε μαντολάτο, μια και είπα γι’ αυτό, είναι φρεσκότατο, όταν σπάζοντάς το, σπάει σαν γυαλί.
Deli,περίπου τα ίδια τρώμε κι εδώ,χωρίς τη διάκριση στα κρέατα και φυσικά χωρίς μαντολάτο.
ReplyDeleteΤης Τυρινής φτιάχνουν συνήθως παστίτσιο,τυρόπιτες και γαλατομπούρεκο.
Το καρναβάλι μας είναι βωμολοχικό-όπως στον Τύρναβο-από απόψε τα παιδιά και οι μεγάλοι θ΄αρχίσουν να τραγουδούν στις γειτονιές-μπορεί να τα έχεις ακούσει από τη Δόμνα Σαμίου.
Φιλιά!
Υ.Γ.Για το μαντολάτο υπάρχει συνταγή;
Γιατί στο καρουσέλ δεν βλέπω την καινούργια σου ανάρτηση???
ReplyDeleteΦιλιά - Καλό ΣΚ
Νομίζω πάνω κάτω σε όλα τα μέρη της Ελλάδας τα ίδια τρώνε τις ημέρες των Αποκριών.
ReplyDeleteΜε εξαίρεση βέβαια τα μαντολάτα που φαντάζομαι είναι Ζακυνθινή συνήθεια.
Πολύ ενδιαφέρον το ποστ σου Κικίτσα:))
Πολύ μου άρεσε "η Κυριακή των Γιδών" και η "Γουρουνοκυριακή"!!!
ReplyDeleteμ' αρέσει η τυρινή!
ReplyDeleteτυράκι και μονο τυράκι..
κι αυτο μονάχα θα μου λειψει τη Σαρακοστή.
φιλιά και καλη Κυριακή Κική :))
Ελένη, γαλακτομπούρεκο απαραίτητο στην Πάτρα...
ReplyDeleteΒωμολοχικο; Ωχ! Χαχα! Ναι, τα έχω ακούσει τα τραγούδια της Σαμίου!
Για το μαντολάτο, και να στη δώσω τη συνταγή δεν θα μπορείς να την κάνεις γιατί έχει κανα δυο υλικά που είναι δυσεύρετα...Αλλιώς δεν θα είχε γλυτώσει από μένα!
Μαριέλα, τι είναι το καρουσέλ;
Καλο σκ, φιλάκια!
Έλενα, ναι. Το μαντολάτο εδώ είναι must, όπως οι σοκολάτες στην Πάτρα!
Κωνσταντίνε, μην ακούσεις γιδούλα και γουρουνάκι εσύ! Χαχα!
Μαριλένα, θα σου έχουμε νηστίσιμες συνταγές!
Απόκριες! Ούτε που το είχα καταλάβει! Καλοκαίρι έχει εδώ που να σκεφτώ απόκριες...
ReplyDeleteΚική πολύ ενδιαφέρον το ποστ σου! Τα ήθη και τα έθιμα δεν πρέπει να τα αφήνουμε να ξεχαστούν!
Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτηση!!Στην Κοζάνη και στην Καστοριά, μέρη απ' όπου προέρχομαι, αντί για το μαντολάτο, έχουμε τον παραδοσιακό μπακλαβά. Κατά τα άλλα περίπου τα ίδια!!Περιμένω με αγωνία τις νηστίσιμες σου συνταγές (ομολογώ!!σε αυτές υστερώ).
ReplyDeletekiki σας λείπει το πατρινό καρναβάλι; είχατε πάρει ποτέ μέρος;
ReplyDeleteΜε το καλό Κική, καλές αποκριές να έχουμε όλοι! Αλλά πολύ θα ήθελα να είχα κι εγώ μερικά τέτοια μαντολάτα για τις αποκριες!!!
ReplyDeleteΑγγελική , καλά...εκεί χάνεις το μπούσουλα!!!
ReplyDeleteΈτσι ειναι. Πρέπει να θυμόμαστε τα έθιμα...
Αγνή , μπακλαβά ε; Μιαμ!!!
Χαρτ μου λείπει και έχω πάρει αρκετές φορές μέρος. Μου λείπει όμως μόνο για να παρελάσω. Όχι να κάτσω να το δω. Είναι κουραστικό πια έτσι μεγάλο που έχει γίνει. Για παρέλαση όμως δεν λέω όχι...
αυτά θέλουμε να ακούσουμε!:) λεπτομερές φωτορεπορτάζ:ρ
ReplyDeleteΧαχα! Ευτυχώς δεν είχα ψηφιακή τότε και έτσι βρίσκω σαν δικαιολογία την δυσκολία να μετατρέψω τις φωτό από αναλογικές σε ψηφιακές, για να μην τις βάλω! χαχα! Ενα πράγμα σου λέω. Κανα δυο φορές βγηκα με το παιδί μου σε καρότσι!!! Φαντάσου πόσα χρόνια πριν...
ReplyDelete