ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο Σύλλογος διδασκόντων και οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ζακύνθου, σας προσκαλούν την Πέμπτη 26-2-2009 στις 7.30 το απόγευμα και την Παρασκευή 27-2-2009, στις 11.30 το πρωί, στην πλατεία Αγ. Μάρκου, να παρακολουθήσετε την ομιλία της Μιμίκας Σταμίρη
« Εκλογομαγερέματα»
Ελάτε, να διασκεδάσουμε μαζί και να συνεχίσουμε την παράδοση του Ζακυνθινού καρναβαλιού.
Τους ρόλους ερμηνεύουν με σειρά εμφάνισης οι μαθητές:
ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΑΡΔΕΛΗΣ : ΝΤΕΛΑΛΗΣ, ΠΑΡΜΕΝΟΣ
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΥΘΟΥΛΚΑΣ: ΜΠΑΤΑΚΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ
ΜΑΡΙΝΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: ΜΑΡΙΕΤΤΑ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΚΕΛΜΠΕΣΗΣ: ΑΝΘΗ
ΘΟΔΩΡΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΩΠΟΣ
ΣΤΑΘΗΣ ΑΒΟΥΡΗΣ: ΚΟΣΑΡΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΙΤΗΣ: ΠΑΝΤΕΛΗΣ
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΓΚΟΥΣΚΟΣ: ΑΓΡΟΤΗΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΣΕΜΙΤΕΚΟΛΟΣ: ΣΠΥΡΟΣ
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΡΑΨΟΜΑΝΙΚΗΣ: ΣΠΥΡΟΣ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΓΚΟΥΣΚΟΣ: ΝΤΑΝΤΟΣ
Σημείωση για αυτούς που δεν γνωρίζουν τι είναι οι ομιλίες.
Οι Ομιλίες έχουν τις ρίζες τους στην περίοδο της Ενετοκρατίας, όταν σαν διέξοδος της καταπίεσης που δέχονταν από τους ευγενείς, δημιουργήθηκε η ανάγκη σάτιρας των ξένων κατακτητών και κυρίως των αρχόντων του νησιού, και αποτέλεσαν βασικό όπλο για τον Αγώνα των Ποπολάρων και αργότερα των Ριζοσπαστών. Οι ομιλίες έχουν επηρεασθεί τόσο από το Κρητικό Θέατρο όσο και από την ιταλική «Comedia del Arte».
Ήταν κυρίως διασκευές μυθιστορημάτων και το κύριο στοιχείο που τις χαρακτηρίζει ακόμα έως σήμερα, είναι ότι όλοι οι ρόλοι, ανδρικοί και γυναικείοι, παιζόντουσαν από άνδρες. Ο συγγραφέας ήταν συνήθως άγνωστος ώστε να μπορεί να σατιρίζει άφοβα την κοινωνική αδικία και τις συνήθειες των αφεντάδων και οι ηθοποιοί φορούσαν μάσκες ώστε να μην τους αναγνωρίζουν. Οι Ομιλίες παιζόντουσαν κυρίως σε πλατείες και κυρίως την περίοδο των Καρναβαλιών, και είναι αξιοσημείωτο ότι αυτή η παράδοση συνεχίζεται δυνατή έως και σήμερα.
No comments:
New comments are not allowed.