Εβδομάδα της τυρινής και τα γαλακτερά έχουν την τιμητική τους. Θα ήθελα πολύ να φτιάξω το γαλακτομπούρεκο της μάνας μου, αλλά μετά επικρατεί η λογική: Ποιος θα το φάει; Η οικογένεια δεν είναι fun των γαλακτερών γλυκών. Πόσο θα φάω; Θα αντέχω να το έχω και να μην φάω; ΟΧΙ! Άρα... όλο το γαλακτομπουρεκάκι θα καταλήξει σε μένα και στον σύζυξ. Να λείπει! Θα το φτιάξω κάποια στιγμή που θα μπορώ να το μοιραστώ με πολύ κόσμο.
Και τι μπορούμε να φτιάξουμε αυτή την εβδομάδα, αφού το μυαλό μου γυρίζει γύρω από τα γαλακτοκομικά, να είναι ελαφρύ και όχι τίγκα στις θερμίδες; Ένα ελαφρύ γλυκάκι για τα πρωινά μας (ή και απογευματινά μας).
Κρέμα με σιμιγδάλι
(υλικά για 4-6 μπωλάκια)
1 κιλό γάλα 1,5 % λιπαρά
3 κουτ. σούπας αλεύρι
4 κουταλιές σούπας σιμιγδάλι ψιλό
1 βανίλια
6 κουτ. σούπας ζάχαρη
Για άρωμα βάλτε ξύσμα πορτοκάλι, μανταρίνι ή μόνο κανέλλα
Βάζουμε το μισό γάλα να ζεσταθεί. Στο άλλο μισό ανακατεύουμε όλα τα άλλα υλικά (αν αρωματίστε με κανέλλα, αφήστε τη για να την ρίξτε από πάνω).
Ρίχνουμε το κρύο γάλα με τα υλικά, στο ζεστό γάλα.
Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι η κρέμα να πήξει.
Αν δείτε ότι είναι πολύ αραιό το μίγμα, προσθέστε λίγο σιμιγδάλι ακόμα.
Η κρέμα σφίγγει όταν κρυώσει.
Μοιράστε σε 4-6 μπολάκια και φάτε χωρίς τύψεις.
Και τι μπορούμε να φτιάξουμε αυτή την εβδομάδα, αφού το μυαλό μου γυρίζει γύρω από τα γαλακτοκομικά, να είναι ελαφρύ και όχι τίγκα στις θερμίδες; Ένα ελαφρύ γλυκάκι για τα πρωινά μας (ή και απογευματινά μας).
Κρέμα με σιμιγδάλι
(υλικά για 4-6 μπωλάκια)
1 κιλό γάλα 1,5 % λιπαρά
3 κουτ. σούπας αλεύρι
4 κουταλιές σούπας σιμιγδάλι ψιλό
1 βανίλια
6 κουτ. σούπας ζάχαρη
Για άρωμα βάλτε ξύσμα πορτοκάλι, μανταρίνι ή μόνο κανέλλα
Βάζουμε το μισό γάλα να ζεσταθεί. Στο άλλο μισό ανακατεύουμε όλα τα άλλα υλικά (αν αρωματίστε με κανέλλα, αφήστε τη για να την ρίξτε από πάνω).
Ρίχνουμε το κρύο γάλα με τα υλικά, στο ζεστό γάλα.
Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι η κρέμα να πήξει.
Αν δείτε ότι είναι πολύ αραιό το μίγμα, προσθέστε λίγο σιμιγδάλι ακόμα.
Η κρέμα σφίγγει όταν κρυώσει.
Μοιράστε σε 4-6 μπολάκια και φάτε χωρίς τύψεις.
διώξε μου τις τύψεις μου, οσάκις καταβροχθίζω γλυκα, και τι στον κοσμο!
ReplyDeleteωραίο φαινεται Κικη μου :)))
Κική γειά σου.
ReplyDeleteΔεν έχω χρόνο αυτές τις μέρες με τα ΑΝΑΚΑΤΩΣΑΡΙΑ
Φιλιά Δήμητρα
Deli,αγαπώ τις κρεμούλες!Φτιάχνω την κλασσική,με αλεύρι και σιμιγδάλι πρώτη φορά ακούω.
ReplyDeleteΘα τη δοκιμάσω γιατί η υφή των γλυκών με σιμιγδάλι μου αρέσει.
Φιλιά!
Κικίτσα αυτή την κρεμούλα μας την έφτιαχνε η μητέρα μου,όταν είμασταν παιδιά.Από πάνω έβαζα κανέλλα και λίγη ακόμα ζάχαρη.
ReplyDeleteΜόνη μου δεν την έχω κάνει ποτέ πάντως,τι μου θύμισες τώρα...
Έβαλα 5 καρότα να γίνονται τουρσί,θα τα αφήσω στο ψυγείο.
Για την Κ.Δευτέρα τα θέλω ούτως ή άλλως.
Φιλάκια
τετοια κρεμουλα πρωτη φορα βλέπω!...μου αρεσει που βαζεις αλευρι μαζι με το σιμιγδαλι,δεν εχω κανει ποτε κρεμα και με τα 2 αυτα υλικα...αν ειχε κι αυγα θα εμοιαζε με αυτη που βαζουμε στο γαλακτομπούρεκο :)
ReplyDeleteΠρώτη φορά βλέπω κι εγώ αυτή τη κρεμούλα και τη βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα.
ReplyDeleteΜοιάζει δηλαδή λίγο στη γεύση με τη γέμιση του γαλακτομπούρεκου?
Αγαπώ κρεμούλες...
ReplyDeleteΘα την δοκιμάσω κι αυτήν, χωρίς τύψεις βεβαίως-βεβαίως, λέτε να κάνει και για καμια γέμιση τάρτας πορτοκάλι πχ, με μικρά κομματάκια γλυκού φλούδας πορτοκαλιού?????? ή στην προκειμένη θα τα ήθελε τα αυγά της και το βουτυράκι της?
Άντε να μη ξεφύγουμε γι αλλού πάλι, οι τύψεις παραμονεύουν
:)))
Κική μου, χρόνια πολλά!
ReplyDeleteΚαι εγώ το ίδιο πρόβλημα έχω με τα γλυκά! Αν δεν έχω τραπέζι να καταναλωθούν άμεσα, τα τρώω μόνη μου, ή τα πετάω για να μη τα φάω μόνη μου! Οπότε πολύ ωραία η κρεμούλα!
Στην γέμιση της γαλατόπιτας βάζω μια αντίστοιχη κρέμα με με αυγουλάκι.
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteΓιατί σε απασχολεί τί θα το κάνεις το γαλακτομπούρεκο;; Φτιάχτο, κράτα ένα κομμάτι να το φάτε από μισό με τον σύζυξ και στείλτο το υπόλοιπο, δεν πρόκειται να πάει χαμένη ούτε μισή κουταλιά σιρόπι!
ReplyDeleteκαλημέρα.κι εγω απόρησα..δεν ηξερα οτι γίνετε κι έτσι...
ReplyDeleteεχω φτιάξει για τα παιδιά χιλιαδες κρέμες για απογευματινό. μολις ζεσταινόταν το γάλα, έριχνα μεσα το διαλυμένο κορν φλάουρ με την ζάχαρη και έτοιμο.
καλα Κούλουμα
φιλιά καρυστινά
ψήφο στην ελαφριά κρεμούλα! μπορώ να την φτιάξω άραγε με γάλα αμυγδαλου;
ReplyDeleteαχ να ημουνα εκει να ετρωγα ενα κομματακι να δεις για ποτε φευγει ολο το ταψι του γαλακτομπουρεκου
ReplyDeleteκαλο τριημερο Κικιτσα μου !!!
Κατοχυρώνεται για "επόμενο πόνημα" ΑΜΕΣΑ!!
ReplyDeleteΚαλό 3ήμερο :)
Μέρες αποκριάς. Ζούμε έντονα, χορεύουμε και περνάμε ωραία. Είμαι πτώμα, είμαι ξενυχτισμένη αλλά είμαι χαρούμενη! Εύχομαι να περάσετε κι εσείς καλά το τριήμερο!
ReplyDeleteΜαριλένα αχ αυτές οι τύψεις! Κάποιος να μου τις διχνει κι εμένα!!!
Δήμητρα , μία από τα ίδια! Τρέχω και δε σώνω με τα θεατρικά μας!
Ελένη, λατρεύω το σιμιγδάλι και τη γεύση από γαλακτομπούρεκο που μου θυμίζει! Δοκίμασέ τη!
Λίλα , ξέρεις τη νοστιμιά της λοιπόν!
Έκανες και καροτάκια; Καλοφάγωτα! Φιλιά!
Κουκ , ναι! Θυμίζει την κρέμα γαλακτομπούρεκου! Δοκίμασε!
Έλενα , μοιάζει πολύ και είναι άνευ χοληστερίνης!
Ισιδώρα!!! Μη με βάζεις ιδέες, μη με βάζεις ιδέες σε λέω!!! Θα υποκύψω!!!
Αγγελική , με νιώθεις!!!
Κωνσταντίνε , αυτό το σιρόπι!!! Αυτά τα φύλλα!!! Αυτή η κρέμα!!! Πως μπορώ να πω όχι;;;;
Venceremos , γίνεται, γίνεται! Καλά να περάσετε!
Μαγισσούλα , πιστεύω ότι γίνεται. Εξάλλου, το αλεύρι και το γάλα πήζει την κρέμα! Μιαμ που θα είναι!!! Βάλε κανέλλα αν βάλεις γάλα αμυγδάλου!
Ασπούλα , κάνουμε διαγωνισμό να δούμε ποια θα φάει τα πιο πολλά; Χαχαχα! Καλα να περάσετε!
Γιώργο , άντε να δούμε αν θα σας αρέσει!
θαύμα η κρεμα-γέμιση γαλακτομπούρεκου:) όσο για το ρίαλ γαλακτομπούρεκο, υπάρχουν και τα ιπτάμενα ταπεράκια!:ρρρ
ReplyDeleteHeart, εμπρός λοιπόν καλό μου γαλακτομπούρεκοοοοοοοοοοοοοοοο!!
ReplyDeleteΚικίτσα, πολύ μου αρέσουν τα καλούδια σου! Βουρ, λοιπόν για σιμιγδαλοκρέμα.
ReplyDeleteΌσο για τα λαχταριστά καροτάκια σου ήδη ετοιμάστηκαν και μας περιμένουν.
Παρένθεση, πολύ μου άρεσε που αν και πτώμα, ξενυχτισμένη κλπ είσαι χαρούμενη. Πάντα έτσι κουκλάρα μου!!! Καλά κούλουμααααα :)) Φιλούνιααα
Εγω πάντως, την έχω εκτυπώσει γιατί την βρήκα εύκολη και ως γνωστόν εγω με τα εύκολα, έχω μίαν...λατρεία! Αν την κάνω, Κική μου , θα είναι άλλη μια ...επιτυχία σου! Θα σε ενημερώσω...Καλό ΣΚΔεύτερο....
ReplyDeleteΡένα , έκανες τα καροτάκια; Καλοφάγωτα!
ReplyDeleteΑλλάζω μπαταρίες καθημερινά και είμαι ντούρ@σελ!!! Χαχαχα! Αν είμαι χαρούμενη είμαι μια χαρά κι ας είμαι κουρασμένη!
Φιλιά! Περάστε καλααααααά!!!!
Όλγα κάνε τη και καλή επιτυχία! Καλό τριήμερο!
Πάντως, αν τελικά δεν κρατηθείς και φτιάξεις το γαλακτομπούρεκο, μην στενοχωρηθείς, μπορώ να έρθω να σε βοηθήσω στην κατανάλωση! :))
ReplyDeleteΝα σαι καλά Κικίτσα με τις νοστιμιές σου!
Φιλάκια...
Αχ Μπέττυ...Δεν ξέρεις κάθε χρόνο πώς αποφεύγω να το φτιάξω...
ReplyDelete