Monday, February 28, 2011

Λαγάνα

Διανύουμε την τελευταία βδομάδα της Αποκριάς και η παράδοση θέλει να καταναλώσουμε ό,τι αρτύσιμο έχει το ψυγείο μας, πριν αρχίσει μεγάλη νηστεία του Πάσχα. Ευκαιρία να καταναλώσουμε γλυκά που περιέχουν γάλα: γαλατομπούρεκο, γαλατόπιτες, ρυζόγαλο, πουτίγκες, κρέμεςκλπ.
Επίσης, προετοιμαζόμαστε για το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας. Μπορείτε να φτιάξετε καρότο τουρσί, ταραμοσαλάτα, ταραμοκεφτέδες ψητούς, χαλβά σιμιγδαλένιο, χαλβά με αλεύρι και άλλα σαρακοστιανά.

Εκείνο όμως που πρέπει να φτιάξετε όσες δεν το έχετε ξανακάνει, είναι η σπιτική λαγάνα. Είμαι σίγουρη, ότι αν φτιάξετε μια φορά λαγάνα, δεν πρόκειται να ξαναγοράσετε έτοιμη! Το μόνο που χρειάζεται είναι οργάνωση στο χρόνο σας. Επίσης, αν την κάνετε, προτείνω να φτιάξετε 2, γιατί η μία θα φαγωθεί μόλις βγει (αυτό παθαίνω ΚΑΘΕ φορά).

Λαγάνα
Υλικά
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ. γ. μαγιά φρέσκια
1 και ½ νερό περίπου νερό χλιαρό (1 κούπα στο προζύμι και ½ περίπου στο ζύμωμα)
1 και ½ κ. σ. ζάχαρη
1 κ. γ. αλάτι
2 κ. σ. ελαιόλαδο
1-2 κ. σ. σουσάμι

Εκτέλεση
Μέσα σε ένα μπωλ, βάζουμε 1 κούπα νερό χλιαρό και το 1 κ. γ. φρέσκια μαγιά. Ανακατεύουμε να λιώσει η μαγιά.
Προσθέτουμε 1 κούπα (150 γρ.) από το αλεύρι μας και ανακατεύουμε να γίνει ένας χυλός.
Καλύπτουμε ολόγυρα το μπωλ με μια κουβέρτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30-40 λεπτά μέχρι να βγάλει φουσκάλες. (π.χ. στον φούρνο που τον έχουμε προθερμάνει στους 30 βαθμούς. Σβήνουμε τον φούρνο αφού βάλουμε το προζύμι να φουσκώσει).
Μετά τα 30-40 λεπτά, προσθέτουμε λίγο αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε να πάνε παντού.
Προσθέτουμε κι άλλο αλεύρι και νερό όταν χρειάζεται και ζυμώνουμε. Ρίχνουμε έτσι όλο το υπόλοιπο αλεύρι και το υπόλοιπο νερό (1/2 κούπα το πολύ) και ζυμώνουμε για λίγο. Η ζύμη μπορεί να κολλάει.
Προσθέτουμε τις 2 κ. σ. λάδι και ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθεί καλά το ελαιόλαδο. Η ζύμη μας δεν κολλάει πια.
Αφού το ζυμώσουμε για λίγο με το λάδι, ξαναβάζουμε το μπωλ στην κουβέρτα και σε ζεστό περιβάλλον για μισή-μία ώρα.
Μετά, βγάζουμε το μπωλ από το φούρνο και ζυμώνουμε για λίγο για να βγει ο αέρας και να ξεφουσκώσει.
Λαδώνουμε ένα ταψί φούρνου και όπως έχουμε λαδωμένα τα χέρια μας, απλώνουμε το ζυμάρι μας και του δίνουμε μορφή λαγάνας. Η ζύμη πρέπει να είναι λεπτή και οβάλ. Αφού την απλώσουμε πασπαλίζουμε τη λαγάνα με σουσάμι και με τα δάχτυλά μας κάνουμε γουβίτσες, έτσι ώστε να έχει το γνωστό σχήμα αλλά και για να κολλήσει το σουσάμι.

Αφήνουμε για 15-30 λεπτά να φουσκώσει πάλι λιγάκι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά. Τα πρώτα 20 λεπτά σε πάνω-κάτω αντιστάσεις και τα τελευταία 10-15 λεπτά μόνο στην πάνω αντίσταση για να πάρει χρώμα και να μην καεί από κάτω.

Για όσες και όσους έχουν το βιβλίο μου Ψωμιά και ζύμες, η συνταγή βρίσκεται στη σελίδα 60.

Για όσες/ους έχουν εξοικείωση με το προζύμι, μπορούν να δοκιμάσουν τη λαγάνα με προζύμι, σελίδα 30.


Όπως και να ΄χει, αρχίστε τις δοκιμές από τώρα! Καλή επιτυχία!

Καλή εβδομάδα!

37 comments:

  1. καλημέρααααα!!!υπέροχη!!!ευχαριστούμε!!!!
    καλό μήνα καλή μου!

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα και καλή εβδομάδα! ευχαριστούμε για την συνταγή...τέλεια, θα την δοκιμάσω αν προλάβω!

    ReplyDelete
  3. Κική μου, η λαγάνα σου γίνεται τόσο ωραία που οι έτοιμες λαγάνες δεν μπορούν με κανένα τρόπο να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους και την ακριβή τιμή τους...

    ReplyDelete
  4. Τέλεια!!!! κάθε χρόνο φτιάχνω :))))
    Πολλά φιλιά κοριτσάρα
    Και του χρόνου

    ReplyDelete
  5. καλημεραααα!καλη εβδομαδαααα!
    ευχαριστουμε πολυ για την συνταγη!!!!!!

    ReplyDelete
  6. Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
    Τη συνταγή από το βιβλίο φυσικά!
    Το οποίο φυσικά μου "βούτηξε" η αδελφή μου!

    Να είσαι καλά!!!!

    ReplyDelete
  7. Θα την κάνω οπωσδήποτε!!! Είναι πολύ εύκολη η συνταγή που δίνεις και αυτό με διευκολύνει αφάνταστα γιατί μπορω να βρω τα υλικά!!!

    ReplyDelete
  8. Θα την δοκιμάσω σίγουρα την συνταγή σου. Οι λαγάνες του εμπορίου δεν έχουν καμία σχέση πια με τις λαγάνες που τρώγαμε κάποτε. Κάθε χρόνο είναι και χειρότερες. Ξερές, άνοστες, αδιάφορες και πανάκριβες! Σε ευχαριστούμε για την πρόταση!
    Καλή μέρα και καλή εβδομάδα:)

    ReplyDelete
  9. Καλημέρα Κική :)
    Φέτος λέω να κάνω λαγάνα. Δεν αγοράζω βέβαια γιατι κανει η μαμά μου. Θα δοκιμασω τη συνταγούλα σου.

    Το σκ έκανα το απλο σταρένιο ψωμάκι σου και έγινε σούπερ. Πρεπει να κανω διπλή ποσότητα γιατι το τσακίζουμε.

    Πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  10. Καλημέρα!!! καλή εβδομάδα από το Νέο πλέον σπίτι! Μετακομίσαμε! Και βέβαια φέτος θα φτιάξω Λαγάνα!Πέρυσι όταν την έφτιαχνα δεν ήμουν θετικός αλλά έγινε πολύ τέλεια!!! Φέτος που η θετική ενέργεια χτυπάει κόκκινο θα σκίσουμε!Θα πώ αυτό που λέει ο Γιαννάκης μου: "Τα καταφέραμε"!!!

    ReplyDelete
  11. αν ειμαι σπιτι δε θα μου γλυτώσει...

    ReplyDelete
  12. Να είσαι πάντα καλά Κική μου και να φτιάχνεις τις όμορφες νοστιμιές σου. Φαίνεται πεντανόστιμη!!!
    καλές απόκριες !!

    καλημέρα και καλή βδομάδα

    ReplyDelete
  13. Deli μου,δε χορταίνεται η λαγάνα!Ψωμί κι αυτή,μα τι την κάνει τόσο λαχταριστή;
    Για να φτιάξω,χλωμό,θα τιμήσω τις έτοιμες-ναι,μια δεν φτάνει.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  14. Να αναφέρω πως φτιάχνω λαγάνα αρκετά χρόνια γιατί μου αρέσει που έχω ελεύθερο χρόνο το τριήεμρο και το μυστικό είναι στο λάδι. Ναι μεν η ποσότητα είναι ίδια αλλά αντί για κανονικό ελαιόλαδο καλύτερα κάποιο ελαφρύ όπως άλτις απαλό.

    ReplyDelete
  15. Ίριδα ευχαριστώ! Με το καλό να μπει ο Μάρτης και η άνοιξη!

    Θαλασσίτσα να τη δοκιμάσεις. Είμαι σίγουρη πως θα σας αρέσει!

    Αγγελική συμφωνώ απόλυτα! Και οκ. Είναι εποχιακό είδος και λογικό είναι να είναι λίγο τσιμπημένο, αλλά παραείναι τσιμπημένο!

    Αστέρι κι εγώ φτιάχνω εδώ και χρόνια! Φιλάκια!

    ReplyDelete
  16. Μαρια παρακαλώ!

    Γιαγιά Αντιγόνη στο πήρε η αδερφή σου; Ουπς! Πάρ' το πίσω! χαχα!

    Μαρίνα απλά και εύκολα υλικά. Καλ΄γ επιτυχία!

    Μαρία μας συμφωνώ. Έχω χρονια να φάω καλή λαγάνα. Μια φορά είχα αγοράσει μια προχυμένια απο δω με χωριάτικο αλεύρι και ήταν πραγματικά καλή!

    Μάριον, αν κάνεις από το βιβλίο, θα ξεχάσεις της μαμάς! Χαχα! Και μετά, αντί για σταρένιο ψωμάκι, θα φτιάχνεις και λαγάνα πιο συχνά. Αλήθεια, γιατί να τη φτιάχνουμε μόνο τώρα;;;

    ReplyDelete
  17. Ηλία μετακομίσατε; Επιτέλους! Καλορίζικο το νέο σπίτι! Και με το καλό να ξαναφτιάξετε λαγάνα! Φιλιά σε όλους!

    cook και πολύ καλά θα κάνεις! Χαχα!

    Μαρία ευχαριστώ! Επίσης!

    Ελένη, ειναι μέχρι να φτιάξει μια δική σου. Μετά δεν θα ξαναπάρεις! :-)

    Αλεξάνδρα, η ποσότητα του λαδιού δεν είναι τόσο μεγάλη για να πω πως θα έχει διαφορά στη γεύση, αλλά θα το δοκιμάσω και με άλλο λάδι. Το λάδι που προτείνεις, δεν είναι κι αυτό ελαιόλαδο;

    ReplyDelete
  18. Τέλεια!! Θα τη δοκιμάσω!!!
    Φιλιά!

    Τρελοτουρίστρια

    ReplyDelete
  19. πωπω τρελλαίνομαι για λαγάνα!!! θα δοκιμάσω τη συνταγή σου οπωσδήποτε!

    ReplyDelete
  20. αααα... αν δεν την φτιάξω και φέτος θα σκάσω!
    πω πω... θαυμάσια φαίνεται, και έχω μια αδυναμία στη λαγάνα, αλλά τα τελευταία χρόνια οι αγοραστές δεν τρώγονται :(

    ReplyDelete
  21. Μη σκας..το είοχα σκοπό φέτος να ανοίξω το βιβλίο σου και να κα΄νω λαγάνα.Πήρα και ειδικό αλεύρι,

    ReplyDelete
  22. Κική καλημέρα και καλό μήνα!
    Εφτιαξα τις λαγάνες με τη συνταγή από το βιβλίο σου. Εγιναν τέλειες!
    Θα βάλω φωτογραφίες στο Blog μου!
    Φιλιά

    ReplyDelete
  23. Λες να το τολμήσω; Τη βλέπω και τη ξαναβλέπω τη συνταγή στο βιβλίο και τώρα μου τη βάζεις και εδώ:)
    Καλό μήνα!

    ReplyDelete
  24. Καλό μήνα, πολύχρωμο κι ευωδιαστό σαν λουλούδι της Άνοιξης!!!

    Λαγάνα από τις λίγες!!

    ReplyDelete
  25. Η έτοιμη λαγάνη είναι σχεδόν πάντα άνοστη. Έχω σκοπό να φτιάξω φέτος και με βγάζεις από τον κόπο να ψάξω για συνταγή!!!

    ReplyDelete
  26. Καλό μήνα Κικίτσα, καλές απόκριες να χουμε!
    Η σπιτική λαγάνα είναι πάντοτε the best!

    ReplyDelete
  27. Καλό μήνα Κική και καλές απόκριες!
    Παρόμοια και η δική μου συνταγή. Λίγο πριν ξεφουρνίσω την αλοίφω με πολύυυυυ αραιό ζαχαρόνερο να γυαλίσει. Καλές απόκριες

    ReplyDelete
  28. Αν προλάβω θα τη φτιάξω, αλλιώς θα την τρώω με τα μάτια από δω! Πολύ λαχταριστή!

    ReplyDelete
  29. Καλημέρα, τα υλικά βρίσκονται ήδη στον παγκο κ περιμένουν, θα φτιαξω για πρώτη φορά λαγάνα κ θα επανέλθω με εντυπώσεις!!! :) Καλή Σαρακοστή!

    ReplyDelete
  30. Τρελοτουρίστρια,
    Ευα
    Μπέττυ,
    αχτίδα (δεν θέλει ειδικό αλεύρι), δοκιμάστε τη φέτος! Θα σας αρέσει!

    Δήμητρα τις είδα! Και του χρόνου!

    Μαράκι δεν έκανες πέρυσι; Είναι εύκολη καλέ!

    Λίλα ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  31. Μανουσίνα αν την κάνεις πες μου!

    Ελενα, συμφωνώ!

    Vita, μμμ! Ωραίο ακούγεται1

    Κατερίνα εύχομαινα προλάβεις!

    Έλενα, περιμένω εντυπώσεις! Καλή επιτυχία!

    ReplyDelete
  32. Κικιτσα
    αυτο είπαμε κι εμεις...τετοια νοστιμια και να την κανουμε μια φορα το χρονο...ομολογω πως δοκιμαζοντας τη δικη σου, ξεχασα ο,τι άλλη ειχα φαει στο παρελθον!! :))

    ReplyDelete
  33. Κουκίτσα πολύ χαίρομαι που την έκανες τελικά και πάνω απ' όλα που σας άρεσε! Καλή σαρακοστη!

    ReplyDelete
  34. Κικη μου φετος το αποφασισα, αλλα περιμενουμε απο στιγμη σε στιγμη να γεννησει η αδελφη μου και θα χρειαστει να φυγω. Σκεφτηκα λοιπον να ετοιμασω τη ζυμη και να τις καταψυξω. Ειναι αυτο εφικτο και αν ναι σε ποιο σταδιο να το κανω?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θα σου πρότεινα να φτιάξεις τη λαγάνα κανονικά και να την καταψύξεις ψημένη! Τη μέρα που θα τη χρειαστείς, θα την αποψύξεις αποβραδίς ή από το πρωί. Κανείς δεν θα καταλάβει ότι ήταν στην κατάψυξη και θα είναι ολόφρεσκια! Με το καλό!

      Delete
  35. Καλησπέρα
    ήθελα να ρωτήσω αν ξέρει κάποιος μία παραδοσιακή συνταγή της άζυμης λαγάνας? Είναι γνωστό οτι η λαγάνα είναι παραδοσιακά άζυμο ψωμί και έχει τελείως διαφορετική γεύση από οτιδήποτε φτιάχνεται με μαγιά ή προζύμι... αυτή τη γεύση τη θυμάμαι από μικρή, όχι πολύ παλιά... 25-30 χρόνια πριν. Αυτή η γεύση δεν υπάρχει πια...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κατερίνα εγώ δεν ξέρω να σου πω. Ελπίζω κάποιος άλλος να ξέρει να σου απαντήσει.

      Delete