Άλλη συνταγή ετοίμαζα, άλλη έφτιαξα και άλλη βάζω. Τι τα θες; Όταν τρέχεις αλα Βέγγο, αυτά γίνονται. Ο λόγος; Όσο εσείς διαβάζετε αυτό το ποστ, εγώ θα είμαι καθ΄ οδόν για την πρωτεύουσα, για δουλειά (όπου δουλεια, μαζί με μαθητές...). Οπότε, επειδή πλησιάζει η μέρα των ερωτευμένων, είπα να σας γλυκάνω με ένα πολύ αγαπημένο μου γλυκό. Προσωπικά δεν πιστεύω στη μέρα αυτή, γιατί δεν μου αρέσει η εμπορευματοποίησή της, αλλά είμαι σίγουρη, ότι κάποιοι θα θέλετε να τη γιορτάσετε. Τι καλύτερο από ένα εντυπωσιακό γλυκό; Δεν το έχω φτιάξει πολλές φορές, επειδή είναι πολύ παχυντικό, αλλά όταν το είχα κάνει, άρεσε σε όλους. Η συνταγή ειναι από ένα βιβλίο-θησαυρό που είχα φέρει από την Αμερική, το Blissful Brownies.
Caramel chocolate shortbread Για τη βάση:
230 γρ. βούτυρο
2 και 1/2 (όχι τιγκαρισμένες) κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (στη μπλε συσκευασία)
½ κούπα ξανθή ζάχαρη
Γέμιση
200 γρ. βούτυρο
½ κούπα ξανθή ζάχαρη
3 κουτ. corn syrup (αν δεν έχετε, χρησιμοποιείστε 2 κ.σ. μέλι ή golden syrup)
400 ml ζαχαρούχο γάλα
150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
(150 γρ. κρέμα γάλακτος)
Eκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, αλεύρι και ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να ομογενοποιηθούν.
Βάζουμε το μίγμα σε λαδωμένο πυρέξ και το ισιώνουμε. Η βρεγμένη ράχη ενός κουταλιού θα βοηθήσει εδώ.
Ψήνουμε το μίγμα στους 180 για μισή ώρα ή μέχρι να ροδίσει ελαφρώς. Η ζύμη όταν κρυώσει γίνεται μπισκοτένια. Δοκιμάστε με ένα μαχαίρι να είναι ψημένη, όχι σκληρή (ούτε και υγρή φυσικά), αλλά να κόβεται.
Όσο ψήνεται η βάση μας, δεν πιάνουμε κουβέντα με τη γειτόνισσα, αλλά προετοιμάζουμε τη γέμιση.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή σε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το σιρόπι και το γάλα και το βράζουμε 6-8 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα, έτσι ώστε να λιώσει η ζάχαρη και να αρχίσει να πήζει το μίγμα. Αφήνουμε στην άκρη και περιμένουμε να ετοιμαστεί εντελώς η βάση.
Βγάζουμε τη βάση αολο το φούρνο και προσθέτουμε από πάνω την καραμελένια γέμιση.
Αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο για να κρυώσει εντελώς.
Για να τελειώσει η διαδικασία παρασκευής, η συνταγή πρότεινε να λιώσουμε απλά και μόνο σε μπεν μαρί σοκολάτα κουβερτούρα, να την αφήσουμε λίγο να κρυώσει (όχι εντελώς) και να τη βάλουμε πάνω από την καραμέλα και πάλι στο ψυγείο.
Επειδή στα παιδιά μου δεν αρέσει σκέτη η σοκολάτα κουβερτούρα επειδή πικρίζει, έλιωσα σε μπεν μαρί σοκολάτα και πρόσθεσα μετά κρέμα γάλακτος 18%. Οι ποσότητες είναι ενδεικτικές μια και δεν μέτρησα. Υποθέτω από τις συσκευασίες ότι τόσο πρέπει να ήταν. Το αποτέλεσμα βέβαια ήταν θεϊκό, όπως θεϊκό ήταν όλο το γλυκό.
Tip:
Αν το κάνετε, τι προτείνω να προσέξετε: Το γλυκό έτσι όπως δίνεται στη συνταγή είναι πάρα πολύ γλυκό και με πολύ βούτυρο. Την επόμενη φορά που θα το κάνω, θα μειώσω την ποσότητα της ζάχαρης στη βάση και λίγο στη γέμιση. Επίσης θα τη δοκιμάσω χωρίς σιρόπι. Ίσως επειδή είναι πολύ γλυκό, η συνταγή πρότεινε σκέτη κουβερτούρα που πικρίζει ελαφρώς.
Μην κόψετε επίσης μεγάλα κομμάτια. Κανείς δεν αντέχει να τα φάει. Μικρά στενόμακρα κομμάτια, είναι ό,τι πρέπει.
Κόβεται και στέκεται ωραία! Είναι από τα ωραιότερα γλυκά που έχω φάει!
Μην ξεχάσετε αύριο τις Στιγμές! Η μικρή κουζίνα, μαγειρεύει κι εκεί!
Καλό πσκ!
Caramel chocolate shortbread Για τη βάση:
230 γρ. βούτυρο
2 και 1/2 (όχι τιγκαρισμένες) κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (στη μπλε συσκευασία)
½ κούπα ξανθή ζάχαρη
Γέμιση
200 γρ. βούτυρο
½ κούπα ξανθή ζάχαρη
3 κουτ. corn syrup (αν δεν έχετε, χρησιμοποιείστε 2 κ.σ. μέλι ή golden syrup)
400 ml ζαχαρούχο γάλα
150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
(150 γρ. κρέμα γάλακτος)
Eκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, αλεύρι και ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να ομογενοποιηθούν.
Βάζουμε το μίγμα σε λαδωμένο πυρέξ και το ισιώνουμε. Η βρεγμένη ράχη ενός κουταλιού θα βοηθήσει εδώ.
Ψήνουμε το μίγμα στους 180 για μισή ώρα ή μέχρι να ροδίσει ελαφρώς. Η ζύμη όταν κρυώσει γίνεται μπισκοτένια. Δοκιμάστε με ένα μαχαίρι να είναι ψημένη, όχι σκληρή (ούτε και υγρή φυσικά), αλλά να κόβεται.
Όσο ψήνεται η βάση μας, δεν πιάνουμε κουβέντα με τη γειτόνισσα, αλλά προετοιμάζουμε τη γέμιση.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή σε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το σιρόπι και το γάλα και το βράζουμε 6-8 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα, έτσι ώστε να λιώσει η ζάχαρη και να αρχίσει να πήζει το μίγμα. Αφήνουμε στην άκρη και περιμένουμε να ετοιμαστεί εντελώς η βάση.
Βγάζουμε τη βάση αολο το φούρνο και προσθέτουμε από πάνω την καραμελένια γέμιση.
Αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο για να κρυώσει εντελώς.
Για να τελειώσει η διαδικασία παρασκευής, η συνταγή πρότεινε να λιώσουμε απλά και μόνο σε μπεν μαρί σοκολάτα κουβερτούρα, να την αφήσουμε λίγο να κρυώσει (όχι εντελώς) και να τη βάλουμε πάνω από την καραμέλα και πάλι στο ψυγείο.
Επειδή στα παιδιά μου δεν αρέσει σκέτη η σοκολάτα κουβερτούρα επειδή πικρίζει, έλιωσα σε μπεν μαρί σοκολάτα και πρόσθεσα μετά κρέμα γάλακτος 18%. Οι ποσότητες είναι ενδεικτικές μια και δεν μέτρησα. Υποθέτω από τις συσκευασίες ότι τόσο πρέπει να ήταν. Το αποτέλεσμα βέβαια ήταν θεϊκό, όπως θεϊκό ήταν όλο το γλυκό.
Tip:
Αν το κάνετε, τι προτείνω να προσέξετε: Το γλυκό έτσι όπως δίνεται στη συνταγή είναι πάρα πολύ γλυκό και με πολύ βούτυρο. Την επόμενη φορά που θα το κάνω, θα μειώσω την ποσότητα της ζάχαρης στη βάση και λίγο στη γέμιση. Επίσης θα τη δοκιμάσω χωρίς σιρόπι. Ίσως επειδή είναι πολύ γλυκό, η συνταγή πρότεινε σκέτη κουβερτούρα που πικρίζει ελαφρώς.
Μην κόψετε επίσης μεγάλα κομμάτια. Κανείς δεν αντέχει να τα φάει. Μικρά στενόμακρα κομμάτια, είναι ό,τι πρέπει.
Κόβεται και στέκεται ωραία! Είναι από τα ωραιότερα γλυκά που έχω φάει!
Μην ξεχάσετε αύριο τις Στιγμές! Η μικρή κουζίνα, μαγειρεύει κι εκεί!
Καλό πσκ!
ΠΩ ΠΩ ΚΙΚΗ ΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΜΑΡΤΙΑΑΑΑΑΑ!ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΛΟΥΡΠ!!!!!!!ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ...ΘΕΙΚΟ!
ReplyDeleteΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!
Κικίτσα, και σοκολάτα και καραμέλα????ΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ!!!!!
ReplyDeleteΘεϊκό μου φαίνεται το γλυκάκι σου!!
Καλό κουράγιο για το τριήμερο..χιχιχι!!!
Αυτό το ζαχαρούχο γάλα είναι καταπληκτικό! Από μόνο του είναι μια εξαίσια κρέμα! Πώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε δε ξέρω, μα το ανακάλυψα, το γεύτηκα και ξετρελάθηκα!
ReplyDeleteΕΣΥ ΚΑΝΕΙΣ ΔΙΑΙΤΑ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΚΟΛΑΣΤΟΥΜΕ...
ReplyDeleteΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΟΛΑΣΗ,
ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ.
Aμαρτωλή!!!!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΜακριά από μένα...σκάνδαλο!!! Είμαι σε δίαιταααααααααα!!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΦαινεται τελειο!
ReplyDeleteΓεια στα χερια σου!
Τέλειο Κική μου, τέλειο!!!
ReplyDeleteΚαλό ταξίδι να έχετε :)
Φιλιά
Καλημέρα
Φαίνεται απίστευτα νοστιμο!!!
ReplyDeleteΚαλό ταξίδι Κικίτσα!
Πεντανόστιμο γλυκό όχι μόνο για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου αλλά και για τις υπόλοιπες.
ReplyDeleteΦαίνεται καταπληκτικό γλυκό!! Κρατώ τη συνταγή στα υπόψιν, θα τη φτιάξω όταν το βάρος μου θα μου το επιτρέψει, προς το παρόν.....διατροφή!!!!
ReplyDeleteΚαλώς σε βρήκα.Οπως γραφείς ήρθες στην Ζάκυνθο για να διδαξεις σε σχόλιο. Τυχαίνει να είμαι από της πρώτες μαθήτριές σου 1 γυμνάσιο( πολλά πολλά χρονιά πριν) ΠΡΩΤΗ καθηγήτρια και τώρα βλέπω ΠΡΩΤΗ σεφ.Το γλυκό είναι σκέτη αμαρτία!!!!!!
ReplyDeleteΈνα έχω να πω θανατηφόρος συνδυασμός.
ReplyDeleteΚικίτσα, μπες στη μάνα να πάρεις βραβειάκι!
ReplyDeleteΚαλά να περνάς!
Ωχ ωχ ωχ! Τι πειρασμός είναι αυτός!Τρελαίνομαι για καραμέλα με σοκολάτα. Μέχρι και καφέ με τέτοιο χαρμάνι αγοράζω!
ReplyDeleteΥΣ. Καλά να περάσετε και καλή δύναμη!
ReplyDeleteΓια το βιβλίο μου έχεις μιλήσει! Πρέπει να το βρω...
ReplyDeleteΘα το φτιάξω στην Αφρική να τους γλυκάνω... (με τις οδηγίες σου για λιγότερο γλυκό)
Καλά να περάσετε με τα παιδιά!
Φιλάκια
Κική,πάλι απορία έχω!Αν βάλουμε σκέτη την κουβερτούρα από πάνω δεν θα πετρώσει όταν κρυώσει;Με την κρέμα γάλακτος βέβαια δε γίνεται αυτό αλλά σκέτη;
ReplyDeleteΓλυκάκι κόλαση!!!
ReplyDeleteglikara kai gnisia amerikania !!! tha to kano ...
ReplyDeleteΚαλά έκανα και δεν ερχόμουνα από εδώ τόσες μέρες! Δεν μπορώ, λιγώθηκα!
ReplyDeleteΝα είχα λίγο!!!
Μαρία, είναι!
ReplyDeleteΕφη μερσίιιι! Γυρίσαμε σώοι και αβλαβείς. Αυτό έχει σημασία!
Μαρίνα, όταν ήμουν μικρή, το έτρωγα πάνω σε φρυγανιές για πρωινό!
Χαρά, ε...λόγω της ημέρας! ;-)
Λίλα, ΕΙΜΑΙ! Χαχα!
Μαρίνα, θα φάω εγώ το κομμάτι σου!
Ελπινίκη ευχαριστώ!
Γιωργο,
ReplyDeleteΈλενα,
Σόφη, ευχαριστώ!
anthivolon κι εγώ διατροφή....Πφφφφ
Καλώς τη Μαριάννα! Ομολογώ ότι η φωτό δεν με βοηθάει και πολύ για να σε θυμηθώ, πράγμα σπάνιο για μένα να μη θυμάμαι μαθητή! Όμως χαίρομαι που έχεις καλές αναμνήσεις απο μένα! Θα χαρώ να τα(ξανα)λέμε!
(μολις έφαγα μια φλασιά για το παρελθόν...θα σε ρωτήσω όμως..)
Κατερίνα συμφωνώ!
Εφη ευχαριστωωω!
ReplyDeleteVita μα είναι σοκο-καραμελο-πειρασμός!
Ευχαριστούμε!
Αγγελική, ον λαιν το βιβλίο μόνο!
Ευχαριστούμε!
Δέσποινα, δεν θα γίνει όσο πέτρα ήταν πριν, αλλά όχι και τόσο απαλή όπως με την κρέμα γάλακτος.
Μανουσινα συμφωνώ!
Γιάννη ναι! Εντελώς αμερικάνικο γλυκό!
Μαράκι άγια έκανες! Χαχα!
Τι να πω τώρα, τα είπες όλα εσύ ... κόλαση
ReplyDeleteΚαραμελοσοκολατοκόλαση λέμε!
ReplyDelete