Άλλη συνταγή είχα κατά νου να βάλω και άλλη βάζω. Επειδή όμως μερικές-μερικές που είδαν τη φωτό της συνταγής στο φβ, είναι σε ... ενδιαφέρουσα κατάσταση και αν δεν βάλω τη συνταγή αυτή κινδυνεύει το μωρό (λέμε τώρα), τη βάζω άμεσα! Σας προειδοποιώ όμως: είναι πολύ νόστιμο και δεν το βρίσκει η άλλη μέρα!
220 γρ. ζάχαρη
1 ½ κ. γ. κανέλλα σκόνη
¼ κούπας ηλιέλαιο (ή άλλο σπορέλαιο)
1 αυγό
½ κούπα κεφίρ ή ξινόγαλο
¼ κούπας λικέρ μήλο (ή κανέλλας, ή τεντούρας κλπ)
50 γρ. σταφίδες ξανθές (ή μαύρες και ξανθές μαζί)
2 ξινόμηλα ή καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κυβάκια
2 κ. σ. μαύρη ζάχαρη
3 κ. γ. λικέρ μήλου
2-3 κ. γ. νερό
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βάζουμε το αλεύρι, την κανέλλα και τη ζάχαρη σε μπωλ.
Κάνουμε λακκούβα και βάζουμε το αυγό και το λάδι. Με σύρμα ανακατεύουμε λίγο.
Προσθέτουμε το κεφίρ και το λικέρ, ανακατεύουμε.
Με κουτάλι ενσωματώνουμε το μήλο και τις σταφίδες.
Λαδώνουμε μια ταρτιέρα ή ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου περίπου 28 εκ.
Ρίχνουμε μέσα το υλικό, ισιώνουμε να πάει παντού. Πασπαλίζουμε με τη μαύρη ζάχαρη και ψήνουμε για 30-35 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Μέχρι να ψηθεί, ετοιμάζουμε το γλάσο.
Σε ένα μπωλάκι βάζουμε το λικέρ με την άχνη ζάχαρη. Προσθέτουμε νερό κουταλάκι-κουταλάκι, μέχρι να έχουμε ένα γλάσο που ρέει σαν μέλι.
Μόλις ψηθεί το κέικ, το βγάζουμε από το φούρνο και έτσι όπως είναι ζεστό, του κάνουμε σχεδιάκια με το γλάσο.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν σερβίρουμε.
Αν δεν έχετε κεφίρ, μπορείτε να βάλετε ξινόγαλο. Χρησιμοποίησα ξινόμηλα, αφενός μεν γιατί μου αρέσουν, αφετέρου γιατί 2 τέτοια με κοιτούσαν στην κουζίνα μου και ήταν στα πρόθυρα αυτοκτονίας. Μπορείτε να βάλετε άλλα μήλα, φρέσκα, ή στα πρόθυρα!
Καλό Σαββατοκύριακο!
Κέικ μήλου-κανέλλας, με κεφίρ ή ξινόγαλο
Υλικά
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του220 γρ. ζάχαρη
1 ½ κ. γ. κανέλλα σκόνη
¼ κούπας ηλιέλαιο (ή άλλο σπορέλαιο)
1 αυγό
½ κούπα κεφίρ ή ξινόγαλο
¼ κούπας λικέρ μήλο (ή κανέλλας, ή τεντούρας κλπ)
50 γρ. σταφίδες ξανθές (ή μαύρες και ξανθές μαζί)
2 ξινόμηλα ή καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κυβάκια
2 κ. σ. μαύρη ζάχαρη
προαιρετικά για το γλάσο
140 γρ. ζάχαρη άχνη3 κ. γ. λικέρ μήλου
2-3 κ. γ. νερό
Εκτέλεση
Η εκτέλεση απλή, πολύ απλή!Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βάζουμε το αλεύρι, την κανέλλα και τη ζάχαρη σε μπωλ.
Κάνουμε λακκούβα και βάζουμε το αυγό και το λάδι. Με σύρμα ανακατεύουμε λίγο.
Προσθέτουμε το κεφίρ και το λικέρ, ανακατεύουμε.
Με κουτάλι ενσωματώνουμε το μήλο και τις σταφίδες.
Λαδώνουμε μια ταρτιέρα ή ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου περίπου 28 εκ.
Ρίχνουμε μέσα το υλικό, ισιώνουμε να πάει παντού. Πασπαλίζουμε με τη μαύρη ζάχαρη και ψήνουμε για 30-35 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Μέχρι να ψηθεί, ετοιμάζουμε το γλάσο.
Σε ένα μπωλάκι βάζουμε το λικέρ με την άχνη ζάχαρη. Προσθέτουμε νερό κουταλάκι-κουταλάκι, μέχρι να έχουμε ένα γλάσο που ρέει σαν μέλι.
Μόλις ψηθεί το κέικ, το βγάζουμε από το φούρνο και έτσι όπως είναι ζεστό, του κάνουμε σχεδιάκια με το γλάσο.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν σερβίρουμε.
Αν δεν έχετε κεφίρ, μπορείτε να βάλετε ξινόγαλο. Χρησιμοποίησα ξινόμηλα, αφενός μεν γιατί μου αρέσουν, αφετέρου γιατί 2 τέτοια με κοιτούσαν στην κουζίνα μου και ήταν στα πρόθυρα αυτοκτονίας. Μπορείτε να βάλετε άλλα μήλα, φρέσκα, ή στα πρόθυρα!
Καλό Σαββατοκύριακο!
Καλημέρα!! κι εγώ ξινόμηλα έχω οπότε πάω σε λίγο να το φτιάξω, χωρίς γλάσο όμως.
ReplyDeleteΓλυτώνεις θερμίδες!
DeleteΣτο δικό μας σπίτι οτιδήποτε κι αν φτιάξω δεν το βρίσκει η άλλη μέρα, άντρας και γιος ανήκουν στο είδος παμφάγα πιράνχας!!!!!!
ReplyDeleteΚι εμένα οι άντρες "καθαρίζουν"!
DeleteΈχουν δίκιο!! οι φωτογραφίες είναι να βουτήξεις με τα μούτρα!!!
ReplyDeleteΠέρασε από το μπλόγκ έχει κάτι για σένα.
Φιλιά, καλό Σ/Κ
Ωωωω με περιμένει δουλειά!
DeleteΣιγά μη το βρει δεύτερη μέρα...ρώτα πρώτα αν θα το δει η νύχτα...χαχαχα!!! Υπέροχο! Καλό ΣΚ Κικίτσα μου!
ReplyDeleteΔεν έχεις άδικο! Κόντεψε να μην το βρει χτες η νύχτα!
DeleteΚαλημέρα!!!Σίγουρα δε θα μείνει ψίχουλο...δεν υπάρχει περίπτωση!!!Νοστιμότατη πρέπει να είναι!Καλό Σαββατοκύριακο!
ReplyDeleteΕπίσης!
DeleteDeli,μπράβοοοο!
ReplyDeleteΠερίμενα κι άλλη συνταγούλα με κεφίρ και αυτή φαίνεται θαυμάσια.
Ξυνόμηλα και κεφίρ θα απογειώνουν τη γεύση!
Φιλιά!
Όλο και σε περισσότερες συνταγλες το βαζω! Φιλάκια!
DeleteΦαν καθε ειδους μηλογλυκου!! Ευτυχως που και σε μενα εχουν τασεις αυτοκτονικες κατα καιρους διαφορα μηλα, μπανανες, αχλαδια..οποτε βρισκω ευκαιρια και τα κανω κεϊκακια...για να μην πανε χαμμένα..κρίμα ειναι..χιχιχιχι! :):)
ReplyDeleteΚι εμένα μου αρέσουν και είναι από λίγα γλυκά με φρούτα που αρέσουν στους υπόλοιπους!
DeleteΜπορω να εχω ενα κομματι τωρα παρακαλω?εχω λιωσει απο τις φωτο!!!!!Επισης που ειστε στο faccebook να σας βλεπω και εγω?
ReplyDeleteΝατάσα, με βρήκες ήδη! ;-)
DeleteΟυάου!!!
ReplyDeleteΤρελοτουρίστρια
Μυρωδάτο και κατανοστιμο!!!!!!
ReplyDeleteΦιλια!!!!!!
Βάζεις τον καφέ;
DeleteΚάπως έτσι το είχα φανταστεί όταν το πρωτοείδα στη φωτογραφία στο FB. Μόνον στο κεφίρ έπεσα έξω. Αλλά όχι με σπορέλαιο καλή μου Κική. Θα προτιμούσα λίγο καλό βούτυρο σε τούτη την εκδοχή, εάν όχι ελαιόλαδο.
ReplyDeleteΚαλό ΣΚ εύχομαι.
Το ηλιέλαιο μπαίνει για πιο ελαφριά υφή και γεύση. Χωρίς βούτυρο, γλυτώνεις το χτύπημα με μίξερ. Καλό σκ!
DeleteΜπράβο Κικί.Κομματάρα!!!
ReplyDeleteΕυχαριστώ!
DeleteΚαταγράφεται για τα προσεχώς. Δείχνει υπέροχο και με χειμωνιάτικες μυρωδιές
ReplyDeleteΈτσι ακριβώς! Χειμωνιάτικο!
DeleteΠώς να το βρεί η άλλη μέρα;;;;
ReplyDeleteΥπέροχο, μυρωδάτο, νόστιμο!!!!
Έτσι όπως τα λες!
DeleteΠέρασα να πω μια καλησπέρα αγαπητή μου Κική και να ευχηθώ ένα όμορφο Σαββατοκύριακο.
ReplyDeleteΈνα κομμάτι κέϊκ θα το ήθελα.
Νάσαι καλά
Καθίστε να σας σερβίρω!
DeleteΚαλη εβδομαδα Κικη.Το κεκακι σου μυρωδατο, θα δοκιμαστει σιγουρα.
ReplyDeleteΜολις εκτελεστηκε!!!Τρελαινομαι για οτι εχει να κανει με κανελες και σταφιδες και μηλαρακια δλδ οτι ειναι μυρωδατο ετσι!!!Θα επανελθω αφου δοκιμασω!!!
ReplyDeleteΈκανα το κέικ και ήταν πολύ ωραία- ευχαριστώ!
ReplyDeleteΦανταστικη φαινεται αυτη η συνταγη!!!
ReplyDeleteτελεια!θα την δοκιμασω το συντομοτερο!
φιλια πολλααααααααα misirlou
Κορίτσια ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΩραίο!
ReplyDeleteΕυχαριστώ!
Delete