Στα πλαίσια ειδικής διατροφής χωρίς γλουτένη, μου ζητήθηκε να φτιάξω μια τούρτα. Το μόνο που είχα φτιάξει χωρίς γλουτένη ήταν μπισκότα. Ήταν μια καλή ευκαιρία να ασχοληθώ και με τούρτα.
Για τη βάση της τούρτας, προτίμησα να κάνω ένα αφράτο κέικ. Όντως ήταν αέρινο και θεονόστιμο.
Σοκολατένιο και αφράτο κέικ χωρίς γλουτένη
Υλικά*
150 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη που φουσκώνει μόνο του
30 γρ. κακάο*
160 γρ. ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά
165 γρ. ηλιέλαιο
140 γρ. ξινόγαλο
3/4 κ. γ. μαγειρική σόδα
1 κ. γ. λευκό ξύδι
Εκτέλεση
Προετοιμάζουμε τα υλικά μας.
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι διαμέτρου 21 εκ.
Το επενδύουμε όλο με λαδόκολλα και ξαναβουτυρώνουμε. Πασπαλίζουμε τη βουτυρωμένη επιφάνεια με αλεύρι χωρίς γλουτένη.
Κοσκινίζουμε το αλέυρι και το κακάο σε ένα μπωλ*.
Ζυγίζουμε σε ένα σκεύος το ξινόγαλο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140 βαθμούς με αέρα.
Σε ένα μπωλ* βάζουμε το λάδι και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με σύρμα* για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα διαδοχικά και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν ενδιάμεσα.
Προσθέτουμε τμηματικά το αλεύρι με το ξινόγαλο εναλλάξ και ανακατεύουμε ενδιάμεσα.
Τέλος, βάζουμε στο σκεύος που είχαμε το ξινόγαλο τη σόδα, προσθέτουμε το ξύδι, ανακατεύουμε και το προσθέτουμε στο κέικ γρήγορα γιατί αφρίζει. Ανακατεύουμε 2-3 φορές να πάει παντού.
Ρίχνουμε το υλικό στο ταψάκι και ψήνουμε για 50 λεπτά στους 140 βαθμούς με αέρα.
Όταν γίνει, το βγάζουμε από τον φούρνο και το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα* να κρυώσει.
Όταν κρυώσει το βάζουμε σε πιατέλα.
Αν θέλετε να το διακοσμήσετε, μπορείτε να φτιάξετε γκανάς με 200 ml κρέμα γάλακτος και 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα. Θα κόψετε το κέικ στη μέση αφού κρυώσει και θα βάλετε γκανάς ανάμεσα και από πάνω από το κέικ.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Τα υλικά, ήταν υλικά χωρίς γλουτένη με μάρκες που μου συνέστησε η ενδιαφερόμενη. Το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κυκλοφορεί από γνωστή εταιρεία αλεύρων και το βρίσκετε στο σούπερ μάρκετ. Το κακάο επίσης.
Μεγάλη προσοχή θέλει στα υλικά αλλά και στα σκεύη. Ενδεικτικά σημείωσα με αστερίσκο τα σκεύη που μπορεί να τα έχουμε ήδη χρησιμοποιήσει για άλλη δουλειά με κανονικό αλεύρι. Πρέπει να έχουν πλυθεί καλά, για να μην έχουν ούτε ίχνος από κανονικό αλεύρι. Στον φούρνο που θα ψηθεί το γλυκό, δε θα πρέπει να ψήνεται παράλληλα κάτι άλλο με κανονικό αλεύρι.
Άρωμα ή ποτό δεν πρόσθεσα επειδή δεν ήμουν σίγουρη αν περιέχουν κάτι που δεν πρέπει. Το κακάο είναι αρκετό για να μυρίζει σοκολάτα. Τα αυγά άλλωστε δεν ήταν πολλά.
Δοκιμάστηκε αρχικά με 1 μόνο αυγό και έσπαγε εύκολα. Αυτό βελτιώθηκε πολύ με την προσθήκη 2ου αυγού. Μπορείτε να δοκιμάσετε και με 3 αυγά.
Για τη βάση της τούρτας, προτίμησα να κάνω ένα αφράτο κέικ. Όντως ήταν αέρινο και θεονόστιμο.
Σοκολατένιο και αφράτο κέικ χωρίς γλουτένη
Υλικά*
150 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη που φουσκώνει μόνο του
30 γρ. κακάο*
160 γρ. ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά
165 γρ. ηλιέλαιο
140 γρ. ξινόγαλο
3/4 κ. γ. μαγειρική σόδα
1 κ. γ. λευκό ξύδι
Εκτέλεση
Προετοιμάζουμε τα υλικά μας.
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι διαμέτρου 21 εκ.
Το επενδύουμε όλο με λαδόκολλα και ξαναβουτυρώνουμε. Πασπαλίζουμε τη βουτυρωμένη επιφάνεια με αλεύρι χωρίς γλουτένη.
Κοσκινίζουμε το αλέυρι και το κακάο σε ένα μπωλ*.
Ζυγίζουμε σε ένα σκεύος το ξινόγαλο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140 βαθμούς με αέρα.
Σε ένα μπωλ* βάζουμε το λάδι και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με σύρμα* για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα διαδοχικά και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν ενδιάμεσα.
Προσθέτουμε τμηματικά το αλεύρι με το ξινόγαλο εναλλάξ και ανακατεύουμε ενδιάμεσα.
Τέλος, βάζουμε στο σκεύος που είχαμε το ξινόγαλο τη σόδα, προσθέτουμε το ξύδι, ανακατεύουμε και το προσθέτουμε στο κέικ γρήγορα γιατί αφρίζει. Ανακατεύουμε 2-3 φορές να πάει παντού.
Ρίχνουμε το υλικό στο ταψάκι και ψήνουμε για 50 λεπτά στους 140 βαθμούς με αέρα.
Όταν γίνει, το βγάζουμε από τον φούρνο και το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα* να κρυώσει.
Όταν κρυώσει το βάζουμε σε πιατέλα.
Αν θέλετε να το διακοσμήσετε, μπορείτε να φτιάξετε γκανάς με 200 ml κρέμα γάλακτος και 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα. Θα κόψετε το κέικ στη μέση αφού κρυώσει και θα βάλετε γκανάς ανάμεσα και από πάνω από το κέικ.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Τα υλικά, ήταν υλικά χωρίς γλουτένη με μάρκες που μου συνέστησε η ενδιαφερόμενη. Το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κυκλοφορεί από γνωστή εταιρεία αλεύρων και το βρίσκετε στο σούπερ μάρκετ. Το κακάο επίσης.
Μεγάλη προσοχή θέλει στα υλικά αλλά και στα σκεύη. Ενδεικτικά σημείωσα με αστερίσκο τα σκεύη που μπορεί να τα έχουμε ήδη χρησιμοποιήσει για άλλη δουλειά με κανονικό αλεύρι. Πρέπει να έχουν πλυθεί καλά, για να μην έχουν ούτε ίχνος από κανονικό αλεύρι. Στον φούρνο που θα ψηθεί το γλυκό, δε θα πρέπει να ψήνεται παράλληλα κάτι άλλο με κανονικό αλεύρι.
Άρωμα ή ποτό δεν πρόσθεσα επειδή δεν ήμουν σίγουρη αν περιέχουν κάτι που δεν πρέπει. Το κακάο είναι αρκετό για να μυρίζει σοκολάτα. Τα αυγά άλλωστε δεν ήταν πολλά.
Δοκιμάστηκε αρχικά με 1 μόνο αυγό και έσπαγε εύκολα. Αυτό βελτιώθηκε πολύ με την προσθήκη 2ου αυγού. Μπορείτε να δοκιμάσετε και με 3 αυγά.