Monday, February 25, 2019

Μπράουνι με φουντούκια

Ένα γλυκό που έχω φτιάξει δεκάδες φορές. Ένα γλυκό που θα το λατρέψεις. Ένα γλυκό που δε μένει ούτε ψίχουλο όταν το κάνω. Ένα γλυκό που ζητούσαν συνέχεια τα παιδιά μου. Ένα γλυκό που σε κάνει να τσακώνεσαι για το τελευταίο κομμάτι! Μια δοκιμή μόνο θα σας πείσει.


Αν δεν σας αρέσουν τα φουντούκια, μπορείτε να βάλετε καρύδια ή ακόμα και τίποτα. Είναι σοκολατένιο, είναι υγρό, είναι αυτό που γεμίζει το στόμα σοκολάτα.


 Μην το παραψήσετε και ξεραθεί. Μην το ξεχάσετε στον φούρνο!



Μπράουνι με φουντούκια
Υλικά για ένα μέτριο πυρέξ
3 αυγά χωρισμένοι κρόκοι και ασπράδια
3/4 δοσομετρικης κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ. γ. μπέκιν
3/4 δοσομετρικης κούπας ζάχαρη
300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
5 κ. σ. βούτυρο (μαργαρίνη ή βούτυρο)
3/4 δοσομετρικης κούπας φουντούκια χοντροκοπανισμένα
1 ποτηράκι του κρασιού μπράντι (μπορείτε να βάλετε λιγότερο όπως επίσης μπορείτε να βάλετε μισό μισό με λικέρ. Παρόλο που είναι πολύ σε ποσότητα, του πάει τρελά).

Εκτέλεση
Προετοιμάζουμε τα υλικά μας.



Βουτυρώνουμε ένα μέτριο πυρέξ.
Ξεχωρίζουμε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα.
Σε μπεν μαρί ή σε φούρνο μικροκυμάτων λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο και αφήνουμε να έρθει σε χαμηλή θερμοκρασία.
Κοπανάμε τα φουντούκια.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα  και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε άλλο μπωλ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη καλά, να ασπρίσουν.
Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέκιν.
Το μείγμα θα δυσκολεύεται να ανακατευτεί, οπότε προσθέτουμε το ποτό και τη σοκολάτα.
Προσθέτουμε και τα φουντούκια.
Με σπάτουλα ενσωματώνουμε τα ασπράδια, απαλά από κάτω προς τα πάνω



Βάζουμε το υλικό στο πυρέξ και ψήνουμε για 20 λεπτά.
Αν βυθίσετε ένα μαχαίρι θα πρέπει να βγαίνει ελαφρώς υγρό αλλά όχι εντελώς άψητο  Συνήθως στο 20λεπτο είναι εντάξει  Το μπράουνι θέλει να είναι υγρό.
Κόψτε το αφού κρυώσει. Η επιφάνεια θα σπάει εύκολα.
Συνοδεύεται τέλεια με παγωτό!

Wednesday, February 6, 2019

Ζυμαρικά με κιμά κοτόπουλο

Τελευταία ο γιος μου ανακάλυψε τον κιμά κοτόπουλο. Έγινε τυχαία μια και δεν είχα κιμά μοσχάρι να του φτιάξω και προέκυψε κιμάς κοτόπουλο. Το αστείο είναι ότι πια, του αρέσει περισσότερο από τον συνηθισμένο κιμά.


Αν αποφασίσετε να τον φτιάξετε, θέλει να τον ενισχύσετε με λίγο παραπάνω λίπος (ελαιόλαδο) αφού το κοτόπουλο δεν έχει πολύ. Επίσης  θα πρέπει να τον ανακατεύετε συνεχώς στην αρχή, γιατί έχει την τάση να ενώνεται σε ενιαία κομμάτια. Ανακατέψτε τον για να γίνει σπυρωτός, όπως ο μοσχαρίσιος.


Κιμάς κοτόπουλο για ζυμαρικά ή ρύζι
Υλικά
1/2 κιλό κοτόπουλο κιμά
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο
1/4 κούπας κρασί λευκό
σάντσα ντομάτα (1 κ. σ. πάστα ή μια μικρή συσκευασία τριμμένη ντομάτα ή φρέσκια, ανάλογα την εποχή)
(μπαχαρικά για κρεατικά)
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε συνεχώς να ασπρίσει και να παραμείνει σε μικρά κομμάτια.
Προσθέσουμε και το κρεμμύδι και ανακατεύουμε κι αυτό (αν θέλετε, μπορείτε να το σωτάρετε πρώτα).
Σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, τα μπαχαρικά και νερό και αφήνουμε να βράσει. Συνολικά χρειάζεται ένα μισάωρο.

Αν έχετε μπαχαρικά για κρεατικά, προσθέστε τα κατά το μαγείρεμα. Τον κάνει πολύ νόστιμο.